ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Η επέτειος συγκρότησης μιας μεραρχίας του εφεδρικού ΕΛΑΣ

Συμπληρώθηκαν φέτος το Γενάρη 55 χρόνια από τη συγκρότηση της Διοίκησης Μεραρχιών Θεσσαλίας του εφεδρικού ΕΛΑΣ, με στρατιωτικό διοικητή τον δημοκράτη στρατηγό Δημήτρη Ψιάρη και μέλη του τριμελούς Γραφείου, τους Αλέκο Γκούντα - Κοσμά,καπετάνιο Μεραρχίας Βόλου - Πηλίου - Σποράδων, και τον Γιάννη Γούση - Ξάνθο,καπετάνιο Μεραρχίας Αλμυρού - Φαρσάλων - Βελεστίνου, με έδρα τη Δεδέργιανη (Αγναντερή).

Τον Δ. Ψιάρη τον γνώρισα την άνοιξη του 1943, όταν σε κάποιο παλιό πηλιορείτικο αρχοντικό, στον Ανω Βόλο, έγινε μια σύσκεψη στελεχών εφεδροΕΛΑΣιτών και παλιών στρατιωτικών με μόνο θέμα τη σωστή οργάνωση του εφεδρικού ΕΛΑΣ, για να μπορεί να εκπληρώνει τα βαριά του καθήκοντα: Να βοηθάει το μόνιμο ΕΛΑΣ στις μάχες, στην ενίσχυση με νέους μαχητές, στον ανεφοδιασμό του κλπ. Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκε και ο Κώστας Καραγιώργης,ως εκπρόσωπος του Στρατηγείου Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής στο θέμα και έκανε και μια στρατιωτικοπολιτική ανασκόπηση. Εκεί άκουσα για πρώτη φορά και τα "προφητικά" λόγια για τον αρχηγό του ΕΔΕΣ, Ζέρβα, και για το ρόλο που του είχαν αναθέσει να παίξει...

Σ' αυτή τη διάσκεψη διαπιστώθηκε η ανάγκη για τη μαζικοποίηση του εφεδρικού ΕΛΑΣ και αποφασίστηκε να γίνει εξόρμηση των ΕΑΜικών Οργανώσεων για στρατολόγηση όλων των ικανών πατριωτών να φέρουν όπλα και κυρίως των μαχητών του Αλβανικού Μετώπου, ώστε να ενταχθούν στους σχηματισμούς του και με προοπτική σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάρει τη μορφή Πανθεσσαλικής ΕφεδροΕΛΑΣίτικης Οργάνωσης με στρατιωτικό διοικητή τον στρατηγό Ψιάρη.

Ετσι, η απόφαση αυτή υλοποιείται τις πρώτες μέρες του Γενάρη του 1944, στην έδρα της Μεραρχίας Αλμυρού - Φαρσάλων - Βελεστίνου, στο χωριό Δεδέργιανη.

Στις 8 του Γενάρη 1944, φτάνουν στη Δεδέργιανη, με ασφαλή συνοδεία, ο στρατηγός Ψιάρης, ο Αλέκος Γκούντας - Κοσμάς, ο Καραγιώργης, ο Καβαδίας και ο Δήμος Φιλιππίδης. Μοναδικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση ήταν η συγκρότηση της Διοίκησης Μεραρχιών Θεσσαλίας του εφεδρικού ΕΛΑΣ όπου πάρθηκαν οι αποφάσεις: 1) Να συνέλθουν πλατιές συνδιασκέψεις των εφεδροΕΛΑΣιτών κατά περιοχές με θέματα συζήτησης τη στρατολόγηση νέων εφεδροΕΛΑΣιτών ανδρών, γυναικών και την εκγύμνασή τους στην "τακτική του ανταρτοπολέμου", με νυχτερινές ασκήσεις και πορείες. Επίσης την προώθηση προς τον ενεργό ΕΛΑΣ των παλαιοτέρων και έμπειρων εφεδροΕΛΑΣιτών, τη συστηματικότερη οργάνωση της επιμελητείας του αντάρτη (ΕΤΑ) και συγκέντρωση περισσότερων εφοδίων και την προώθηση εφοδίων προς τις έδρες των μεγάλων μονάδων του ΕΛΑΣ. 2) Να συνέλθει σύντομα ευρύτερη σύσκεψη στελεχών των μεραρχιών του εφεδρικού ΕΛΑΣ Θεσσαλίας, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών, για ουσιαστικότερη βοήθεια προς τον ενεργό ΕΛΑΣ, ενόψει και της μάχης της σοδειάς. 3) Να γίνει διεύρυνση του Γραφείου της Διοίκησης Μεραρχιών Θεσσαλίας του εφεδρικού ΕΛΑΣ, με εκπροσώπους και των άλλων μεραρχιών Θεσσαλίας του εφεδρικού ΕΛΑΣ.

Μεγάλη η συγκίνηση με τη θύμηση τέτοιων γεγονότων της Εθνικής μας Αντίστασης!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΣΗΣ - ΞΑΝΘΟΣ

ΠΕΣΑΘΕΑ
Αποκατάσταση αδικιών σε βάρος των αναπήρων

Με υπόμνημά της προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων - Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ),επισημαίνει την ολιγωρία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των Θυμάτων του Ν. 1285/82 και 1863, αλλά και να φέρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους για την παραβίαση του πνεύματος Δικαίου και των επιταγών του Συντάγματος, σύμφωνα με το άρθρο 21.

Συγκεκριμένα, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης του Ν. 1285/82 των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ κ.ά., αποκαταστάθηκαν με τον Ν. 1543/85 και σχεδόν εξομοιώθηκαν ως προς τα ευεργετήματα και δικαιώματα με τους αναπήρους πολέμου 1940-'41. Ομως το άρθρο 31 του Ν. 1543/85 δε συμπεριέλαβε ή σκόπιμα εξαίρεσε τους ανάπηρους και θύματα της αντιδικτατορικής αντίστασης, με συνέπεια έως σήμερα να μην απολαμβάνουν πέραν της σύνταξης κανένα δικαίωμα ή ευεργέτημα.

Η ίδια ακριβώς σκόπιμη παράλειψη και στον Ν. 1863/84 που αφορά ολόκληρη την περίοδο από τη Συμφωνία της Βάρκιζας έως το τέλος της Εμφύλιας περιόδου.

Ακολούθησε ο Ν. 1859/89, με πολιτικές σκοπιμότητες που δημιούργησε τεράστιο ηθικό και εθνικό πρόβλημα, αφού κατήργησε ειδικά πρόσθετα επιδόματα ανικανότητας και βαριάς αναπηρίας που προβλέπονται από τον Κωδ. Πολ. Δικ. Για να τεθεί τέρμα στην ακατάσχετη Νομολογία και να αποκατασταθούν θύματα και ανάπηροι, που σαφώς αδικούνται και χωρίζουν τους ανάπηρους απαράδεκτα σε κατηγορίες.

Προτείνουν δε στο υπόμνημα τα εξής: α) Την κατάργηση του άρ. 31 του Ν. 1543/85 και την εξομοίωση των αναπήρων θυμάτων εμφύλιας περιόδου και αντιδικτατορικής Αντίστασης, με τους ανάπηρους και θύματα πολέμου και ΕΑ ως προς τα ευεργετήματα και δικαιώματα των εν ισχυί Νόμων. β) Ζητούν για όλες τις κατηγορίες αναπήρων την αποκατάσταση της αδικίας του Ν. 1859/89 την απόδοση των πρόσθετων επιδομάτων ανικανότητας και βαριάς αναπηρίας. γ) Την κατάργηση της παραγράφου 4 του Ν. 1859/89 και την ισχύ του άρθρου 5 Ν. 1543 και την υπαγωγή στο άρθρο αυτό των αναπήρων πολέμων 1940-'41. δ) Την τροποποίηση της απόφασης Φ. 670 υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετική με τη νοσηλεία όλων των αναπήρων και θυμάτων στα στρατιωτικά νοσοκομεία ανεξάρτητα της παθήσεως που συνταξιοδοτήθηκαν.

Επίσης, ζητάνε την αναπροσαρμογή της σύνταξης των θυμάτων με βάση τα ποσοστά ανικανότητας 45% του ανάπηρου πολέμου.

Κειμενολεζάντα

Στιγμιότυπο από τη γιορτή της κοπής Πρωτοχρονιάτικης πίτας, που οργάνωσαν οι Λάκωνες της Επιτροπής Στήριξης του ΚΚΕ πρόσφατα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ στην Ομόνοια. Εκεί, σύντροφοι και φίλοι αντάλλαξαν ευχές για τον καινούριο χρόνο, ευχές για νέους αγώνες του λαού για ειρήνη και καλύτερη ζωή, με μπροστάρη και εμψυχωτή το κόμμα του, το ΚΚΕ.

Εκ μέρους της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ), σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στα μέλη της Επιτροπής και στους φίλους τους, ο Π. Ηλιόπουλος.Τις ομιλίες και χαιρετισμούς ακολούθησαν οι απαγγελίες ποιημάτων, τα τραγούδια, και ο χορός. Στην επιτυχία του γλεντιού βοήθησε πολύ και η παρουσία μουσικού συγκροτήματος της Επιτροπής, καθώς και οι νόστιμοι μεζέδες που ετοίμασαν και έφεραν από τα σπίτια τους οι Σπαρτιάτισσες, μέλη της Επιτροπής.

Εκδηλώσεις
  • Το Παράρτημα ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ - ΦΥΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει σήμερα στις 7.30 μμ, τη χρονιάτικη συνεστίασή του, στο κέντρο "ΟΘΩΝΑΣ".
  • Το Παράρτημα ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί τη Γενική Εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση αύριο, Σάββατο 20-2-99. στις 9 πμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κεφαλληνίας.
  • Το Παράρτημα ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ (Ν. Αιτωλοακαρνανίας) της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί την Κυριακή 21-2-99, στις 10 πμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Γαβαλούς, Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση.
  • Ο Δήμος ΑΙΓΙΟΥ και το Παράρτημα ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, οργανώνουν την Κυριακή 21-2-99, στις 11.30 πμ,στην πλατεία Αγ. Λαύρας Αιγίου, την ετήσια εκδήλωσή τους προς τιμήν των 17 πατριωτών Αιγιωτών, που εκτελέστηκαν στην Πάτρα με επικεφαλής τον παπα - Θόδωρο από τους Γερμανούς. Επίσης θα τιμήσουν και τα 56 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Καλούνται οι φορείς και όλος ο Αιγιώτικος λαός να τιμήσουν με την παρουσία τους τους πεσόντες και την Εθνική Αντίσταση.
Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ

Ο Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ,με τη συμπλήρωση των 56 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ και τιμώντας τους ηρωικούς νεκρούς ΕΠΟΝίτες, θα καταθέσει στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη την Τρίτη 23-2-99 στις 12 το μεσημέρι.

Επίσης πανηγυρική εκδήλωση οργανώνει την Κυριακή 28-2-99 στις 5 μμ,στο σπίτι που ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 - Αμπελόκηποι. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης να συμμετάσχουν.

ΠΕΑΕΑ ΚΟΛΩΝΟΥ
Τίμησαν τους 25 Επονίτες πατριώτες

Στον περίβολο του ναού του Αγίου Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος, βρίσκεται η αναμνηστική πλάκα για τους 25 Επονίτες αγωνιστές, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους στις 12 - 2 - 1944. Στον χώρο αυτό, το Παράρτημα Κολωνού της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποίησε την Κυριακή 14 Φλεβάρη, το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για να τιμήσει τους εκτελεσμένους πατριώτες.

Στην τελετή, εκτός από τους συγγενείς και φίλους των τιμωμένων πεσόντων αγωνιστών, παραβρέθηκαν αντιστασιακοί - μέλη και άλλων παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ της Αθήνας, καθώς και ο εκπρόσωπος από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ Λύσανδρος Ταμπουρίδης,ο οποίος έκανε και σύντομο χαιρετισμό. Επίσης πήραν μέρος αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Ακαδημίας Πλάτωνος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, Φίλοι της ΕΠΟΝ κ.ά.

Στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Γιώργος Καραντούνιας,στη θυσία των 25 νεαρών Επονιτών πατριωτών, που λίγο πριν χαράξει η λευτεριά στην πατρίδα, πέσανε κάτω από τα βόλια του ξένου και ντόπιου δυνάστη. Ακόμα ο ομιλητής έκανε μια ιστορική αναδρομή γενικά στους αγώνες των πατριωτών στα χρόνια της μαύρης κατοχής. Τέλος, κλείνοντας την ομιλία, κάλεσε τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου, σ' ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης, συσπείρωσης και πάλης για να αντιμετωπιστεί η καταστροφική λαίλαπα που έρχεται και απεργάζονται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Και η συγκινητική αυτή εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών, το προσκλητήριο των νεκρών, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε το "Πέσατε θύματα... " και ο Εθνικός μας Υμνος.

Οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος Κολωνού, εμπρός από την αναμνηστική πλάκα για τους 25 εκτελεσμένους ΕΠΟΝίτες πατριώτες (φωτό: Γ. Λιονάκης)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ