ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Αλλεπάλληλα πλήγματα

Νεκρούς και τραυματίες άφησαν πίσω τους τα αμερικανο - βρετανικά αεροσκάφη, όπως ανακοίνωσε η Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αλλεπάλληλα πλήγματα κατάφεραν, χθες, αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη σε ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες κατά τη διάρκεια περιπολίας τους στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ. Στην ανακοίνωσή του, το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν αναφέρθηκε διόλου στους λόγους που προκάλεσαν αυτήν την αντίδραση, ενώ το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από τις επιθέσεις.

Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν, τουλάχιστον, 3 ιρακινά ραντάρ και αντιαεροπορικές συστοιχίες στο Βόρειο Ιράκ κοντά στην περιοχή της Μοσούλης, 400 χλμ βόρεια της Βαγδάτης, χρησιμοποιώντας βόμβες ακριβείας και πυραύλους. Οπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Ευρωπαϊκή Διοίκηση όλα τα συμμαχικά αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ.

Από την πλευρά του, το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις που έπληξαν, κυρίως, τις περιοχές Νενίβ και Νεχν Καρ, προκάλεσαν το θάνατο 2 αμάχων και τον τραυματισμό πολλών άλλων, των οποίων ο αριθμός δε διευκρινίζεται. Επίσης, υπογραμμίζει ότι τα ιρακινά αντιαεροπορικά έπληξαν, τουλάχιστον, ένα συμμαχικό αεροσκάφος. Τον ισχυρισμό αυτό διέψευσε ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μπρίντζες, από το Πεντάγωνο, ο οποίος αρκέστηκε να τονίσει ότι "και παλαιότερα η ιρακινή ηγεσία έχει πει ψέματα για τα συμμαχικά αεροσκάφη, και προφανώς ψεύδεται και τώρα".

Στο μεταξύ, ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ επαναλάμβανε ότι "η Βαγδάτη θα συνεχίσει να αμφισβητεί τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων όσες θυσίες και αν χρειαστούν". Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που προτίθεται να πραγματοποιήσει, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, στην Αγκυρα, θα ζητήσει από την τουρκική ηγεσία να απαγορεύσει στα αμερικανο - βρετανικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τη βάση του Ιντσιρλίκ.

ΡΩΣΙΑ
Κινήσεις πολιτικής συναίνεσης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, η σύσκεψη των προέδρων των κοινοβουλευτικών και βουλευτικών ομάδων της Κρατικής Δούμας, εκπροσώπων της Διοίκησης του Κρεμλίνου και της κυβέρνησης μ' επικεφαλής τον πρωθυπουργό Γιεβγκένι Πριμακόφ με κύριο θέμα την πολιτική συναίνεση. Μετά τη λήξη της σύσκεψης, που διήρκεσε πάνω από δυο ώρες, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της σύσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του "Γιάμπλοκο" δήλωσε κατηγορηματικά ότι δε θα υπογράψει καμιά ανακοίνωση.

Ο Σελεζνιόφ ανέφερε ότι οι περισσότεροι μετέχοντες στη σύσκεψη υποστηρίζουν την ιδέα της πολιτικής συναίνεσης και υιοθετήθηκε το σχετικό ντοκουμέντο. "Τουλάχιστον όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες κατανοούν ότι χρειάζεται πολιτική συναίνεση στην κοινωνία, χρειάζεται ορισμένη σταθερότητα κυρίως για να επιλυθούν πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα", τόνισε ο Σελεζνιόφ.

Από τη μεριά του, ο Πριμακόφ σημείωσε ότι: "Οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έθεσαν ερωτήματα στον επικεφαλής της κυβέρνησης για την τρέχουσα οικονομική πολιτική, για τα μελλοντικά σχέδια. Φυσικά, αυτά τους ενδιαφέρουν, γιατί αποτελούν στοιχείο σταθεροποίησης της κατάστασης, στοιχείο της σταθερότητας, αν θέλετε, υποστήριξής της, συναίνεσης κλπ.". Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πληροφόρησε τους δημοσιογράφους ότι επέδωσε επίσημα στον Πριμακόφ, σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Δούμας τη θέση του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του για το ζήτημα αυτό και ζήτησε να εξεταστεί σε συνεδρίαση της κυβέρνησης και του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. "Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε στη συνέχεια με την κυβέρνηση, θα θέλαμε όμως να μας δοθούν σαφείς απαντήσεις στις προτάσεις μας", υπογράμμισε ο Ζιουγκάνοφ. Είπε επίσης ότι οι κομμουνιστές επιμένουν να γίνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, με σκοπό την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις δομές της εξουσίας και θα συνεχίσουν τη διαδικασία αποπομπής του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν.

Οι μετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν να μην κοινοποιήσουν την ουσία των συζητήσεων. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία" Βλαντίμιρ Ριζκόφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ, είπε, ωστόσο, ότι για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των διαφόρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων συμφώνησαν ομόφωνα σε δυο - τρία πράγματα. Πρώτο, η κυβέρνηση πρέπει, κατά κανόνα, να έχει πάντα την υποστήριξη της πλειοψηφίας της Κρατικής Δούμας. Δηλαδή πρέπει να είναι κυβέρνηση της πλειοψηφίας. Δεύτερο, η κατάσταση των σχέσεων κέντρου και περιοχών. "Η Ρωσία θυμίζει σήμερα την υφήλιο μετά την πρώτη έκρηξη: διασκορπισμένες περιοχές της Ομοσπονδίας, σκόρπια νομοθεσία, τελωνειακοί φραγμοί ανάμεσα στις περιοχές της Ομοσπονδίας, οικονομικός, εμπορικός πόλεμος... Ολα αυτά απαιτούν την επανεξέταση ορισμένων συνταγματικών διατάξεων σε σχέση με την ομοσπονδιακή συγκρότηση της Ρωσίας", επισήμανε ο Ριζκόφ. Τρίτο θέμα, ο ρόλος του Προέδρου στη σύγχρονη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Ριζκόφ, οι μετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν ότι "ο ρόλος του Προέδρου δεν μπορεί να είναι πλέον τέτοιος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα του 1993. Δεν μπορεί να είναι τέτοιος, όταν ο Πρόεδρος, όποιος κι αν είναι αυτός, μπορεί να αποσταθεροποιεί την κατάσταση με μια απόφασή του, με μια ενέργειά του. Ετσι ή αλλιώς όλοι μίλησαν ότι απαιτείται κάποιο σύστημα εγγυήσεων, σύστημα προστασίας από την αστάθεια οποιασδήποτε δομής της εξουσίας, μαζί και της προεδρικής".

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Εξι νεκροί και 600 τραυματίες σε απεργία

NTAKA. -

Τουλάχιστον έξι νεκροί ήταν ως χθες ο απολογισμός των συγκρούσεων κατά τη διάρκεια 60ωρης αντικυβερνητικής απεργίας στο Μπαγκλαντές.

Ενας αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του και ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτικών ομάδων μόνο χτες Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες πηγών που πρόσκεινται στις αρχές και μετέδωσε το "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Ο αστυνομικός είχε τραυματιστεί σε έκρηξη βόμβας την Τρίτη και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ντάκα, της πρωτεύουσας της χώρας, ενώ ο διαδηλωτής, ο 22χρονος Μοχαμάντ Γιουσούφ, χτυπήθηκε από σφαίρα όταν μια ομάδα πολιτικών αντίπαλων των απεργών άνοιξε πυρ στην πόλη Μπανσάκαλι, 260 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

Οι τραυματίες από τις συγκρούσεις κατά την απεργία ξεπέρασαν τους 600, ενώ τουλάχιστον δύο αξιωματικοί της Ασφάλειας χαροπάλευαν χτες σε νοσοκομείο.

Η εκτράχυνση της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης ως αφορμή έχει την απαίτηση της αντιπολίτευσης να απομακρυνθεί από τη θέση του ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Μουχάμεντ Αμπου Σένα, τον οποίο η αντιπολίτευση των έξι κομμάτων κατηγορεί ως "προσκείμενο" στην κυβερνητική παράταξη της Σεϊχ Χασίνα και της Λέγκας Αουάμι, του κυβερνώντος κόμματος.Πιστεύεται ότι η αντιπολίτευση θα διοργανώσει και νέες διαδηλώσεις από τις 22 του Φλεβάρη, για να εμποδίσει τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών σε διάφορα τμήματα της χώρας.

ΙΤΑΛΙΑ
Απεργία δημοσιογράφων

ΡΩΜΗ. -

Την πρώτη από τις δώδεκα προγραμματισμένες "σποραδικές" απεργίες τους πραγματοποίησαν χθες οι δημοσιογράφοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου ANSA, διαμαρτυρόμενοι για τις προθέσεις του να περικόψει δραματικά τον αριθμό των απασχολούμενων δημοσιογράφων.

Το πρακτορείο ANSA είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην απόλυση αλλά και την πρόωρη συνταξιοδότηση περίπου 40 δημοσιογράφων, μία απόφαση όμως που απορρίφθηκε ως "μη αποδεκτή" από το σωματείο των συντακτών του πρακτορείου αφού, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, η διοίκηση του πρακτορείου προχωρά σε απολύσεις περίπου του 10% του συνολικού προσωπικού της με τη δικαιολογία ότι θα πρέπει να περιορίσει σημαντικά τα έξοδά του και να αυξήσει παράλληλα την ποιότητα της εργασίας, ενώ δεν έχει κάνει τίποτα για να ανανεώσει την τεχνολογική και εργασιακή υποδομή ώστε οι εργασιακές συνθήκες να είναι αυτές που θα επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να εργάζονται και να αποδίδουν. Οι προθέσεις του πρακτορείου για αθρόες περικοπές δε σταματά μόνο στους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται και στο προσωπικό του πρακτορείου. Η πρώτη αυτή απεργιακή κινητοποίηση θα τερματιστεί σήμερα στις 7 πμ, ενώ οι επόμενες κινητοποιήσεις αναμένονται.

Πυρκαγιά σε κτίριο στη Σαμάρα

ΜΟΣΧΑ.-

Τρομακτική πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Τετάρτη βράδυ στην πόλη Σαμάρα, στο κτίριο της διοίκησης περιοχής του υπουργείο Εσωτερικών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ΟΡΤ. Η πυρκαγιά ξέσπασε στον τρίτο όροφο του πενταώροφου κτιρίου και γρήγορα πήρε εφιαλτικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 άνθρωποι και 50 να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση. Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, μεταξύ τους 34 αστυνομικοί. Καταστράφηκαν επίσης οι υπολογιστές με την τράπεζα δεδομένων και άλλα σοβαρά έγγραφα. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής κατέφτασαν αμέσως και προσπάθησαν να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο, δεν μπορούσαν όμως να πλησιάσουν στους τελευταίους ορόφους του κτιρίου, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να πηδήσουν πανικόβλητοι στο κενό και να σκοτωθούν. Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά χτες το πρωί, αλλά το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στο κτίριο βρίσκονταν περίπου 200 άτομα. Το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, επικαλούμενο δηλώσεις μαρτύρων, μετέδωσε ότι λίγο πριν από την πυρκαγιά σημειώθηκαν δύο εκρήξεις. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να οφείλεται η πυρκαγιά σε εγκληματική ενέργεια. Πάντως, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να οφείλεται σε βραχυκύκλωμα. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Από τη συνάντηση της κυβέρνησης με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ