Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ψάχνουμε τον ντορό και όχι το λύκο

Αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του Ηλ. Βλαχογιάννη, Προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών της Αστυνομίας και του Γ. Φεστερίδη μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Αστυνομικών υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης

Στη συνέχεια της δημοσίευσης των υλικών της ημερίδας, που πρόσφατα διοργάνωσε το ΚΚΕ για τα Σώματα Ασφαλείας, δημοσιεύουμε σήμερα αναλυτικά αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του Ηλ. Βλαχογιάννη,Προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών της Αστυνομίας και του Γ. Φεστερίδη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Αστυνομικών υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης.

Παίρνοντας το λόγο ο Ηλ. Βλαχογιάννης,μεταξύ άλλων, σημείωσε:

"Εξ αρχής η αντίθεσή μας για τη σύσταση της υπηρεσίας αδιάφθορων εντός του εσωτερικού της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν πάγια, κ. Γενικέ, για λόγους αρχής, αλλά και για ότι αυτός ο τίτλος είναι προσβολή για το σύνολο των αστυνομικών.

Υπάρχουν πάρα πολλά σκοτεινά σ' αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο πιστεύουμε ότι στη Βουλή θ' αλλάξει μορφή, γιατί δεν μπορεί από το σύνολο των 40.000 στελεχών να επιλεγούν, υποτίθεται, κάποιοι αδιάφθοροι, άρα οι υπόλοιποι είναι ύποπτοι τουλάχιστον διαφθοράς.

Δεν μπορεί αυτό το Σώμα να έχει δικαίωμα να παραβιάζει συνταγματικές ελευθερίες, όπως είναι το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας, όταν ίδια μέτρα κανένας δε θέλησε - και καλώς δε θέλησε - να εφαρμόσει για τους τρομοκράτες.

Πώς θα επιλεγεί αυτό το προσωπικό, πού θα λογοδοτεί αυτό το προσωπικό, τι θα γίνονται τα δελτία παρακολούθησης των υπόπτων, εφόσον δε θα διαπιστωθεί ότι διέπραξαν αδικήματα, θ' αποτελούν μέρος του φακέλου που θα κρίνεται αυτός, με βάση κάποιες καταγγελίες;

Εμείς έχουμε αντιπροτείνει μια δέσμη μέτρων, που με καλή θέληση απ' όλους θα προχωρήσουν και δε θα χρειαστεί να κάνουμε ένα Σώμα μέσα στην Ελληνική Αστυνομία, το οποίο θα δράσει διαιρετικά, τίποτα δε θα προσθέσει.

Ημασταν αντίθετοι για λόγους αρχής. Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι το μόνο Σώμα που κάνει αυτοκάθαρση και ας μας αποδείξει ένας οποιοσδήποτε τρίτος πόσοι φύγανε από το δικαστικό Σώμα για λόγους διαφθοράς, πόσοι φύγανε από τους Εφοριακούς, από την ευρύτερη Δημόσια Διοίκηση, να χειροκροτήσουμε και να πούμε και εμείς πόσους διώξαμε.

Εμείς, δεν είπαμε ότι η Αστυνομία αποτελείται από αγγέλους. Αλλά η δεξαμενή από την οποία αντλούμε εμείς, αντλούν και οι άλλοι οργανισμοί στην Ελλάδα. Επομένως, δεν μπορούν όλοι να ρίχνουν το λίθο του αναθέματος και να βγάζουν τον εαυτό τους παρατηρητή και δημόσιο κατήγορο και Γενικό Εισαγγελέα.

Αυτά όσον αφορά την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων. Γι' αυτό συμφωνούμε απόλυτα με την εισήγηση που έκανε ο κ. Νάκης και χαιρόμαστε που το Κομμουνιστικό Κόμμα υιοθέτησε αυτή την πρόταση και στη Βουλή πιστεύουμε ότι θα δοθεί η ευκαιρία και σε εμάς να τοποθετηθούμε.

Η Ελληνική Αστυνομία σήμερα δεν είναι ό,τι χειρότερο στην ελληνική κοινωνία. Εχει πολλές θετικές πλευρές, έχει πάρα πολλές επιτυχίες, τις οποίες πρέπει να προβάλλουμε με την καλή έννοια και όλοι μαζί να κακίζουμε τις κακές πλευρές. Ο συνδικαλισμός βοηθάει, η διαφάνεια πρέπει να επικρατήσει, την αξιοκρατία όλοι τη θέλουμε στα λόγια.

Οταν, όμως, ξέρουμε από την προηγούμενη των κρίσεων ποιοι θα προαχθούν τα δεκάρια φταίνε; Επομένως, ξέρουμε τι φταίει. Φταίει που δεν αφήνονται τα Συμβούλια να λειτουργήσουν ελεύθερα.

Από εκεί και πέρα αν το 10 είναι τόσο κακό, επειδή κρίθηκαν οι 9 στους 10 ότι πρέπει να έχουν 10, να βρούμε ένα σύστημα να βάλουμε κάτι καλύτερο. Αλλά δε νομίζω ότι είναι εκεί η αιτία του κακού. Ψάχνουμε δηλαδή τον ντορό και όχι το λύκο.

Εμείς, πάντως, είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε με έναν εποικοδομητικό διάλογο και προτάσεις, για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Αλλά κανένα σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει όσο άξιο και αξιοκρατικό και αν είναι, αν αυτοί, οι οποίοι θα το εφαρμόσουν, δεν πειστούν οι ίδιοι ότι πρέπει να το εφαρμόσουνε με το χέρι στην καρδιά και με συνείδηση δικαίου. Αν δέχονται έξωθεν ή έσωθεν επιρροές οποιοδήποτε σύστημα δεν μπορεί ν' αποδώσει".

Τι Αστυνομία θέλουμε

"Για να εκσυγχρονιστεί η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να υπάρχει συναίνεση της κοινωνίας. Πέρασε η εποχή που εμείς αποφασίσαμε για σας, για την κοινωνία.

Τώρα εσείς πρέπει ν' αποφασίζετε ποια Αστυνομία θέλετε. Θέλετε αστυνομικό να χτυπάει φιλικά στην πλάτη και να κάνει συστάσεις; Να το δούμε. Θέλουμε αστυνομικό μηδενικής ανοχής; Καμία παρεμβατικότητα χωρίς έλεγχο; Να το δούμε, γιατί τον αστυνομικό όπως είπε ο κ. Καθηγητής τον παίρνουμε από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα. Επομένως αυτός θα αστυνομεύσει το λαό και από εσάς προέρχεται.

Πρέπει να του δώσουμε επομένως τις κατευθύνσεις, τις οποίες θέλουμε και αυτό είναι θέμα της κοινωνίας να το καθορίσει. Αν θέλουμε μια σκληρή Αστυνομία, άτεγκτη, πολύ εύκολα μπορεί να γίνει η Ελληνική Αστυνομία σκληρή. Αυτό βέβαια έχει το κόστος του από τη μία πλευρά.

Εάν θέλουμε μια Αστυνομία, την Community Police που λέμε, να περπατάει στη γειτονιά μαζί με τους πολίτες, ν' αθλείται ο αστυνομικός μαζί με τους αθλητές της γειτονιάς, να παίζει με τα παιδιά στο θέατρο, τότε έχουμε μιας άλλης μορφής Αστυνομία, προσεγγίζει αλλιώς το έγκλημα, αλλιώς προσεγγίζει την εγκληματικότητα.

Αλλά όλα αυτά θα διαμορφωθούν με σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνικών. Αν έχουμε το προηγούμενο των Πολυδύναμων που αντιδρούσαν οι τοπικοί άρχοντες, αντιδρούσαμε εμείς, προχώρησε το υπουργείο έκανε Πολυδύναμα και σήμερα κατάντησαν ένα πρόβλημα πλέον εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατί έγιναν βιαστικά τότε δε θα κάνουμε τίποτα.

Για να μπορέσει ένας διοικητής να κριθεί δίκαια, πρέπει να δούμε σε τι επάνω θα κριθεί; Πού θ' ανεβάζουμε τον πήχη, άμα τον ανεβάσουμε στα τρία μέτρα κανένας δεν μπορεί να πηδήξει, άμα τον κατεβάσουμε στο ένα, θα είναι όλοι πρωταθλητές. Επομένως, τι στόχους θα του βάλουμε; Τι δύναμη θα του δώσουμε στη διάθεσή του; Και αν αυτή η δύναμη πάει στα γήπεδα κάθε Κυριακή ή στις διαδηλώσεις, πώς θα τον κρίνουμε μετά για την πάταξη στην εγκληματικότητα;

Αυτοί οι προβληματισμοί πρέπει όλους να μας κάνουν πιο προσεκτικούς στην κριτική μας για το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας".

Είμαστε υπάλληλοι όλων των υπουργείων

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Γ. Φεστερίδης,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Αστυνομικών υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, τόνισε, μεταξύ άλλων:

"Κατ' αρχήν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Αστυνομικών υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας αυτή.

Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα, που τ' αποτελέσματά της αρχίζουν να γίνονται ορατά κυρίως εδώ στη χώρα μας.

Εχουμε μια νέα πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από οικονομική και κοινωνική ρευστότητα. Τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί εκατοντάδες οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες, που προέρχονται κυρίως από χώρες των Βαλκανίων, της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Αφρικής.

Αιτία, βέβαια, όλων αυτών των μετακινήσεων είναι η αναζήτηση χώρων μιας καλύτερης, πιο ασφαλούς ζωής, σε μια δημοκρατικά οργανωμένη και πιο αναπτυγμένη οικονομική χώρα όπως πιστεύουμε ότι είναι ή πρέπει να είναι η Ελλάδα μας.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει και το χωρίζω σε δύο τομείς. Το πρώτο είναι αν η χώρα μας ήταν έτοιμη ή αν μπορούσε να δεχτεί τόσο μεγάλο αριθμό αλλοδαπών. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι δεν μπορούμε να είμαστε ρατσιστές στο θέμα αυτό.

Και δεύτερον δεν καταφέραμε σαν κράτος να ελέγξουμε τη νομιμότητα όσων έχουν έρθει στη χώρα μας, μιας και αρκετοί απ' αυτούς ήταν εγκληματικά στοιχεία ήδη, εκ των προτέρων, στη χώρα τους και έχουν βρεθεί στο χώρο εδώ της Ελληνικής Επικράτειας, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα, συμβάλλοντας στην εγκληματικότητα.

Με αυτό το ξεκίνημα δε θέλω να πω βεβαίως ότι οι αλλοδαποί είναι η αιτία της εγκληματικότητας. Κάθε άλλο. Νομίζω όμως ότι παίξανε έναν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της εγκληματικότητας και κυρίως της εγκληματικότητας εκείνης, της κακής εγκληματικότητας. Εχουμε μια ποιοτική και ποσοτική αύξηση της εγκληματικότητας και αυτό έχει να κάνει με το εξής. Βλέπουμε δολοφονίες για 10.000, μαχαιρώματα, στυγερές δολοφονίες, βλέπουμε μια διαφορετική ή ποιοτική εξέλιξη του εγκλήματος.

Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και νομίζω ότι, τελειώνοντας και οι ομιλητές, δεν πρέπει να σας κουράσω περισσότερο, το μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα και με τα ξένα καθήκοντα, τα οποία έχουν ανατεθεί στους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι υπάλληλοι όλων των άλλων υπουργείων. Κάνουν τις επιδόσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στρατιωτικών εγγράφων, κάνουν τις επιδόσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, δικαστικών εγγράφων, έχουν καταντήσει να είναι δουλοπάροικοι των μεγάλων ΠΑΕ και αυτό το θέμα με τα γήπεδα, πρέπει επιτέλους να σταματήσει και εδώ πρέπει και το Συνδικαλιστικό Κίνημα να πάρει κάποια καίρια θέση και πρέπει να δούμε με ποια μορφή αγώνα και κάτω από κάποιες νομικές δικλείδες, ασφαλιστικές δικλείδες, θα πρέπει να κινηθούμε εμείς. Αρα πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση όλων αυτών των πραγμάτων.

Σήμερα δύο είναι τα πρώτιστα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Πρώτον είναι η οικονομική κατάσταση του κάθε πολίτη και δεύτερον έχουμε φτάσει στο σημείο να είναι η ανασφάλεια του πολίτη. Πλην, όμως, παρότι είναι το δεύτερο σε ιεραρχία ζήτημα που απασχολεί όλους τους Ελληνες πολίτες, η ελληνική επίσημη πολιτεία, η κυβέρνηση δηλαδή δεν έρχεται να δαπανήσει όλες εκείνες τις δαπάνες που απαιτούνται για να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα των Αστυνομικών.

Μια και αναφέρθηκαν όλοι οι προηγούμενοι προλαλήσαντες ομιλητές για την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων, θα τονίσω το εξής: Εκεί κάπου αναγράφεται ότι για να είναι αδιάφθοροι αυτοί που θα υπηρετούν, θα επιδοτούνται με έναν επιπλέον μισθό γύρω στις 100-150 χιλιάδες. Δηλαδή, τι κάνει η επίσημη πολιτεία; Λέει ότι για να είστε αδιάφθοροι πρέπει να πάρετε 100 χιλιάδες αύξηση. Αρα όλοι οι άλλοι, οι υπόλοιποι, που δεν τις παίρνετε δικαιούσθε να μην είστε αδιάφθοροι, να είστε διεφθαρμένοι.

Πλέον πρέπει να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε και εμείς μπροστά, αλλά μαζί με εσάς και ολόκληρη η κοινωνία.

Πρότασή μου είναι - και είναι πρόταση και προς τα συνδικαλιστικά σωματεία που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εδώ - ότι θα πρέπει σε κάθε μορφή κινητοποίησης να παραβρίσκονται υπό τη μορφή κάποιας επιτροπής συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου και αντιπροσωπεία από την ομάδα, η οποία διαμαρτύρεται.

Σε πολλές περιπτώσεις στο Νομό Θεσσαλονίκης έχει εφαρμοστεί αυτό κατόπιν συνεργασίας της Διοίκησης μαζί με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου τον κ. Αβραμόπουλο και ομάδες, οι οποίες διαμαρτύρονταν και σας πληροφορώ ότι αποφύγαμε τα επεισόδια.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς από το νομό Θεσσαλονίκης".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ολο νόμοι κι αστυνόμοι...» (2002-04-27 00:00:00.0)
Η δολιότης των δουλικών (2001-08-07 00:00:00.0)
Και αστυνόμους θέλει τους δήμους η κυβέρνηση (1999-04-01 00:00:00.0)
Καταστολή για ποιον; (1998-10-27 00:00:00.0)
Αδιάφθοροι θα ελέγχουν τους διεφθαρμένους... (1998-06-04 00:00:00.0)
Ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί (1998-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ