Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΣΤΙΑΙΑ
Βαρύ το πλήγμα

Περιοδεία στην περιοχή έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής

Βαρύ το πλήγμα που δέχτηκε η ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, όπως και η πόλη, από το χτύπημα του "Εγκέλαδου" τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής, όταν από τα 5 Ρίχτερ οι κάτοικοι πετάχτηκαν στην κυριολεξία από τα κρεβάτια τους.

Πέντε μέρες μετά, και ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να επουλώσουν τις "πληγές τους" ξεσπιτωμένοι και οι καταστηματάρχες μετρούν τα "σπασμένα", κράτος, κυβέρνηση και νομαρχία με την Περιφέρεια Στερεάς, αναλίσκονται σε... δελτία Τύπου, στα οποία εκφράζουν "το ενδιαφέρον τους μετά από επίσκεψη στην περιοχή". Το ίδιο με ό,τι έκαναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχίας Εύβοιας την πρώτη μέρα και μετά... εξαφανίστηκαν. Ανέθεσαν σε ιδιωτικά γραφεία μηχανικών την καταγραφή των ζημιών και ξεμπέρδεψαν.

Δέκτης όλων των παραπάνω έγινε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, κατά τη διάρκεια χτεσινής του περιοδείας στην πληγείσα περιοχή, που έγινε με πρωτοβουλία της ΚΟ Ιστιαίας του Κόμματος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφθηκε το δημαρχείο, όπου είχε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο και υπηρεσιακούς παράγοντες, που τον ενημέρωσαν για το μέγεθος των ζημιών. Από τα λεγόμενά τους, προέκυψε ότι μέχρι χτες είχαν γίνει 400 δηλώσεις κατοίκων, που τα οικήματά τους έχουν πάθει μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ζημιές που έγιναν στην πόλη της Ιστιαίας και στην πρώην Κοινότητα Καμαρίων. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που έδωσαν στο βουλευτή του ΚΚΕ οι μηχανικοί, κατά τη συνάντηση που είχαν στα Καμάρια. Από τα 15 σπίτια που είχαν ελέγξει, τα 12 είναι ακατάλληλα για κατοίκηση και πρέπει να κατεδαφιστούν.

Ο βουλευτής επισκέφθηκε και το Λύκειο, το οποίο, λόγω των ζημιών που έχει υποστεί, δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει και οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε απογευματινή βάρδια στο παρακείμενο Γυμνάσιο. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ζήτησε από το βουλευτή τη συνδρομή του ΚΚΕ για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Τέλος, ο Ν. Γκατζής επισκεπτόμενος καταστήματα στην Ιστιαία που έπαθαν ζημιές και συζητώντας με κατοίκους, διαπίστωσε και έκανε στο "Ρ" την παρακάτω δήλωση: "Κατά τη διάρκεια της περιοδείας που κάναμε στην περιοχή Ιστιαίας, γίνανε εμφανείς οι σημαντικές ζημιές που προξένησε ο σεισμός. Εμφανής είναι όμως και η αδιαφορία του κράτους, που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος και των κινδύνων που προκύπτουν. Χρειάζεται άμεση οικονομική ενίσχυση της ΤΑ για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, καθώς και η άμεση ενίσχυση των σεισμόπληκτων για τις ανάγκες τους. Γι' αυτό πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος να είναι επιχορήγηση. Στην αναδουλιά που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ της περιοχής, ήρθαν να προστεθούν και οι καταστροφές που έπαθαν από το σεισμό, γι' αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

Ιδιαίτερα πρέπει να δοθούν κονδύλια για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο Λύκειο για την επαναλειτουργία του.

Το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα στη Βουλή και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να πιέσει την κυβέρνηση να δώσει άμεσες και σωστές λύσεις. Ομως, επειδή η πολιτική λιτότητας και οι στόχοι της κυβέρνησης για την ΟΝΕ, χτυπάει κύρια τους κοινωνικούς και προνοιακούς τομείς, χρειάζεται οι τοπικοί φορείς, η ΤΑ, οι κάτοικοι, να διεκδικήσουν και αγωνιστικά, αν χρειαστεί, την επίλυση των προβλημάτων και ιδιαίτερα την οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών και της λειτουργίας της πόλης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ