ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Νέες καταστροφές από πλημμύρες

Περίπου 50.000 στρέμματα καλλιεργειών "πνίγηκαν" από τα ανεπαρκή αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Εβρο

Απανωτά είναι τα χτυπήματα για τους αγρότες του Εβρου, εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης, που, παρά τα όσα μεγαλόστομα εξαγγέλλει κάθε χρόνο, αρνείται να πάρει μέτρα για την οριστική αντιμετώπιση του μόνιμου πλέον κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού Εβρου και των δραματικών συνεπειών του. Πριν προφτάσουν να εξασφαλίσουν αποζημιώσεις για τη μεγάλη παραγωγή (καλαμπόκια, βαμβάκια τεύτλα, πατζάρια κλπ.), που έχει μείνει αμάζευτη στα χωράφια εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, ένα νέο πλήγμα ήρθε να προστεθεί στα ήδη οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν και έχουν καθοριστικές επιπτώσεις στο εισόδημά τους. Περίπου 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων πλημμύρισαν είτε επειδή έσπασαν τα κακοφτιαγμένα αναχώματα είτε γιατί τα τοπικά νερά από τις βροχοπτώσεις δεν μπόρεσαν να βρουν διέξοδο στον ποταμό Εβρο, επειδή ανέβηκε η στάθμη του.

Τις μέρες αυτές, οι αγρότες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μεταξύ άλλων συνολικά μέτρα στήριξης της παραγωγής και του εισοδήματός τους, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει τις ζημιές σε όλα τα στάδια της παραγωγής και άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις καταστροφές που ήδη υπέστησαν. Σήμερα το πρωί, αναμένεται να αποσύρουν τα τρακτέρ από την εθνική οδό στο ύψος της Ορεστιάδας, όπου τα έχουν παρατάξει από την περασμένη Δευτέρα και να αποκλείσουν συμβολικά κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι καταστροφές στις καλλιέργειες περιορίστηκαν στις "συνήθεις ύποπτες" παραποτάμιες περιοχές Πέπλου,Τυχερού,Αμορίου,Λαβάρων και Σουφλίου.Συνολικά πλημμύρισαν 8.000 στρέμματα στο Πέταλο, στις Φέρες από ανάχωμα που έσπασε, ενώ 30.000 στρέμματα σε όλη την παρέβρια περιοχή από τα τοπικά νερά που δεν μπορούν να διοχετευτούν στον ποταμό, εξαιτίας της αυξημένης στάθμης του. Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές, όπως του Τυχερού, είναι η δεύτερη φορά που μέσα σε ενάμιση μήνα πλημμυρίζει ο κάμπος. Η πρώτη σημειώθηκε στις αρχές του χρόνου, όταν έσπασε το ημιτελές φράγμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 7.000 στρέμματα.

Εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε δεν μπορούν να γίνουν ακόμη, αφού τα νερά δεν έχουν απορροφηθεί και καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση των γεωπόνων. Χτες η στάθμη του ποταμού έπεσε κάτω και από το όριο επιφυλακής, που είναι τα 5 μέτρα, όμως το πρωί της περασμένης Κυριακής πλησίασε ακόμη και τα όρια επικινδυνότητας (5,80) φτάνοντας τα 5,60μ.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Ερώτηση για το πρόβλημα κατέθεσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου:

"Οι καταστροφές από τις πλημμύρες στις παραποτάμιες περιοχές του Εβρου αποτελούν χρόνιο πρόβλημα και οφείλονται στην έλλειψη σύγχρονου αντιπλημμυρικού έργου, την ώρα που το κόστος των καταστροφών στις καλλιέργειες και στα έργα υποδομής είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από την κατασκευή του έργου.

Η κατασκευή σύγχρονου αντιπλημμυρικού έργου, που θα προστατεύει άπαξ και διά παντός την περιοχή, είναι επιτακτική ανάγκη και πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων του Νομού. Αποτελεί έργο εθνικής σημασίας και πρώτης προτεραιότητας, γι' αυτό και θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στα μεγάλα έργα", σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε: "Να γίνει άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των καταστροφών στις καλλιέργειες από τις πλημμύρες και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Να συμπεριληφθεί στα μεγάλα εθνικά έργα η μελέτη και η κατασκευή σύγχρονου αντιπλημμυρικού έργου στο Νομό Εβρου, που θα λύσει στο διηνεκές και αποτελεσματικά το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής".

ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες από τους αγρότες

Συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που θα αναλάβει το συντονισμό και την οργάνωση της πάλης της αγροτιάς κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες της Ενωσης Συνεταιρισμών και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων

Μαζική σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών αγροτών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Αργος, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και της Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης "Αργολίδα". Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη, οι παραπάνω φορείς πήραν αυτή την πρωτοβουλία, γιατί ενώ τα προβλήματα με τα πορτοκάλια, το λάδι, την κτηνοτροφία και τα καπνά οξύνονται επικίνδυνα, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, οι ηγεσίες στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και στη νόθα Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αργολίδας, κρατούν τη γνωστή στάση συναίνεσης και υποταγής και κατασυκοφάντησης των αγώνων συνεπικουρούμενες απ' τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εγκρίθηκε ψήφισμα, το οποίο επικεντρώνεται στα πραγματικά προβλήματα των αγροτών και στις ευθύνες κυβέρνησης και ΕΕ, που στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Οι αγρότες του νομού αποφάσισαν να ξεπεράσουν την αδράνεια που διαμορφώνεται από τη στάση της ΕΑΣ και της ΟΑΣ και προχώρησαν στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, η οποία θα αναλάβει το συντονισμό και την οργάνωση της πάλης της αγροτιάς στην Αργολίδα.

Ομως, οι αγροτοπατέρες της ΕΑΣ και της νόθας ΟΑΣ, βλέποντας τους αγρότες αποφασισμένους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και φοβούμενοι ότι θα χαλάσουν τα σχέδιά τους, έσπευσαν να εκδώσουν μια κατάπτυστη ανακοίνωση για να καταγγείλουν την παναγροτική συγκέντρωση που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Αργους και η Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση "Αργολίδα" την περασμένη Δευτέρα. Και έφτασαν σε σημείο να αποτρέπουν με προκλητικό τρόπο τον αγροτικό κόσμο να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, βαφτίζοντάς τες "εθιμικές" και προτείνοντας για άλλη μια φορά ως λύση - κοροϊδία το... διάλογο, μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων. Ομως, έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα πως ο διάλογος και οι συσκέψεις των θεσμοθετημένων οργάνων, δεν εμπόδισαν την όξυνση των προβλημάτων της αγροτιάς και χρησιμοποιούνται ως "δούρειος ίππος", προκειμένου να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών.

Κι είναι τόση η δουλικότητα του κάθε Πεβερέτου και κάθε Δημάκη, που, τη στιγμή που σ' ολόκληρη την Ευρώπη οι αγρότες ξεσηκώνονται και τη Δευτέρα στήνουν μπλόκα στις Βρυξέλλες, αυτοί χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών "εθιμικές"...

ΟΣΕ
"Παράνομες" οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Στην αναστολή των μεθαυριανών στάσεων εργασίας οδηγήθηκαν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, καθώς το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα της διοίκησης και κήρυξε "παράνομες ως καταχρηστικές" τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τις μεθαυριανές στάσεις εργασίας (6 - 9 π.μ., 2 - 5 μ.μ. και 10 μ.μ. - 12 μεσάνυχτα) κήρυξε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), αντιδρώντας στην εφαρμογή του αντεργατικού - αντισιδηροδρομικού νόμου 2671 και στην περικοπή των αργιών κατά 75%!

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣ καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΣΕ για "γενικευμένη αυταρχική επίθεση κατά των εργαζομένων", προσθέτοντας ότι χαρακτηριστικό των προθέσεών της είναι ότι η Ομοσπονδία σύρεται στα δικαστήρια για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση. "Η πράξη αυτή - σημειώνεται στην ανακοίνωση - αποτυπώνει την αναλγησία της διοίκησης του ΟΣΕ, η οποία στο όνομα της κυβερνητικής πολιτικής και της ένταξης στην ΟΝΕ, επιχειρεί την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων". Επίσης, η ΠΟΣ κάνει λόγο για αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά της διοίκησης απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και για "προκατασκευασμένες δικαστικές αποφάσεις", μέσω των οποίων επιχειρείται η χωρίς "ενοχλήσεις" εφαρμογή της αντικοινωνικής κυβερνητικής πολιτικής.

Καταλήγοντας, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣ προειδοποιούν κυβέρνηση και διοίκηση ότι δεν πρόκειται να σταματήσει ο αγώνας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων, "που αγγίζουν τα όρια επιβίωσης των σιδηροδρομικών".

Τραγικός θάνατος εργάτη

Τραγικό θάνατο μέσα σε αγωγό βάθους τριών μέτρων βρήκε χτες το μεσημέρι ο 26χρονος εργάτης από την Αλβανία Λορέν Κολέτση,όταν υποχώρησε μέρος του οδοστρώματος και τον καταπλάκωσε. Το ατύχημα έγινε στην οδό Τεπελενίου και Αδαντος στο Καματερό κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης αγωγού ακάθαρτων υδάτων, ένα έργο του δήμου της περιοχής, που είχε ανατεθεί στην εταιρεία "Δάλων ΑΤΕ". Οι πυροσβέστες που κλήθηκαν να βγάλουν τον καταπλακωμένο εργάτη βρέθηκαν μπροστά σε μακάβριο θέαμα, καθώς το σώμα του είχε χτυπηθεί και από τον εκσκαφέα. Σύμφωνα με την αστυνομία ευθύνες βαρύνουν τον υπεύθυνο του έργου Δημήτρη Τσότσωρο, 33 χρονών, ο οποίος συνελήφθη.

Αποτρόπαιο έγκλημα στην Πέλλα

Ενα αποτρόπαιο έγκλημα έγινε το βράδυ της Τετάρτης, στο χωριό Αθυρα Πέλλας,με θύματα ένα ζευγάρι γεωργών. Οι άγνωστοι, μέχρι χτες βράδυ, δράστες, εισέβαλαν στη μονοκατοικία του Κώστα Μιμικόπουλου και της συζύγου του Φιλομήλας,και αφού τους φίμωσαν και τους έδεσαν χειροπόδαρα, με καλώδια, λήστεψαν το σπίτι, παίρνοντας μαζί τους όλα τα χρήματα και τα χρυσαφικά της οικογένειας. Στη συνέχεια μαχαίρωσαν την άτυχη γυναίκα στο λαιμό στο αριστερό ημιθωράκιο, και το σύζυγο στην πλάτη και προκειμένου να σβήσουν τα ίχνη τους πυρπόλησαν το σπίτι. Οι αυτόπτες μάρτυρες, που έτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά, βρήκαν τη Φιλομήλα νεκρή στο χώρο της κουζίνας, ενώ οι άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέσυραν λίγο αργότερα, επίσης νεκρό, τον σύζυγο από το χώρο της κρεβατοκάμαρας.

Απεργίες στους ΗΣΑΠ από Τετάρτη

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατέρχονται από την ερχόμενη Τετάρτη οι εργαζόμενοι στους ηλεκτρικούς σιδηρόδρομους και στα πράσινα λεωφορεία (ΗΣΑΠ).

Την απόφαση πήρε το ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ σαν πρώτη απάντηση στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των ΣΣΕ, ζητώντας παράλληλα να δοθεί άμεσα λύση στο ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ.

Το απεργιακό πρόγραμμα που κήρυξε η Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, προβλέπει: 4ωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Φλεβάρη 1999, από 1 - 5 μ.μ. και 24ωρη απεργία στις 25/2. Νέα 4ωρη στάση εργασίας τις ίδιες ώρες την ερχόμενη Παρασκευή και νέα 24ωρη απεργία στις 2 Μάρτη 1999.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ