Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομολογούν "έμμεση" ανάμειξη οι ΗΠΑ

Αναπτύξαμε εκτενείς διπλωματικές ενέργειες για να φέρουμε τον Οτσαλάν στη Δικαιοσύνη, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την "έμμεση" ανάμειξη και συνεισφορά της στον εντοπισμό και τη σύλληψη του "τρομοκράτη" Οτσαλάν παραδέχεται η Ουάσιγκτον, η οποία, ταυτόχρονα, δηλώνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της παράδοσής του στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Φόλεϊ υποστήριξε, αργά προχτές το βράδυ, ότι οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν άμεσα στην επιχείρηση σύλληψης και μεταφοράς του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν από την Κένυα στην Τουρκία. Ο Φόλεϊ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ "δε συνέλαβαν ούτε μετέφεραν τον Οτσαλάν στην Τουρκία. Με άλλα λόγια, Αμερικανοί αξιωματούχοι δε συμμετείχαν σε καμιά από αυτές τις ενέργειες". Συμπλήρωσε, όμως, ότι "δεν αποτελεί μυστικό πως η πολιτική μας σε όλο αυτό το θέμα Οτσαλάν υπήρξε μια πολύ σαφής τοποθέτηση εκ μέρους μας ότι πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Και αναπτύξαμε εκτενείς διπλωματικές προσπάθειες για να τον φέρουμε στη Δικαιοσύνη".

Ο Φόλεϊ τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της υπόθεσης Οτσαλάν, η Ουάσιγκτον είχε τον τελευταίο μήνα εκτενείς διπλωματικές επαφές με πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα και την Τουρκία. Απέφυγε, πάντως, να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες των αμερικανικών κινήσεων για τον εντοπισμό του Οτσαλάν. "Είμαστε σε συχνή διπλωματική επαφή για το θέμα Οτσαλάν από το Γενάρη, όταν εμφανίστηκε στην Ιταλία, με αριθμό κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δύο που αναφέρατε", τόνισε ο Τζ. Φόλεϊ, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν εκτός της Τουρκίας υπήρχαν επαφές και με την Ελλάδα. Επανέλαβε δε την αμερικανική θέση ότι μετά τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη το τουρκικό κράτος πρέπει πλέον να αναζητήσει "βιώσιμη λύση του κουρδικού προβλήματος μέσα από μια σταθερή και μακρόχρονη ενίσχυση της δημοκρατίας για όλους τους πολίτες της Τουρκίας".

Ταξιδιωτική οδηγία

Χτες, οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τους Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να λαβαίνουν ειδικές προφυλάξεις ασφαλείας λόγω των οργισμένων αντιδράσεων των Κούρδων ανά την Ευρώπη, μετά από τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ιδιαιτέρως οι ελληνικές διπλωματικές αποστολές έγιναν αντικείμενο βίαιων αντιδράσεων και ενδέχεται "αυτός ο κίνδυνος να επεκταθεί επίσης και κατά των αμερικανικών συμφερόντων".

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας για το προσωπικό των διαφόρων αποστολών των ΗΠΑ στο εξωτερικό, λόγω της έντασης που επικρατεί μεταξύ των Κούρδων μετά από τη σύλληψη του ηγέτη τους.

Οι "Τάιμς της Ν. Υόρκης"

"Δύο φορές κατακτητής! Την πρώτη φορά με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τώρα με τη θεαματική επιτυχία της σύλληψης του Οτσαλάν, ο τότε και σήμερα πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, βλέπει το γόητρο και το πολιτικό του ανάστημα να γιγαντώνονται, τις παραμονές των εκλογών του Απρίλη", γράφει ο ανταποκριτής των "Τάιμς της Νέας Υόρκης" στην Κωνσταντινούπολη, Stephen Kinzer, στο χτεσινό φύλλο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε διάφορα σενάρια του χρονικού σύλληψης του Κούρδου ηγέτη, στις δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων και διπλωματών της Ελλάδας και της Κένυας κι επισημαίνει ότι "το κατόρθωμα" προσαγωγής του στην τουρκική Δικαιοσύνη θα προσφέρει στην Τουρκία ευάριθμες ευκαιρίες για τη βελτίωση της εικόνας της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και, ενδεχομένως, κάποιων αλλαγών στο μέτωπο της αντιμετώπισης του κουρδικού προβλήματος.

Στα ρεπορτάζ του Αμερικανού ανταποκριτή, όπως και στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, "ο τυραννικός και αυταρχικός, μετερχόμενος τρομοκρατικές μεθόδους Οτσαλάν" κρίνεται ως "εντελώς ακατάλληλος, τόσο ως άτομο, όσο και λόγω του ηγετικού του στιλ, στην ανάληψη της ηγεσίας μιας μεγάλης πολιτικής οργάνωσης".

"Επί δεκατέσσερα χρόνια, από το ασφαλές καταφύγιο της εξορίας του, ο κ. Οτσαλάν κατήγαγε μια σκληρή ένοπλη καμπάνια και οι αντάρτες πολεμιστές του φέρονται ως υπεύθυνοι για 30.000 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων". Τέλος, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι "ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για μια ολόκληρη ζωή Μπουλέντ Ετσεβίτ έχει τώρα την ευκαιρία να υλοποιήσει τις πεποιθήσεις του". Μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν, καταλήγει η εφημερίδα, η Τουρκία θα μπορέσει ευκολότερα να χαλιναγωγήσει την ανταρσία στις κουρδικές περιοχές και να προχωρήσει στην αναζήτηση μιας συμφιλιωτικής και ειρηνικής λύσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ