ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η σιωπή των αμνών...

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ χθες της συζήτησης της Συνθήκης του Αμστερνταμ στη Βουλή, αλλά... σιγήν ιχθύος συνεχίζει να επικρατεί στα ΜΜΕ (ιδίως τα ηλεκτρονικά) της χώρας. Κι όταν λέμε σιγή, εννοούμε την ουσία βεβαίως και όχι το... "μάθημα (ευρω) σολφέζ" της ομιλίας του πρωθυπουργού.

***

Ναι, για την ουσία, μιλάμε. Την ίδια ουσία, που η κυβέρνηση θέλει σώνει και καλά, να τη στριμώξει σε λίγες μέρες συζήτησης στη Βουλή...

***

ΒΕΒΑΙΩΣ δεν μπορούμε παρά να εξάρουμε τη θέση του Συνασπισμού για το θέμα, που διακρίνεται για τη γνωστή σε αυτό το κόμμα, καθαρότητα και κρυστάλλινη διαφάνεια απόψεων. Είπαν οι άνθρωποι σαφέστατα: "Παρών"!

***

Τι σημαίνει αυτό; Μα δεν είναι πασιφανές; Οτι ανάλογα με το ποιο στέλεχος του ΣΥΝ θέλει να προβάλλει τη δική του ιδιαιτερότητα για τους πολιτικούς του σκοπούς, μπορεί να λέει είτε ότι "δεν καταψηφίσαμε τη συνθήκη" είτε ότι... "δεν την υπερψηφίσαμε" καθώς και όποιον άλλο συνδυασμό προτιμά.

***

Αυτό άλλωστε ήταν και το ζητούμενο καθώς φαίνεται. Η θέση να... πηγαίνει με όλους και με όλα.

***

ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ... ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΑ τα καταφέρανε στην Υγεία οι κυβερνώντες. Ο Παπαδήμας να κάνει δηλώσεις περί.... αυξημένων κονδυλίων που όλο έρχονται και ποτέ δε φτάνουν, κι ο κόσμος να μην ξέρει τι του γίνεται όσον αφορά την περίθαλψη και τη νοσηλεία του.

***

Πρέπει μάλλον κάποτε να καταλάβουν ότι τα πολιτικά παιγνίδια εντυπωσιασμού καλό είναι να τα αφήνουν για το εσωτερικό του κόμματός τους και να μην τα κάνουν ρισκάροντας την υγεία του κόσμου.

***

Οσο για τα χρήματα που υποτίθεται ότι είναι αυξημένα φέτος για την Υγεία, ας ρίξουν μια ματιά - όχι μόνο στους δικούς τους προϋπολογισμούς - αλλά και σε αυτά που ζητούν τα νοσοκομεία. Γιατί τι είδους... αυξημένα κονδύλια είναι αυτά όταν δεν καλύπτουν ούτε τις μισές ανάγκες.

Η διαχειριστική σκέψη του Κ. Σημίτη

Αν δεν είναι αυτό νεοφιλελευθερισμός, και μάλιστα άγριος, τότε τι είναι; Ο λόγος για τα όσα "εισαγωγικά" είπε ο Κ. Σημίτης στον Κ. Στεφανόπουλο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χτες. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία το τελευταίο διάστημα, όπως πτώση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε: Αυτές οι εξελίξεις θα έπρεπε να ενισχυθούν και από το πολιτικό κλίμα, αλλά αυτό καθορίζεται πολλές φορές από άλλες σκοπιμότητες. Με άλλα λόγια, ο Κ. Σημίτης δηλώνει ωμά και κυνικά ότι πρώτα και πάνω απ' όλα είναι η οικονομία και μετά η πολιτική! Πρώτα, δηλαδή, τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων και των τραπεζών και μετά τα συμφέροντα των πολλών και οι αγώνες για την υπεράσπισή τους.

Αν κάποιος χρειαζόταν κάποια απόδειξη για τη διαχειριστική σκέψη του Κ. Σημίτη, η χτεσινή "αυθόρμητη" τοποθέτησή του προσφέρει κάτι παραπάνω. Ο πρωθυπουργός δε σκέφτεται για όλους, αλλά για τα συμφέροντα μιας αισχρής μειοψηφίας.

Οραμα οι μισθοί Αλβανίας!

Δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Το είπε πρόσφατα ο Κ. Σημίτης σε εκδήλωση στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.

"Οι ελληνικές επιχειρήσεις για πολλά χρόνια είχαν μια παρουσία στη διεθνή αγορά, γιατί είχαν χαμηλό κόστος εργασίας. Οι μισθοί ήταν χαμηλότεροι από αλλού και αυτό εξασφάλιζε χαμηλές τιμές στα προϊόντα. Δεν είναι όμως πια έτσι τα πράγματα. Με την ανάπτυξη της χώρας ανέβηκε το επίπεδο, οι μισθοί είναι υψηλοί - μπορεί να είναι χαμηλότεροι από τους μισθούς στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση - όμως είναι αρκετά υψηλότεροι από τους μισθούς που πληρώνονται στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης"!

Αν χρειαζόταν κάποιο σχόλιο, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο παρά το εξής: Οπως γίνεται φανερό, όταν ο Κ. Σημίτης μιλάει για σύγκλιση στους μισθούς των εργαζομένων, έχει στραμμένο το βλέμμα του όχι στη Δύση αλλά στην Ανατολή...

Ως πότε;

Να σημειώσουμε και κάτι ακόμη, όμως, σχετικά με την προαναφερόμενη επίσκεψη του Κ. Σημίτη στον Πειραιά. Οταν πριν 10 μέρες ο πρωθυπουργός της ολιγαρχίας απέφυγε να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τα θύματα της πολιτικής του, ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κατηγόρησε τους συγκεντρωμένους άνεργους μεταλλεργάτες της Ζώνης ότι με την κινητοποίησή τους απέτρεψαν τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει σημαντικά μέτρα για τον Πειραιά. Προχθές καταλάβαμε τι εννοούσε...

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων είχε κατηγορήσει την αστυνομία διότι δεν πήρε τάχα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη γίνει η συγκέντρωση των ανέργων. Προχθές, η παρουσία της αστυνομίας ήταν κάτι παραπάνω από προκλητική. Σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από τον χώρο που θα πήγαινε ο πρωθυπουργός, είχαν αναπτυχθεί κλούβες με άντρες των ΜΑΤ. Βλέπετε η αντεργατική πολιτική και η τρομοκρατία πάνε μαζί και αυτό το ξέρουν καλά οι εξουσιαστές που φροντίζουν να παίρνουν τα μέτρα τους. Ως πότε όμως θα μπορούν οι δυνάμεις καταστολής του λαϊκού κινήματος να τους προστατεύουν από τη δίκαιη λαϊκή οργή;

ΕΣΥ

Σωληνάκια,

αναπνευστήρες,

μέρες πια

σε κώμα πλήρες,

γενικά

τα έχει σκούρα

το ξετίναξε

η "κούρα"!

Μια βδομάδα,

πάνω κάτου,

μεταξύ ζωής -

θανάτου

και ο Κώστας

με το Γιάννη

συνιστούν

οι τσαρλατάνοι,

κι άλλη "δίαιτα"

να κάνει!

- Ε, αφέντες,

όπως πάτε,

πάει το ΕΣΥ,

θα το φάτε

κι ο κοσμάκης

σε ποιες πόρτες

γιατρειά

θα βρίσκει τότες;

- Ασφαλώς

στους ιδιώτες!

Ο οίστρος

Και νέο ...ρεκόρ για τους κυβερνώντες. Η φτωχότερη περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κομισιόν, που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα, είναι η Ηπειρος. Με μέσο κοινοτικό όρο επιπέδου εισοδήματος το 100, η Ηπειρος μόλις φτάνει το 43. Και ακολουθούν το Βόρειο Αιγαίο με 50, η Κεντρική Ελλάδα και η Πελοπόννησος με 58 και πάει λέγοντας, ενώ το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα, για όλη τη χώρα, φτάνει στο 68% του αντίστοιχου μέσου κοινοτικού όρου.

Βέβαια, ο δρόμος για την ένταξη στην ΟΝΕ είναι ορθάνοιχτος, όπως συχνά πυκνά δηλώνει και ο κ. Παπαντωνίου...

Τώρα, μάλιστα, λύσαμε τα οικονομικά μας προβλήματα... Από 1η Μάρτη, θα μπορούμε να παίρνουμε δάνεια έως 1,5 εκατ. δραχμές, χωρίς να προσκομίζουμε φορολογική ενημερότητα. Η ρύθμιση προβάλλεται δεόντως από τις χτεσινές εφημερίδες. Τρεις απ' αυτές, την είχαν κάνει και πρωτοσέλιδο τίτλο της.

Κανένας, όμως, δε λέει, πώς θα ξεπληρώνονται αυτά τα... ευκολότερα δάνεια και όλοι... ξέχασαν να σημειώσουν ότι, ήδη, εκατομμύρια Ελληνες έχουν καταντήσει να δουλεύουν για τις τράπεζες και την αποπληρωμή των δανείων, που έχουν ήδη φορτωθεί στις πλάτες τους.

"Επιζήμιος" ο συντονισμός!

Τρία πράγματα επιχειρεί βασικά να επιτύχει με χτεσινό του άρθρο στην "Αυγή" ο Αλ. Καλύβης, συνδικαλιστικό στέλεχος του ΣΥΝ: α) Να παρουσιάσει την προσπάθεια που ξεκινά για την ταξική αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, σαν μια οικογενειακή υπόθεση της ΕΣΑΚ. β) Να εμφανίσει την πρωτοβουλία σαν επιζήμια για το συνδικαλιστικό κίνημα. γ) Να παρεμποδιστεί η συστράτευση κι άλλων συνδικαλιστών σ' αυτή την προσπάθεια, αποκαλώντας τους "μαϊντανούς"(!) που χρησιμοποιεί η ΕΣΑΚ για να δώσει "πλασματικό εύρος στην κομματική της προσπάθεια"...

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, πρόκειται για ολοφάνερη παραποίηση της αλήθειας. Ξέρει καλά ο αρθρογράφος ότι ναι μεν η ΕΣΑΚ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της αυτήν την προσπάθεια - πράγμα εξάλλου που ποτέ δεν έκρυψε - αλλά η πρωτοβουλία πάρθηκε από συνδικαλιστές του ευρύτερου συνδικαλιστικού φάσματος και πολύ περισσότερο εκφράζει (όλοι το αναγνωρίζουν αυτό) μια ακόμα ευρύτερη απαίτηση να αλλάξει η σημερινή ζοφερή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, είναι τουλάχιστον άστοχο, αν δεν κρύβει άλλες σκοπιμότητες, να χαρακτηρίζει κανείς επιζήμια την όποια προσπάθεια συντονισμού δυνάμεων πάνω σε ένα πλαίσιο στόχων, για το οποίο τίποτα μεμπτό δεν έχει να παρατηρήσει ούτε ο αρθρογράφος, όταν - κατά κοινή παραδοχή - η δράση των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στην οξύτητα και την κρισιμότητα των προβλημάτων.

Τέλος, τα περί "μαϊντανών" είναι πολύ φτηνά και απαντημένα από την ίδια την πολιτική συμμαχιών της ΕΣΑΚ, από την ίδρυσή της ακόμα.

Φορο - δολώματα για αφελείς

Σε καλά ενορχηστρωμένη εκστρατεία εξαπάτησης των εργαζομένων και των λαϊκών μαζών και υφαρπαγής της ψήφου τους, είναι ολοφάνερο ότι θα εξελιχθεί η επιχείρηση διαλόγου για το φορολογικό. Οι κυβερνητικές προθέσεις είναι κάτι παραπάνω από σαφείς. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, με αιχμή την περίοδο μέχρι τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση, πρωτοστατούντων του Κ. Σημίτη και του Γ. Παπαντωνίου, θα υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις στα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, αύξηση των αφορολόγητων ορίων, τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, κ.ά.

Φυσικά πρόκειται για απάτη. Πέρα από το γεγονός ότι οι ίδιοι ομολογούν πως για να γίνουν τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει πλεόνασμα 400 δισ. δρχ. στον κρατικό προϋπολογισμό - πάλι δηλαδή τα συνήθη υποζύγια θα έχουν προπληρώσει - το σίγουρο είναι ότι αν γίνουν κάποιες ελαφρύνσεις αυτές δε θα είναι τόσο προς τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά στο κεφάλαιο. Ηδη στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων από 45% σήμερα σε 40% το 2001 και βλέπουμε. Αντίστοιχα, ο ενιαίος συντελεστής στις επιχειρήσεις θα πάει από το 35% σήμερα στο 30%. Και αυτό σε μια στιγμή που τα κέρδη της πλουτοκρατίας αβγαταίνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ας είναι όμως σίγουροι ότι κανείς δε θα τσιμπήσει τα φορο-δολώματά τους.

Πεταμένα λεφτά

Πάνω από 1,2 δισ. δρχ., διαβάζουμε στα χθεσινά "Νέα", θα διαθέσει η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών σε καμπάνια ενημέρωσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη με στόχο την "αντιμετώπιση του τουρκικού λόμπι"! Γνώμη μας: Χαμένα λεφτά. Αν είναι "αποτελεσματικό" το τουρκικό λόμπι αυτό οφείλεται στην ολόπλευρη υποστήριξη που έχει από τους "ισχυρούς συμμάχους και εταίρους" για πολύ γνωστούς λόγους. Και αυτό δεν αντιμετωπίζεται με πληρωμένες διαφημιστικές καταχωρήσεις, αλλά με εξωτερική πολιτική που να έχει τα κότσια να προβάλει αντιστάσεις στους αφέντες της νέας τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ