Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ
Διώκουν συνδικαλιστές της αστυνομίας

Αναστάτωση στο συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών όλης της χώρας έχει προκαλέσει η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και μάλιστα με το ερώτημα της απόταξης, του προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου Νίκου Νανάσου.Η απόφαση για την πειθαρχική δίωξη του συνδικαλιστή τελεί υπό την έγκριση της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο προφανώς επειδή έχει ενοχληθεί από τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία, αρχίζει μια νέα περίοδο συνετισμού των "απείθαρχων" συνδικαλιστών.

Ο στόχος είναι φανερός, αν και διαβάζοντας κανείς τα κείμενα βάσει των οποίων παραπέμπεται ο συνδικαλιστής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, βλέπει ότι εναγωνίως αναζητούνται προσχήματα, για να χρυσωθεί το χάπι. Σύμφωνα με το πρακτικό του πρωτοβάθμιου συμβουλίου η διοίκηση ανακάλυψε ανάρμοστη συνδικαλιστική συμπεριφορά, στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του σωματείου, όταν επισκέφθηκε τον αστυνομικό διευθυντή Λέσβου Μ. Κουφέλο προκειμένου να του εκθέσει τα συνδικαλιστικά αιτήματα του σωματείου, είχε τα χέρια του στις τσέπες!

Το μεγάλο ατόπημα του προέδρου του σωματείου, περιέργως, ανακαλύφθηκε την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων των ελαιοπαραγωγών του νησιού, όταν ολόκληρη η αστυνομική δύναμη στο νησί είχε κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση του "εσωτερικού εχθρού". Οι συνδικαλιστές είχαν θέσει θέμα εφαρμογής του ωραρίου και τήρηση των ρεπό των αστυνομικών που είχαν επιστρατευτεί για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών αγροτών. Αντί όμως να πάρουν απάντηση σε αυτά τα καίρια ζητήματα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αναχρονιστικούς κανονισμούς και με το νόμο περί συνδικαλισμού των αστυνομικών, που τους αναγκάζουν να κινούνται με το φόβο των πειθαρχικών διώξεων.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης και το γεγονός ότι σύμφωνα με την ΕΔΕ που έγινε, "δεν προέκυψε καταστρατήγηση του ωραρίου των αστυνομικών", ενώ οι κατηγορίες για τον Ν. Νανάσο αναφέρουν πως "η όλη προσπάθεια διαμαρτυρίας του εγκαλούμενου αρχιφύλακα, την οποία θέλησε να παρουσιάσει ως γενικότερο πρόβλημα των αστυνομικών, ξεκίνησε προφανώς από την προσωπική του περίπτωση, λόγω αλλαγής διατάξεως της υπηρεσίας, από ημερήσια ανάπαυση, σε μέτρα τάξης".

Το χρονικό των πειθαρχικών διώξεων περιλαμβάνει επίσης κι άλλες ΕΔΕ εις βάρος των συνδικαλιστών της Λέσβου, με αφορμή τα δελτία Τύπου που έχει εκδώσει το σωματείο τους. Με την τελευταία ΕΔΕ, που αφορά τις καταγγελίες του σωματείου για τις συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια, ο πρόεδρος του σωματείου παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης.

Σημειώνεται ότι πειθαρχικές διώξεις είχαν ασκηθεί και εναντίον συνδικαλιστών της ΠΟΑΣΥ, όταν πριν ένα χρόνο είχαν διαμαρτυρηθεί για την υπεραπασχόλησή τους στα γήπεδα, μέσα στο Ολυμπιακό στάδιο της Καλογρέζας. Η διοίκηση δεν είχε συμφωνήσει με εκείνη τη μορφή της κινητοποίησης και εξαπέλυσε διώξεις εναντίον των "άτακτων" συνδικαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ