ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚ ΑΔΕΔΥ
Πρωτοφανής αθλιότητα

"Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις", η ηγεσία της ΠΑΣΚ στην ΑΔΕΔΥ ανέτρεψε απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ για μη συμμετοχή στο διαβόητο "κοινωνικό διάλογο" για το φορολογικό.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ, που συνεδρίασε χτες το πρωί, αποφάσισε με τις ψήφους ΕΣΑΚ Δημοσίου,"Αυτόνομης Παρέμβασης" και ΠΑΣΚ να κηρύξει τρίωρη πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας για την Πέμπτη και να καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου ξεκινά ο "διάλογος", και το προεδρείο να μπει να καταθέσει το ψήφισμα της συγκέντρωσης και να αποχωρήσει.

Λίγη ώρα αργότερα, η ΠΑΣΚ εξέδωσε δελτίο Τύπου με τη σφραγίδα της ΑΔΕΔΥ, όπου αναφέρει ότι θα συμμετάσχει η ΑΔΕΔΥ στο "διάλογο" και ανάλογα με τις εξελίξεις θα συγκαλέσει το... Μάρτη το Γενικό Συμβούλιο για να πάρει οριστικές αποφάσεις! Οσο για τη συγκέντρωση, έγινε παράσταση συνδικαλιστών. Ο Δ. Αγκαβανάκης και ο Ηλ. Βρεττάκος,μέλη της ΕΕ, σε δήλωσή τους, σημειώνουν: "Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στη λογική της ενσωμάτωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, ξεκινά έναν νέο "κοινωνικό διάλογο" για το φορολογικό και με στόχο να επιβάλει νέα φορολογικά βάρη άμεσα στους εργαζόμενους και να παραπέμψει τις όποιες "ελαφρύνσεις" στις καλένδες του 2001... Οι εργαζόμενοι έχουν πικρή πείρα και καταδικάζουν αυτή την πρακτική. Κάτω απ' την πίεσή τους, η ΑΔΕΔΥ αναγκάστηκε να υιοθετήσει πρόταση για ένα πρώτο αγωνιστικό βήμα. Αμέσως μετά η ΠΑΣΚ, προφανώς κατόπιν άνωθεν εντολών, προχώρησε στην πρωτοφανή αθλιότητα, όχι μόνο να αρνηθεί την απόφαση, αλλά και να την παραποιήσει και αυθαίρετα να βγάλει κείμενο, που δίνει την εντύπωση πως η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τη συμμετοχή της στο "διάλογο". Πρόκειται για νέα ήθη που εισάγει η ΠΑΣΚ στα όργανα. Καλούμε τους εργαζόμενους στο δημόσιο να καταδικάσουν την αήθη συμπεριφορά, να συμμετάσχουν δυναμικά στη συγκέντρωση".

"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ"
Μαχητική απάντηση στον αυταρχισμό

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην "Ελληνική Εταιρία Μπισκότων" (πρώην Αλλατίνη), στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση, που έγινε αμέσως μετά την επίθεση που δέχτηκαν την Πέμπτη το μεσημέρι από μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Να σημειώσουμε πως την ίδια μέρα με την αστυνομική επίθεση, το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας, με απόφασή του, που εκδόθηκε αυθημερόν, κήρυξε την 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου στην επιχείρηση, "παράνομη και καταχρηστική"!

Η Γενική Συνέλευση καταδίκασε την αστυνομική βία, την ποινικοποίηση των αγώνων και τις μεθόδους τρομοκράτησης που χρησιμοποιεί η εργοδοσία και εξουσιοδότησε τη διοίκηση του σωματείου να προβεί σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, μέχρι να επαναπροσληφθούν οι δυο απολυμένοι, ο πρόεδρος του σωματείου και ένας εργαζόμενος.

Αμέσως μετά οι εργαζόμενοι με πορεία διαδήλωσαν στους δρόμους της Χαλκίδας, στη Νομαρχία Εύβοιας και στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καταγγέλλει την αστυνομική βία που είχε αποτέλεσμα δυο γυναίκες να διαμετακομιστούν τραυματισμένες στο νοσοκομείο.

Η ΝΕ Εύβοιας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θεωρεί ηθικό αυτουργό την κυβέρνηση και την πολιτική της, που υλοποιεί τις αποφάσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των βιομηχάνων, με τη βοήθεια των κομμάτων που ψήφισαν τις συνθήκες Μάαστριχτ - Αμστερνταμ. Τεράστιες ευθύνες, τονίζεται, επωμίζονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που μέσω του"κοινωνικού διαλόγου" συναινούν στο ξεπούλημα των συμφερόντων των εργαζομένων, βάζοντας "πλάτη" να περάσει η αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική. Τις ίδιες ευθύνες επωμίζονται - σημειώνει - και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο ΕΚ Εύβοιας.

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στην "Αλλατίνη" και καλεί στο μονόδρομο της ενότητας και του αγώνα, στο συντονισμό της πάλης τους για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, την ενίσχυση του ταξικού πόλου και στη δημιουργία μετώπου πάλης στην κατεύθυνση της ρήξης με αυτή την πολιτική και τους εκφραστές της.

Πλατιά απήχηση

Καθημερινά ολοένα και περισσότερα σωματεία, αλλά και συνδικαλιστές υιοθετούν το πλαίσιο αρχών και δράσης της "Επιτροπής για να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα" και αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική σύσκεψη, στην οποία καλεί η Επιτροπή στις αρχές του Απρίλη.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής Αθήνας, "Ο Προμηθέας",σε σχετική ανακοίνωσή του, τονίζει ότι στηρίζει την προσπάθεια της Επιτροπής, αφού σημεία αιχμής και της δικής του δράσης είναι: "Η αλλαγή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα, η αντίσταση στους μηχανισμούς φθοράς, η αγωνιστική και ηθική εξυγίανσή του, η ενότητα των εργαζομένων απέναντι στην ΟΝΕ, η αντίθεση στον κοινωνικό διάλογο, η πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η απαίτηση για λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας".

Επίσης, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων "Εμμ. Καζή" εκτιμά ότι "στο συνδικαλιστικό κίνημα επικρατεί κατάσταση σήψης, διαφθοράς και συμβιβασμού, με ευθύνη των πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις", εκφράζει τη συμφωνία του με το πλαίσιο έκκλησης της Επιτροπής και αποφασίζει να πάρει μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη.

Περιοδεία στον ΟΤΕ

Στο κτίριο των τεχνικών υπηρεσιών του ΟΤΕ, στην Καλλιθέα, περιόδευσαν χτες ο Γ. Σταυρόπουλος και ο Ν. Σιτζάνης από την Επιτροπή. Οι συνδικαλιστές, κατά τη συζήτησή τους με τους εργαζόμενους, κατάγγειλαν ότι ενώ η κυβέρνηση προσφέρει γην και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο και καταργεί στοιχειώδη δικαιώματα, οι πλειοψηφίες στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, σιωπούν, συναινούν και συμβιβάζονται.

Ενημέρωσαν για τη συγκρότηση της Επιτροπής και την προσπάθεια, που αυτή καταβάλλει για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, τονίζοντας ότι σ' αυτήν την πρωτοβουλία έχουν θέση όλοι όσοι πλήττονται απ' αυτήν την πολιτική. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να στηρίξουν την προσπάθεια και να πάρουν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη, πόσο μάλλον που ο Οργανισμός στον οποίο εργάζονται έχει μπει στο στόχαστρο των μονοπωλίων.

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
"Παράνομοι" επειδή ήταν νόμιμοι!

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για την απαράδεκτη φυλάκιση ή εκδίωξη αλλοδαπών, που έχουν τα απαραίτητα έγγραφα νόμιμης παρουσίας

Αδιευκρίνιστος αλλά οπωσδήποτε σημαντικός αριθμός αλλοδαπών αποκλείστηκαν από την επάνοδο στην Ελλάδα ή συλλήφθηκαν, παρόλο που ήταν εφοδιασμένοι με τα νόμιμα έγγραφα - όπως ορίζουν τα δυο σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για τη λευκή και πράσινη κάρτα - μόνο και μόνο επειδή κατά την περίοδο έναρξης ισχύος των ΠΔ, ήταν νόμιμη η παραμονή τους στη χώρα!

Σύμφωνα με το "γράμμα του νόμου" - όπως το ερμηνεύει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης - τα προβλεπόμενα από τα ΠΔ αφορούν εκείνους τους αλλοδαπούς που δεν "πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις εισόδου και απασχόλησης στη χώρα", ενώ οι υπόλοιποι υπάγονται στις διατάξεις του διαβόητου Ν. 1975! Ετσι, όσοι αλλοδαποί πληρούσαν αυτές τις προϋποθέσεις, αντιμετωπίζονται τώρα σαν παράνομοι, αν και καταγράφτηκαν στη συνέχεια από τον ΟΑΕΔ!

Για την απαράδεκτη αντιμετώπιση των αλλοδαπών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Στρ. Κόρακας κατέθεσαν δυο ερωτήσεις προς τους υπουργούς Εργασίας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι καταλύεται "κάθε έννοια δικαίου, αλλά και αξιοπιστίας της κυβέρνησης στο μείζον θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής",καθώς και ότι "οι πρακτικές που εφαρμόζονται οδηγούν συχνά σε απόγνωση τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, σε βαθμό μάλιστα που να αμφιβάλλουν αν έπραξαν σωστά που έσπευσαν να καταγραφούν στον ΟΑΕΔ".

Τονίζεται ότι πολλοί αλλοδαποί με τα απαραίτητα έγγραφα, "κατά την επιστροφή τους από τις χώρες προέλευσής τους, τις οποίες επισκέφθηκαν κάνοντας χρήση του δικαιώματος εξόδου που τους παρέχει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο", συλλαμβάνονται, οδηγούνται στο αυτόφωρο, κατάσχονται τα έγγραφά τους και κατηγορούνται για "υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης".

Επισημαίνεται ακόμη, ότι ανάμεσα στα υπουργεία Εργασίας και Δημόσιας Τάξης υπάρχει διάσταση απόψεων, με αλληλοσυγκρουόμενες εγκυκλίους.

Επιπρόσθετα, πολλοί αλλοδαποί επαναπροωθούνται "με συνοπτικές διαδικασίες, λόγω διοικητικών ή δικαστικών απελάσεων, που τους επιβάλλονται, επειδή παρέβησαν το Ν. 1975/91"!

Οι υπουργοί ερωτώνται ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

"Να σταματήσει η ανασφάλεια που δημιουργείται μεταξύ των οικονομικών μεταναστών λόγω της διάστασης απόψεων ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία;

Να προστατευτεί ο αλλοδαπός, τον οποίο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσω του ΟΑΕΔ τον εφοδιάζει με έγγραφα νομιμοποίησης, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης μέσω των αστυνομικών οργάνων του τα κατάσχει, τον συλλαμβάνει και τον επαναπροωθεί στη χώρα προέλευσής του;

Να δοθεί νομοθετική λύση στη συνεχιζόμενη διάσταση απόψεων ανάμεσα στα υπουργεία, η οποία - όπως φαίνεται - εντοπίζεται στην ερμηνεία των σχετικών διατάξεων;

Να διαγραφούν οι αλλοδαποί για τους οποίους εκκρεμεί διοικητική ή δικαστική απέλαση από τον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών του υπουργείου Δικαιοσύνης;

Να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα για την αναστολή της δικαστικής απέλασης στο άρθρο 73 του Ν.2676/99;".

Ενισχύθηκε η Εργοστασιακή Επιτροπή

Παρά την ολομέτωπη επίθεση εναντίον της, η Εργοστασιακή Επιτροπή βγήκε ενισχυμένη στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η "ΤΡΙΑΙΝΑ".

Ο αριθμός των ψηφισάντων ήταν πολύ μικρότερος από τις προηγούμενες εκλογές, λόγω της δραστικής μείωσης του προσωπικού. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 1.836, από 2.718 που ήταν στις προηγούμενες εκλογές.

Ελαβαν για το ΔΣ: Εργοστασιακή Επιτροπή 431 ψήφους (πριν 619), ποσοστό 23,47% (πριν 22,77%) και τρεις έδρες στο ΔΣ από δυο που είχε. Συνδικαλιστική Αλλαγή (ΠΑΣΚΕ), 1.170 ψήφους (πριν 1.719), ποσοστό 63,72% (πριν 63,24%) και 7 έδρες όσες και πριν. ΔΑΚΕ 235 ψήφους (πριν 380), ποσοστό 12,79% (πριν 13,98%) και 1 έδρα από δυο που είχε.

Σε ανακοίνωσή της, η Εργοστασιακή Επιτροπή, σημειώνει: Οι αρχαιρεσίες τελείωσαν, τα προβλήματα είναι εδώ και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την επίλυσή τους. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις συναλλαγές και την ενεργοποίηση του εργοδοτικού μηχανισμού, οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν, ψήφισαν και ενίσχυσαν το ψηφοδέλτιό μας. Η Εργοστασιακή Επιτροπή θα σταθεί κοντά σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα τι ψήφισαν στις αρχαιρεσίες που έγιναν.

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην "Αλατίνη"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ