Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Βγήκαν τρακτέρ στους δρόμους

Γενικεύονται οι αντιδράσεις των αγροτών στη Μακεδονία και τη Θράκη ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Ταυτόχρονα, δίνουν και την απάντησή τους στο νέο εμπαιγμό της κυβέρνησης με τη δήθεν ρύθμιση των χρεών. Με τρακτέρ στις εθνικές οδούς, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, κλιμακώνουν την αντίστασή τους από τη Θεσσαλονίκη ως τον Εβρο.

Χτες το μεσημέρι, οι αγρότες της Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης έβγαλαν τα τρακτέρ τους σε δύο σημεία της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθήνας, στην αερογέφυρα των Μαλγάρων και στην αερογέφυρα της Χαλάστρας.Σε ετοιμότητα παραμένουν πολλά αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες των χωριών από τα Κουφάλια,τη Χαλκηδόνα,ως το Λαγκαδά και τη Βόρεια Χαλκιδική.

Στο μεταξύ, με περιοδείες στα χωριά, συνεχίζουν την ενημέρωση των αγροτών τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών, που αναδείχτηκαν μέσα από συλλογικές και μαζικές διαδικασίες όλο το προηγούμενο διάστημα. Στόχος, η ενημέρωση των αγροτών για τη χρυσωμένη απάτη της κυβέρνησης και η ενίσχυση των δυνάμεων, που ήδη έχουν βγει στους δρόμους με περισσότερα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Τα μέλη των ΣΕΑ παραδέχονται πως το έργο τους αυτή τη φορά είναι πιο δύσκολο, αν και η αγανάκτηση των αγροτών έχει ξεχειλίσει. Οι μηχανισμοί της κυβέρνησης δρουν μεθοδευμένα, με στόχο την αναχαίτιση του νέου αγωνιστικού κλίματος που διαμορφώνεται, όμως δε θα τους περάσει. Δεκάδες αγροτοδικεία εκκρεμούν σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών και αυτό χρησιμοποιείται για την τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό τους. Το Μάρτη, 45 αγρότες από τα χωριά του Λαγκαδά θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '96. Παρ' όλα αυτά, η φτωχομεσαία αγροτιά υψώνει και πάλι ψηλά τη σημαία της αντίστασης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με στόχο την παραπέρα κλιμάκωση της δράσης τους, πραγματοποιούν σήμερα οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας.

Στον Εβρο

Στις πλατείες των χωριών, αποφάσισαν να κατεβάσουν σήμερα τα τρακτέρ τους οι αγρότες του Βόρειου Εβρου, ενώ αύριο Σάββατο θα μετακινηθούν μαζικά προς την Εθνική Οδό σε δύο σημεία: Πριν την Ορεστιάδα στο ύψος της Βιομηχανίας Ζάχαρης και λίγο πριν το Τελωνείο Ορμενίου.Χτες, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών, αλλά και εκπροσώπων άλλων φορέων της επαρχίας Ορεστιάδας, κρίθηκε πως μόνος δρόμος που τους απομένει απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης είναι αυτός του ενωμένου και συντονισμένου αγώνα.

Στη Δράμα

Από τη Δευτέρα, στο δρόμο του αγώνα μπαίνουν και οι αγρότες της Δράμας, με συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του νομού αποφάσισε και καλεί τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα και να διεκδικήσουν λύσεις εδώ και τώρα, τόσο για το κόστος παραγωγής, αλλά κυρίως μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματός τους. Ειδικότερα, απαιτούν τη δημοπράτηση του έργου που έχει προαναγγελθεί εδώ και χρόνια και αφορά το πότισμα του κάμπου από τα νερά του Νέστου, καθώς και την ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων στον κάμπο του Κάτω Νευροκοπίου. Επίσης ζητούν ειδικά μέτρα για τους πατατοπαραγωγούς. Για τους βαμβακοπαραγωγούς ζητούν να δοθεί αποζημίωση 20.000 δρχ. ανά στρέμμα σε όσους εξαιτίας της παρατεταμένης κακοκαιρίας μάζεψαν αργά την παραγωγή και είχαν απώλεια κιλών και 35.000 δρχ. στο στρέμμα για όσους ακόμη έχουν αμάζευτη την παραγωγή στα χωράφια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ