ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελευταία μέρα για τα "τελόσημα"

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την παραλαβή του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας 1999. Οσοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη το σήμα θα πρέπει να σπεύσουν σήμερα για την προμήθειά του είτε στις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Ιονική και Πίστεως, εφόσον έχουν λάβει σχετικό ειδοποιητήριο, είτε στις εφορίες τους.

Από αύριο όσοι δεν έχουν επικολλημένο το ειδικό σήμα σε εμφανές σημείο του οχήματός τους, απειλούνται με πρόστιμα τα οποία ανέρχονται σε 10.000 δρχ. για τους κατόχους οχημάτων κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι 300 κυβικά, ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες στο ισόποσο της αξίας του σήματος.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας διακρίνονται σε 7 κατηγορίες ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος και η αξία τους κυμαίνεται ανάλογα με την κατηγορία, από 2.000 δρχ. (για τα απαλλασσόμενα οχήματα) μέχρι 130.000 δρχ. (για οχήματα κυλινδρισμού κινητήρα άνω των 2.358 κ.ε.).

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τους ξένους της ΕΥΔΑΠ

Το έγγραφο της Ομοσπονδίας Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, με το οποίο καταγγέλλεται ότι στην επιχείρηση εμφανίστηκαν σύμβουλοι ξένων επιχειρήσεων, οι οποίοι ζητούσαν πληροφορίες χωρίς να αιτιολογούν τους λόγους της επίσκεψής τους, φέρνουν στη Βουλή με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης.Οι βουλευτές του Κόμματος συμπληρώνουν ότι σύμφωνα με καταγγελίες οι νέες εταιρίες συμβούλων εγκαταστάθηκαν με σκοπό να προωθήσουν τη λύση της θυγατρικής για την ΕΥΔΑΠ και τη μετοχοποίησή της κατά 25% και ζητούν από τον υπουργό να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την εγκατάσταση αυτών των νέων συμβούλων. Το πλήρες κείμενο της Αίτησης έχει ως εξής:

"Η Ομοσπονδία Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ με το αρ. 3389/2.2.98 έγγραφό της καταγγέλλει ότι στην ΕΥΔΑΠ εμφανίστηκαν με εντολή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας σύμβουλοι ξένων επιχειρήσεων (Rochild & Hinder), οι οποίοι ζητούσαν πληροφορίες για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η επιχείρηση, χωρίς να αιτιολογούν στη διοίκηση της Εταιρείας τους λόγους της επίσκεψής τους και γιατί ζητούν αυτές τις πληροφορίες.

Η εμφάνιση αυτών των νέων συμβούλων, για τους οποίους κανείς δεν έχει ενημερωθεί, προκάλεσε αναστάτωση στους εργαζόμενους. Σύμφωνα, μάλιστα, με καταγγελίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι νέες εταιρίες συμβούλων (με αμοιβή 2,5 εκατ. δολάρια) εγκαταστάθηκαν με σκοπό να προωθήσουν τη λύση της θυγατρικής για την ΕΥΔΑΠ και τη μετοχοποίησή της κατά 25%.

Μετά τα παραπάνω καλείται ο κ. υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με την εγκατάσταση των νέων αυτών συμβούλων, το αντικείμενο του έργου τους, τη σύμβαση, το κόστος κλπ.".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις Ε3

Η παράταση των προθεσμιών υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 1999 για όσες κατηγορίες φορολογούμενων συνυποβάλλουν το έντυπο Ε3 καθώς και της δήλωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) ορίζονται με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για όσους συνυποβάλλουν με τη φορολογική τους δήλωση και το έντυπο Ε3 έχουν ως εξής όταν το επώνυμο ή η επωνυμία τους αρχίζει από:

  • Α μέχρι την 18 Μάρτη 1999 (αντί 2 Μάρτη που ίσχυε πριν).
  • Β ή Γ μέχρι την 19 Μάρτη (αντί 3 Μάρτη).
  • Δ ή Ε μέχρι την 22 Μάρτη (αντί 4 Μάρτη).
  • Ζ έως και Ι μέχρι την 23 Μάρτη (αντί 5 Μάρτη).
  • Κ μέχρι την 24 Μάρτη (αντί 9 Μάρτη).
  • Λ ή Μ μέχρι την 26 Μάρτη (αντί 9 Μάρτη).
  • Ν έως και Π μέχρι την 29 Μάρτη (αντί 10 Μάρτη).
  • Ρ ή Σ μέχρι την 30 Μάρτη (αντί 11 Μάρτη).
  • Τ έως και Ω μέχρι την 31 Μάρτη (αντί 12 Μάρτη).
  • Για τους υπόχρεους στη δήλωση των οποίων περιλαμβάνονται εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρία ή κοινοπραξία ή κοινωνία που δεν τηρεί βιβλία ή τηρεί βιβλία πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων η προθεσμία των οποίων λήγει την 17 Μάρτη 1999, αυτή παρατείνεται μέχρι και την 2 Απρίλη 1999.
  • Για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους ιδρύματα των οποίων η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει την 2 Μάρτη παρατείνεται μέχρι και την 18 Μάρτη 1999.
  • Με την ίδια απόφαση ανακοινώνεται ότι για το έτος 1999 και για τις περιπτώσεις των παρακάτω προσώπων αποδεσμεύεται η προθεσμία υποβολής της δήλωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) από την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Ετσι, οι σχετικές δηλώσεις ΦΜΑΠ θα υποβληθούν ως εξής από τα φυσικά πρόσωπα το επώνυμο των οποίων αρχίζει από:

  • Α μέχρι την 26 Μάη 1999.
  • Β ή Γ μέχρι την 27 Μάη.
  • Δ ή Ε μέχρι την 28 Μάη.
  • Ζ έως και Ι μέχρι την 1 Ιούνη.
  • Κ μέχρι την 2 Ιούνη.
  • Λ ή Μ μέχρι την 3 Ιούνη.
  • Ν έως και Π μέχρι την 4 Ιούνη.
  • Τ έως και Ω μέχρι την 7 Ιούνη.
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ενδεικτικές τιμές ... παραπλάνησης

Αποκλίσεις μέχρι και 8,9% παρουσιάζουν οι τιμές χονδρικής πώλησης, στις οποίες πωλούν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών χονδρικά στους πρατηριούχους σε σχέση με τις "ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης" που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, με βάση τις νέες αυξομειώσεις που ανακοίνωσε η εταιρία "Ελληνικά Πετρέλαια". Αυτό προκύπτει από τις τιμές χονδρικής των επτά εταιριών που έδωσε στη δημοσιότητα η Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής (ΕΒΝΑ), αποκαλύπτοντας τον εμπαιγμό σε βάρος των καταναλωτών που εξακολουθεί να επιχειρεί το υπουργείο, διαμορφώνοντας τιμές λιανικής πώλησης χαμηλότερες από τις τιμές χονδρικής που διαμορφώνουν οι εταιρίες ανάλογα με επιδιωκόμενα κέρδη τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΒΝΑ, αυτή τη βδομάδα που το υπουργείο συνιστά "ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης" για τη βενζίνη σούπερ τις 192,7 δρχ. το λίτρο, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών προμηθεύουν τους πρατηριούχους από 198,2 μέχρι 206,7 δρχ. το λίτρο, με απόκλιση δηλαδή από τη συνιστώμενη λιανική από 5,5 μέχρι 14 δρχ. το λίτρο. Επίσης, την αμόλυβδη την πωλούν στη χονδρική από 182 μέχρι 191,9 δρχ. το λίτρο, τη στιγμή που το υπουργείο διαμορφώνει ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης τις 176,1 δρχ. το λίτρο, δηλαδή η χονδρική τιμή είναι από 3,3% μέχρι 8,9% υψηλότερη από την ενδεικτική λιανικής.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, που το υπουργείο γι' αυτή τη βδομάδα συνιστά στους καταναλωτές να το αναζητούν στις 62,9 δρχ. το λίτρο, οι εταιρίες άλλη άποψη έχουν για τη διαμόρφωσή τους και την προμηθεύουν στα πρατήρια προς 64,6-67 δρχ. το λίτρο. Η αλλιώς η χονδρική τιμή είναι υψηλότερη από την ενδεικτική λιανικής πώλησης από 2,7% μέχρι 6,6%.

Ο τζίρος του περσινού εντεκάμηνου

Αύξηση 1,1% παρουσίασε ο τζίρος στην αγορά το εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 1998 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1997, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Η παραπάνω αύξηση του γενικού δείκτη στο σύνολο της χώρας το εξάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 1998, οφείλεται στην αύξηση που εμφάνισαν οι δείκτες διατροφής (2,2%), ένδυσης - υπόδησης (1,9%), επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (0,4%), ενώ ο δείκτης λοιπών ειδών παρουσίασε μείωση κατά 0,1%.

Στην περιφέρεια πρωτεύουσας ο όγκος της λαϊκής κατανάλωσης στο παραπάνω εντεκάμηνο του 1998 αυξήθηκε κατά 2,7% ενώ στη λοιπή χώρα αυξήθηκε κατά 0,9%.

ΞΕΝΙΑ ΛΑΓΟΝΙΣΙΟΥ
Στον Μαντωνανάκη "το φιλέτο"

Στην "Τουριστική Εταιρία Ηλιος" της οικογένειες Π. Μαντωνανάκη κατακυρώθηκε τελικά η εκμετάλλευση του φιλέτου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στην Αττική, το "Ξενία" Λαγονησίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η σύμβαση για την εκμίσθωση διάρκειας 40 χρόνων στην παραπάνω εταιρία, που μπορεί να υπογραφεί ακόμα και σήμερα, είναι "βελτιωμένη" σε σχέση με την πρώτη προσφορά της "Τουριστικής Εταιρίας Ηλιος". Ετσι, το "παζάρι" κατέληξε σε ύψος επένδυσης 10,7 δισ. δρχ. από 8,6 που ήταν η αρχική, καθώς και συμπληρωματική επένδυση δύο δισ. δρχ. κάθε δέκα χρόνια. Το ετήσιο μίσθωμα, δε, ανέρχεται σε 1,031 δισ. δρχ.

Πάντως, γνώστες των πραγμάτων επισημαίνουν ότι - ανεξάρτητα από τις δεδομένες συνέπειες της ιδιωτικοποίησης που είναι ένα το κρατούμενο - το τίμημα αυτό σε σχέση με την αντικειμενική αξία των εγκαταστάσεων της μονάδας, που είναι πάνω από ένα τρισ. δρχ. και με δεδομένα τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να έχει η μονάδα εάν η κυβέρνηση ήθελε να αξιοποιήσει τις πραγματικές δυνατότητές της, είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Αξίζει δε, να επισημάνουμε ότι οι ίδιες πηγές που από χτες το απόγευμα διέρρεαν τα παραπάνω ποσά σα να πρόκειται για πακτωλό χρημάτων, φρόντιζαν να κρατούν εφτασφράγιστο μυστικό το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους του "Ξενία". Μάλιστα, δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η προκλητική επιχείρηση εμπαιγμού των εργαζομένων από την πολιτική ηγεσία του ΕΟΤ και συγκεκριμένα του γενικού γραμματέα, ο οποίος σε χτεσινή του συνάντηση με εκπροσώπους τους δήλωνε άγνοια για το μέλλον της μονάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ