ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Συνεχίζονται αδιάκοπα οι επιδρομές

Βιβλίο σχετικά με την καθοδήγηση της UNSCOM από τη CIA ετοιμάζεται να εκδώσει ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών στη Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέες επιδρομές κατά ιρακινών αντιαεροπορικών συστοιχιών και ραντάρ πραγματοποίησαν, χτες, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, επικαλούμενα τη συνήθη, πλέον, δικαιολογία ότι βρίσκονταν σε θέση άμυνας, αφού δέχτηκαν πυρά από τα ιρακινά αντιαεροπορικά κατά τη διάρκεια περιπολίας τους στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο Ιράκ.

Βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ 900 και 230 κιλών έριξαν τα αμερικανικά F-15 σε ιρακινές θέσεις αεράμυνας στην περίμετρο της Μοσούλης. Οπως ανακοινώθηκε τόσο από το Αμερικανικό Πεντάγωνο διά στόματος στρατηγού Ρίτσαρντ Μπρίντζες όσο και από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Στουτγκάρδη, όλα τα αμερικανικά αεροσκάφη πέτυχαν τους στόχους τους, τους οποίους και κατέστρεψαν ολοσχερώς, και επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μπρίντζες, και χτες, όπως άλλωστε και προχτές και την Κυριακή, τα αμερικανικά αεροσκάφη απάντησαν "με αρμόζοντα τρόπο" στις ιρακινές προκλήσεις και στα πυρά που δέχτηκαν.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Βαγδάτης, σύμφωνα με την οποία από τους βομβαρδισμούς της Κυριακής έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον, 5 άμαχοι και τραυματίστηκαν δεκάδες. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση, χτες, και μόνο το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια της χτεσινής επιδρομής τραυματίστηκε ένας Ιρακινός πολίτης και καταρρίφθηκε ένα αμερικανικό αεροσκάφος.

Νέα στοιχεία για ανάμειξη της CIA

Ετοιμο προς δημοσίευση είναι ένα βιβλίο για τις σχέσεις της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου του Ιρακινού Αφοπλισμού και της CIA, το οποίο υπογράφει ο Σκοτ Ρίτερ, μέχρι πρότινος επικεφαλής της UNSCOM στο ιρακινό έδαφος. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τάιμς της Νέας Υόρκης", ο Ρίτερ, ο οποίος ομολογεί ότι ο ίδιος συνεργάστηκε επανειλημμένως με πράκτορες της CIA ως επιθεωρητής, αποκαλύπτει στο βιβλίο του ότι από την έναρξη των επιθεωρήσεων, το 1991, η CIA είχε εντάξει στις γραμμές της Επιτροπής πράκτορές της, οι οποίοι όχι μόνο συμμετείχαν αλλά οργάνωναν και κατηύθυναν τις επιθεωρήσεις. Μάλιστα, ο Ρίτερ ισχυρίζεται ότι, τουλάχιστον, 9 πράκτορες της CIA βρίσκονταν στο Ιράκ ως επιθεωρητές τον Ιούνη του 1996, οπότε και έλαβε χώρα απόπειρα ανατροπής του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεϊν, την οποία ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών αποδίδει στους πράκτορες της CIA.

Οι αντιδράσεις του Αμερικανικού Πενταγώνου υπήρξαν ιδιαίτερα έντονες τόσο σε προηγούμενες καταγγελίες του Ρίτερ, ο οποίος παραιτήθηκε από την UNSCOM επικαλούμενος αυτές ακριβώς τις διασυνδέσεις της με τη CIA τον περασμένο Απρίλη, όσο και ενόψει της έκδοσης του βιβλίου. Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, εκτιμούσαν ότι πιθανώς να ζητηθεί από τον Ρίτερ να καταθέσει το βιβλίο, πριν την έκδοσή του, στο Πεντάγωνο για την πραγματοποίηση "ελέγχων ασφαλείας". Σχολιάζοντας αυτές τις φήμες, ο δικηγόρος του πρώην επιθεωρητή υπογράμμιζε ότι αν υπάρξει τέτοιο αίτημα θα είναι σαφές ότι γίνεται προσπάθεια αποσιώπησης της αλήθειας για τα τεκταινόμενα στο Ιράκ και για τον πραγματικό ρόλο της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου του Αφοπλισμού.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Δυστοκία για το σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Σε μαζικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των "τρομοκρατών" έχουν προχωρήσει οι αστυνομικές δυνάμεις στη Βόρειο Ιρλανδία, ενώ την ίδια στιγμή οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα από το Σαββατοκύριακο στο Στόρμοντ αφορούν τη σύνθεση της τοπικής κυβέρνησης που όμως φαίνεται ότι "κολλάει" στο θέμα του αφοπλισμού.

Ηδη η συνεργασία των αρχών και από τις δύο πλευρές, της Ιρλανδικής Δημοκρατίας και της Βορείου Ιρλανδίας - οδήγησαν στα κρατητήρια έξι υπόπτους που φέρονται ότι ενέχονται στην τρομοκρατική βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε ο "αληθινός ΙΡΑ", ένοπλη οργάνωση που αποσχίστηκε από τα σπλάχνα του ΙΡΑ, στις 15 του Αυγούστου της προηγούμενης χρονιάς στην πόλη Ομα και ήταν μία από τις πιο σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών και μάλιστα μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Απρίλη, γεγονός που απείλησε να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα.

Και ενώ η αστυνομία επιδίδεται στην "εκκαθάριση του τοπίου", οι συζητήσεις για τη λειτουργία των νέων θεσμικών οργάνων αλλά και τη σύνθεση των τοπικών θεσμών, όπως της τοπικής κυβέρνησης, προσκρούουν στον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων που δρούσαν ή και δρουν στη Βόρειο Ιρλανδία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιέσεις ασκούνται κυρίως προς τον ΙΡΑ να δεσμευτεί άμεσα ότι θα προχωρήσει στον αφοπλισμό των ομάδων του, κάτι που έχει αρνηθεί να κάνει ο ΙΡΑ που κρατά στάση αναμονής για την εφαρμογή της συμφωνίας, χωρίς όμως και να έχει απορρίψει τον αφοπλισμό. Οι πιέσεις ασκούνται μέσω των απειλών για μη συμμετοχή του πολιτικού σκέλους του ΙΡΑ, του Σιν Φέιν, στην τοπική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές της Τοπικής Συνέλευσης του Ολστερ ολοκλήρωσαν την προηγούμενη βδομάδα (16/2) την τελευταία από τις φάσεις της νομοθετικής διαδικασίας καθορίζοντας το περίγραμμα των μελλοντικών τοπικών θεσμών, χωρίς πάντως να λάβουν απόφαση για τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων, αφού για τον αφοπλισμό έχει τεθεί διετής διορία.

ΙΤΑΛΙΑ
"Πόλεμος" "Τελεκόμ" - "Ολιβέτι"

ΡΩΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Σε "πραγματικό πόλεμο" με διεθνείς πλέον διαστάσεις, έχει εξελιχθεί η προσπάθεια για την εξαγορά εξ ολοκλήρου, του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας, της "Τελεκόμ" από την "Ολιβέτι".

Η ιταλική "Τελεκόμ", που το μεγαλύτερο μέρος έχει ιδιωτικοποιηθεί, έκανε"υπερβολικές προσπάθειες" για να μην ενδώσει στην προσφορά των 58 δισ. δολαρίων, δίνοντας την απάντηση ότι η πρόταση της "Ολιβέτι" "είναι γεμάτη τρύπες", επομένως κρίνεται αναξιόπιστη και για το λόγο αυτό την απορρίπτει. Αναλόγου περιεχομένου ήταν και η απόφαση των κυβερνητικών αξιωματούχων που έκριναν ότι η προσφορά εξαγοράς δεν ήταν απολύτως έγκυρη και γι' αυτό απορρίπτεται, ενώ παράλληλα το ιταλικό δικαστήριο διέταξε πλήρη έρευνα για την προσφορά της "Ολιβέτι".

Ομως η γιγαντιαία προσφορά είναι μεγάλο δέλεαρ και τελικά τίποτα δεν μπορεί να απορρίπτεται ολοσχερώς... Η σκέψη αυτή που υπάρχει ανάμεσα στις γραμμές των λεγομένων των κυβερνητικών αξιωματούχων, έδωσε την καλύτερη αφορμή στην "Ολιβέτι" να περάσει και πάλι στην αντεπίθεση, δίνοντας στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία για την κάλυψη αυτού του υπέρογκου ποσού, όπως τα δάνεια από έγκυρα αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα αλλά και την πώληση πακέτου μετοχών άλλων επιχειρήσεων που η εταιρία διαθέτει.

Ασχετα όμως από το τι τελικά θα γίνει, η είδηση της προσπάθειας "βίαιης εξαγοράς" της "Τελεκόμ Ιτάλια" - η οποία είναι η έκτη μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών στον κόσμο και απασχολεί 126.000 εργαζόμενους - από την τουλάχιστον κατά ένα πέμπτο μικρότερή της "Ολιβέτι", είναι είδηση από μόνη της και σηματοδοτεί μια "νέα εποχή" ρευστότητας και επικινδυνότητας στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, τουλάχιστον της Ευρώπης, όπου όλα είναι πιθανά και κυριότερο όλα εφικτά και τα πιο παράξενα και περίεργα.

Από τα αμερικάνικα μαχητικά που σχεδόν καθημερινά πλέον βομβαρδίζουν

Από τα αμερικανικά μαχητικά που σχεδόν καθημερινά πλέον βομβαρδίζουν στόχους στο Ιράκ

Με το πιστόλι στον κρόταφο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο των συνομιλιών που διαδραματίστηκαν στο Ραμπουγέ της Γαλλίας μεταξύ των αντιπροσωπειών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Οι συνομιλίες στο Ραμπουγέ, που γίνονται με το πιστόλι στον κρόταφο της Σερβίας, αποτελούν μία πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς της περιοχής. Είναι σαφής ο στόχος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και των εθνικιστών του Κοσσυφοπεδίου, να υπογράψει μια επαίσχυντη συμφωνία κατοχής του Κοσσυφοπεδίου, που στην πορεία οδηγεί στην απόσχισή του από τη Σερβία. Από την άλλη, βρίσκεται στα σκαριά και η απόσχιση του Μαυροβουνίου!

Η εμπλοκή της Ελλάδας στη δολοφονική επίθεση που προετοιμάζει το ΝΑΤΟ κατά του σερβικού λαού είναι αναμφισβήτητη. Η χρησιμοποίηση της χώρας ως γέφυρας μεταφοράς ΝΑΤΟικών δυνάμεων, η χρήση των βάσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα και η αποδοχή της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτική δύναμη, καθιστούν τον ελληνικό λαό όμηρο των εγκληματικών σχεδιασμών του ιμπεριαλισμού.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Να κάνουν κεντρικό σύνθημα το "όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας στη σφαγή των γειτονικών λαών" και το "έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια"".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση

Πλήθος από Θεσσαλονικείς, με έντονη την παρουσία της νεολαίας, διαισθανόμενοι την κρισιμότητα της στιγμής, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και πραγματοποίησαν, χτες βράδυ, μαχητική αντιπολεμική διαδήλωση.

Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, απ' όπου και ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς το λιμάνι και το αμερικανικό προξενείο. Σ' όλη τη διάρκεια της πορείας βροντερά αντήχησαν τα αντιπολεμικά συνθήματα του λαού που καταδίκασε τα καταστροφικά για τους βαλκανικούς λαούς σχέδια των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών.

Μπροστά στην είσοδο του αμερικανικού προξενείου, που φυλασσόταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι διαδηλωτές διατράνωσαν με έντονο και μαχητικό τρόπο την αντίθεση του λαού στα σχέδια για το αιματοκύλισμα των Βαλκανίων και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό.

Στην ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, που εξέδωσαν η ΚΟΘ και η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ αναφέρεται: "Η εμπλοκή της Ελλάδας στη δολοφονική επίθεση που προετοιμάζει το ΝΑΤΟ κατά του σερβικού λαού είναι αναμφισβήτητη. Αποδεικνύεται περίτρανα, για άλλη μια φορά, το πόσο επικίνδυνη και υποτελής είναι αυτή η κυβέρνηση, ότι δεν αποτελεί παρά ένα τσιράκι των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών".

ΝΑΤΟικό ορμητήριο η Β. Ελλάδα

Απόβαση Αμερικανών πεζοναυτών στο Λιτόχωρο

Σε στρατιωτικό προγεφύρωμα των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, που προωθούνται στην ΠΓΔΜ για να επιβάλουν την "PAX AMERICANA" στο Κοσσυφοπέδιο, έχει μετατραπεί η Β. Ελλάδα. Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης,του Λιτόχωρου Πιερίας και του Βόλου,καθώς και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης προορίζονται να παίξουν ρόλο πολεμικού ορμητηρίου. Ηδη η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε ανοιχτό ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, ενώ από ώρα σε ώρα αναμένεται η απόβαση περίπου 3.000 Αμερικανών πεζοναυτών στο Λιτόχωρο. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε πολεμική βάση, όπου και χτες αποβιβάστηκαν δυνάμεις που προωθούνται οδικώς στην ΠΓΔΜ και οι οποίες αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της κύριας δύναμης περίπου 27.000 ανδρών που θα ακολουθήσει. Στην αίθουσα υποδοχής του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης έχει εγκατασταθεί το κέντρο της επιχείρησης απόβασης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Στη ΝΑΤΟική δύναμη που θα πάει στο Κοσσυφοπέδιο προβλέπεται και η συμμετοχή ενισχυμένου ελληνικού τάγματος δύναμης 600 - 800 ανδρών.

Στο Λιτόχωρο άρχισαν χτες οι προετοιμασίες για την υποδοχή των Αμερικανών πεζοναυτών των οποίων αναμένεται η απόβαση σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας. Το απόγευμα χτες Ελληνες στρατιώτες τοποθετούσαν χημικές τουαλέτες για τις ανάγκες των Αμερικανών. Ενδεικτικό του ρόλου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στους επικυρίαρχους. Η επιλογή του Λιτόχωρου έγινε γιατί η ακτή του προσφέρεται για την απόβαση των αμερικανικών τεθωρακισμένων αμφιβίων οχημάτων μάχης. Σύμφωνα με ένα σενάριο, οι πεζοναύτες θα αποβιβαστούν στην περιοχή και από εκεί θα προωθηθούν οδικώς για την ΠΓΔΜ αναμένοντας εντολές για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Τα ερπυστριφόρα οχήματα θα επιβιβασθούν σε σιδηροδρομικούς συρμούς και σε νταλίκες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Σε κάποιο νοσοκομείο της Βαγδάτης η αγωνία μιας μάνας μπροστά στο βρέφος που πάσχει από σοβαρό υποσιτισμό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ