Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Επιχείρηση εξωραϊσμού της αντιλαϊκής Συνθήκης

Σε επιχείρηση εξωραϊσμού του συνολικού αντιλαϊκού χαρακτήρα της Συνθήκης του Αμστερνταμ επιδόθηκε χτες ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Ροκόφυλλος,ανακαλύπτοντας διεύρυνση των προοδευτικών στοιχείων της και ενίσχυση της "κοινής εξωτερικής πολιτικής". Παράλληλα, δεν απέφυγε τη γνωστή "κινδυνολογία" για το... τι περιμένει την Ελλάδα σε περίπτωση μη επικύρωσης της Συνθήκης.

Επιχειρώντας να ωραιοποιήσει τα βασικά στοιχεία της Συνθήκης του Αμστερνταμ, ο Χρήστος Ροκόφυλλος σημείωσε πως "διακηρύσσεται ρητά ότι η Ενωση βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας" και προβλέπει την ύπαρξη πολιτικών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης των θεμελιωδών αυτών αρχών. Παράλληλα, ως θετικό στοιχείο παρουσίασε την εκτίμηση ότι "η προώθηση ενός υψηλού επιπέδου απασχόλησης αναγορεύεται σε στόχο της Ενωσης", καθώς και την ίδρυση "Συμβουλευτικής Επιτροπής Απασχόλησης" για την καταπολέμηση της ανεργίας, δηλαδή μέτρα στο επίπεδο των... διακηρύξεων.

Οσον αφορά την περίφημη "κοινή εξωτερική πολιτική", ο Χρήστος Ροκόφυλλος υποστήριξε ότι διευρύνεται το επίπεδό της αφού "θεσπίζεται ενισχυμένη ρήτρα ενδοκοινοτικής αλληλεγγύης", ενώ "αναγνωρίζεται ρητά ο στόχος της σταδιακής διαμόρφωσης κοινής αμυντικής πολιτικής με πρόβλεψη την ενσωμάτωση της ΔΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Επίσης, ο εισηγητής της κυβέρνησης δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τάσσονται κατά της κύρωσης της Συνθήκης, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει "άσκηση πιέσεων για περιθωριοποίηση και απομάκρυνσή μας από την Ενωση". Συνεχίζοντας δε τη γνωστή "κινδυνολογική" επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για "αφόρητα δυσχερή θέση στην οποία θα περιήρχετο η χώρα μας", σε περίπτωση που αρνούνταν την επικύρωση των θέσεων του Αμστερνταμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ