Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι μαθητές κρατούν ψηλά τη σημαία του αγώνα

Κινητοποιήσεις χτες, σε πολλά σημεία της Αθήνας

Τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση του να αντιπαλέψουν την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση που τους διώχνει από το Λύκειο και για τη διεκδίκηση ενός ενιαίου 12χρονου υποχρεωτικού δημόσιου - δωρεάν σχολείου για όλους σχεδιάζουν οι μαθητές μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σχολείων και τις συνεδριάσεις των τοπικών τους συντονιστικών. Χτες, στην Αθήνα και άλλες πόλεις, οι μαθητές οργάνωσαν και πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις παρά την απειλή για απουσίες αλλά και την εντατικοποίηση των μαθημάτων για την κάλυψη της διδακτέας ύλης εν αναμονή και των σχετικών ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας τη Δευτέρα.

Στο επόμενο διάστημα, σε συντονισμό με εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς οργανώνουν κατά τόπους πολύμορφες εκδηλώσεις για την ανάδειξη των προβλημάτων και τη διοργάνωση νέων κοινών αγώνων. Χτες, μαθητές σχολείων της Αθήνας σε διάφορες περιοχές πραγματοποίησαν ολιγόλεπτους αποκλεισμούς δρόμων, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν "ξεμπέρδεψε" μαζί τους. Αλλωστε όπως είχε δηλώσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας μετά την πρόσφατη συνεδρίασή του, "αν πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα τιμωρήσει πάνω από 250.000 μαθητές που αγωνίστηκαν, οδηγώντας τους στη σφαγή των πανελλαδικών εξετάσεων είναι γελασμένη".

Χτες, έγιναν αποκλεισμοί στη Θησέως από μαθητές της Καλλιθέας, στην Πανόρμου από μαθητές των Αμπελοκήπων, στην Πατησίων από σχολεία της Γκράβας και του Γαλατσίου, στην Ιερά Οδό, στη διασταύρωση με τη Θηβών από μαθητές του Αιγάλεω, στην Ελευθ. Βενιζέλου από μαθητές της Αγ. Βαρβάρας, στο Χολαργό και σε άλλες περιοχές.

Μπορεί οι καταλήψεις να τελείωσαν, ωστόσο οι μαθητές εξακολουθούν να αγωνίζονται για ό,τι τους ανήκει, για το μέλλον τους. Και οι μαθητές των σχολείων της Πετρούπολης και του Ιλίου έδωσαν χτες το πρωί, για άλλη μια φορά την απάντηση σε όλους αυτούς που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό, λέγοντας ότι η αυλαία των αγώνων του μαθητικού κινήματος έπεσε, με τη συγκέντρωση της προηγούμενης Παρασκευής.

Ομως το ποτάμι είναι πολύ αργά για να γυρίσει πίσω. "Τίποτα δε μας σταματά", βροντοφώναξαν πάνω από εκατό μαθητές των δύο περιοχών που συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στην οδό Θηβών και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την πλατεία των Αγίων Αναργύρων. Μόλις έφτασαν στην πλατεία, μπροστά από το δημαρχείο, προχώρησαν στον αποκλεισμό του κεντρικού δρόμου για μισή ώρα περίπου, χωρίς να δημιουργηθεί ένταση από τους οδηγούς ή επεισόδια.

Οι μαθητές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, με μπλόκα και άλλες δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις μέχρι να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, έστω και αν αυτό τους κοστίσει μερικές απουσίες παραπάνω, αφού οι μαθητές των σχολείων πήραν απουσίες για να συμμετέχουν στο μπλόκο και στην πορεία. "Τώρα πια τίποτα δεν είναι ίδιο στα σχολεία, σε εμάς", δήλωναν.

Τα δικά τους μπλόκα έστησαν χτες και οι μαθητές του Πειραιά. Μαθητές από σχολεία του κέντρου έκλεισαν τη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Βασ. Γεωργίου και στη συνέχεια έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης καταλήγοντας στη Νομαρχία. Σύμφωνα όμως με καταγγελίες, λίγο πριν ξεκινήσει η κινητοποίηση, στο γραφείο του Διευθυντή της Ιωννιδείου, μαθητής της Α Λυκείου δέχτηκε επίθεση από καθηγητή (που είχε απειλήσει και άλλη φορά μαθητή όπως καταγγέλλεται) ο οποίος επιχείρησε να τον χαστουκίσει, κάτι που απέτρεψαν οι υπόλοιποι καθηγητές. Αποκλεισμό της οδού Θηβών έκαναν οι μαθητές του 10ου και 11ου Λυκείου της παλιάς Κοκκινιάς ενώ ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στο Κερατσίνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ