Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να δυναμώσει η φωνή των αστυνομικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μυτιλήνη διοργανώνουν στις 23 Φλεβάρη οι συνδικαλιστές

Η ενδυνάμωση της συνδικαλιστικής φωνής των αστυνομικών και η ελεύθερη συνδικαλιστική τους δράση προβάλλει μέσα από τις διώξεις που υφίστανται οι συνδικαλιστές της Λέσβου. Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λέσβου Θωμάς Τσαγγαρέλης μας είπε ότι "αρχικά υπήρξε μια ρήξη ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ του σωματείου και συγκεκριμένα ανάμεσα σε κυβερνητικά και μη κυβερνητικά μέλη. Οταν οι κυβερνητικοί έχασαν την πλειοψηφία και ανέλαβε ο Ν. Νανάσος, ο αστυνομικός διευθυντής επιχείρησε να παίξει το ρόλο του υποβολέα των συνδικαλιστών και γι' αυτό υπήρξε αντίδραση. Ολα ξεκίνησαν όμως με τις κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών πριν από ένα χρόνο, όταν έγινε και η κατάληψη της νομαρχίας. Ο διευθυντής κινητοποίησε ολόκληρη την αστυνομική δύναμη του νησιού, δεν ξέρω τι φοβήθηκε, αλλά τους κινητοποίησε όλους, αν και είχαν κάνει το ωράριό τους. Ο Ν. Νανάσος παραπονέθηκε στο διευθυντή για την υπεραπασχόληση του προσωπικού, διεκδίκησε το ωράριο εργασίας και αυτό ήταν η αιτία που ξεκίνησε η πειθαρχική διαδικασία. Στην ΕΔΕ αναφέρουν ότι το διεκδίκησε με ανάρμοστη συμπεριφορά, έχοντας τα χέρια στις τσέπες του.

Ακολούθησε προσωπική ρήξη και ο Ν. Νανάσος άρχισε να αποκαλύπτει διάφορες εξωυπηρεσιακές δραστηριότητες του αστυνομικού διευθυντή, πράγμα που πυροδότησε την ένταση στις σχέσεις τους. Στην ΕΔΕ με κάλεσαν ως μάρτυρα και είπα ότι η δίωξη είναι παράνομη, διότι ο συνδικαλιστής διεκδίκησε την εφαρμογή των δικαιωμάτων των αστυνομικών υπαλλήλων. Παρ' όλα αυτά η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε εις βάρος του συνδικαλιστή, του επέβαλαν την ποινή της εξάμηνης αργίας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και νέα ΕΔΕ, με το ερώτημα της απόταξης.

Είναι ντροπή παραμονή του 21ου αιώνα, ενώ η κυβέρνηση λέει ότι επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στα Σώματα Ασφαλείας, να μην εφαρμόζεται και να μην ισχύει πλήρως και για τους αστυνομικούς ο σχετικός νόμος 1264 που προστατεύει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων".

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος δήλωσε στο "Ρ" ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας αποδεικνύεται περίτρανα ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στο χώρο της αστυνομίας. "Δεν αφήνουν, είπε, τους συνδικαλιστές να λειτουργήσουν ελεύθερα. Εχουμε κάνει από παλιά σαν Ομοσπονδία μια πρόταση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να μην ελεγχόμαστε για τη συνδικαλιστική μας δράση κατά το δοκούν από τη διοίκηση. Ζητήσαμε να συσταθεί ένα ανεξάρτητο όργανο, το οποίο θα αποφαίνεται αν υπάρχει και από ποιους συνδικαλιστική υπέρβαση. Μέχρι σήμερα όμως το υπουργείο δεν έχει απαντήσει στο αίτημα αυτό. Είμαστε στο πλευρό των συνδικαλιστών που διώκονται και για το λόγο αυτό θα βρεθούμε στη Μυτιλήνη, παραμονές της εκδίκασης της παραπομπής του Ν. Νανάσου, όπως έχουμε αποφασίσει στη σύσκεψη που κάναμε προ καιρού στην Αθήνα μαζί με τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων ενώσεων. Ανήμερα της εκδίκασης της υπόθεσης, δηλαδή στις 24 Φλεβάρη, θα είμαστε παρόντες στην Αθήνα, τουλάχιστον τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ