Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε κλοιό 40.000 αγροτών η ΚΑΠ
  • Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
  • Αγρότες απ' όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαδηλώσουν στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Σε κατάσταση πολιορκίας θα βρίσκεται το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, την ερχόμενη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, για τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", ενώ το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ζήτησε να συνεδριάσει (...) στο Λουξεμβούργο.

Η χτεσινή ανακοίνωση της Γραμματείας του Συμβουλίου κάνει λόγο για εκτιμήσεις των βελγικών αρχών, σύμφωνα με τις οποίες αναμένονται στις Βρυξέλλες 40.000 μαχητικοί αγρότες απ' όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση,σε μια πανευρωπαϊκή διαδήλωση, που προβλέπεται να είναι από τις σημαντικότερες των τελευταίων χρόνων. Ακριβώς για την "τεχνική προετοιμασία" του Συμβουλίου της Δευτέρας, ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης συναντήθηκε χτες "κεκλεισμένων των θυρών" στις Βρυξέλλες με την "Ιερά εξέταση" για την ΚΑΠ, δηλαδή με το Γερμανό προεδρεύοντα υπουργό Γεωργίας Κ. Φούνκε και τον αρμόδιο κομισάριο, Αυστριακό Φρ. Φίσλερ, σε μια "κατ' ιδίαν" δοκιμασία...

Πρόκειται για μεθόδευση της γερμανικής προεδρίας και της Κομισιόν και αφορά όλους τους υπουργούς Γεωργίας, που από την Τρίτη, και για ένα τριήμερο, προσέρχονται σε "κατ' ιδίαν" συνομιλίες, ώστε να βολιδοσκοπηθούν οι "δυνατότητες συμβιβασμού" κάθε κράτους - μέλους - ιδιαίτερα, βέβαια, του μεσογειακού χώρου, όπως η Ελλάδα, που θα θιγούν περισσότερο από τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ. Η γερμανική προεδρία πιέζει για τη δημιουργία ενός διαπραγματευτικού πλαισίου, το περιεχόμενο του οποίου θα αποτελέσει τη βάση για το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Βερολίνου (24 - 25 Μάρτη) που θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις για το σύνολο του "πακέτου" της "Ατζέντας 2000". Αλλά ο ηγεμονικός γερμανο - γαλλικός άξονας προωθεί τη "σαλαμοποίηση" των διαπραγματεύσεων και επιθυμεί να έχει ξεμπερδέψει με τα προβλήματα της ΚΑΠ, αποφασίζοντας την "κατ' αρχήν" συμφωνία για τη δραστική μείωση των αγροτικών δαπανών της περιόδου 2000 - 2006, το αργότερο μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Βόννης (26 Φλεβάρη).

Η αγροτική πτυχή της "Ατζέντας 2000" θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των "εξοικονομήσεων" και κατά συνέπεια, αντιμετωπίζει και τα μεγαλύτερα προβλήματα και διαφωνίες, ακόμη και μεταξύ Γαλλίας, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αγροτικής δύναμης, και Γερμανίας. Οι μόνοι που έχουν αποφασίσει ήδη για τη νέα ΚΑΠ είναι η Βρετανία και η Σουηδία.

Οι ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις" επιθυμούν να λυθεί με πολιτική συμφωνία το θέμα της ΚΑΠ ώστε, όλο το Μάρτη, να ασχοληθούν απερίσπαστοι με την πτυχή της περιφερειακής πολιτικής της "Ατζέντας 2000" ("πακέτο Σαντέρ").

Δύο είναι τα μεγαλύτερα πολιτικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΚΑΠ. Το πρώτο αφορά την παράλογη απαίτηση εξοικονόμησης 40,5 δισ. ΕΥΡΩ ή μείωσης κατά 3% όλων των ενισχύσεων των αγροτικών προϊόντων της περιόδου 2000 - 2006 για εξω - αγροτικούς λόγους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φετινές προτάσεις της Κομισιόν για το "πακέτο" αγροτικών τιμών και συνοδευτικών μέτρων της εμπορικής περιόδου 1999/2000 στηρίζονται στην προϋπόθεση ότι, από την αρχική "γεωργική κατευθυντήρια γραμμή των 45.188 εκατ. ΕΥΡΩ" για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 1999, μπορούν να "εξοικονομηθούν" (αφήνοντας "περιθώριο 4.748 εκατ. ΕΥΡΩ") σημαντικά κονδύλια και η φετινή αγροτική πολιτική να υλοποιηθεί με πιστώσεις του ΦΕΟΓΚΑ (Γεωργικό Ταμείο) μόλις 40.440 εκατ. ΕΥΡΩ. Αν από τα υφιστάμενα κονδύλια μπορεί να "εξοικονομείται" ένα τόσο σημαντικό ποσό μέσα σ' ένα χρόνο, γίνεται φανερό ότι οποιαδήποτε πρόταση για "πάγωμα", δηλαδή μείωση των δαπανών, δεν αφορά τις ανάγκες της ΚΑΠ, αλλά αλλότρια συμφέροντα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Κομισιόν, στις αρχικές προτάσεις της "Ατζέντας 2000" (Ιούλης 1997) συμπέραινε ότι "η συνέχιση της αγροτικής κατευθυντήριας γραμμής, με τρόπο αμετάβλητο, προβλέπεται να αφήσει διαθέσιμο ένα περιθώριο,αυξανόμενο από το 2003 και πολύ σημαντικό στα τέλη της περιόδου (2006) ".

Εξάλλου κανένας δεν αμφισβήτησε ποτέ στις Βρυξέλλες ότι οι "Κοινές Οργανώσεις Αγοράς" (ΚΟΑ) που επέβαλλε η αναθεώρηση της ΚΑΠ το 1992 δεν είχαν τα απαραίτητα κονδύλια σε ετήσια βάση για την εύρυθμη λειτουργία και διαχείρισή τους. Το δεύτερο πολιτικό πρόβλημα της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΚΑΠ αφορά στη μεροληπτική στάση κατά των μεσογειακών αγροτικών προϊόντων.Τα μεσογειακά προϊόντα μπήκαν στο στόχαστρο της προηγούμενης αναθεώρησης της ΚΑΠ το 1992. Στην αρχική πρόταση της Κομισιόν (Ιούλης 1997), η "Ατζέντα 2000" προέβλεπε περικοπές μόνο στα σιτηρά, τα βοοειδή, το γάλα και τα γαλακτοκομικά, για τα οποία θα έπρεπε να συμμορφωθούν και πολλές βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Η πρώτη συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, για σταδιακή "επανεθνικοποίηση" έθιγε κράτη - μέλη και όχι προϊόντα, αλλά εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα απαιτούσε συμμόρφωση και από τη μεγαλύτερη αγροτική δύναμη, τη Γαλλία. Η υφιστάμενη βάση διαπραγμάτευσης για "γενικό πάγωμα δαπανών" της περιόδου 2000 - 2006, όχι μόνο απαλλάσσει σημαντικά τις βόρειες χώρες, αλλά πλήττει εξοντωτικά και πάλι μόνο τα μεσογειακά προϊόντα και βέβαια, χώρες σαν την Ελλάδα, που εξαρτώνται σημαντικά από την αγροτική τους παραγωγή. Αποτελεί, δηλαδή, μια συνέχιση και επέκταση της αναθεώρησης του 1992, με μονομερή στόχο τη συρρίκνωση ή και εξαφάνιση αποκλειστικά μεσογειακών καλλιεργειών. Οι προτάσεις αυτές δεν αντιμετωπίζονται, αν εγκριθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών και τους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Απαιτείται συσπείρωση και αγώνας ώστε να πιεστεί η κάθε κυβέρνηση να μην υπογράψει την επαίσχυντη συμφωνία σε βάρος του αγροτικού κόσμου. Σ' ένα μήνα θα 'ναι ήδη πολύ αργά για την αγροτιά, που δε θα 'χει πλέον κανένα μέσο συμβιβασμού και θα επαφίεται μόνο στη γενική και συνολική αντιπαράθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ