Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέο αμερικανικό σχέδιο στο τραπέζι;

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Για νέο σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό έκανε λόγο χθες ο τουρκοκυπριακός Τύπος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Αβρούπα", το σχέδιο προωθεί τη "λύση" του Κυπριακού στη βάση της συνομοσπονδίας, όπου οι δύο πλευρές θα έχουν και αριθμό καντονιών. Προνοεί, επίσης, παραχώρηση εδάφους στους Τουρκοκυπρίους, σε ποσοστό 27,9%, ενώ το Βαρώσι παραμένει στους Ελληνοκυπρίους.

Τα τουρκοκυπριακά καντόνια στο ελληνοκυπριακό έδαφος θα είναι αυτά των Βατυλής,Σίντα και Λουρουτζίνας,ενώ τα καντόνια υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση θα είναι το Ριζοκάρπασο και η Αγία Τριάδα.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, το Σάββατο, στα Κατεχόμενα, είχε σχέση με το αμερικανικό σχέδιο. Η εφημερίδα, εξάλλου, επικαλούμενη έγκυρες πηγές, αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά βλέπει με "καλό μάτι" το σχέδιο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης,σχολιάζοντας το τουρκοκυπριακό δημοσίευμα είπε ότι η κυβέρνηση δε γνωρίζει για ύπαρξη νέου σχεδίου των Αμερικανών για λύση του Κυπριακού.

Επίσης άλλη μια τουρκοκυπριακή εφημερίδα, η ΟΡΓΑΜ, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της κάτω από τον τίτλο "Το μάτι του ΝΑΤΟ στραμμένο προς την Κύπρο" γράφει ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες προγραμματίζουν να εγκαταστήσουν στρατιωτική δύναμη στην Κύπρο, με σκοπό τον έλεγχο της περιοχής και την άσκηση της γεωπολιτικής τους πολιτικής, καθώς και για να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή".

Εξάλλου η "Χαραυγή" σε προχτεσινό δημοσίευμά της και επικαλούμενη έγκυρες πηγές γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποβλέπουν στη μεταφορά και εγκατάσταση στην Κύπρο αμερικανικών στρατευμάτων, στα οποία θα αναθέτει το καθήκον της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας σ' ολόκληρη την Κύπρο.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού συντονιστή στο Κυπριακό, Τόμας Μίλερ,για εμπλοκή του Προέδρου Κλίντον και του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο Κυπριακό, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο. Σ' ό,τι αφορά τη δήλωση Μίλερ, είπε, είναι ευχή όλων, σημαντικοί παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής του επιπέδου του Προέδρου Κλίντον και του πρωθυπουργού Μπλερ να εμπλακούν στο Κυπριακό με πρωταγωνιστικό και σοβαρό λόγο, πάντοτε βέβαια στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, προς υποβοήθηση του έργου του Γενικού Γραμματέα.

Στη Ρωσία για τους "S-300"

Σχετικά με τις διαδικασίες εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων "S-300" στην Κρήτη, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρωσία για να συζητήσει με την εταιρία κατασκευής τους τις τεχνικές λεπτομέρειες για την εγκατάσταση στην Κρήτη. "Πρέπει, είπε, να θεωρείται δεδομένη η εγκατάσταση των πυραύλων αυτών στην Ανατολική Κρήτη". Και επισήμανε: "Η Ελλάδα θα έχει τον έλεγχο της λειτουργίας του συστήματος και βεβαίως θα αναλάβει τη δαπάνη, τα λειτουργικά έξοδα για το οπλικό σύστημα. Οι δύο κυβερνήσεις θα έχουν απόλυτη συνεννόηση και από κοινού θα αντιμετωπίσουν θέματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί αυτό το οπλικό σύστημα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ