ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρικτές στιγμές...

ΕΝΤΑΞΕΙ κ. ΣΗΜΙΤΗ, σας συγχαίρουμε για τη χθεσινή σας εξαγγελία να συμβάλλετε όσο είναι δυνατόν στον αγώνα του κουρδικού λαού, αλλά... αρκετά τους βοηθήσατε μέχρι τώρα, με την παράδοση του Οτσαλάν.

***

Αν συνεχίσετε να παράσχετε δε, έτσι αφειδώς την αρωγή σας, μάλλον προβλέπεται να καταλήξουν και οι 25 εκατομμύρια Κούρδοι στα τουρκικά κρατητήρια. Σταματήστε εδώ λοιπόν.

***

Οσο, για τις περίφημες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την ύπαρξη δίκαιης δίκης του Κούρδου ηγέτη, ας το αφήσουμε κι ας μην το ταλαιπωρούμε. Οι Ευρωπαίοι άλλωστε, δίκασαν τον Οτσαλάν πριν τους Τούρκους όταν πέταγε πάνω από τις χώρες τους και δεν μπορούσε να σταθεί πουθενά.

***

ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ της καινούριας κυβερνήσεως - παλιοί και νέοι - σας κατανοούμε απόλυτα. Κι εμείς το τελευταίο που θα θέλαμε να μας τύχει αυτές τις μέρες, είναι να μας εξαναγκάσουν να φωτογραφηθούμε δίπλα στο Σημίτη.

***

Αλλά τι να κάνουμε, ο δρόμος για την κατάληψη των θώκων περνά από αυτή τη φρικτή δοκιμασία. Τόσο φρικτή όσο και τα χαμόγελα που προσπαθήσατε να σχηματίσετε στη φωτογράφιση (της Βάσως ήταν το... καλύτερο).

***

Λυπούμεθα αλλά ασχέτως της πόζας, δυστυχώς στο μυαλό του κόσμου συσχετίζεστε με τον πρωθυπουργό ό,τι κι αν κάνετε, ό,τι κι αν λέτε όσο κι αν προσπαθείτε να το "παίξετε" ανεξάρτητοι.

***

ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ,σχετικό με την περίφημη αναδιοργάνωση της ΕΥΠ. Η αναδιοργάνωση Θα περιλάβει και την ονομασία της; Αν ναι, έχουμε μια πρόταση: Να ονομαστεί ΘΕΥΠ, δηλαδή Θυγατρική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Τίνος θυγατρική, το ξέρετε...

********

Και κάτι ακόμη. Προκειμένου, να την κάνετε περισσότερο αποτελεσματική και να γλιτώσουν πολλοί και διάφοροι από "διπλές" δουλιές, βάλτε κι εκεί ένα μάνατζερ. Ο Ν. Μπερνς θα έχει σίγουρα υπόψη του κάποιον... κατάλληλο.

Υπήρξαν κι άλλοι!

Σιγά, μωρέ,

τι κάναμε,

και ξεφωνίζετε

έτσι;

Πριν από εμάς

υπήρξανε

χιλιάδες

τέτοιοι λέτσοι!

Σιγά,

τι μας μουντζώνετε,

λες κι είμαστε

οι πρώτοι;

ξεχάσατε,

ως φαίνεται,

κάποιον Ισκαριώτη!

Σιγά, γιατί

μας βάζετε

των προδοτών

τη βούλα;

και το '40

είχαμε

ανθρώπους

με κουκούλα!

Ο οίστρος

Πικρές αλήθειες

Πώς αντιμετώπισαν οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων της Ευρώπης το γεγονός ότι ο ηγέτης των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, βρίσκεται σήμερα στις τουρκικές φυλακές; Το σίγουρο είναι ένα. Οτι δε στενοχωρήθηκαν ή και έμειναν παθητικά αδιάφορες και όπως λέει ο λαός, "δεν τους κάηκε καρφί". Υπήρξαν μάλιστα και κάποιοι, που χάρηκαν από το γεγονός ότι ο ηγέτης ενός λαού, που αγγίζει τα 40 εκατομμύρια και αγωνίζεται να αποκτήσει στοιχειώδη δικαιώματα, κατέληξε - όπως κατέληξε - στα μπουντρούμια των τουρκικών φυλακών.

Την πικρή αυτή αλήθεια αποτυπώνουν ανάγλυφα και όσα είπε χτες στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC o πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος εξέφρασε δημόσια την ικανοποίησή του για τη βοήθεια που του πρόσφεραν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης - και όχι μόνο - με την άρνησή τους να χορηγήσουν πολιτικό άσυλο στον Κούρδο ηγέτη. Σαρκάζοντας, μάλιστα, τη διγλωσσία ορισμένων ηγετών της Ευρώπης και άλλων χωρών του κόσμου, που στα λόγια κόπτονται για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στην πράξη κάνουν ακριβώς το αντίθετο, ο Μπ. Ετσεβίτ παρατήρησε: "Κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να τον βοηθήσει ή να του προσφέρει καταφύγιο, αν και πολλοί πολιτικοί από πολλές ευρωπαϊκές δημοκρατικές χώρες είχαν δηλώσει την υποστήριξή τους στον Οτσαλάν όταν ήταν μακριά από τη χώρα τους"!

Πικρές αλήθειες, που... καίνε.

Θρηνούν τα "σημιτάκια"

Ακόμα και τα "σημιτάκια" των ΜΜΕ κατηγορούν τώρα την κυβέρνηση για την παράδοση του Οτσαλάν. Αμοιρε Σημίτη! Ποιος το περίμενε να μείνεις μόνος κι έρημος; Εσύ, που, σύμφωνα με τα γκάλοπ, είχες φτάσει σε πρωτοφανή ποσοστά δημοτικότητας. Εσύ, που φάνταζες πανίσχυρος, όταν αντιμετώπιζες, με αδιαλλαξία και πυγμή, τους απεργούς εργάτες, τους ξεσηκωμένους αγρότες, τους εξεγερμένους μαθητές, τους πεινασμένους συνταξιούχους. Εσύ, που κορδωνόσουν ότι θα μας βάλεις με το ζόρι στην ΟΝΕ και είχες καταφέρει να "γλιτώσεις" ακόμα και για κείνο το επαίσχυντο "ευχαριστώ τις ΗΠΑ", μετά τη νύχτα των Υμίων.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα "σημιτάκια", μπορεί τώρα να θρηνούν - επειδή φοβούνται μην έχουν τη μοίρα των "γελωτοποιών", που την πληρώνουν μαζί με το βασιλιά τους, όταν αποδεικνύεται "γυμνός" - αλλά δε θα πάνε και χαμένα. Μόνο που από δω και πέρα θα βγάζουν πιο δύσκολα το ψωμί τους, γιατί είναι πολλοί που τα "πήραν χαμπάρι".

Φέξε μου και γλίστρησα...

Την Τρίτη, ισχυρίζονταν, ουσιαστικά, ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν παραδόθηκε αυτοβούλως στους Κενυάτες, παρά τις επιφυλάξεις της ελληνικής πλευράς, αφού έκανε συνεννοήσεις μαζί τους και αποδέχτηκε τις εγγυήσεις τους. Αυτά έλεγε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και τα επιβεβαίωναν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πρωθυπουργός.

Κανένας, βέβαια, δεν τους πίστεψε και τις επόμενες δυο μέρες έγιναν και τα αποκαλυπτήρια. Ολα όσα δήλωσαν οι Κούρδοι, συνοδοί του Οτσαλάν, οι άνθρωποι της ΕΥΠ, που βρίσκονταν στο Ναϊρόμπι και ο Ελληνας πρεσβευτής, μόνο την εκδοχή αυτή δεν επαλήθευαν. Κι έτσι, στις χτεσινές του δηλώσεις, μετά τη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε τέτοιες... λεπτομέρειες και σημείωσε, απλώς, ότι τα γεγονότα ερευνώνται... Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή...

Να ριχτεί άπλετο φως

Μπορεί, βέβαια, η πολιτική ουσία της υπόθεσης Οτσαλάν να έχει γίνει ολοκάθαρη. Ολοφάνερο είναι, ότι ο ηγέτης των Κούρδων παραδόθηκε στους διώκτες του και την ευθύνη, για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, φέρει η ελληνική κυβέρνηση και η πολιτική της.

Αρκετές, όμως, πλευρές της όλης υπόθεσης παραμένουν σκοτεινές. Και η αποκάλυψή τους δε θα αλλάξει αυτή την ουσία, αλλά έχει τη δική της σημασία. Θα φανερώσει το βαθμό και την έκταση της πρόθυμης συστράτευσης και "προσαρμογής". Θα φανερώσει το βαθμό της επικινδυνότητας, που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική.

Και από την άποψη αυτή, έχει σημασία να ριχτεί άπλετο φως στην όλη υπόθεση. Ο ελληνικός λαός έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει και οι κυβερνώντες έχουν πρώτιστη υποχρέωση να ενημερώσουν.

Ας έρθει εδώ...

Ακόμη και το CNN ασχολήθηκε με την προχτεσινή, μεγάλη και μαχητική διαδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα του Κούρδων, της νεολαίας και του λαού της Αθήνας. Και γεμάτος απορία ο τηλεσχολιαστής αναρωτιόταν, πώς γίνεται ο ελληνικός λαός να συμπαραστέκεται σ' έναν τρομοκράτη και να καταδικάζει τις ΗΠΑ, την ελληνική κυβέρνηση και όσους άλλους, τέλος πάντων, συνέβαλαν στην παράδοσή του στη... Δικαιοσύνη.

Θα προτείναμε στο αφεντικό του, να τον στείλει, για ένα επιτόπιο ρεπορτάζ στη χώρα μας και με θέμα τη γνώμη των Ελλήνων για την πολιτική των ΗΠΑ. Είμαστε σίγουροι ότι θα διαφωτιστεί πλήρως...

Πολλά τα ανέκδοτα, που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλα τους ανήκουν στην κατηγορία του "μαύρου" χιούμορ. Δημοσιεύουμε το πιο λιγόλογο:

Ερώτηση: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Σημίτη και του Ετσεβίτ;

Απάντηση: Ο Ετσεβίτ δεν είπε "ευχαριστώ" στους Αμερικανούς...

Η υποκρισία του "ανθρωπισμού"

Τις πρωτοβουλίες που πήρε για να εξασφαλιστεί μια "δίκαιη δίκη" του Οτσαλάν ανακοίνωσε προχτές ο Κ. Σημίτης. Ποιες είναι; Μίλησε στο τηλέφωνο με τους Σρέντερ, Ζοσπέν και Κλίμα. Δεν ανακοίνωσε όμως τι απάντησαν οι τρεις ηγέτες στα αίτημά του για την "ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών, ώστε να εφαρμοστούν οι κανόνες του Δικαίου και να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του Οτσαλάν". Μάλλον ήταν περιττό, αφού τόσο οι τρεις αυτοί ηγέτες, όσο και οι υπόλοιποι των χωρών - μελών της ΕΕ, όχι μόνο έχουν δείξει τα αισθήματά τους μέχρι σήμερα στον Οτσαλάν και τον αγώνα του κουρδικού λαού, αλλά μάλλον έδειξαν ανακούφιση για τη σύλληψή του. Το μόνο που έκαναν, για τα μάτια της "κοινής γνώμης", ήταν τα ευχολόγια για δίκαιη δίκη του Οτσαλάν.

Δε νομίζουμε ότι η στάση της κυβέρνησης Σημίτη διαφέρει από αυτές των άλλων κυβερνήσεων της ΕΕ, που ευθυγραμμίζονται με τις ΗΠΑ και βάζουν πάνω απ' όλα τα συμφέροντα της "νέας τάξης", γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και όχι μόνον αυτό, αλλά και συσπειρώνονται εναντίον κάθε λαού, που αγωνίζεται να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Συσπειρώνονται και επιχειρούν να τον μακελέψουν. Ο Κ. Σημίτης δεν πείθει ούτε για τις "ανθρωπιστικού" χαρακτήρα πρωτοβουλίες.

Χωρίς σχόλια

"Ο Οτσαλάν δεν είναι τρομοκράτης. Τρομοκράτες είναι αυτοί, που διώχνουν, με τη βία, τους Κούρδους από τη γη των πατέρων τους...

...Νιώθω δυστυχισμένη που είμαι Ευρωπαία. Η προδοσία της Ευρώπης δεν ξεχνιέται εύκολα από τον κουρδικό λαό".

Οι φράσεις ανήκουν στην Ντ. Μιτεράν και είναι ένα μικρό μέρος της συνέντευξης, που έδωσε στο ρ/σ "ΣΚΑΪ". Και όμως, ο Κ. Σημίτης - ο αρχιυπεύθυνος της παράδοσης της ντροπής - επιμένει, ότι αυτός και η κυβέρνησή του "έπραξε στο ακέραιο το ηθικό της χρέος, που σέβεται τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και προπαντός τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Χρειάζονται σχόλια;

Μια επικίνδυνη πολιτική

Την κορυφή του παγόβουνου αποτελεί η παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σημείωσε προχτές η Αλέκα Παπαρήγα. Το πρόβλημα δε βρίσκεται στους χειρισμούς του ενός ή του άλλου υπουργού ή και της κυβέρνησης συνολικά. Βρίσκεται σ' αυτή την ίδια την πολιτική της και, μάλιστα, στην καρδιά αυτής της πολιτικής, το σκληρό πυρήνα της.

Η κυβέρνηση έχει αναγάγει την "Pax Americana" και τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση σε θεμελιακές αφετηρίες της πολιτικής της. Τα έχει κάνει κορόνα στο κεφάλι της. Τα πάντα πρέπει να υποτάσσονται, να "προσαρμόζονται" σ' αυτά. Η εθνική ανεξαρτησία, τα εθνικά συμφέροντα, οι δημοκρατικές ελευθερίες, η οικονομία της χώρας, οι εργασιακές σχέσεις, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια κλπ. κλπ. Οι αποδείξεις είναι πάμπολλες και καθημερινές.

Γιατί, λοιπόν, να αποτελεί εξαίρεση η περίπτωση του Κούρδου ηγέτη; Δυστυχώς, όχι μόνο εξαίρεση δεν αποτέλεσε, αλλά υποτάχτηκε και αυτή στα ίδια ακριβώς πλαίσια. Αυτή είναι η αλήθεια. Και είναι μια αλήθεια, που φανερώνει πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και όλων όσοι πορεύονται στον ίδιο δρόμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ