Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι καταλήψεις διπλωματικών αρχών

Στο Λονδίνο, στη Ζυρίχη και τη Βέρνη συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ οι καταλήψεις των ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Κούρδους διαδηλωτές. Το κλίμα αυτό των καταλήψεων, πάντως, φαίνεται πως, σ' αυτή τουλάχιστον τη φάση, φθίνει.

Στο Λονδίνο, ο επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ Αντόνι Γουίλς, μιλώντας ως εκπρόσωπος της Αστυνομίας για το θέμα της κατάληψης της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο από τους Κούρδους, επισήμανε ότι υπάρχει τώρα πολύ καλό επίπεδο συνεννόησης στις διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι το επεισόδιο θα τελειώσει σύντομα ειρηνικά.

Ο Αγγλος αξιωματικός της Αστυνομίας επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Ελληνας όμηρος που κρατείται μέσα στην πρεσβεία Μπάμπης Πατσούρης είναι καλά και τυγχάνει σωστής μεταχείρισης.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την πιθανή χρονική διάρκεια της κατάληψης της πρεσβείας ανατρέπονται συνεχώς, καθώς οι Κούρδοι εμφανίζουν αστάθεια στα αιτήματά τους, πράγμα που ερμηνεύεται από την αγγλική Αστυνομία και τους Ελληνες διπλωμάτες ότι δεν εκπροσωπούνται από μια φωνή, αλλά είναι διχασμένοι σε μετριοπαθείς και σκληρούς.

Οι τελευταίοι φαίνεται ότι αποβλέπουν να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Λονδίνο είναι σημαντικό κέντρο, γι' αυτό και ένας από τους τελευταίους όρους που έθεσαν είναι να παρακολουθήσουν και να καταγράφουν την αποχώρησή τους από την πρεσβεία οι διεθνείς τηλεοπτικοί οργανισμοί και τα μέσα ενημέρωσης.

Τον όρο αυτό τον δέχεται η αγγλική Αστυνομία, αλλά απορρίπτει κατηγορηματικά τον όρο, στον οποίο επανήλθαν οι Κούρδοι, ενώ χτες είχαν υποχωρήσει, όπως επιτραπεί στους διαδηλωτές να είναι και αυτοί ακριβώς έξω από το κτίριο της πρεσβείας, όταν θα αποχωρούν οι Κούρδοι που το έχουν καταλάβει.

Ενας άλλος τώρα όρος που θέτουν οι Κούρδοι, είναι όπως υπάρξει κάποια επίσημη δήλωση από την πλευρά της αγγλικής κυβέρνησης ότι θα υποστηρίξει τις προσπάθειες για μια αμερόληπτη δίκη του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν.

Τις διαπραγματεύσεις και τις επαφές της αγγλικής Αστυνομίας με τους Κούρδους μέσα στην πρεσβεία βοηθά εποικοδομητικά, όπως τονίστηκε από Ελληνες διπλωμάτες, ο λόρδος Ρι,ο οποίος είναι μέλος του φιλοκουρδικού λόμπι στην Αγγλία και, φυσικά, οι απόψεις του έχουν απήχηση στους Κούρδους.

Οι Κούρδοι διαδηλωτές σταμάτησαν την κατάληψη των γραφείων της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθών για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, μετά την πάροδο τριών ωρών.

Οι διαδηλωτές συμφώνησαν να αποχωρήσουν από το κτίριο, όταν ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας διάβασε ανακοίνωση προς τους δημοσιογράφους με τα αιτήματα των καταληψιών, στα οποία περιλαμβανόταν και η εξέταση του κουρδικού ζητήματος από επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών.

Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Κρις Γιανόφσκι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι 15 με 20 άτομα εισέβαλαν νωρίς σήμερα στα γραφεία του οργανισμού.

Στη Δανία ομάδα περίπου 30 Κούρδων εισέβαλε χτες στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη και επιχείρησε να καταλάβει το κτίριο, μετέδωσε το δανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RITZAU.

Επικαλούμενο πηγές της Αστυνομίας, το πρακτορείο ανέφερε ότι μέσα στο κτίριο βρίσκεται άγνωστος αριθμός υπαλλήλων.

Δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής έσπευσαν επί τόπου και απέκλεισαν την περιοχή.

Συνελήφθησαν αργότερα περίπου 20 άτομα, τα οποία αποχώρησαν με τη θέλησή τους από το κτίριο, αλλά μέσα εξακολουθούν να βρίσκονται άλλα δέκα, ενώ εκφράζονται φόβοι για σύλληψη ομήρων, ανέφερε το πρακτορείο.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει την πληροφορία.

Στη Σουηδία, ομάδα Κούρδων διαδηλωτών εισέβαλε χτες στα γραφεία του σουηδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στο κέντρο της Στοκχόλμης, και οχυρώθηκε μέσα σ' αυτά, μετέδωσε το σουηδικό πρακτορείο ΤΤ.

Επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας Ουλφ Γιάνσον, το πρακτορείο ανέφερε ότι περίπου εκατό Κούρδοι διαδήλωσαν έξω από το μέγαρο, όπου βρίσκονται τα γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ενισχύσεις της Αστυνομίας έφθασαν επιτόπου και άρχισαν διαπραγματεύσεις με τους καταληψίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ