ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Πανικός, τζόγος ή και τα δύο;

Στο -6,8% έφτασαν οι απώλειες του Γενικού Δείκτη, ο οποίος έκλεισε τελικά στο -2,08%. Κάποιοι κέρδισαν εκμεταλλευόμενοι τις πολιτικές εξελίξεις. Τεράστιος όγκος συναλλαγών

Τουλάχιστον εντυπωσιακή μπορεί να χαρακτηριστεί η χτεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, περισσότερο για την εξέλιξη που είχε στο διάστημα από τις 12 μέχρι τη 1 το μεσημέρι, παρά για το τελικό της αποτέλεσμα. Σ' αυτό ακριβώς το διάστημα ο Γενικός Δείκτης από το 2,5% περίπου που έχανε, έφτασε στο -6,8% και "ανέβηκε" και πάλι περί το -3%, για να κλείσει τελικά στις 1.30 στο -2,08% και στις 3.359,22 μονάδες.

Η πτωτική τάση που εκδηλώθηκε από το πρωί ήταν σαφώς συνδεδεμένη με το πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα Οτσαλάν. Με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τις παραιτήσεις των τριών υπουργών, ήταν συνδεδεμένη και η ραγδαία πτώση που σημειώθηκε στις 12 το μεσημέρι. Ωστόσο, είναι φανερό πως κάποιοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη μείωση των τιμών, προκειμένου να αγοράσουν διάφορες μετοχές σε σαφώς φτηνότερες τιμές. Μόνο έτσι, μαζί με το γεγονός ότι ενεργοποιήθηκαν και διάφορα χαρτοφυλάκια που ελέγχονται από κρατικές τράπεζες, εξηγείται το γεγονός ότι ο δείκτης "γύρισε" σχεδόν αυτόματα και με την ίδια ταχύτητα που είχε φτάσει στο -6,8%.

Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν και ο όγκος των συναλλαγών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επίσης πραγματοποιήθηκε μετά τη μεγάλη πτώση. Συνολικά έφτασε στο πρωτοφανές επίπεδο των 174,1 δισεκατομμυρίων δραχμών. Τελικά από τις 291 μετοχές που διακινήθηκαν οι 227 είχαν απώλειες και μόνο 58 είχαν κέρδη. Αν και οι χτεσινές εξελίξεις στην οδό Σοφοκλέους ήταν άμεσα επηρεασμένες από το πολιτικό κλίμα, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η πτώση των τιμών μπορεί να αποδειχθεί ως η πολυπόθητη - εκ μέρους των θεσμικών επενδυτών - "διόρθωση" του Γενικού Δείκτη (ή μέρος της διόρθωσης αυτής), ενώ παράλληλα σημειώνουν πως και στα πλαίσια της χτεσινής συνεδρίασης παίχτηκε ένα "φοβερό παιχνίδι τζόγου, με αγοραπωλησίες αέρα"... Την ίδια στιγμή δε φαίνεται να είναι λίγοι και εκείνοι που υπό την πτωτική επήρεια των τιμών πανικοβλήθηκαν για ενδεχόμενο μεγαλύτερων απωλειών και προχώρησαν σε αθρόες πωλήσεις μετοχικών τίτλων.

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν επαγρύπνηση για την οικονομική πολιτική

Αποκαλυπτική παρέμβαση, μέσω έκθεσης του ΙΟΒΕ

Την... επαγρύπνηση της κυβέρνησης στη συνεπή εφαρμογή της συγκεκριμένης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής για την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) αξίωσε χτες το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), παρουσιάζοντας την τελευταία του έκθεση με θέμα "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ". Με μοναδικό γνώμονα το στόχο προς την ΟΝΕ και με το επιχείρημα ότι με την ένταξη "θα περιοριστεί η ικανότητα παρέμβασης της οικονομικής πολιτικής, εάν δε λειτουργούν ομαλά οι αγορές", το ΙΟΒΕ αξιώνει από την κυβέρνηση διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της ιδιωτικοποίησης και της απελευθέρωσης των αγορών, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων (δηλαδή φορολογικές ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες) κλπ.

Αναλυτικότερα, το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του αξιώνει από την κυβέρνηση να επικεντρώσει την προσοχή της στους εξής τομείς:

  • Αμεση αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, με το επιχείρημα ότι "η αγορά αυτή χαρακτηρίζεται από πολλές δυσκαμψίες οι οποίες περιορίζουν τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, καθώς επίσης και την αποτελεσματικότητα της αντίστοιχης θέσης με ικανότητες". Λόγος ουσιαστικά γίνεται για τις προωθούμενες και από την κυβέρνηση διαδικασίες πλήρους απελευθέρωσης που θα πισωγυρίσουν τους κανόνες που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις και ολόκληρη την αγορά εργασίας αιώνες πίσω.
  • Επιτάχυνση των ρυθμών ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Οπως επισημαίνεται σχετικά στην έκθεση, "παρ' όλο που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα ακολουθήσει τις οδηγίες της ΕΕ, σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση και το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό, η εφαρμογή της πολιτικής αυτής έχει καθυστερήσει". Χαρακτηρίζεται δε "δειλό βήμα προς τα εμπρός" η "μεταφορά στον ιδιωτικό τομέα τριών μικρών τραπεζών με στόχο την αποφυγή πιθανής ρευστοποίησής τους, ή η πώληση πακέτων μειοψηφίας δημόσιων οργανισμών, χωρίς ωστόσο αλλαγή στη διαχείριση".
  • Μείωση των φορολογικών στρεβλώσεων "με στόχο την προσέλκυση νέων κεφαλαίων", θέση που ουσιαστικά παραπέμπει σε φορολογικές ελαφρύνσεις των επιχειρηματιών.

Το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του εκτιμά ακόμη ότι "η πιθανότητα ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ στις αρχές του 2001 έχει αυξηθεί σημαντικά", από την τελευταία έκθεσή του τον περασμένο Οκτώβρη, στηρίζοντας τη συγκεκριμένη εκτίμηση σε πέντε παράγοντες:

- Την υποχώρηση της κρίσης σε πολλές χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και την επάνοδο της ηρεμίας στις χρηματοοικονομικές αγορές.

- Το σχετικά ισχυρό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

- Τη δυνατότητα ικανοποίησης των δημοσιονομικών κριτηρίων με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

- Τη σχετική σταθερότητα στις πολιτικές εξελίξεις, με την επισήμανση ότι, όπως φαίνεται, η απόφαση για τη συμμετοχή στην ΟΝΕ θα προηγηθεί των κοινοβουλευτικών εκλογών. (Για το συγκεκριμένο θέμα ο Τ. Κολλίντζας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας, ανέφερε ότι "οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και θορυβώδεις, αλλά οι οικονομικές εξελίξεις είναι σταθερές και μακροχρόνιες και όχι τόσο θορυβώδεις").

- Την πτωτική τάση του πληθωρισμού, ο οποίος το Γενάρη του 1998 έφτασε το 3,7% μετά από παροδική αναζωπύρωση.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ"
Διάλογο - απάτη εξαγγέλλει η κυβέρνηση

Με εμφανή την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης για την αποτρόπαια πράξη της κυβέρνησης των εκσυγχρονιστών να παραδώσουν τον Κούρδο ηγέτη στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,με επιστολή του προς τις "παραγωγικές τάξεις" τις καλεί να συμμετάσχουν στον "κοινωνικό διάλογο" για την "αναμόρφωση" και "μεταρρύθμιση" του φορολογικού συστήματος. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Φλεβάρη, στο υπουργείο Οικονομικών.

Φυσικά πρόκειται για στημένο διάλογο απάτης, με προαποφασισμένες θέσεις ο οποίος είχε σχεδιαστεί εδώ και αρκετό καιρό από την κυβέρνηση, με στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου στις ερχόμενες ευρωεκλογές του Ιούνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι εδώ και αρκετό διάστημα η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται από το φιλοκυβερνητικό Τύπο με δημοσιεύματα περί "πακέτου φοροελαφρύνσεων" ύψους 400 δισ. δραχμών. Οι δε φορείς που θα συμμετέχουν - φιλοκυβερνητικοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία - θα χρησιμοποιηθούν σαν "μαϊντανός" στο στημένο διάλογο της κυβέρνησης, με κοινό επιδιωκόμενο στόχο την εξαπάτηση των εργαζομένων.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε 33 συνολικά φορείς, μεταξύ των οποίων: Ομοσπονδία των Εφοριακών, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΣΑΔΕ, επαγγελματικά και βιοτεχνικά επιμελητήρια κλπ.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ
Αδυνατίζουν και την ... τσέπη

Την προσοχή των καταναλωτών, που γίνονται τακτικοί πελάτες στα ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος, εφιστά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία, προς το παρόν, διαπιστώνει - βάσει των σχετικών καταγγελιών - ότι παραπλανούν με διάφορους τρόπους και παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία. Ομως, η Γενική Γραμματεία κρατάει στο συρτάρι τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο. Συγκεκριμένα, αυτό που προκύπτει από τις καταγγελίες καταναλωτών είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με την υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε πριν από έξι μήνες και η οποία αφορά τις προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αδυνατίσματος και διαιτολογικών μονάδων, καθώς δεν έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αντίστοιχες διευθύνσεις δημόσιας υγείας των νομαρχιών.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών, από τα οποία θα κριθεί η νομιμότητα ή μη της λειτουργίας των ινστιτούτων, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπ' όψη ότι:

  • Οι υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται από επαγγελματίες που κατέχουν την απαιτούμενη άδεια και κατάρτιση.
  • Η ιατρική γνωμάτευση είναι υποχρεωτική πριν την έναρξη οποιουδήποτε προγράμματος.
  • Απαγορεύεται η χορήγηση ή εμπορία φαρμάκων ή άλλων προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από τα "κέντρα" αυτά. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές στην αγορά και χρήση καλλυντικών ιδιοκατασκευασμάτων, που εμπορεύονται μερικές φορές τα "κέντρα", διότι έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες διαφόρων μορφών.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι καταναλωτές πελάτες των ινστιτούτων αδυνατίσματος υποχρεώνονται να προκαταβάλουν όλο το ποσό του προγράμματος, χωρίς να λαμβάνουν την αντίστοιχη απόδειξη, ενώ δεν τους επιστρέφονται τα χρήματα εάν αποφασίσουν να διακόψουν το πρόγραμμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, αναφέρεται ρητά στο συμβόλαιο ότι δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα υπαναχώρησης, πράγμα το οποίο συνιστά καταχρηστικό όρο και συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων στην επιχείρηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι καταναλωτές μπορούν να αρνηθούν να υπογράψουν το συμφωνητικό. Επιπλέον, να μην υπογράφουν προχρονολογημένες συναλλαγματικές και χρεωστικά δελτία πιστωτικών καρτών με ανοιχτές ημερομηνίες, αλλά να καταβάλουν το αντίστοιχο ποσό για κάθε επίσκεψη.

Παράλληλα, παραπέμπονται στην επιτροπή ανταγωνισμού οι περιπτώσεις μονοπωλιακής συμπεριφοράς κάποιων τέτοιων κέντρων. Στο επόμενο διάστημα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα έχει επαφή με τους εκπροσώπους του χώρου, με αντικείμενο την κατάρτιση ενός κώδικα δεοντολογίας, βάσει των προτάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών.

Λήγει σήμερα η προθεσμία για όσους ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στη δημόσια εγγραφή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ΑΤΕΡΜΩΝ κατά 878 εκατ. δραχμές, με την έκδοση 585.400 ονομαστικών μετοχών και τιμή διάθεσης 1.500 δραχμές ανά μετοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ