ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΙΩΝΙΑ"
Πλατύ άνοιγμα στο λαό

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του παλιού δημαρχείου, έγινε ο απολογισμός της παράταξης και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δράσης

Ο τρίμηνος (Νοέμβρης '98 - Φλεβάρης '99) απολογισμός δράσης της παράταξης"Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία" (ΔΗΠΙ) παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα σε πλατιά σύσκεψη των μελών και των φίλων της, παρουσία εκπροσώπων σωματείων και φορέων της πόλης στην κατάμεστη αίθουσα του παλιού δημαρχείου της Νέας Ιωνίας.

Τον απολογισμό έκανε ο επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Τσουκαλάς,ο οποίος επισήμανε, ότι το διάστημα που πέρασε επιτεύχθηκε η πρώτη ουσιαστική και καθοριστική προϋπόθεση για την αποτελεσματική δράση της ΔΗΠΙ, με την επανασυγκρότηση της Γραμματείας της παράταξης και των τοπικών επιτροπών και την αποκατάσταση της συλλογικής λειτουργίας των οργάνων της. "Στα πλαίσια αυτής της λειτουργίας και δράσης έγινε δυνατόν να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που απασχόλησαν τους κατοίκους της Ν. Ιωνίας", τόνισε ο Π. Τσουκαλάς.

Μετά από παρέμβαση της ΔΗΠΙ αποτράπηκαν:

- Η παραπέρα τσιμεντοποίηση μέρους της περιοχής Ομορφοκλησιάς (πρώην Βεϊκου) με τη δημιουργία γηπέδων τένις, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα σε χώρο που παλιότερα ήταν σχολείο και προβλεπόταν να αναδασωθεί.

- Η ανέγερση μιας ακόμα πολυώροφης πολυκατοικίας σε χώρο που προοριζόταν να γίνει πολιτιστικό κέντρο για την κάλυψη των πολιτιστικών αναγκών των κατοίκων του Περισσού και ευρύτερα της Ν. Ιωνίας.

- Η παράταση των εργασιών για την αποκατάσταση δύο δημοτικών σχολείων. Με την παρέμβαση της ΔΗΠΙ ολοκληρώθηκαν τα σχολεία και οι μαθητές συνέχισαν τα μαθήματά τους κάτω από ανθρώπινες συνθήκες.

Ο Π. Τσουκαλάς τόνισε, ότι υπεύθυνος για τα ζητήματα αυτά, όπως αποκαλύφθηκε και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν πρώτα και κύρια ο πρώην δήμαρχος Π. Μπουρδούκος και συνυπεύθυνοι αναλογικά για κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, η ολιγωρία που επέδειξαν στο παρελθόν οι παρατάξεις που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ΣΥΝ αλλά και τον υποτιθέμενο αντάρτη του ΠΑΣΟΚ κ. Ρουμελιωτάκη.

"Φάνηκε η στήριξη του πρώην δημάρχου στα μεγάλα συμφέροντα και η υποκρισία απέναντι στους δημότες της Ν. Ιωνίας με τις δήθεν ηρωικές πράξεις που προέβη στο παρελθόν για τη διάσωση του υπό αναδάσωση χώρου της Ομορφοκλησιάς", υπογράμμισε ο Π. Τσουκαλάς και επισήμανε ότι με πρωτοβουλία της ΔΗΠΙ συζητήθηκε σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο το κρίσιμο θέμα της Παιδείας, καθώς η παρέμβασή της αυτή ανέτρεψε τις επιδιώξεις κυβερνητικών απεργοσπαστικών μηχανισμών, που επιχείρησαν τη μεταστέγαση μαθητών σε Δημοτικά σχολεία.

Ταυτόχρονα μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο αποκαλύφθηκε ότι η διαχωριστική γραμμή για τις ηγεσίες αυτών των παρατάξεων δε βρίσκεται ανάμεσα σε κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση και τις επιλογές της για την Παιδεία, αλλά ανάμεσα στην πολιτική της ΔΗΠΙ και του λαού που συγκρούεται με αυτή την πολιτική.

Εξαιρετικά αποκαλυπτική και επιβεβαιωτική της σύμπλευσης των παρατάξεων που στηρίχτηκαν από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και τον αντάρτη του ΠΑΣΟΚ, ήταν η στάση τους στη συγκρότηση των οργάνων και νομικών προσώπων στην οποία από κοινού ειδικά οι τρεις τελευταίοι συγκρότησαν μπλοκ για τον αποκλεισμό της ΔΗΠΙ και την κατάληψη θέσεων ενιαία για λογαριασμό τους.

Στο πρόγραμμα δράσης που παρουσιάστηκε και η παράταξη δεσμεύτηκε να υλοποιήσει, αποφασίστηκε η συνέχιση της δράσης πάνω σ' αυτά τα κρίσιμης σημασίας θέματα και η πολιτική και ιδεολογική αποκάλυψη των δημοτικών παρατάξεων που στηρίζουν ή ανέχονται αυτή την πολιτική.

Καταλήγοντας ο Π. Τσουκαλάς υπογράμμισε, ότι στόχος της ΔΗΠΙ είναι το πλατύ άνοιγμα της δράσης της παράταξης στο λαό και η κινητοποίησή του στη βάση των προβλημάτων του.

Νέα ηγεσία στην ΕΝΑΕ

Χωρίς απρόοπτα διεξήχθησαν χτες οι εκλογές του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) για την ανάδειξη του προεδρείου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης. Τα αποτελέσματα αντανακλούν πλήρως το συσχετισμό δυνάμεων που είχε διαμορφωθεί στις εκλογές της προηγούμενης βδομάδας, για την ανάδειξη του ΔΣ, οπότε και η παράταξη του Θ. Κατριβάνου είχε λάβει 11 έδρες, η παράταξη του Β. Κουλουμπή 9 και ο Π. Σκοτινιώτης 1. Η ψήφος του τελευταίου προσμετρήθηκε, στις χτεσινές εκλογές, σ' αυτές του Κουλουμπή, χωρίς όμως να αλλάζει σε κάτι το αποτέλεσμα.

Ετσι, νέος πρόεδρος της ΕΝΑΕ εκλέχτηκε με 11 ψήφους ο Θ. Κατριβάνος, ενώ ο αντίπαλός του, Β. Κουλουμπής, έλαβε 10 ψήφους. Πρώτος αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο νομάρχης Αρκαδίας, Π. Γιαννόπουλος. Γενικός Γραμματέας εκλέχτηκε ο νομάρχης Πέλλας, Γ. Πέτσος - όπως ακριβώς του είχε υποσχεθεί ο Θ. Κατριβάνος, όταν τελευταία στιγμή μπήκε υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του πρώτου για την εκλογή του ΔΣ. Δεύτερος αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κ. Παπαδόπουλος, που ήταν και η μοναδική υποψηφιότητα, προκειμένου να εκπροσωπείται στο όργανο αυτό και η μειοψηφία. Μειοψηφία όχι από πλευράς απόψεων, αφού, όπως διαπιστώθηκε τόσο την προηγούμενη τετραετία όσο και την ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη του ΔΣ της ΕΝΑΕ, οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται σε αυτό (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) δε διαφωνούν στην πολιτική που ακολουθείται και συνακόλουθα το ρόλο που διαμορφώνεται για το θεσμό. Αλλωστε, όπως ειπώθηκε και χτες, το δρόμο της ομοφωνίας και συνεργασίας θα ακολουθήσει και η νέα ηγεσία της ΕΝΑΕ.

Μέλη της 7μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής - μαζί με τα τέσσερα του προεδρείου - εκλέχτηκαν επίσης οι: Χρ. Κοσκινάς, Δημ. Σαραβάκος και Γ. Σπάρτσης.

Θέλουν ένα λεωφορείο στα χωριά τους

Να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων έξι κοινοτήτων του Νομού Μεσσηνίας για τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής Πύλου - Καλαμάτας, ώστε να περνάει το λεωφορείο μέσα από τα χωριά μία τουλάχιστον φορά την ημέρα, ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του ο Μορφωτικός Σύλλογος Αραπολακαίων Πυλίας, "Η Υπαπαντή του Σωτήρος". Στο ίδιο ψήφισμα ο Σύλλογος καταγγέλλει την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, για απαράδεκτη συμπεριφορά, καθώς δεν έχουν κινηθεί για την ικανοποίηση του αιτήματος των έξι κοινοτήτων.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αστυνομικών σήμερα

Νέες καταγγελίες διατυπώθηκαν χτες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), με αφορμή τις πειθαρχικές διώξεις στελεχών του σωματείου της Λέσβου.

Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες στη Μυτιλήνη, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Δ. Κυριαζίδης κατήγγειλε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση παρακολουθεί τις κινήσεις των συνδικαλιστών και ενημερώνει, τόσο το υπουργείο, όσο και τους προσωπικούς φακέλους των συνδικαλιστών, λες και η Ομοσπονδία είναι τρομοκρατική οργάνωση. Ο Δ. Κυριαζίδης μίλησε για δημοκρατικό έλλειμμα και φασίζουσα νοοτροπία στη λειτουργία ελάχιστου μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης του νησιού και κάλεσε τους πολίτες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 11.00 π.μ. Η διαμαρτυρία που είχε διοργανωθεί για χτες δεν έγινε, επειδή αρκετοί συνδικαλιστές δεν έφτασαν στο νησί λόγω του απαγορευτικού δελτίου ναυσιπλοϊας. Σήμερα, εξάλλου, έχει κληθεί να απολογηθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου Ν. Νανάσος,ο οποίος κατηγορείται ότι δυσφήμισε την υπηρεσία με τα δελτία Τύπου για τις συνθήκες κράτησης των λαθρομεταναστών!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ