ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Φτηνότερη πλέον η υπερωρία

Θα υπολογίζεται μόνο επί του βασικού μισθού

"Ψαλιδίζονται" οι αμοιβές στις υπερωρίες και υπερεργασίες των εργαζομένων! Με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, οι εργαζόμενοι θα υποστούν και επιπλέον περικοπές στις αποδοχές τους.

Ετσι, σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία δημοσιεύτηκε χτες, για να υπολογιστεί το ωρομίσθιο για την υπερωριακή αμοιβή, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο μηνιαίος μισθός και να μη συνυπολογίζονται οι προσαυξήσεις για την εργασία για τις Κυριακές, τις αργίες και τις νύχτες.

Είναι μια απόφαση, που ανατρέπει τη μέχρι τώρα εργατική νομοθεσία σ' αυτό το θέμα, όπως είχε διαμορφωθεί με αρεοπαγίτικη απόφαση του 1995 και ουσιαστικά μειώνει περαιτέρω τις αποδοχές των μισθωτών.

Η άποψη που είχε διαμορφωθεί μέχρι τώρα δέχονταν ότι για τον υπολογισμό του ωρομισθίου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου. Δηλαδή, εκτός από το βασικό μισθό και την αμοιβή για τις Κυριακές, αργίες και νύχτες (σε περίπτωση που υπάρχει τέτοια εργασία), συμπεριλαμβάνονταν ακόμη και "μπόνους" ή πριμ παραγωγικότητας που κατέβαλε ο εργοδότης.

Το θέμα παραπέμφθηκε από το Β Τμήμα του Αρείου Πάγου στην Ολομέλεια για οριστική κρίση, ενώ το ίδιο Τμήμα είχε κρίνει ότι ο υπολογισμός των υπερωριών πρέπει να γίνεται με βάση τον "καθαρό" μισθό.

Ειδικότερα το Β Τμήμα είχε κρίνει ότι: "Στην έννοια του καταβαλλόμενου ωρομισθίου για τον υπολογισμό της προσαυξήσεως για την παραχθείσα υπερεργασία και νόμιμη υπερωριακή εργασία, δεν περιλαμβάνονται και οι νόμιμες προσαυξήσεις που χορηγούνται στο μισθωτό για την παραχθείσα από αυτόν εργασία κατά τις Κυριακές, εξαιρέσιμες εορτές και νύχτα, εκτός αν η συγκεκριμένη υπερεργασία ή υπερωριακή εργασία ενέπεσε στα όρια της νυκτερινής εργασίας ή της εργασίας κατά τις Κυριακές ή εξαιρέσιμους".

Με τη χτεσινή του απόφαση, ο Αρειος Πάγος "έλυσε" υπέρ των εργοδοτών ένα πρόβλημα, για το οποίο ζητούσαν χρόνια λύση και τελικά πήραν το "πράσινο φως" από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για να κάνουν περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων.

Τελικά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με τη χτεσινή της απόφαση, αναίρεσε εφετειακή απόφαση, που είχε επιδικάσει σημαντικά ποσά υπέρ των εργαζόμενων σε εναλλασσόμενες βάρδιες (πρωινές, απογευματινές και βραδινές), υπολογίζοντας στο ωρομίσθιο για την υπερεργασία ή την υπερωρία τους με βάση και τις προσαυξήσεις για Κυριακές, αργίες και νύχτες.

ΙΣΤΙΑΙΑ
Βαρύ το πλήγμα

Περιοδεία στην περιοχή έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής

Βαρύ το πλήγμα που δέχτηκε η ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, όπως και η πόλη, από το χτύπημα του "Εγκέλαδου" τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής, όταν από τα 5 Ρίχτερ οι κάτοικοι πετάχτηκαν στην κυριολεξία από τα κρεβάτια τους.

Πέντε μέρες μετά, και ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να επουλώσουν τις "πληγές τους" ξεσπιτωμένοι και οι καταστηματάρχες μετρούν τα "σπασμένα", κράτος, κυβέρνηση και νομαρχία με την Περιφέρεια Στερεάς, αναλίσκονται σε... δελτία Τύπου, στα οποία εκφράζουν "το ενδιαφέρον τους μετά από επίσκεψη στην περιοχή". Το ίδιο με ό,τι έκαναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχίας Εύβοιας την πρώτη μέρα και μετά... εξαφανίστηκαν. Ανέθεσαν σε ιδιωτικά γραφεία μηχανικών την καταγραφή των ζημιών και ξεμπέρδεψαν.

Δέκτης όλων των παραπάνω έγινε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, κατά τη διάρκεια χτεσινής του περιοδείας στην πληγείσα περιοχή, που έγινε με πρωτοβουλία της ΚΟ Ιστιαίας του Κόμματος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφθηκε το δημαρχείο, όπου είχε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο και υπηρεσιακούς παράγοντες, που τον ενημέρωσαν για το μέγεθος των ζημιών. Από τα λεγόμενά τους, προέκυψε ότι μέχρι χτες είχαν γίνει 400 δηλώσεις κατοίκων, που τα οικήματά τους έχουν πάθει μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ζημιές που έγιναν στην πόλη της Ιστιαίας και στην πρώην Κοινότητα Καμαρίων. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που έδωσαν στο βουλευτή του ΚΚΕ οι μηχανικοί, κατά τη συνάντηση που είχαν στα Καμάρια. Από τα 15 σπίτια που είχαν ελέγξει, τα 12 είναι ακατάλληλα για κατοίκηση και πρέπει να κατεδαφιστούν.

Ο βουλευτής επισκέφθηκε και το Λύκειο, το οποίο, λόγω των ζημιών που έχει υποστεί, δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει και οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε απογευματινή βάρδια στο παρακείμενο Γυμνάσιο. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ζήτησε από το βουλευτή τη συνδρομή του ΚΚΕ για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Τέλος, ο Ν. Γκατζής επισκεπτόμενος καταστήματα στην Ιστιαία που έπαθαν ζημιές και συζητώντας με κατοίκους, διαπίστωσε και έκανε στο "Ρ" την παρακάτω δήλωση: "Κατά τη διάρκεια της περιοδείας που κάναμε στην περιοχή Ιστιαίας, γίνανε εμφανείς οι σημαντικές ζημιές που προξένησε ο σεισμός. Εμφανής είναι όμως και η αδιαφορία του κράτους, που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος και των κινδύνων που προκύπτουν. Χρειάζεται άμεση οικονομική ενίσχυση της ΤΑ για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, καθώς και η άμεση ενίσχυση των σεισμόπληκτων για τις ανάγκες τους. Γι' αυτό πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος να είναι επιχορήγηση. Στην αναδουλιά που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ της περιοχής, ήρθαν να προστεθούν και οι καταστροφές που έπαθαν από το σεισμό, γι' αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

Ιδιαίτερα πρέπει να δοθούν κονδύλια για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο Λύκειο για την επαναλειτουργία του.

Το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα στη Βουλή και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να πιέσει την κυβέρνηση να δώσει άμεσες και σωστές λύσεις. Ομως, επειδή η πολιτική λιτότητας και οι στόχοι της κυβέρνησης για την ΟΝΕ, χτυπάει κύρια τους κοινωνικούς και προνοιακούς τομείς, χρειάζεται οι τοπικοί φορείς, η ΤΑ, οι κάτοικοι, να διεκδικήσουν και αγωνιστικά, αν χρειαστεί, την επίλυση των προβλημάτων και ιδιαίτερα την οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών και της λειτουργίας της πόλης".

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Βγάζουν "λάδι" την κυβέρνηση

Ευθύνες μόνο στη διοίκηση ανακάλυψε η ΠΑΣΚ

Να "βγάλει λάδι" την κυβέρνηση επιχειρεί η ΠΑΣΚ στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Η κυβερνητική παράταξη σε εντεταλμένο ρόλο εξαπέλυσε - για πολλοστή φορά - επίθεση εναντίον της διοίκησης, προσπαθώντας να αποδείξει ότι αυτή φταίει για το ξεπούλημα και όχι η κυβέρνηση.

Μάλιστα, δε μένει μόνο εκεί, αλλά καλεί το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση να απομακρύνουν τη διοίκηση, ισχυριζόμενη ότι "βλάπτει τα συμφέροντα της ΥΠΑ και της Ελλάδας", ενώ "εκθέτει πολιτικά την κυβέρνηση"!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΣΚ, ούτε λίγο ούτε πολύ, καταγγέλλει ότι το ξεπούλημα της ΥΠΑ μεθοδεύεται από τη διοίκηση και όχι από την κυβέρνηση, η οποία, μάλιστα... εκτίθεται πολιτικά από τις ενέργειες της διοίκησης! Με την ολοσέλιδη ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚ, που φέρει την υπογραφή του προέδρου της ομοσπονδίας εργαζομένων (ΟΣΥΠΑ) Βασ. Αλεβιζόπουλου,αφού εξαπολύει επίθεση προς τη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα, στο τέλος την καταγγέλλει και για την"απαράδεκτη μη συνεργασία με την παράταξη", ενώ επισημαίνει κιόλας ότι η ΠΑΣΚ στηρίζει της ΟΣΥΠΑ!

Η ΕΣΚ

Η ΕΣΚ (ΕΣΑΚ), με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η ΠΑΣΚ επιμελέστατα αποφεύγει να θίξει την κυβέρνηση, επιλέγοντας τις καταγγελίες ενάντια στη διοίκηση, που είναι το πειθήνιο εκτελεστικό όργανο των κυβερνητικών αποφάσεων, οι οποίες εφαρμόζονται στο χώρο της ΥΠΑ, με την ανοχή της ΠΑΣΚ. Στην ανακοίνωση της παράταξης, σημειώνεται ότι: α) η ΠΑΣΚ επιχειρεί να αποκρύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την τελμάτωση και αδρανοποίηση της ΟΣΥΠΑ, αλλά και των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων, δεδομένου ότι διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. β) Με την τακτική που ακολουθεί και την υποστήριξη της ΔΑΚΕ όχι μόνο δεν αναπτύχθηκαν αγώνες και αντίσταση στα όσα η ίδια καταγγέλλει, αλλά απομάκρυνε και τους εργαζόμενους από τα σωματεία, καλλιεργώντας την αναξιοπιστία για τους συνδικαλιστές και τα όργανα. γ) Προκαλεί αλγεινή εντύπωση στους εργαζόμενους η κριτική που ασκεί στη διοίκηση για "μη συνεργασία με την ΠΑΣΚ". Αλήθεια, αυτή η κριτική εντάσσεται στο πλαίσιο της "αξιοκρατίας" και της "διαφάνειας", που κατά καιρούς επικαλείται η ΠΑΣΚ; δ) Ενώ υποκριτικά εξαπολύει αγωνιστικές κορόνες για την αποτροπή του ξεπουλήματος της ΥΠΑ, αρνείται στην πράξη τον ενωτικό αγώνα.

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αγώνα, που απαρτίζεται από συνδικαλιστές και άλλους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως παρατάξεων και έχει στόχο την περιφρούρηση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα της ΥΠΑ, καθώς και των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Στάση εργασίας και συγκέντρωση σήμερα

Σε 3ωρη (12-3 μ.μ.) προειδοποιητική στάση εργασίας κατέρχονται σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", αντιδρώντας στην εκχώρηση της διοίκησης του εθνικού αερομεταφορέα σε ξένο "μάναντζερ".

Στη 1 μ.μ. οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο δυτικό αεροδρόμιο, ενώ η περαιτέρω στάση τους θα καθοριστεί στο έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), που έχει προσδιοριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Φλεβάρη.

Σε ανακοίνωση της η ΟΣΠΑ καταγγέλλει ότι η εκχώρηση της διοίκησης της ΟΑ σε ξένο "μάναντζερ" αποτελεί τον προθάλαμο για την ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα και την πλήρη ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Για τις δυσμενείς εξελίξεις στην ΟΑ, τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και τους εργαζόμενους, κάνει λόγο με χτεσινή της ανακοίνωση και η διοίκηση της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ). Καταγγέλλει τα σχέδια απαξίωσης και εκποίησης του εθνικού αερομεταφορέα, ενώ προχωρά στην υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για τη σημερινή "τραγική οικονομική και επιχειρησιακή κατάσταση της ΟΑ". Κατά τους εκπροσώπους των αεροσυνοδών - φροντιστών, η ζημιά που έχει υποστεί η ΟΑ τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω κακοδιαχείρισης, αλλά και λόγω της απώλειας αεροπορικού έργου από την εμπορική δυσφήμιση, ανέρχεται σε ένα τρισεκατομμύριο δραχμές.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο και μέσο να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να τους πείσει για τις... καλές της προθέσεις για το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα και το δικό τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης κάλεσε χτες σε... υποχρεωτική συνάντηση το διευθυντικό δυναμικό της εταιρίας, για να τους πείσει ότι ο ξένος "μάναντζερ" και η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, είναι "εξυγίανση και ανάπτυξη"!

Σημειώνεται ότι σήμερα στις 9 μ.μ. λήγει η προθεσμία που έχει ορίσει η κυβέρνηση, για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους οι υποψήφιοι "μάναντζερ", ενώ παρελθόν από σήμερα για την εταιρία είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΑ Θ. Τσακιρίδης,με πιθανότερο προσωρινό αντικαταστάτη τον πρόεδρο της εταιρίας.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ (ΕΣΑΚ) καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό και μαχητικό "παρών" στη σημερινή στάση εργασίας και συγκέντρωση στο δυτικό αεροδρόμιο, στέλνοντας αγωνιστικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αντισταθεί για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής στον εθνικό αερομεταφορέα και τις εργασιακές σχέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ