Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝΠΕΙΡΑΙΑ
Καζάνι που βράζει η Παιδεία

- Πώς θα περιγράφατε αυτή τη στιγμή την κατάσταση στα σχολεία του Πειραιά;

- Τα σχολεία μπορεί να άνοιξαν μετά τις καταλήψεις, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι λειτουργούν με κανονικούς ρυθμούς. Ακόμα το υπουργείο Παιδείας δεν έχει εξαγγείλει με ποιους τρόπους θα γίνει η αναπλήρωση της ύλης, παρ' όλα αυτά κάποιοι διευθυντές έχουν ξεκινήσει την αναπλήρωση με τις αποφάσεις που έχουν πάρει μέσα από τα σχολικά συμβούλια. Οι μαθητές νιώθουν έντονα την πίεση και την εντατικοποίηση από τα συνεχή διαγωνίσματα και βέβαια έχουμε και φαινόμενα τρομοκράτησης κάποιων μαθητών, που είχαν πρωτοστατήσει στους αγώνες, από καθηγητές που δείχνουν έντονα τα "δημοκρατικά" τους συναισθήματα. Γενικά, επικρατεί μια περίεργη σιωπή και από συζητήσεις μέσα στα σχολεία διαφαίνεται καθαρά ότι δεν έχει επέλθει ηρεμία, όπως κάποιοι νομίζουν, αλλά ο αγώνας των μαθητών δεν τελείωσε. Η Παιδεία είναι καζάνι που βράζει, όμως δεν μπορούμε να προβλέψουμε την επόμενη έκρηξη.

- Η κυβέρνηση λέει ότι προχωρά η εφαρμογή της "μεταρρύθμισης". Εσείς τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει στο εξής;

- Η αναπλήρωση πρέπει να γίνει με ρυθμούς όχι εξοντωτικούς για τους μαθητές και κατά το περισσότερο δυνατό αφομοιώσιμους. Γι' αυτό προτείνουμε οπωσδήποτε περικοπή της ύλης, να μη γίνουν μαθήματα τα Σάββατα και ούτε να επιβαρυνθεί το ήδη φορτωμένο πρόγραμμα με 7ωρα και 8ωρα. Να γίνει μια μικρή παράταση του σχολικού έτους, να μη γίνουν εξετάσεις τον Ιούνη, ο χρόνος αυτός να αξιοποιηθεί για διδασκαλία και η προαγωγή να γίνει με τους προφορικούς βαθμούς. Απαιτούμε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει χωρίς κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία μας και απαιτούμε να πάρει μέτρα το υπουργείο για να αναπληρωθούν οι 75.000 ώρες που χάθηκαν, εξαιτίας των ελλείψεων των εκπαιδευτικών, που υπάρχουν ακόμα, με ολοκληρωτική ευθύνη του υπουργείου και της πολιτικής υποχρηματοδότησης.

Θεωρούμε, πάντως, αδύνατη την εφαρμογή της μεταρρύθμισης: Καλούνται οι μαθητές να δώσουν τον Ιούνη πανελλαδικές εξετάσεις στη Β' τάξη του Ενιαίου Λυκείου, όταν είναι σαφές ότι υπάρχουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των σχολείων, αφού δεν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία. Η περιβόητη ενισχυτική διδασκαλία δε γίνεται σε όλα τα σχολεία, εξαιτίας της διπλής και τριπλής βάρδιας, δε γίνεται ουσιαστικό μάθημα με 35 μαθητές ανά τμήμα και δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή. Καλούνται οι μαθητές στη Β' τάξη των ΤΕΕ να δώσουν εξετάσεις νομαρχιακού επιπέδου, χωρίς να έχουν πάρει ακόμα βιβλία, ούτε έχουν καθοριστεί τα μαθήματα και η ύλη που θα εξεταστούν.

- Το κίνημα των γονιών και τα αιτήματα που αυτό προβάλλει, πώς αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Παιδείας;

- Το υπουργείο εξακολουθεί να αρνείται να συζητήσει με το κίνημα των γονέων και δε βρίσκει ποτέ ελεύθερο χρόνο για μας. Και η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) προσπάθεια που κάναμε για να συναντηθούμε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν άκαρπη. Ο θυρωρός μας παρέπεμψε στη γενική διευθύντρια η οποία δήλωσε αναρμόδια, λέγοντας ότι είναι απλά υπάλληλος και θα μεταφέρει απλώς αυτά που της είπαμε. Εμείς πάντως, στο άμεσο μέλλον συνεχίζουμε την προσπάθεια για ενημέρωση κυρίως των γονιών, για τις επιπτώσεις της "μεταρρύθμισης", πιστεύοντας ότι οι γονείς θα είναι αυτοί που θα πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, πιέζοντας το υπουργείο να μην εφαρμόσει αυτή την αντιμεταρρύθμιση.

Μ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στην αναπλήρωση μαθημάτων το Πάσχα (2014-04-15 00:00:00.0)
Μια χρονιά που αποκάλυψε πολλά (1999-05-30 00:00:00.0)
Μέτρα - τιμωρία για τους αγωνιζόμενους μαθητές (1999-02-20 00:00:00.0)
Να μην περάσει ο αποπροσανατολισμός (1997-03-28 00:00:00.0)
Προτάσεις ουσιαστικής αναπλήρωσης (1997-03-27 00:00:00.0)
Κερδισμένη είναι η παιδεία (1997-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ