Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκαλυπτικές δηλώσεις

Βεβαίωσε και για κάτι άλλο, όμως, ο Θ. Πάγκαλος προχτές στη Βουλή. Για τη μη ανάμειξη των ΗΠΑ, σε όσα διαδραματίστηκαν στην Κένυα. Και προκειμένου να στοιχειοθετήσει τον ισχυρισμό του, επικαλέστηκε τις δηλώσεις των Αμερικανών επισήμων.

Πέρα από το γελοίο του επιχειρήματος, μια προσεκτική ανάγνωση των σχετικών δηλώσεων, κάθε άλλο παρά δικαιώνει τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών.

Ας δούμε τις δηλώσεις, όπως μεταδόθηκαν από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο Τζο Λόκχαρτ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε, πως "οι ΗΠΑ δεν είχαν απευθείας ανάμειξη στην παράδοση Οτσαλάν στην Τουρκία", αφήνοντας ευθέως ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας έμμεσης ανάμειξης στην όλη υπόθεση. Περισσότερο αποκαλυπτικός, όμως, ήταν ο Τζιμ Φόλι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος δήλωσε τα εξής: "Οι ΗΠΑ δε συνέλαβαν ή μετέφεραν ή παρέδωσαν τον Οτσαλάν στην Τουρκία". Οταν ρωτήθηκε, για άλλου είδους "βοήθεια" των ΗΠΑ, σημείωσε: "Δεν αποτελεί μυστικό, ότι είχαμε αποδυθεί σε εκτεταμένες διπλωματικές προσπάθειες για να τον φέρουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης και είχαμε συχνή διπλωματική επαφή με όλες τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, χωρίς, ωστόσο να δύναμαι να υπεισέλθω στη φύση των διπλωματικών μας ανταλλαγών... και δεν είμαι σε θέση να πω ποιος παρέδωσε τον Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές...". Οταν οι ερωτώντες δημοσιογράφοι επέμεναν, πως οι ΗΠΑ έχουν ποικίλους τρόπους, να βοηθήσουν τους διώκτες του Οτσαλάν, ο κ. Φόλι, παραδεχόμενος κατά βάση την ουσία της ερώτησης, απάντησε: "Μερικά απ' αυτά μπορεί να σχετίζονται με ζητήματα πληροφοριών, στα οποία δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ