Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Σημαντικά συμπεράσματα και αξιόλογες απόψεις

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται απ' όλους όσοι συμμετείχαν, η πρωτοβουλία της ΚΕ του ΚΚΕ να διοργανώσει αυτήν την περίοδο ημερίδα για τα Σώματα Ασφαλείας. Σημειώνουμε ότι ανάμεσα στις προσωπικότητες που τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα ήταν και ο Αγάπιος Παπανεωφύτου,επίκουρος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, η παρέμβαση του οποίου - όπως και όλων των άλλων - θα δημοσιευτεί σε επόμενα φύλλα της εφημερίδας μας.

Τέσσερις προσωπικότητες, με δηλώσεις τους στο "Ρ", τονίζουν πως ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε, οι ιδέες και οι προτάσεις που κατατέθηκαν, χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας και πολύ περισσότερο πρέπει να γίνουν κτήμα κάθε πολίτη αυτής της χώρας, που ανησυχεί για την πορεία της. Να τι μας είπαν, όταν τους ρωτήσαμε τι εντυπώσεις αποκόμισαν από τις εργασίες της ημερίδας και αν πρέπει να επαναλαμβάνονται συχνά ανάλογες εκδηλώσεις.

Τάκης Παπάς,δικηγόρος, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ: "Είναι πράγματι σημαντική πρωτοβουλία η διοργάνωση της ημερίδας αυτής. Στο θέμα των κινητοποιήσεων, με τους ασφυκτικούς όρους που δημιουργούνται στην ελληνική κοινωνία και στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, εκ των πραγμάτων η αστυνομία πρέπει να διαλέξει αν θα είναι με το λαό ή αν θα είναι εξάρτημα της κάθε εξουσίας, η οποία ξεκινάει απέξω και φτάνει βεβαίως κι εδώ. Αρα πρέπει να διευρύνει τις συμμαχίες της στα δημοκρατικά αιτήματα που υπάρχουν σήμερα. Ομως δεν πρέπει να μείνει κανείς μόνο σε αυτό, να μη μείνει δηλαδή μόνο σε μια κοσμική συζήτηση. Πρέπει να διευρύνονται και διεθνώς και εσωτερικά, οι πολιτικές συμμαχίες απέναντι στη συγκρότηση όλων των υπερεθνικών μηχανισμών και των τοπικών αστυνομιών, να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα εκείνων που σκέφτηκαν να προβληματιστούν στη λεγόμενη ΟΝΕ".

Στρατής Κόρακας,βουλευτής του ΚΚΕ: "Από τη συζήτηση που έγινε αποδείχτηκε ότι ήταν μια πολύ επιτυχημένη πρωτοβουλία του ΚΚΕ η διοργάνωση της ημερίδας. Και γιατί είχαμε μια συμμετοχή ευρύτατη, πέρα από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, εκπροσώπων φορέων και προσωπικοτήτων, όπως είναι ο Γ. Α. Μαγκάκης και άλλοι παράγοντες οι οποίοι έθιξαν ορισμένες πτυχές του όλου προβλήματος.

Επιβάλλεται να ενταθούν παραπέρα οι προσπάθειες και για τον εκδημοκρατισμό και για τον αναπροσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να γίνουν πραγματικά ο διώκτης του εγκλήματος και όχι καταστολέας, όπως θέλει η κυβέρνηση να τα χρησιμοποιεί, για την εφαρμογή της αντιλαϊκής της πολιτικής, όπως αυτή υπαγορεύεται από τα γνωστά αντιλαϊκά κέντρα.

Γ. Α. Μαγκάκης,πρώην υπουργός: Είχα την ευκαιρία να επισημάνω και με την παρέμβασή μου ότι είναι πράγματι πολύ σημαντικό πως το ΚΚΕ πήρε αυτήν την πρωτοβουλία, να βάλει σε δημόσιο διάλογο ένα θέμα που συνιστά άξονα της ελληνικής προβληματικής αυτή τη στιγμή. Διότι αυτή τη στιγμή αφορά δυο βασικά θέματα. Αφενός μεν τις ατομικές μας ελευθερίες και τη λειτουργία του πολιτεύματος, κεφαλαιώδες θέμα που ειδικά η Αριστερά έχει πελώριαν πείραν τι σημασία παίζει η αστυνομία, και το δεύτερο αφορά το αίσθημα ασφάλειας που έχει ο Ελληνας πολίτης. Και στην ύπαιθρο και στις πόλεις δεν έχει κανένα αίσθημα ασφαλείας. Ο καθένας ζει μια πρωτοφανή πραγματικότητα, όλοι ψάχνουν πόρτες ασφαλείας και κλειδαμπαρώνονται. Επομένως ζούμε μπροστά σε ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Ο δε μεγάλος ασθενής, ένας παράγοντας που τροφοδοτεί και διογκώνει το πρόβλημα, είναι εκείνος ο παράγοντας που θεσμικά είχε το ρόλο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δηλαδή οι δυνάμεις της δημόσιας τάξης. Και γι' αυτό πράγματι το συγκεκριμένο πρόβλημα σήμερα είναι από τα πιο καυτά. Πάρα πολύ σωστά έκανε το Κομμουνιστικό Κόμμα που πήρε αυτό το πρόβλημα και το έθεσε σε δημόσιο διάλογο. Και η ορθότητα αυτή αποδεικνύεται και από έναν άλλο λόγο, που οδηγεί στο ότι αυτές οι συζητήσεις γι' αυτό το θέμα θα πρέπει να επαναληφθούν. Πιο είναι; Μέσα σ' αυτήν την αμηχανία της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας, βλέπουμε μια πρόθεση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, μόνο που το αντιμετωπίζει σε λάθος δρόμο.

Διαβάζουμε τώρα αυτό το νομοσχέδιο για τη σύσταση υπηρεσίας εσωτερικών λειτουργιών, το οποίο έρχεται να συρρικνώσει τις εγγυήσεις για την προστασία των ατομικών ελευθεριών, με αποτέλεσμα που μπορεί κανείς να προδικάσει ότι όχι μόνο δε θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα επιδεινώσει τη σήψη. Οταν έρχεσαι και δίνεις προνόμια στον καταδότη, και έρχεσαι να ενισχύσεις τον καταδότη, ο καταδότης θα λειτουργήσει ως παράγοντας σήψης. Οταν έρχεσαι να συρρικνώσεις την προστασία που παρέχεται σε βασικά δικαιώματα, όπως είναι το απόρρητο των τηλεφωνημάτων, το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής, των στοιχείων που αφορούν την κοινωνική υπόσταση ενός ανθρώπου, όταν αυτά τα συρρικνώνεις και με το νόμο που ισχύει για τη Σένγκεν, τότε πραγματικά βρίσκεσαι σε λάθος δρόμο. Και ο μεγαλύτερος παράγων που μπορεί να αναχαιτίσει αυτόν τον κατήφορο είναι ο δημόσιος διάλογος".

Λέων. Αυδής,δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας: "Είναι αλήθεια ότι έχουν βγει πολύ σημαντικά συμπεράσματα, έχουν ακουστεί πολύ αξιόλογες απόψεις και έχουν φωτιστεί πολλές πτυχές του συνολικού θέματος των Σωμάτων Ασφαλείας και της αστυνόμευσης. Εκείνο που θεωρώ εγώ ιδιαίτερα σημαντικό, είναι τα στοιχεία σύνδεσης ανάμεσα στη γενικότερη καθαρά ταξική πολιτική των κυρίαρχων κύκλων και στην προοπτική έντασης του αυταρχισμού και η σχέση αυτών των δυο φαινομένων, με τις εξελίξεις μέσα στα Σώματα Ασφαλείας. Αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, γιατί τελικά παραπέμπει στην ταξική βάση των κοινωνικών προβλημάτων και στην πηγή όλων των επιμέρους φαινομένων της κοινωνικής ζωής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ