Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Δυστοκία για το σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Σε μαζικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των "τρομοκρατών" έχουν προχωρήσει οι αστυνομικές δυνάμεις στη Βόρειο Ιρλανδία, ενώ την ίδια στιγμή οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα από το Σαββατοκύριακο στο Στόρμοντ αφορούν τη σύνθεση της τοπικής κυβέρνησης που όμως φαίνεται ότι "κολλάει" στο θέμα του αφοπλισμού.

Ηδη η συνεργασία των αρχών και από τις δύο πλευρές, της Ιρλανδικής Δημοκρατίας και της Βορείου Ιρλανδίας - οδήγησαν στα κρατητήρια έξι υπόπτους που φέρονται ότι ενέχονται στην τρομοκρατική βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε ο "αληθινός ΙΡΑ", ένοπλη οργάνωση που αποσχίστηκε από τα σπλάχνα του ΙΡΑ, στις 15 του Αυγούστου της προηγούμενης χρονιάς στην πόλη Ομα και ήταν μία από τις πιο σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών και μάλιστα μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Απρίλη, γεγονός που απείλησε να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα.

Και ενώ η αστυνομία επιδίδεται στην "εκκαθάριση του τοπίου", οι συζητήσεις για τη λειτουργία των νέων θεσμικών οργάνων αλλά και τη σύνθεση των τοπικών θεσμών, όπως της τοπικής κυβέρνησης, προσκρούουν στον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων που δρούσαν ή και δρουν στη Βόρειο Ιρλανδία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιέσεις ασκούνται κυρίως προς τον ΙΡΑ να δεσμευτεί άμεσα ότι θα προχωρήσει στον αφοπλισμό των ομάδων του, κάτι που έχει αρνηθεί να κάνει ο ΙΡΑ που κρατά στάση αναμονής για την εφαρμογή της συμφωνίας, χωρίς όμως και να έχει απορρίψει τον αφοπλισμό. Οι πιέσεις ασκούνται μέσω των απειλών για μη συμμετοχή του πολιτικού σκέλους του ΙΡΑ, του Σιν Φέιν, στην τοπική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές της Τοπικής Συνέλευσης του Ολστερ ολοκλήρωσαν την προηγούμενη βδομάδα (16/2) την τελευταία από τις φάσεις της νομοθετικής διαδικασίας καθορίζοντας το περίγραμμα των μελλοντικών τοπικών θεσμών, χωρίς πάντως να λάβουν απόφαση για τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων, αφού για τον αφοπλισμό έχει τεθεί διετής διορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ