ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Επιθέσεις σε βορρά και νότο
  • Δε σχολιάζει το Πεντάγωνο την ανακοίνωση της Βαγδάτης για νεκρούς και τραυματίες αμάχους
  • Υπερασπίζει τις αμερικανικές επιδρομές η τουρκική ηγεσία

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Επιδρομές στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ πραγματοποίησαν, και χτες, αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη ενώ, για άλλη μια φορά, οι Αμερικανοί εκπρόσωποι δεν "ήταν σε θέση" να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς της Βαγδάτης ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ υπεράσπιζε θερμώς το αλυσοδέσιμο της χώρας του στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών, απορρίπτοντας το αίτημα του Ιρακινού αναπληρωτή πρωθυπουργού Ταρέκ Αζίζ να απαγορευτεί η χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ.

Αντικρουόμενες τοποθετήσεις όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας και των ΗΠΑ έκαναν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, με αφορμή τα αιτήματα που τους έθεσε ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός. Μετά από μακρά συνάντηση που είχε με τον Ταρέκ Αζίζ, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Αγκυρα δεν εξετάζει, καν, το ενδεχόμενο να πάψουν να χρησιμοποιούν τη βάση του Ιντσιρλίκ τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, καθώς, όπως υποστήριξε, οι τουρκικές αρχές ελέγχουν αυστηρά τις πραγματοποιούμενες πτήσεις. Ο Ετσεβίτ υπεράσπισε την αμερικανική τακτική, λέγοντας ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη δε χτυπούν παρά μόνο όταν απειληθούν και δήλωσε ότι προσπάθησε "να πείσει τον Ταρέκ Αζίζ για τη νομιμότητα και χρησιμότητα των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων". Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο Αζίζ παραδέχτηκε πως τα ιρακινά αντιαεροπορική στοχεύουν τα αμερικανικά αεροσκάφη, "προσπαθώντας να αποδείξουν την ιρακινή εθνική κυριαρχία στον, εν λόγω, εναέριο χώρο".

Από την πλευρά του, ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός επανέλαβε ότι "το ζήτημα της βάσης του Ιντσιρλίκ αφορά τις διμερείς σχέσεις Ιράκ - Τουρκίας και θα έπρεπε να λυθεί χωρίς ξένες παρεμβάσεις και επιρροές". Λίγη ώρα νωρίτερα, ο τουρκικός Τύπος είχε δημοσιεύσει δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ (με τον οποίο επρόκειτο να συναντηθεί ο Αζίζ αργά χτες το απόγευμα), με τις οποίες υποστήριζε ότι "οι προτεραιότητες της Αγκυρας και των ΗΠΑ διαφέρουν και θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί μια τέτοια συνεργασία που να μη βλάπτει κανέναν από τους δύο συμμάχους". Πολιτικοί αναλυτές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τζεμ, υποστήριζαν ότι εκφράζουν μια γενικότερη ανησυχία, που έχει εκφραστεί στους κόλπους της τουρκικής ηγεσίας, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική τακτική απέναντι στη Βαγδάτη μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του Ιράκ και στον κατακερματισμό του, με αποτέλεσμα να γίνει αναπόφευκτη η ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Πλήγματα σε βορρά και νότο

Ενώ συνεχίζονταν οι επαφές του Ταρέκ Αζίζ στην Αγκυρα, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη κατάφεραν δύο διαφορετικά πλήγματα (σε μία αντιαεροπορική συστοιχία και σε ένα ραντάρ) στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ, νωρίς χτες το πρωί. Οπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία, τα πλήγματα έγιναν, ως συνήθως, "από θέση άμυνας" στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης και τα αμερικανικά αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση του Ιντσιρλίκ.

Ταυτόχρονα, σχεδόν, η αντισυνταγματάρχης Τζούντι Σπένσερ ανακοίνωνε, από την Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων, ότι αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πλήγματα στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ, όπου έπληξαν μία θέση πυραύλων εδάφους - αέρος στο αλ Σαμαουάχ, 2 θέσεις τηλεπικοινωνιών στο Αλ Ναζαρίγια και Αμπούλ αλ Χαγιάχ και μια αντιαεροπορική συστοιχία στο Αλ Ριφάχ. Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος δε σχολίασε τον ισχυρισμό της Βαγδάτης ότι, κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων, σκοτώθηκαν 5 άμαχοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 22.

Οργή στη Μόσχα

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στη ρωσική ηγεσία δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Σάντεϊ Τέλεγραφ", το οποίο υποστηρίζει ότι η Μόσχα σύναψε συμφωνία με τη Βαγδάτη να εκσυγχρονίσει τα ιρακινά μαχητικά αεροσκάφη και τα αντιαεροπορικά. Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, η συμφωνία, ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Μόσχα του Ιρακινού υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Αχμέντ Κχαλίλ.

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος χαρακτήρισε "προκλητικά ψεύδη" τους ισχυρισμούς της βρετανικής εφημερίδας και μίλησε "για κατασκεύασμα ύποπτων κύκλων και σκοτεινών προθέσεων".

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ρατσιστική δολοφονία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Το αβγό του φιδιού έχει σπάσει καιρό τώρα και τα περιστατικά εκδήλωσης ρατσιστικής βίας και μίσους συνεχίζουν να συμβαίνουν άλλοτε με μεγάλη συχνότητα, ένταση και πάθος, άλλοτε με χειρουργική ακρίβεια. Γεγονός παραμένει ότι το φάντασμα του ναζισμού και του φασισμού θα εξακολουθεί να τρομάζει όσο οι λαοί παραμένουν απαθείς...

Οπως όταν έρχονται αντιμέτωποι με δολοφονίες και εμπρησμούς αλλόθρησκων, αλλόχρωμων ή οποιωνδήποτε άλλων τύπων. Οπως ο 28χρονος Αλγερινός μετανάστης που πλήρωσε με τη ζωή του, αυτό το Σαββατοκύριακο, το βούρκο της ψυχής και του μυαλού μίας παρέας ακροδεξιών. Ηδη το ανθρωποκυνηγητό της γερμανικής Αστυνομίας έχει οδηγήσει στη σύλληψη δύο υπόπτων για τη συμμετοχή στη δολοφονία του Αλγερινού μετανάστη αλλά και στο σοβαρό τραυματισμό ακόμα ενός. Οι δύο συλληφθέντες, 17 και 19 ετών, προφυλακίστηκαν μετά την προσαγωγή τους στον εισαγγελέα, στην πόλη Γκούμπεν, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, η οποία όμως άφησε ελεύθερους άλλους τρεις 18χρονους, που είχαν επίσης συλληφθεί ως ύποπτοι για τη συμμετοχή τους στη συμπλοκή με τους μετανάστες, που οδήγησε... πολύ εύκολα... στη δολοφονία.

Οπως έγινε γνωστό από τις αρχές, οι συλληφθέντες είναι μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης, ενώ το Βραδεμβούργο, που περιβάλλει το Βερολίνο, έχει γίνει πολύ συχνά και στο παρελθόν το "επιχειρησιακό κέντρο" αρκετών επιθέσεων εναντίον ξένων από ρατσιστικές ομάδες.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Μελλοντικοί άνεργοι, θύματα διαπλεκόμενων...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη κροατική αλυσίδα υπεραγορών "ΝΤΙΟΝΑ", αντιδρώντας όχι μόνον στην πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αλλά και στο άμεσο ενδεχόμενο να μείνουν δίχως δουλιά!

Με συνθήματα "Θέλουμε δουλιά και δικαιοσύνη" οι εκατοντάδες εργαζόμενοι εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για το γεγονός πως έπεσαν και εκείνοι (όπως και χιλιάδες άλλοι) θύματα των διαπλεκόμενων συμφερόντων μεταξύ της κυβέρνησης του Κροάτη Προέδρου Φράνιο Τούτζμαν και επιχειρηματιών, που θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι το ξεπούλημα των κρατικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων "ιδιωτικοποίησης".

Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα υπεραγορών "ΝΤΙΟΝΑ" κατηγορούν τον ιδιοκτήτη της, Μιροσλάβ Κουτλ, ότι έχει υπερχρεώσει την επιχείρηση με χρέη άνω των 200.000.000 δολαρίων και ότι διακυβεύει το μέλλον τους, καθώς η ανεργία βρίσκεται προ των πυλών... Είναι κοινό μυστικό στην Κροατία πως ο Κουτλ δεν απέκτησε τεράστια περιουσία αγοράζοντας μόνον την "ΝΤΙΟΝΑ", αλλά και άλλες πρώην κρατικές επιχειρήσεις σε τιμές "ευκαιρίας", εξαιτίας των στενών δεσμών του με την κυβέρνηση Τούτζμαν.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν και πέτυχαν συνάντηση με εκπροσώπους της κυβερνώσας παράταξης και της αντιπολίτευσης, ενώ ζήτησαν - χωρίς άμεση ανταπόκριση - από τον Πρόεδρο Τούτζμαν να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της επιχείρησης.

Ο Τ. Αζίζ με τον Μπ. Ετσεβίτ

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ακροδεξιοί καταλαμβάνουν φυλακή και δολοφονούν

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ακροδεξιοί κρατούμενοι φυλακής στην τουρκική πόλη Αφιόν κατέλαβαν δύο πτέρυγες και δολοφόνησαν έναν συγκρατούμενό τους ενώ η κρίση συνεχιζόταν, μετέδιδαν χθες ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο πρώτος νεκρός ήταν ο Μουσταφά Ντουϊγιάρ, μέλος "ακροαριστερής οργάνωσης" που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του Τούρκου μεγιστάνα Οζντεμίρ Σαμπανζί το 1996.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της δυτικής αυτής επαρχίας, ο Ντουϊγιάρ πυροβολήθηκε στο κεφάλι πολλές φορές από συγκρατούμενούς του. Ο κυβερνήτης, Αχμέτ Οζιούρτ, είπε ότι οι δράστες κατόρθωσαν να πάρουν τα κλειδιά της πτέρυγας που κρατούνταν ο Ντουϊγιάρ, αφού πρώτα συνέλαβαν ομήρους ορισμένους δεσμοφύλακες. Οι δράστες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν επίσης και έναν άλλο κρατούμενο - τον Σελτσούκ Παρσαντάν - που είχε καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση το 1996 για εξαπάτηση της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ.

Ο Μουσταφά Ντουϊγιάρ ήταν μέλος της εκτός νόμου ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο - Κόμμα (DHKP - C) και είχε πάρει μέρος στη δολοφονία του Σαμπανζί το Γενάρη του 1996 μαζί με άλλους δύο κομάντος της Οργάνωσης. Ο Οζντεμίρ Σαμπανζί ήταν μέλος της διοίκησης της εταιρίας "Σαμπανζί Χόλντινγκ", που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος στην Τουρκία. Ο Ντουϊγιάρ είχε παραδοθεί ένα χρόνο μετά τη δολοφονία στην τουρκική πρεσβεία στη Δαμασκό.

Τα κίνητρα των δραστών δεν έγιναν γνωστά. Ο κυβερνήτης διέταξε ανακρίσεις για το πώς βρέθηκαν όπλα στα χέρια των δραστών.

Οι κρατούμενοι συνέλαβαν το πρωί χθες ομήρους τρεις δεσμοφύλακες και οι αρχές της φυλακής προσπαθούσαν να τους πείσουν να τους αφήσουν ελεύθερους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ