ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανοιξε κι άλλο η όρεξη του Βαρβούτη...

"Κλητήρα" του θέλει την κυβέρνηση ο ιδιοκτήτης των μεταλλείων πρώην Σκαλιστήρη και Παπαστρατή, ενώ έχει εξασφαλίσει την ολόπλευρη στήριξη βουλευτών του νομού στις επιδιώξεις του

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

"Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη", λέει η παροιμία που ταιριάζει "γάντι" στον επιχειρηματία Κ. Βαρβούτη,ιδιοκτήτη των μεταλλευτικών συγκροτημάτων πρώην Σκαλιστήρη και Παπαστρατή στο Μαντούδι της Εύβοιας. Ο επιχειρηματίας αποθρασυμένος από την εγκληματική κυβερνητική πολιτική που του παρέδωσε έναντι "πινακίου φακής" ανεκτίμητης αξίας μεταλλεία τόσο στην Εύβοια, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας και που του ικανοποίησε μια σειρά παράλογες απαιτήσεις, προβάλλει σήμερα και νέα "αιτήματα".

Συγκεκριμένα, απαιτεί την παρέμβαση της κυβέρνησης για να εισπράξει οφειλές πελατών του από χώρες όπως η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία κ.ά. Την απαίτησή του αυτή εξέφρασε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Εύβοιας, παρουσία του νομάρχη Ν. Παπανδρέου, του δημάρχου Κηρέως Πρ. Ενωτιάδη - ο οποίος μεσολάβησε για να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη - και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου και Δ. Πιπεργιά και του ΣΥΝ Β. Αποστόλου.

Η σύσκεψη φάνηκε πως είχε θετική κατάληξη για τον επιχειρηματία, αφού οι παρευρισκόμενοι δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν και να πιέσουν σχετικά την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Βαρβούτης προχώρησε ακόμα παραπέρα, ζητώντας να του πληρώνει το ελληνικό δημόσιο τις εξαγωγές των προϊόντων του προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στη συνέχεια να εισπράττει τα ποσά από τους πελάτες!

Την ίδια ώρα και με το πρόσχημα δυσκολιών που αντιμετωπίζει, απαιτεί την κρατική ενίσχυση και συνδρομή για τη μεταφορά του οικισμού Τρούπι της Κοινότητας Δαφνούσας για να εκμεταλλευτεί κοίτασμα που υπάρχει εκεί.Επίσης, αφήνει απλήρωτους για δύο και πλέον μήνες τους 250 εργαζόμενους αορίστου χρόνου και τους 150 διμηνίτες, δεν εφαρμόζει τις Συλλογικές Συμβάσεις, ενώ με τις "πλάτες" της Επιθεώρησης Εργασίας Χαλκίδας και της Επιθεώρησης Μεταλλείων, δεν τηρεί κανένα μέτρο για την υγιεινή και ασφάλεια, ποντάροντας και στη συναινετική στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Οι νέες αυτές εξελίξεις επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά το ΚΚΕ και τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, που είχαν αντιταχθεί από την αρχή στο ξεπούλημα μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης σε ιδιώτες, τονίζοντας τότε ότι ο νέος εργοδότης θα εκμεταλλευτεί με όση ένταση μπορεί την επιχείρηση και τους εργαζόμενους για την αποκόμιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων κερδών και μετά θα την παρατήσει καταχρεωμένη και ερειπωμένη. Τέλος, κάνουν περισσότερο επίκαιρη από ποτέ την πρόταση του ΚΚΕ για χάραξη κλαδικής πολιτικής και δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Λευκολίθου.

Κόντρα στη φθορά και τη διάλυση

Πυκνώνουν οι πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης συνδικάτων και συνδικαλιστών

Την πλεκτοβιομηχανία "Βασιλειάδης" στον Ταύρο επισκέφτηκαν χτες η Χριστίνα Τσεντούρου, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης και ο Τέλης Γόντικας, από την Επιτροπή για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, όπου ενημέρωσαν τις εργάτριες για τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων, αλλά και για τις εξελίξεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Μιλώντας στις εργάτριες, η Χρ. Τσεντούρου αναφέρθηκε στην κλαδική σύμβαση και κατήγγειλε την αδιαλλαξία των εργοδοτών που επιμένουν σε εξευτελιστικές αυξήσεις. Στη συνέχεια, έκανε εκτενή αναφορά στον αντεργατικό νόμο 2639/'98, εστιάζοντας στις συνέπειες που θα επιφέρει, αλλά και στα καταστροφικά για την κοινωνική ασφάλιση σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών.

Καταλήγοντας, σημείωσε: "Κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών, η κυβέρνηση επιχειρεί να αφαιρέσει κεκτημένα δικαιώματα. Οι εργάτες δεν έχουν άλλη επιλογή απ' τη συγκρότηση ενός μετώπου πάλης, από κοινού με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Είναι επιτακτική ανάγκη ο συντονισμός, η συσπείρωσή μας και το να βάλουμε στην άκρη τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις και να πάρουμε την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας στα χέρια μας".

Τέλος, μιλώντας για την αποτελεσματικότητα της πάλης, η συνδικαλίστρια έφερε ως παράδειγμα τη δράση του Συνδικάτου στο συγκεκριμένο χώρο, που είχε ως αποτέλεσμα να παρθεί πίσω η παράνομη απόλυση μιας εγκύου και να διορθωθούν πολλά κακώς κείμενα.

Ο Τ. Γόντικας ενημέρωσε τις εργάτριες για τη συγκρότηση της Επιτροπής και για τους στόχους της. Τόνισε ότι η Επιτροπή κάνει έκκληση συσπείρωσης σε όσους θέλουν να δράσουν και να αντιπαλέψουν τα φαινόμενα φθοράς και διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος και ιδιαίτερα σε μια περίοδο, που προχωρούν, όπως επιτάσσει το μεγάλο κεφάλαιο, αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πολιτική κ. α. Τέλος, κάλεσε τις εργάτριες να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία έμπρακτα.

Η Ενωση Λιθογράφων

Συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών τον Απρίλη, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων,που χαιρετίζει την "πρωτοβουλία για τη συγκρότηση αγωνιστικού, ταξικού πόλου στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος". Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι πήρε την απόφαση αυτή, μια και αποδεδειγμένα πια "οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις συναινούν και ευθυγραμμίζονται με τις κεντρικές επιλογές κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και μονοπωλίων".

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Με απόφαση της γενικής του συνέλευσης, και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δηλώνει τη συμμετοχή του στην πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών.

Οπως τονίστηκε και στην εισήγηση της συνέλευσης, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, "η κατάσταση με τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν πάει άλλο, με την τακτική τους βάζουν φουρνέλο στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων". Η γενική συνέλευση υιοθέτησε τους βασικούς στόχους της Επιτροπής, ενώ διευκρίνισε ότι "στόχος μας δεν είναι η δημιουργία μιας άλλης ΓΣΕΕ, αλλά η παρουσία, δράση και συμμετοχή στο κύτταρο του συνδικαλιστικού κινήματος, τα πρωτοβάθμια σωματεία με αξιοποίηση μορφών πανελλαδικού και τοπικού συντονισμού".

"Μαύρη" εργασία σε σαπάκι

Μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών απαγορεύτηκε ο απόπλους σε πλωτό φέρετρο

Η "μαύρη εργασία" εξακολουθεί να οργιάζει στο λιμάνι του Πειραιά και δίπλα στα λιμεναρχεία, παρά τις καθημερινές πλέον καταγγελίες και τα συγκεκριμένα στοιχεία που καταθέτει η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Δίπλα στο Λιμεναρχείο Κερατσινίου,αντιπροσωπεία της ΠΕΜΕΝ, μαζί με τον εκπρόσωπο της ΙΤF (Διεθνής Οργάνωση Ναυτεργατών) κ. Βασιλόπουλο,εντόπισαν χτες το 27χρονο φορτηγό πλοίο "JUSTICE 1" με σημαία Παναμά, στο οποίο οι 10 ναυτεργάτες που αποτελούν το πλήρωμά του, ανάμεσά τους και τρεις Ελληνες, είναι ανασφάλιστοι!Επιπλέον, το ίδιο το πλοίο αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες σαπάκια που κυκλοφορούν στις θάλασσες.

Οι πληροφορίες φέρουν ως πλοιοκτήτη του πλωτού φέρετρου τον αντιδήμαρχο του Δήμου Αγίας Παρασκευής Μάκη Χάρχαλο (υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ). Ο ίδιος ωστόσο μάς δήλωσε: "Είμαι εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας, η οποία είναι Παναμανέζικη. Είμαι οικονομολόγος και παρέχω οικονομικές συμβουλές, όπως και σε άλλες εταιρίες τις οποίες εκπροσωπώ. Δεν είμαι υπεύθυνος". Σε ερώτηση ποιος είναι ο πλοιοκτήτης απάντησε: "Οι πλοιοκτήτες είναι ξένοι", ενώ δε θέλησε να δώσει παραπέρα πληροφορίες... Οσον αφορά την πλοιοκτήτρια εταιρία όπως μας απάντησε είναι η JUSTISE MARITIME...

Χτες οι συνδικαλιστές ανέβηκαν στο πλοίο, για να διαπιστώσουν ότι ήταν σε άθλια κατάσταση! Εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα στην κύρια μηχανή, για την οποία ο... εκπρόσωπος της εταιρίας, παραδέχτηκε ότι είναι καμένη και επέρριψε ευθύνες σε έναν από τους ναυτεργάτες του πληρώματος! Επίσης διαπιστώθηκαν προβλήματα στο βαρούλκο των αγκυρών, δεν υπήρχε αντλία υγιεινής και πολλά άλλα προβλήματα. Οσον αφορά το πλήρωμα διαπίστωσαν ότι εκτός των άλλων, δεν υπήρχαν και αποδείξεις πληρωμών (PAY), δηλαδή τα όσα χρήματα δίνονταν στους ναυτεργάτες ήταν χέρι με χέρι, δεν υπήρχε καμία απόδειξη και κανείς δεν ήξερε σε τι ποσό τελικά ανερχόταν ο μισθός του! Μετά την καταγγελία της ΠΕΜΕΝ, τελικά διαπιστώθηκαν και από το λιμεναρχείο τόσο η άθλια κατάσταση του πλοίου, όσο και οι υπόλοιπες παραβάσεις και απαγορεύτηκε ο απόπλους του.

Συνέλευση σερβιτόρων

Τη γενική του συνέλευση πραγματοποιεί το Σωματείο Σερβιτόρων Αθήνας τη Δευτέρα, 15/2, στις 11.30, στο θέατρο "Ακάδημος" και καλεί τα μέλη του να πάρουν μαζικά μέρος, προκειμένου από κοινού να συζητήσουν τα προβλήματα στους χώρους δουλιάς και να αποφασίσουν για τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Κινητοποίηση καθαριστριών

Συγκέντρωση στις 11πμ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν σήμερα, Παρασκευή, οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων,στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας τους. Οι εργαζόμενες διεκδικούν μεταξύ άλλων την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης, από μίσθωση έργου σε εξαρτημένη σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

Το σωματείο καλεί την ΚΕΔΚΕ να αποδεχτεί την ευθύνη του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων και από το υπουργείο Παιδείας να αποδώσει στους ΟΤΑ τους οικονομικούς πόρους για να γίνει κατορθωτή η αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος.

Χωρίς τροφοδοσία το πλήρωμα του "ΝΑΥΤΙΛΟΣ"!

Χωρίς τροφοδοσία έχει αφήσει το Πολεμικό Ναυτικό το 45μελές πλήρωμα του ωκεανογραφικού πλοίου ΝΑΥΤΙΛΟΣ εδώ και 16 μέρες! Το πλοίο απέπλευσε από τον Πειραιά στις 26 του Γενάρη με λιγοστή τροφοδοσία, για το λιμάνι της Κρήτης όπου και βρίσκεται. Το πλήρωμα τροφοδοτείται από τα εστιατόρια της περιοχής, ενώ θεωρήθηκε τύχη που οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και το πλοίο δεν αποκλείστηκε στη διάρκεια του ταξιδιού του.

Αιτία για αυτή την κατάσταση είναι η απαίτηση του ΠΝ να παρακρατείται από τις αποδοχές του πληρώματος το αντίτιμο της τροφοδοσίας! Οταν το πλοίο απέπλευσε από τον Πειραιά είχαν παρακρατηθεί χρήματα από 10 άτομα του πληρώματος και έτσι η τροφοδοσία που δόθηκε στο πλοίο ήταν ακριβώς για 10 άτομα!

Η Νομική Υπηρεσία της ΠΝΟ, με επιστολή της, ξεκαθαρίζει ότι η απαίτηση για προκαταβολή της τροφοδοσίας από το πλήρωμα "συνιστά απαράδεκτη και μη σύννομη ενέργεια".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ