ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ
Διώκουν συνδικαλιστές της αστυνομίας

Αναστάτωση στο συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών όλης της χώρας έχει προκαλέσει η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και μάλιστα με το ερώτημα της απόταξης, του προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου Νίκου Νανάσου.Η απόφαση για την πειθαρχική δίωξη του συνδικαλιστή τελεί υπό την έγκριση της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο προφανώς επειδή έχει ενοχληθεί από τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία, αρχίζει μια νέα περίοδο συνετισμού των "απείθαρχων" συνδικαλιστών.

Ο στόχος είναι φανερός, αν και διαβάζοντας κανείς τα κείμενα βάσει των οποίων παραπέμπεται ο συνδικαλιστής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, βλέπει ότι εναγωνίως αναζητούνται προσχήματα, για να χρυσωθεί το χάπι. Σύμφωνα με το πρακτικό του πρωτοβάθμιου συμβουλίου η διοίκηση ανακάλυψε ανάρμοστη συνδικαλιστική συμπεριφορά, στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του σωματείου, όταν επισκέφθηκε τον αστυνομικό διευθυντή Λέσβου Μ. Κουφέλο προκειμένου να του εκθέσει τα συνδικαλιστικά αιτήματα του σωματείου, είχε τα χέρια του στις τσέπες!

Το μεγάλο ατόπημα του προέδρου του σωματείου, περιέργως, ανακαλύφθηκε την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων των ελαιοπαραγωγών του νησιού, όταν ολόκληρη η αστυνομική δύναμη στο νησί είχε κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση του "εσωτερικού εχθρού". Οι συνδικαλιστές είχαν θέσει θέμα εφαρμογής του ωραρίου και τήρηση των ρεπό των αστυνομικών που είχαν επιστρατευτεί για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών αγροτών. Αντί όμως να πάρουν απάντηση σε αυτά τα καίρια ζητήματα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αναχρονιστικούς κανονισμούς και με το νόμο περί συνδικαλισμού των αστυνομικών, που τους αναγκάζουν να κινούνται με το φόβο των πειθαρχικών διώξεων.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης και το γεγονός ότι σύμφωνα με την ΕΔΕ που έγινε, "δεν προέκυψε καταστρατήγηση του ωραρίου των αστυνομικών", ενώ οι κατηγορίες για τον Ν. Νανάσο αναφέρουν πως "η όλη προσπάθεια διαμαρτυρίας του εγκαλούμενου αρχιφύλακα, την οποία θέλησε να παρουσιάσει ως γενικότερο πρόβλημα των αστυνομικών, ξεκίνησε προφανώς από την προσωπική του περίπτωση, λόγω αλλαγής διατάξεως της υπηρεσίας, από ημερήσια ανάπαυση, σε μέτρα τάξης".

Το χρονικό των πειθαρχικών διώξεων περιλαμβάνει επίσης κι άλλες ΕΔΕ εις βάρος των συνδικαλιστών της Λέσβου, με αφορμή τα δελτία Τύπου που έχει εκδώσει το σωματείο τους. Με την τελευταία ΕΔΕ, που αφορά τις καταγγελίες του σωματείου για τις συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια, ο πρόεδρος του σωματείου παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης.

Σημειώνεται ότι πειθαρχικές διώξεις είχαν ασκηθεί και εναντίον συνδικαλιστών της ΠΟΑΣΥ, όταν πριν ένα χρόνο είχαν διαμαρτυρηθεί για την υπεραπασχόλησή τους στα γήπεδα, μέσα στο Ολυμπιακό στάδιο της Καλογρέζας. Η διοίκηση δεν είχε συμφωνήσει με εκείνη τη μορφή της κινητοποίησης και εξαπέλυσε διώξεις εναντίον των "άτακτων" συνδικαλιστών.

Επίκαιρη Ερώτηση

Επίκαιρη Ερώτηση για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας για τη δίωξη του προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί μη παρεμπόδισης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αστυνομικών υπαλλήλων, η συνέχιση της δίωξης του προέδρου κ. Νανάσου, επιβεβαιώνει, όπως επισημαίνει ο βουλευτής, τους φόβους για την απαρχή ενός νέου κύματος διώξεων σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας. Τα επιχειρήματα που "δικαιολογούν" την επιβολή της εξοντωτικής ποινής (6μηνης αργίας με απόλυση), αλλά και η νέα κλήση για παραπομπή στις 24-2-1999 στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης, έχουν προκαλέσει τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει προηγούμενο για παραπέρα περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με την αξιοποίηση του αντιδημοκρατικού Πειθαρχικού Δικαίου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

1. Να σταματήσει η δίωξη του συνδικαλιστή προέδρου των αστυνομικών;

2. Να αναμορφωθεί σε δημοκρατική κατεύθυνση το Πειθαρχικό Δίκαιο;

3 Να διασφαλίζονται τα ως τώρα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και να διευρυνθούν παραπέρα;

Να δυναμώσει η φωνή των αστυνομικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μυτιλήνη διοργανώνουν στις 23 Φλεβάρη οι συνδικαλιστές

Η ενδυνάμωση της συνδικαλιστικής φωνής των αστυνομικών και η ελεύθερη συνδικαλιστική τους δράση προβάλλει μέσα από τις διώξεις που υφίστανται οι συνδικαλιστές της Λέσβου. Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λέσβου Θωμάς Τσαγγαρέλης μας είπε ότι "αρχικά υπήρξε μια ρήξη ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ του σωματείου και συγκεκριμένα ανάμεσα σε κυβερνητικά και μη κυβερνητικά μέλη. Οταν οι κυβερνητικοί έχασαν την πλειοψηφία και ανέλαβε ο Ν. Νανάσος, ο αστυνομικός διευθυντής επιχείρησε να παίξει το ρόλο του υποβολέα των συνδικαλιστών και γι' αυτό υπήρξε αντίδραση. Ολα ξεκίνησαν όμως με τις κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών πριν από ένα χρόνο, όταν έγινε και η κατάληψη της νομαρχίας. Ο διευθυντής κινητοποίησε ολόκληρη την αστυνομική δύναμη του νησιού, δεν ξέρω τι φοβήθηκε, αλλά τους κινητοποίησε όλους, αν και είχαν κάνει το ωράριό τους. Ο Ν. Νανάσος παραπονέθηκε στο διευθυντή για την υπεραπασχόληση του προσωπικού, διεκδίκησε το ωράριο εργασίας και αυτό ήταν η αιτία που ξεκίνησε η πειθαρχική διαδικασία. Στην ΕΔΕ αναφέρουν ότι το διεκδίκησε με ανάρμοστη συμπεριφορά, έχοντας τα χέρια στις τσέπες του.

Ακολούθησε προσωπική ρήξη και ο Ν. Νανάσος άρχισε να αποκαλύπτει διάφορες εξωυπηρεσιακές δραστηριότητες του αστυνομικού διευθυντή, πράγμα που πυροδότησε την ένταση στις σχέσεις τους. Στην ΕΔΕ με κάλεσαν ως μάρτυρα και είπα ότι η δίωξη είναι παράνομη, διότι ο συνδικαλιστής διεκδίκησε την εφαρμογή των δικαιωμάτων των αστυνομικών υπαλλήλων. Παρ' όλα αυτά η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε εις βάρος του συνδικαλιστή, του επέβαλαν την ποινή της εξάμηνης αργίας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και νέα ΕΔΕ, με το ερώτημα της απόταξης.

Είναι ντροπή παραμονή του 21ου αιώνα, ενώ η κυβέρνηση λέει ότι επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στα Σώματα Ασφαλείας, να μην εφαρμόζεται και να μην ισχύει πλήρως και για τους αστυνομικούς ο σχετικός νόμος 1264 που προστατεύει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων".

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος δήλωσε στο "Ρ" ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας αποδεικνύεται περίτρανα ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στο χώρο της αστυνομίας. "Δεν αφήνουν, είπε, τους συνδικαλιστές να λειτουργήσουν ελεύθερα. Εχουμε κάνει από παλιά σαν Ομοσπονδία μια πρόταση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να μην ελεγχόμαστε για τη συνδικαλιστική μας δράση κατά το δοκούν από τη διοίκηση. Ζητήσαμε να συσταθεί ένα ανεξάρτητο όργανο, το οποίο θα αποφαίνεται αν υπάρχει και από ποιους συνδικαλιστική υπέρβαση. Μέχρι σήμερα όμως το υπουργείο δεν έχει απαντήσει στο αίτημα αυτό. Είμαστε στο πλευρό των συνδικαλιστών που διώκονται και για το λόγο αυτό θα βρεθούμε στη Μυτιλήνη, παραμονές της εκδίκασης της παραπομπής του Ν. Νανάσου, όπως έχουμε αποφασίσει στη σύσκεψη που κάναμε προ καιρού στην Αθήνα μαζί με τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων ενώσεων. Ανήμερα της εκδίκασης της υπόθεσης, δηλαδή στις 24 Φλεβάρη, θα είμαστε παρόντες στην Αθήνα, τουλάχιστον τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ