ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ελάχιστη η "πρόοδος" στις συνομιλίες του Ραμπουγέ...
  • Η σερβική αντιπροσωπεία υπέγραψε χτες μονομερώς κείμενο βασικών αρχών, με στόχο την αποτροπή του ενδεχομένου ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου
  • Ασυγκίνητη η αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών, με ορατή την απειλή του ΝΑΤΟ...

ΡΑΜΠΟΥΓΕ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ενας από τους βασικούς διαπραγματευτικούς στόχους της σερβικής αντιπροσωπείας στο Ραμπουγέ, είναι η αποτροπή της μακροπρόθεσμης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Με αυτή την αφορμή έγινε και η χτεσινή συνάντηση του Σέρβου πρωθυπουργού Μίλαν Μιλουτίνοβιτς με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας (Ιμπέρ Βεντρίν) και της Βρετανίας (Ρόμπιν Κουκ). Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, θεωρήθηκε χτες και η υπογραφή ενός κειμένου μερικών βασικών αρχών, μόνον από τη σερβική πλευρά, και όχι από τους υπόλοιπους διαπραγματευτές! Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη, δεν αρκεί για να προσδώσει "κλίμα ευφορίας" στο τραπέζι συνομιλιών του Ραμπουγέ...

Προτού ανακοινωθεί η μονομερής (από τη σερβική αντιπροσωπεία) υπογραφή του κειμένου των βασικών αρχών, ο Σέρβος πρωθυπουργός Μιλουτίνοβιτς, (προκειμένου να πετύχει αυτό το στόχο), μετέφερε στη συνάντησή του με τους Κουκ και Βεντρίν σημαντικό μήνυμα του προέδρου της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Σέρβοι, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, υπέγραψαν μονομερώς ένα κείμενο βασικών αρχών, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ομοσπονδίας, την παύση πυρός στο Κόσσοβο, την αμνήστευση και απελευθέρωση όλων των Αλβανών Κοσσοβάρων που έχουν εγκλειστεί στις φυλακές. Ωστόσο, οι ξένοι μεσολαβητές είχαν ισχυριστεί πως το κείμενο αυτών των βασικών αρχών είχε υπογραφεί ήδη... από την περασμένη Κυριακή!

Και οι λοιπές αντιπροσωπείες πώς αντέδρασαν; Εάν κρίνουμε απ' την αντίδραση εκπροσώπου της αντιπροσωπείας των Κοσσοβάρων Αλβανών, μάλλον, έμειναν ασυγκίνητες... Ο Βετόν Σουρρόι, μέλος της κοσσοβάρικης αλβανικής αντιπροσωπείας δήλωσε χαρακτηριστικά πως "υπάρχουν περισσότερα και πιο σημαντικά πράγματα που τον απασχολούν".

Μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα των συγκεχυμένων πληροφοριών σχετικά με τι ακριβώς διαδραματίζεται στο τραπέζι συνομιλιών του Ραμπουγέ, προστέθηκε χτες και η δήλωση δυτικής διπλωματικής πηγής, που έλεγε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" πως σχεδόν το 25% απ' όσα είχαν σχεδιάσει οι διεθνείς μεσολαβητές είχε επιτευχθεί μέσα στις πρώτες τέσσερις μέρες συνομιλιών. Μήπως, όμως, αυτή η "δήλωση" από τον ανώνυμο Δυτικό διπλωμάτη δεν είναι τίποτε άλλο, παρεκτός μια ακόμη πίεση για τη δημιουργία κλίματος "τεχνητής ευφορίας" στις συνομιλίες του Ραμπουγέ; Αυτό που πάντως λέγεται σχεδόν με σιγουριά είναι ότι οι δύο πλευρές έχουν ένα χρονικό περιθώριο διαπραγμάτευσης, διάρκειας περίπου δύο εβδομάδων... Εάν δεν υλοποιηθούν τα σχέδια των Δυτικών μεσολαβητών (όπως τουλάχιστον αυτοί τα έχουν συγγράψει και μεθοδεύσει), τότε για μία ακόμη φορά θα γίνει ορατή στον ορίζοντα της Σερβίας η απειλή του ΝΑΤΟ!

Πένθος και δηλώσεις για τη σφαγή στο Ράτσακ

Πένθιμο κλίμα επικρατούσε στο Ράτσακ, όπου και τελέστηκε η κηδεία 40 από τα θύματα της "περίεργης" σφαγής. Τουλάχιστον δέκα χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τους ανοιχτούς τάφους των θυμάτων, ενώ λίγα λεπτά προτού αρχίσει την ομιλία του ο επικεφαλής της αποστολής επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ, Γουίλιαμ Γουόκερ, μια ομάδα τεσσάρων μελών του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου", βαριά οπλισμένη, "γλίστρησε" ανάμεσα από το πλήθος φθάνοντας δίπλα στον αξιωματούχο. Ο διπλωμάτης αρνήθηκε να πάρει το λόγο ζητώντας από τους τέσσερις αυτονομιστές αντάρτες να αφήσουν τα όπλα. Τελικώς, ο Γουόκερ πήρε το λόγο, όπου μεταξύ άλλων, καταδίκασε τους δράστες της σφαγής στο Ράτσακ. Απευθυνόμενος δε στο πλήθος, υποστήριξε πως είναι "ευθέως συνδεδεμένα" τα γεγονότα στο Ράτσακ και με τις συνομιλίες του Ραμπουγέ.

ΗΠΑ
Σήμερα η ετυμηγορία για τον Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μέσα στα τακτά όρια που είχαν θέσει εξ αρχής οι γερουσιαστές, θα τερματιστεί η δίκη του Προέδρου Κλίντον. Επομένως, το αργότερο με το πέρας της ημέρας θα λήξει οριστικά το "σίριαλ" που προσπάθησε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τόσο του αμερικανικού λαού, αλλά και της υφηλίου. Ο τελευταίος γύρος δεν αναμένεται να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις για τον Πρόεδρο και η υπόθεση θα λήξει το πολύ με μία επίπληξη... αλλά το αποτέλεσμα του υπόγειου και πραγματικού πολέμου, των "κονσένσιους", θα αργήσουμε πολύ να το μάθουμε.

Γεμάτοι αμφιβολίες, αλλά και ανησυχίες σε σχέση με το ποια λύση θα είναι η προτιμότερη για τη λήξη του "πολέμου", οι γερουσιαστές επέστρεψαν χθες για τις τελικές διαβουλεύσεις και την απόφαση που θα "κρίνει" το μέλλον του Προέδρου των ΗΠΑ. Τριάντα επτά γερουσιαστές επιθυμούν ακόμη να εκφράσουν τις απόψεις τους, με αφορμή την επανάληψη των συνεδριάσεων κεκλεισμένων των θυρών, δήλωσε χθες το πρωί ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Τρεντ Λοτ - η επιτρεπόμενη διάρκεια ομιλίας κάθε γερουσιαστή φτάνει τα 15 λεπτά - για να συμπληρώσει ότι η ετυμηγορία στη δίκη του Αμερικανού Προέδρου θα ανακοινωθεί προφανώς σήμερα. "Είναι πιθανό να τελειώσουμε αργά το βράδυ, αλλά για την ώρα δεν πιστεύω ότι αυτό θα είναι δυνατό", δήλωσε ο Λοτ στη Γερουσία πριν αρχίσει και πάλι η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

Μπορεί η υπόθεση να τείνει στο τέλος της, το "δράμα" όμως δε δείχνει να εγκαταλείπει... Είναι ακόμα αρκετό, ώστε να δώσει ένα πρέπον και αρμόζων "τέλος" στην ιστορία που απασχολεί περισσότερο από ένα χρόνο τα αμερικανικά και παγκόσμια ΜΜΕ. Αναμένεται ότι και οι δύο ομάδες - ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί - θα κρατήσουν γερά μέχρι τέλους και η δίκη με την πρόταση της καθαίρεσης του Προέδρου θα λήξει με μία πλειοψηφία μεν, αλλά όχι με την αναγκαία των δύο τρίτων που θα οδηγούσε σε μία τιμητική απόλυση. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ήδη τα επιτελεία και των δύο κομμάτων μελετούν τις επόμενες κινήσεις, της "μετά την πρόταση καθαίρεσης εποχής", ενώ ο Λευκός Οίκος αφήνει να διαρρεύσει ότι προετοιμάζει μία ολόκληρη καμπάνια κατά της Βουλής των Αντιπροσώπων που "έβαλε το έθνος σε περιπέτειες", ώστε να επωφεληθούν οι Δημοκρατικοί στις ενδιάμεσες εκλογές του 2000 και να μπορέσουν να εξασφαλίσουν και πάλι μια πλειοψηφία. Εξάλλου τα "στοιχήματα" και για τα δύο κόμματα δεν αφορούν μόνο τις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά και τις προεδρικές του 2000...

ΙΣΡΑΗΛ
"Εστησαν" τον Φίσερ οι Νετανιάχου - Σαρόν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Συζητήσεις και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η αναβολή των προγραμματισμένων συναντήσεων του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, με κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Εντούτοις, η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν τίθεται θέμα διπλωματικής παρεξήγησης.

Τελευταία στιγμή ανέβαλε για το απόγευμα την προγραμματισμένη για το πρωί συνάντησή του με τον Γιόσκα Φίσερ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επικαλούμενος το υπερφορτωμένο πρόγραμμά του και τη διεκπεραίωση έκτακτων ζητημάτων. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αριέλ Σαρόν ακύρωνε την, επίσης προγραμματισμένη, συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, ισχυριζόμενος ότι δεν του επιτρέπουν οι γιατροί του να μετακινηθεί, εξαιτίας ενός μικροτραυματισμού που υπέστη σε τροχαίο ατύχημα, μόλις πριν από λίγες μέρες.

Η στάση των Ισραηλινών αξιωματούχων προκάλεσε έντονες συζητήσεις και σχόλια, καθώς πολλοί αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι με τον τρόπο αυτό, η ισραηλινή ηγεσία επιθυμούσε να εκφράσει τη βαθιά δυσαρέσκειά της προς την ΕΕ, της οποίας προεδρεύει το παρόν εξάμηνο η Γερμανία, επειδή συντάχθηκε με το ψήφισμα του ΟΗΕ που χαρακτηρίζει "παραβίαση" των υπαρχουσών "ειρηνευτικών συμφωνιών" την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη. Εντούτοις, ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νταβίντ Μπαρ Ιλαν επέμενε ότι ουδεμία σχέση έχουν αυτά τα απρόοπτα με τη δυσαρέσκεια του Ισραήλ, η οποία είναι δεδομένη, αλλά δε συνεπάγεται ότι θα διαταράξει τις καλές του σχέσεις με την ΕΕ.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη γενοκτονία των ιθαγενών

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Τόσους αναμμένους δαυλούς όσα και τα χρόνια εκμετάλλευσης (211) του αυτόχθονος πληθυσμού της Αυστραλίας από τους Ευρωπαίους αποίκους είχαν ανάψει χτες ακτιβιστές Αβορίγινες στους χώρους έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στην Καμπέρα. Στόχος των ακτιβιστών, η έκφραση διαμαρτυρίας για τη γενοκτονία του ντόπιου πληθυσμού.

Η πρωτότυπη αυτή εκδήλωση διαμαρτυρίας σύντομα προκάλεσε την προσοχή περαστικών, αλλά και τουριστών από την Ασία. Τα φλας των φωτογραφικών μηχανών έπεφταν σαν βροχή, αλλά οι ιθαγενείς προτίμησαν τη σιωπή, κάνοντας μία τελετουργική πράξη διαμαρτυρίας. Κοντά στους αναμμένους πυρσούς και τα κλαδιά ευκάλυπτου, ήταν τοποθετημένες διακριτικά πινακίδες, που εξηγούσαν τους λόγους της κινητοποίησης: "Τα 211 χρόνια ποικιλότροπης εξολόθρευσης των αυτόχθονων κατοίκων της Αυστραλίας". Ωστόσο, η εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν κράτησε τόσο, όσο επιθυμούσαν οι οργανωτές. Αστυνομικές δυνάμεις σε συνεργασία με πυροσβέστες έσβησαν τους πυρσούς. Και το αίτημα των ιθαγενών να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ έμεινε ...αναπάντητο.

Μέλη της αντιπροσωπείας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στο Ραμπουγέ

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Διαμάχη" για το Γιβραλτάρ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Μία ακόμα κρίση για το καθεστώς του Γιβραλτάρ, που οι ρίζες της διατρέχουν τους αιώνες, επανήλθε στο προσκήνιο μετά την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να πάρει μία σειρά μέτρων ώστε να ασκήσει αυξημένες πιέσεις προς τη βρετανική αποικία της οποίας ζητεί την κυριαρχία. Αυτά τα μέτρα είναι: Αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι, μη αποδοχή στην Ισπανία των αδειών οδήγησης του Γιβραλτάρ, απαγόρευση των πτήσεων πάνω από το ισπανικό έδαφος των αεροσκαφών που έχουν προορισμό το Γιβραλτάρ. Χτες η Βρετανία αντέδρασε διαμαρτυρόμενη επίσημα στη Μαδρίτη και τονίζοντας ότι θα προσφύγει για το θέμα αυτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις ισπανικές απειλές ως "απειλές χωρίς προηγούμενο" και εκφράζονται φόβοι για σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ