ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Πέντε σενάρια από τη "Ρεπούμπλικα"

Η σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και οι "θολές και μυστηριώδεις" συνθήκες πραγματοποίησης της επιχείρησης αυτής φιγουράρουν στην πρώτη σελίδα της ιταλικής εφημερίδας "Ρεπούμπλικα", η οποία φιλοξενεί και εκτενές σχετικό ρεπορτάζ στις εσωτερικές της σελίδες. Εκτός από τις πληροφορίες και τα άρθρα που αφορούν τις σφοδρές αντιδράσεις της κουρδικής κοινότητας σε όλη την Ευρώπη, καθώς και μια σειρά δηλώσεων "αυτοκριτικής και μετανοίας" εκπροσώπων της ιταλικής πολιτικής σκηνής, για τον τρόπο αντιμετώπισης του Κούρδου ηγέτη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία, η "Ρεπούμπλικα" παραθέτει και ορισμένες πρώτες εκδοχές για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, οι εκδοχές για τη σύλληψη του Οτσαλάν είναι πέντε: της Αγκυρας, της Αθήνας - η επίσημη εκδοχή που έχει παρουσιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση -, του Ναϊρόμπι, του εξόριστου Κουρδικού Κοινοβουλίου και του Ιταλού δικηγόρου του Κούρδου ηγέτη Τζιουλιάνο Πιζάπια.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ υπήρξε λακωνικότατος στις δηλώσεις του, όπως τονίζεται στο ιταλικό δημοσίευμα, και απέφυγε να δώσει την παραμικρή λεπτομέρεια για τις συνθήκες σύλληψης του Κούρδου ηγέτη. Εντούτοις, το σενάριο που "ακούγεται" ιδιαίτερα έντονα στην τουρκική πρωτεύουσα είναι ότι η κενυατική αστυνομία απομάκρυνε διά της βίας τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι και τον οδήγησε στο αεροδρόμιο, όπου επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος ενός Τούρκου επιχειρηματία (του οποίου το όνομα δεν έγινε γνωστό), στο οποίο βρίσκονταν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και άνδρες ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Η κουρδική εκδοχή για τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στηρίζεται, κατά τη "Ρεπούμπλικα", σε δηλώσεις του Σέμσε Κίλιτς, εκπροσώπου του ERNK (πολιτικού σκέλους του ΡΚΚ), ο οποίος υποστηρίζει ότι ήταν παρών στην "απομάκρυνση διά της βίας" του Κούρδου ηγέτη και άλλων 3 συνεργατών του (συμπεριλαμβανομένου του ιδίου) από την κενυατική αστυνομία μέσα από το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι.

Τη δική του άποψη για τα γεγονότα έδωσε και ο Κενυάτης υπουργός Εξωτερικών Μπονιάνα Γκοντάνα, του οποίου η εκδοχή φιλοξενείται στη "Ρεπούμπλικα". Ο Κενυάτης υπουργός υποστηρίζει ότι ο Οτσαλάν ήταν στο Ναϊρόμπι από τις 2 Φλεβάρη, προερχόμενος από το Μιλάνο, και είχε βρει καταφύγιο στην ελληνική πρεσβεία, όπως και οι 4 συνοδοί του. Ο Γκοντάνα τόνισε ότι οι κενυατικές αρχές ζήτησαν άμεσα εξηγήσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία και της ζήτησαν να απομακρυνθεί από τη χώρα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο Κούρδος ηγέτης. Ο Κενυάτης υπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ανάμειξη ή όχι της αστυνομίας της χώρας του και ισχυρίστηκε ότι ο Κούρδος ηγέτης αποχώρησε από την ελληνική πρεσβεία συνοδευόμενος από ανθρώπους "σουηδικής, γερμανικής, βρετανικής και βελγικής υπηκοότητας".

Οπως υποστηρίζει η "Ρεπούμπλικα", στο Ναϊρόμπι κυκλοφορεί και η άλλη εκδοχή, αυτή της ανάμειξης της κενυατικής αστυνομίας. Μάλιστα, στο σενάριο αυτό συμπεριλαμβάνεται και μαρτυρία Κενυάτη αστυνομικού, που συμμετείχε στην επιχείρηση απαγωγής του Οτσαλάν και δύο ακόμη συνεργατών του μέσα από την ελληνική πρεσβεία, και ο οποίος υποστηρίζει ότι ένας από τους 3 απαχθέντες τον τραυμάτισε. Ο Κενυάτης αστυνομικός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ισχυρίζεται ότι μετά από τη σύντομη συμπλοκή, η κενυατική αστυνομία τους επιβίβασε σε αυτοκίνητα και τους απομάκρυνε με ταχύτητα.

Τέλος, η "Ρεπούμπλικα" φιλοξενεί την εκδοχή του ενός από τους δύο Ιταλούς δικηγόρους του Κούρδου ηγέτη, του Τζιουλιάνο Πιζάπια, ο οποίος υποστηρίζει ότι συναντήθηκε, την Κυριακή, με τον Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία του Ναϊρόμπι, από την οποία, επικαλούμενος πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει, κατέβαλαν προσπάθειες να τον βγάλουν "διά της βίας" 5 μυστικοί πράκτορες, των οποίων την εθνικότητα δεν αποκαλύπτει.

Σκιά Οτσαλάν στην Αθήνα

Από τη "φιλοξενία" στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στην Κένυα, ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπ. Οτσαλάν,βρίσκεται από χτες στις τουρκικές φυλακές και η ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με μια από τις πιο σκοτεινές και μαύρες σελίδες της ιστορίας της χώρας μας.

Το "θρίλερ" Οτσαλάν, λοιπόν, έκλεισε μια ακόμη πράξη του, με τον πιο απευκταίο, για τα ελληνικά συμφέροντα, τρόπο: Ο ηγέτης του ΡΚΚ βρέθηκε από τα ελληνικά χέρια στα χέρια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, με τρόπο που να δημιουργεί σοβαρές και βάσιμες υπόνοιες, ότι υπήρξε, αν όχι σκόπιμη μεθόδευση, εγκληματική αμέλεια και τεράστια λαθεμένος χειρισμός από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι υπόνοιες για τη συμμετοχή της Αθήνας στη μεθόδευση, δημιουργούνται από το προχτεσινό "ξαφνικό ενδιαφέρον" των ελληνικών αρχών για την "υγεία" των Κούρδων στην πλατεία Κουμουνδούρου. Το ενδιαφέρον αυτό, είχε σαν πρακτικό αποτέλεσμα τη συγκέντρωση των Κούρδων σε στρατόπεδο της Αεροπορίας προχτές, λίγες μόλις ώρες πριν την εκδήλωση της στρατιωτικής επιχείρησης για την απαγωγή του Οτσαλάν από το αυτοκίνητο του Ελληνα πρεσβευτή στην Κένυα. Η ελληνική κυβέρνηση, όταν έγινε σαφές πως ο Οτσαλάν βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και οδηγείται στην Τουρκία, έσπευσε να "αποκαλύψει" με ανακοίνωση του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τη μισή αλήθεια και να οργανώσει την επιχειρηματολογία της, ρίχνοντας ευθύνες για ό,τι συνέβη, είτε στον ίδιο τον Οτσαλάν, είτε στις αρχές της Κένυας.

Η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης, προφανώς δεν έπεισε τους Κούρδους και το ΡΚΚ, το οποίο οργάνωσε μια μεγάλη επιχείρηση κατάληψης ελληνικών πρεσβειών και προξενικών αρχών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ετσι λοιπόν, καταλήφθηκαν από τα ξημερώματα της Τρίτης οι ελληνικές πρεσβείες στη Βόννη, στο Λονδίνο, στη Βιέννη, στις Βρυξέλλες, στη Μόσχα και στη Χάγη, καθώς και τα ελληνικά προξενεία στο Βερολίνο, στο Ντίσερλντοφ, στη Φρανκφούρτη, στη Στουτγκάρδη, στο Παρίσι. Μάλιστα, στη Χάγη, οι Κούρδοι καταληψίες κράτησαν στην πρεσβεία τη σύζυγο και τον οκτάχρονο γιο του Ελληνα πρεσβευτή.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν τις πρωινές ώρες χτες σύσκεψη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και μια δήλωση - συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, στις 9 χτες το πρωί. Στη δήλωσή του ο Θ. Πάγκαλος, ξαναδιάβασε την ανακοίνωση του υπουργού Τύπου, που εκδόθηκε το προηγούμενο βράδυ και στην οποία "οικοδομείται" η ελληνική επιχειρηματολογία. Σύμφωνα με αυτήν, "η ελληνική κυβέρνηση, για να διευκολύνει την αναζήτηση εξεύρεσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μιας λύσης του προβλήματος του Αμπ. Οτσαλάν, του παραχώρησε χώρο για να διαμένει στην Κένυα, όπου αυτός είχε μεταβεί μετά τις προσπάθειές του να αποκτήσει άδεια παραμονής σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες". Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε επίσης η Ελλάδα "μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Οτσαλάν να προσγειωθεί στην Ολλανδία βρέθηκε μπροστά στην ανθρωπιστική υποχρέωση να επιτρέψει να προσγειωθεί στο ελληνικό έδαφος για ανεφοδιασμό. Ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι "είπαμε στον Οτσαλάν πως δεν επιθυμούμε την παραμονή του εδώ και επιτρέψαμε την αποχώρησή του για την Κένυα". Σύμφωνα με την άποψη του Θ. Πάγκαλου, "η λογική αυτού του προορισμού ήταν ότι υπήρχαν συζητήσεις με γειτονικές προς την Κένυα χώρες, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να του χορηγήσουν πολιτικό άσυλο". Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση του Θ. Πάγκαλου αφήνει μια... σκιά, καθώς το Ναϊρόμπι, μετά τη βομβιστική επίθεση που προ μηνών δέχτηκε η αμερικανική πρεσβεία σ' αυτή τη χώρα, "αμερικανοκρατείται" από μεγάλο αριθμό πρακτόρων. Ποιος, άραγε είχε την ιδέα και πώς έπεισε τον Αμπ. Οτσαλάν να μεταβεί σε ένα χώρο πλήρους δραστηριοποίησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών;

Ο Θ. Πάγκαλος είπε επίσης ότι παρά τις ελληνικές συστάσεις ο Οτσαλάν ήρθε σε επαφή με τις αρχές τις Κένυας προκειμένου να πετύχει τη μεταφορά του στην Ολλανδία. Ωστόσο, σύμφωνα με την εκδοχή των Κούρδων, ο ηγέτης του ΡΚΚ "εξωθήθηκε" να "ανοίξει κουβέντα" με τις αρχές της Κένυας από τη στάση της Αθήνας, η οποία δε θέλησε να αναλάβει καμία υποχρέωση για μεταφορά του Οτσαλάν προς την Ολλανδία.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, αφού παρουσίασε τις δικαιολογίες της Αθήνας, κατά τη χτεσινή του δήλωση απεύθυνε τελεσίγραφο προς την ηγεσία του ΡΚΚ, ζητώντας "να διατάξει αμέσως τα μέλη της οργάνωσής της να αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος (πρεσβείες και προξενικές αρχές) το οποίο κατέχουν". Ο Θ. Πάγκαλος διάνθισε το τελεσίγραφο με υψηλούς τόνους, λέγοντας ότι οι καταληψίες "κρατούν στη Χάγη τη γυναίκα και το παιδί του πρέσβη, το οποίο απειλούν με χειροβομβίδες. Αυτές είναι πράξεις, είπε ο Θ. Πάγκαλος, εσχάτης κτηνωδίας". Το τελεσίγραφο Πάγκαλου εξέπνευσε τις 12 χτες το μεσημέρι και αν υλοποιηθεί, όπως λένε διπλωματικές πηγές, τότε θα πρέπει να αρχίσει μαζική απέλαση Κούρδων οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα.

Οι "γκάφες" της Αθήνας

Παρά τη γνώμη που εξέφρασε ο υπουργός Τύπου περί "επιτυχών" χειρισμών, εκ του αποτελέσματος, δεν μπορεί κανείς παρά να διακρίνει πως η εξέλιξη της υπόθεσης επέφερε πλήγματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Τελικά, εξυφάνθηκε το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ο Οτσαλάν, από ελληνικά χέρια, βρέθηκε στα χέρια της Αγκυρας, γεγονός που δημιουργεί τεράστια πολιτικά, ηθικά και άλλα προβλήματα στην Ελλάδα.

Είναι φανερό, ότι η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε στην προσπάθειά της να μην εμπλακεί στο πρόβλημα και σήμερα κατηγορείται από τους μεν Κούρδους ότι παρέδωσε τον Οτσαλάν, από δε τους Τούρκους ότι υπέθαλπε τον "τρομοκράτη".

Επίσης, η Ελλάδα, μη έχοντας ενημερώσει τους εταίρους της ΕΕ, όπως παραδέχτηκαν σήμερα οι Θ. Πάγκαλος και Δ. Ρέππας, για την παραμονή του Οτσαλάν στην Κένυα, βρίσκεται, εκτός των άλλων, και υπόλογη έναντι της Κοινότητας από την οποία σήμερα η Αθήνα, ματαίως κατά τα φαινόμενα, ζητά να εμπλακεί σ' αυτή την υπόθεση.

Ελλάδα: Κράτος - κωμωδία...

Συνέντευξη Τύπου των ανθρώπων, που βρίσκονταν τις τελευταίες μέρες στο πλευρό του Κούρδου ηγέτη

Δριμύ "κατηγορώ" προς την ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσαν χτες, νωρίς το μεσημέρι, οι άνθρωποι που βρίσκονταν τις τελευταίες αυτές μέρες στο πλευρό του Κούρδου ηγέτη, οι άνθρωποι που παρακολούθησαν από κοντά όλα τα γεγονότα, τα οποία οδήγησαν τελικά στη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο απόστρατος πλοίαρχος Αντώνης Ναξάκης - ο άνθρωπος, που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, έφερε τον Οτσαλάν, στις 29 Γενάρη, από το Λένινγκραντ στη χώρα μας - μίλησε για "στημένη σύλληψη του Οτσαλάν, για παράδοσή του άνευ όρων στις τουρκικές αρχές και για αθέτηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον Κούρδο ηγέτη". Ο νομικός παραστάτης του Οτσαλάν, ο Ελληνας δικηγόρος Φαϊλος Κρανιδιώτης,περιγράφοντας το κινηματογραφικό - κυριολεκτικά - οδοιπορικό του Κούρδου ηγέτη, προτίμησε αντί σχολίου να επικαλεστεί μια "φρέσκια" φράση του Οτσαλάν: "Απ' ό,τι φαίνεται, από κει - εννοώντας την Τουρκία - είναι το κράτος - συμμορία και από δω - αναφερόμενος στην Ελλάδα - είναι το κράτος - κωμωδία"! Κι αν σ' όλα αυτά που ειπώθηκαν χτες στη συνέντευξη Τύπου - που δόθηκε εν μέσω ασφαλιτών και ΚΥΠατζίδων, στα γραφεία του PKK στη χώρα μας - προσθέσει κανείς και την κατά μέτωπο επίθεση που δέχτηκε η κυβέρνηση από δικά της στελέχη (Χαραλαμπίδης, Μαντουβάς και Παπαθεμελής), καταλαβαίνει πως οι κ. κ. Σημίτης και Πάγκαλος πολύ δύσκολα αυτή τη φορά θα μπορέσουν να κάνουν το μαύρο - άσπρο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Φ. Κρανιδιώτη, την Παρασκευή 29 Γενάρη ο ηγέτης των Κούρδων παραλαμβάνεται στο Λένινγκραντ από δύο συντρόφους του και από τον Αντ. Ναξάκη, και με ιδιωτικό - μάλλον - αεροπλάνο φτάνει στη χώρα μας. Φιλοξενείται την ίδια μέρα στο σπίτι της συγγραφέως Βούλας Δαμιανάκου,στη Νέα Μάκρη. Το Σάββατο, 30 Γενάρη, ο Οτσαλάν έχει τηλεφωνική επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, κανονίζεται ραντεβού, στο οποίο όμως δεν παίρνει μέρος ο ίδιος ο υπουργός, αλλά ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Μπάμπης Σταυρακάκης.Την επόμενη μέρα, ο Κούρδος ηγέτης, συνοδεία ανώτερου αξιωματικού της ΕΥΠ, μεταφέρεται στη Χάγη. Η συγκεκριμένη επιχείρηση - πάντα σύμφωνα με τον Φ. Κρανιδιώτη - αποτυγχάνει και ξαναεπιστρέφει στην Ελλάδα. Αναχωρεί - μετά από αρκετές επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών και τον Μπ. Σταυρακάκη - στις 3 Φλεβάρη για την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, με τη δέσμευση πως "σε 2 - 3 μέρες θα ξέρουμε τι μπορεί να γίνει".

Ωστόσο, οι "2 - 3 μέρες" έγιναν σχεδόν δύο βδομάδες. Ολο αυτό το διάστημα ο Οτσαλάν βρίσκεται στο Ναϊρόμπι, απ' όπου στις 5 Φλεβάρη καταθέτει αίτηση χορήγησης ασύλου στη χώρα μας. Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την αίτησή του "αθλιότητα", δεν την κάνει αποδεκτή και βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις μαζί του. Του προτείνουν τρεις εκδοχές: Η να μεταφερθεί σε απομονωμένη αγροικία της Κένυας, ή να μεταφερθεί σε τρίτη χώρα για να ζητήσει άσυλο, ή να καταφύγει σε ελληνική εκκλησία της Κένυας, ζητώντας εκεί άσυλο!

Ο Οτσαλάν ζητά απ' την ελληνική κυβέρνηση να φύγει με συνοδεία μυστικά απ' την Κένυα και να γίνουν επίσημες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, ώστε να είναι ασφαλής η μεταφορά του. "Ηρθα στο Ναϊρόμπι με εγγυήσεις απ' την ελληνική κυβέρνηση, μόνο με ανάλογες εγγυήσεις θα φύγω", φέρεται να είπε ο Οτσαλάν.

Τελικά, το προηγούμενο Σάββατο, 13 Φλεβάρη, ο Κούρδος ηγέτης συναντάται με τον Φ. Κρανιδιώτη και συζητούν τις τελευταίες λεπτομέρειες της μεταφοράς του σε τρίτη χώρα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο δικηγόρος ενημερώνει τον συνάδελφό του Αλ. Λυκουρέζο για τις τελευταίες εξελίξεις, και συναντάται μαζί του - την Κυριακή 14 Φλεβάρη - σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εχει ήδη ειδοποιηθεί και ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος,ο οποίος, όμως, αποφεύγει να παραβρεθεί στη συνάντηση με τον νομικό παραστάτη του Οτσαλάν. Και σ' αυτό το ραντεβού καταφθάνει ο Μπ. Σταυρακάκης, ο οποίος γελά, όταν ο Φ. Κρανιδιώτης τον προειδοποιεί πως, αν συλληφθεί ο Οτσαλάν, υπάρχει εντολή για ομαδικές πυρπολήσεις ατόμων και αναταραχές σε πρεσβείες της χώρας μας. "Αυτά μας είναι γνωστά. Ετσι κάνουν αυτοί. Απειλούν κι εκβιάζουν", απαντά - σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του δικηγόρου - ο Μπ. Σταυρακάκης. Για το τι ακολούθησε την επόμενη μέρα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει, εκτός βέβαια απ' την ίδια την κυβέρνηση...

Στη χτεσινή συνέντευξη, παραβρέθηκαν Ελληνες βουλευτές - μεταξύ των οποίων και ο Στρατής Κόρακας απ' το ΚΚΕ. Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι βαρείς χαρακτηρισμοί στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης. Ενδεικτικά, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης,πρώην μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και ένα απ' τα ιστορικά στελέχη του, είπε πως "ο Σημίτης, ο Πάγκαλος, ο Παπαδόπουλος και ο Πετσάλνικος είναι ανάξιοι να είναι κυβερνήτες αυτής της χώρας", επισήμανε πως "αυτοί οι μικροί άνθρωποι έκαναν τους Ελληνες λαγωνικά ξένων συμφερόντων", χαρακτήρισε τη χτεσινή μέρα ως "τη χειρότερη και ταπεινότερη στιγμή της ιστορίας μας" και κατέληξε: "Οι βουλευτές όλων των κομμάτων οφείλουν να ζητήσουν εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή για να διασώσουν το κύρος της χώρας και των θεσμών". Με όλα αυτά, φάνηκαν να συμφωνούν και οι βουλευτέ τους ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής και Κ. Μαντουβάς,ενώ ιδιαίτερα σχολιάστηκε η πληροφορία πως το δεύτερο σημαντικότερο για την υπόθεση υπουργείο - μετά το Εξωτερικών - το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ήταν τελείως ανενημέρωτο για τα διαδραματιζόμενα των τελευταίων ημερών!

Να σημειωθεί, τέλος, πως στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου μίλησε ο πρόεδρος του εξόριστου Κοινοβουλίου του Κουρδιστάν Γιασάρ Καγιά,ο οποίος έκανε έκκληση στους Κούρδους να αφήσουν ελεύθερες τις ελληνικές πρεσβείες, τονίζοντας, παράλληλα, πως "δεν είμαστε τρομοκράτες, είμαστε άνθρωποι που αγωνιζόμαστε για τη λευτεριά της πατρίδας μας".

Συνωμοσία με ελληνική εμπλοκή

Οι δικηγόροι του Α. Οτσαλάν και το PKK μιλάνε ανοιχτά για το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης

Οι δικηγόροι του Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εκπρόσωποι του PKK, κάνουν λόγο για απαγωγή του Κούρδου ηγέτη από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι και για συνωμοσία, στην οποία εμπλέκεται και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Γερμανός δικηγόρος του Κούρδου ηγέτη, Εμπερχαρντ Σουλτζ,υποστήριξε χτες το πρωί στη Βόννη ότι ο Οτσαλάν απήχθη από τις κενυατικές αρχές και ξεγελάστηκε για να συμφωνήσει να παραδοθεί από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι στις αρχές της Κένυα. "Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, δόθηκε στον πελάτη μου μια εσφαλμένη εικόνα της κατάστασης από τις κενυατικές αρχές και στην πράξη σύρθηκε έξω από το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας".

Ο Ιταλός δικηγόρος του, Λουίτζι Σαρατσένι,σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο πρακτορείο "Ρόιτερ" δήλωσε ότι η κράτηση του Κούρδου ηγέτη στην Τουρκία "απειλεί την ύπαρξή του" και απηύθυνε έκκληση στην Ιταλία να ζητήσει από τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τη ζωή του.

"Ασφαλώς ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν δε θα βγήκε οικειοθελώς από την κατοικία που του παραχώρησε ο Ελληνας πρέσβης", δήλωσε ο Ιταλός δικηγόρος του Τζουλιάνο Πιζαπία.Υπήρξε ο τελευταίος Ιταλός που τον συνάντησε στην Κένυα την περασμένη Κυριακή 14 Φλεβάρη. Οπως εξήγησε ο Τζ. Πιζαπία σε συνέντευξη που έδωσε στη Ρώμη, κατά τη συνάντηση αυτή που διεξήχθη επί ένα δίωρο σε κατοικία που είχε παραχωρήσει η ελληνική πρεσβεία στον Κούρδο ηγέτη Οτσαλάν, έλαβε ένα τηλεφώνημα που τον προειδοποιούσε ότι πέντε πράκτορες ήταν έτοιμοι να επέμβουν προκειμένου να τον οδηγήσουν έξω από το χώρο αυτό διά της βίας, συμβάν που απετράπη λόγω της παρουσίας - και κατά συνέπεια προστασίας - του δικηγόρου του. Στη συνέχεια όμως ο Οτσαλάν πάντα σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τζ. Πιζαπία, έλαβε τις διαβεβαιώσεις του Ελληνα πρέσβη ότι μπορούσε να αισθάνεται ασφαλής.

Το PKK

Η Κεντρική Επιτροπή του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), με ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφόρησης του Κουρδιστάν (ΚΙΖ), όπως μεταδόθηκε από τη Βόννη, κατηγόρησε τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Τουρκία για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών, που οδήγησε στην απαγωγή του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Σε μήνυμα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Κουρδιστάν (ARGK), που το υπογράφει ο διοικητής του Νιζαμετίν Τας, εξ ονόματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΡΚΚ, αναφέρεται: "Ολες οι χώρες της Ευρώπης συμμετείχαν στην εξύφανση αυτής της συνωμοσίας και κύρια η Ελλάδα και η Κένυα. Το κόμμα μας και ο λαός μας δε θα συγχωρέσουν τους συνενόχους".Και προειδοποιεί: "Εάν συμβεί κάποιο ατυχές γεγονός υπεύθυνα θα θεωρηθούν τα κράτη που συμμετείχαν στη συνωμοσία αυτή". Στο ίδιο μήνυμα καλούνται οι πολίτες να μην αυτοπυρπολούνται και "αν θα πρέπει να πυρποληθεί κάποιος δεν πρέπει να πυρπολεί τον εαυτό του, αλλά τους εχθρούς του". Καλούνται οι Κούρδοι να μετατραπεί ο καθένας "σε έναν Φενταγίν, που θα εκρήγνυται στην καρδιά του εχθρού".

Η πολιτική πτέρυγα του ΡΚΚ στις Βρυξέλλες εξέφρασε χτες φόβους για τη ζωή του ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μετά τη σύλληψή του από τις τουρκικές αρχές. Η εκπρόσωπος του Κουρδικού Μετώπου Απελευθέρωσης (ERNK) στο Βέλγιο, Μιζγκίν Σεν, συμπλήρωσε: "Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι οι αρχές της Κένυας ενήργησαν μόνες, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να γνωρίζουν το τι συνέβη. Πρέπει τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους".Και κατέληξε: "Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να παρέμβει στις τουρκικές αρχές για το θέμα αυτό, να πράξει ό,τι πράττει και για το Κοσσυφοπέδιο".

Σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΡΚΚ, που μεταδόθηκε από το κουρδικό κανάλι MED TV, αναφέρεται ότι "o ένοπλος αγώνας του ΡΚΚ θα συνεχιστεί. Οι Κούρδοι αντάρτες και ο λαός πρέπει να κινητοποιηθούν για να πραγματοποιήσουν κάθε είδους ενέργεια εναντίον της Τουρκίας και των εχθρών τους".

PKK
Εξι όροι για να τερματιστούν οι καταλήψεις

ΒΙΕΝΝΗ.-

Το πολιτικό σκέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν (ERNK) έθεσε έξι προϋποθέσεις για να τερματιστούν οι καταλήψεις των ελληνικών διπλωματικών αποστολών στην Ευρώπη.

Το ERNK ειδικά ζητά την εγγύηση ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν δε θα καταδικαστεί σε θάνατο, ούτε θα βασανιστεί.

Σε ανακοίνωση την οποία υπογράφει η "αντιπροσώπηση του ERNK στην Ευρώπη" και μεταδόθηκε από το γαλλικό πρακτορείο, το ERNK ζητά επίσης να "διασφαλιστεί η τέλεια κατάσταση της υγείας" του Οτσαλάν και να "συσταθεί αντιπροσωπεία από εκπροσώπους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που θα έχουν συναντήσεις με την τουρκική κυβέρνηση".

Τέλος, το ERNK επιθυμεί τη "δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου που θα επιτηρεί την εφαρμογή των προϋποθέσεων αυτών".

Ο Ελληνας πρέσβης στην Αυστρία Ι. Γεννηματάς, όμηρος, εμφανίζεται στο μπαλκόνι της ελληνικής πρεσβείας μαζί με μια μαχήτρια του PKK



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ