Την "εξάρθρωση" της επιμελητειακής και επικοινωνιακής υποδομής του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν υπό πλήρη μυστικότητα οι αρμόδιοι υπουργοί σε έκτακτη σύνοδο στη Βόννη
ΒΟΝΝΗ .-
Αποφασισμένοι να απαλλαγούν από το "απόστημα", που ονομάζεται "Κούρδοι - ΡΚΚ" σε ευρωπαϊκό έδαφος και από όσα μπορεί να "πυροδοτήσει" η παρουσία τους, εμφανίστηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ μαζί και με τον Ελβετό ομόλογό τους συμμετείχαν στη σύγκληση της έκτακτης συνόδου, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Οτο Σίλι,ο οποίος συγκάλεσε και την έκτακτη αυτή Σύνοδο.
Η έκτακτη σύνοδος, που πραγματοποιείται σε κάποιο σημείο πολύ κοντά στη γερμανική πρωτεύουσα, διεξάγεται κάτω από πρωτοφανή μυστικότητα με αποκλειστικό αντικείμενο την αντιμετώπιση των κουρδικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και την "εξάρθρωση" της επιμελητειακής και επικοινωνιακής υποδομής του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, τουλάχιστον όπως έχει γίνει γνωστό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα πρακτορεία - και τα ίδια τις χαρακτηρίζουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - πιθανά οι υπουργοί Εσωτερικών βρίσκονται στο παλιό ανάκτορο της πόλης Μπριλ, 35 χιλιόμετρα έξω από τη Βόννη και συζητούν το συντονισμό των ενεργειών για την εξάρθρωση της επιμελητειακής υποδομής του ΡΚΚ, τη θέσπιση κωδίκων συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των χωρών, στο έδαφος των οποίων ζουν Κούρδοι πρόσφυγες και δρουν παραρτήματα του ΡΚΚ, αλλά και η "αντιμετώπιση" του επικοινωνιακού δικτύου των Κούρδων στην Ευρώπη, κυρίως μέσω του τηλεοπτικού καναλιού MED - TV και της εφημερίδας "Οζγκιούρ Πολίτικα" που εκδίδεται έξω από τη Φρανκφούρτη στη Γερμανία.
Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες από ελληνικής πλευράς δεν παρίσταται ο καθ' ύλην αρμόδιος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αλλά αντιπροσωπεία δύο αστυνομικών διευθυντών, μεταξύ αυτών ο υπεύθυνος για την Interpol κ. Τασιόπουλος,με επικεφαλής τον πρέσβη κ. Φωτήλα,άνθρωποι που θα κληθούν να απαντήσουν στις "επιθέσεις" των Ευρωπαίων συναδέλφων τους για την υπόθεση Οτσαλάν που "έπιασε" τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πραγματικά στον ύπνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Σίλι έχει εκφράσει επανειλημμένα την έντονη "δυσφορία" του για το γεγονός ότι οι ελληνικές υπηρεσίες, αλλά και η αρμόδια πολιτική ηγεσία, δεν ενημέρωσαν τους Γερμανούς και Ευρωπαίους ομολόγους τους. Αυτή η ελλιπής ενημέρωση ήταν για τους Ευρωπαίους η αιτία που οδήγησε στην τόσο εύκολη κατάληψη από τους Κούρδους ελληνικών προξενείων και πρεσβειών σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης, αλλά και η αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των βίαιων διαδηλώσεων που σημειώθηκαν στις πρωτεύουσες των κρατών τους...
"Συμφωνούμε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει να γίνει το πεδίο μάχης της διαμάχης μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων", δήλωνε η Ανίτα Γκραντίν,η επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, αργά χτες το απόγευμα κατά τη διάρκεια της Συνόδου, όπως μετέδιδε το "Ασοσιέιντεντ Πρες".
Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Σλεγκλ επικέντρωνε περισσότερο στο ότι "η πολιτική πληροφόρησης της Ελλάδας ήταν το μεγάλο πρόβλημα", για να συμπληρώσει ότι "αυτό οδήγησε στο να βρεθούν προ εκπλήξεως όλα τα κράτη - μέλη". Η Γερμανία βρέθηκε στο επίκεντρο των μεγαλύτερων και μαζικότερων διαμαρτυριών των Κούρδων εξαιτίας και του "υπεράριθμου" των Κούρδων μεταναστών σε αυτή τη χώρα. Αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που οδήγησε και τον Σίλι να "εκβιάσει" για μια άμεση απόφαση που μπορεί να οδηγήσει στο συντονισμό των ενεργειών όλων των Ευρωπαίων, για να αντιμετωπιστεί "μια μεγάλη δυνάμει απειλή" για τη δημόσια τάξη που αντιπροσωπεύουν οι Κούρδοι. Ενα μέτρο θα είναι η αυξημένη επιτήρηση των κουρδικών μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη, τα οποία σύμφωνα με το Σίλι λειτουργούν ως πυροδοτικός μηχανισμός για τη δραστηριοποίηση των Κούρδων, ενώ προσέτρεξε να στηρίξει την άποψη αυτή και ο Σλεγκλ, τονίζοντας ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν να αντιμετωπίσουν το ΡΚΚ ως εγκληματική οργάνωση.
Τα "ελλείμματα" πληροφοριών των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών για την υπόθεση Οτσαλάν, και τα "ανεπαρκή ανακλαστικά" της κυβέρνησης για την έγκαιρη λήψη μέτρων ασφαλείας, μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση πανικού στη Γερμανία και λίγο πριν τη συμμετοχή του στην έκτακτη Σύνοδο ο Σίλι υπό την πίεση της αντιπολίτευσης έδωσε εξηγήσεις στη γερμανική Βουλή σε μια συζήτηση προ ημερήσιας διατάξεως, όπου εξήγγειλε αυστηρά μέτρα σε βάρος των Κούρδων που συμμετείχαν στις καταλήψεις της περασμένης εβδομάδας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της τροποποίησης της κείμενης νομοθεσίας για τους ξένους.
Τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Χριστιανοδημοκράτες και βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) - ζήτησαν την απέλαση των δραστών των καταλήψεων στην Τουρκία, με την ενεργοποίηση παλαιότερης, από το 1995, συμφωνίας δι' αλληλογραφίας μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας και της Τουρκίας, Μάνφρεντ Κάντερ και Ισμέτ Σεζγκίν, με την οποία η Αγκυρα διαβεβαίωνε τη Βόννη ότι οι απελαυνόμενοι από τη Γερμανία Κούρδοι δεν επρόκειτο να υποστούν βασανιστήρια και ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη ζωή τους. Το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) ζήτησε μάλιστα να σπεύσει ο υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ στην Αγκυρα, προκειμένου να συνάψει με όλους τους τύπους μια τέτοιου είδους συμφωνία.
Ο Σίλι, πάντως, επισήμανε ότι η απέλαση ενός δράστη στον οποίο έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο ή που η σχετική αίτησή του βρίσκεται υπό εξέταση, μπορεί να αποφασιστεί μόνον ύστερα από την καταδίκη του και την επικύρωση της ποινής στο δεύτερο βαθμό και μόνον υπό τον όρο ότι στη χώρα που προορίζεται να απελαθεί - στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην Τουρκία - δεν απειλείται με βασανισμό και δεν υφίσταται η ποινή του θανάτου. Η αλληλογραφία Κάντερ - Σεζγκίν δεν έχει, σύμφωνα με τον Σίλι, αξία μιας διακρατικής συμφωνίας.
Το σκηνικό της δίκης στήνουν οι τουρκικές υπηρεσίες διαρρέοντας "ομολογίες" του Κούρδου ηγέτη όπου παραδέχεται ελληνική υποστήριξη στο ΡΚΚ
Σκηνικό κατασκευασμένων προβοκατόρικων "ομολογιών" του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν, όπου εμπλέκεται και η Ελλάδα, ετοιμάζουν οι τουρκικές αρχές. Το χορό των "αποκαλύψεων" πρώτη σέρνει η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", η οποία άρχισε να δημοσιεύει "ομολογίες" του Α. Οτσαλάν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Κούρδος ηγέτης "ομολόγησε" πως η Ελλάδα παρείχε όπλα και υποστήριξη στο εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που διεξάγει απελευθερωτικό αγώνα κατά της τουρκικής κυριαρχίας. "Η Ελλάδα υποστήριζε το ΡΚΚ για πολλά χρόνια. Η Ελλάδα μας βοήθησε και με πυραύλους και ρουκέτες", φέρει τον Κούρδο ηγέτη να δηλώνει στους ανακριτές του η "Χουριέτ".
Στις σχέσεις του Αμπντουλάχ Οτσαλάν με την Ελλάδα και με άλλες χώρες της περιοχής επικεντρώνεται, τώρα, το δημόσιο ενδιαφέρον στην Τουρκία. Οι πληροφορίες περί ομολογίας του Οτσαλάν ακολουθούν τη διπλωματική επίθεση, που έχει εξαπολύσει η Αγκυρα, κατηγορώντας την Αθήνα ότι ενίσχυε δραστηριότητα, την οποία κατεύθυναν εναντίον της ακεραιότητας της χώρας.
"Η Ιταλία μας έδωσε νάρκες κατά προσωπικού, η Τσεχοσλοβακία όπλα και η δημοκρατία της Νότιας Αφρικής πυραύλους" φέρεται να δήλωσε ο Οτσαλάν στους ανακριτές του στη φυλακή του Ιμραλί, σύμφωνα με νέα αποσπάσματα των "απαντήσεων" του Κούρδου ηγέτη που δημοσιεύει η "Χουριέτ", χωρίς να αναφέρει τις πηγές της. "Η Αρμενία φιλοξενεί επίσης στρατόπεδα του ΡΚΚ" φέρεται να δηλώνει ο Οτσαλάν. Σύμφωνα με τη "Χουριέτ", ο Οτσαλάν "εξέφρασε τη λύπη του για τις πράξεις του και ζήτησε να μην καταδικαστεί σε θάνατο".
"Θα πω στο τουρκικό κράτος όσα γνωρίζω, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ", φέρεται επίσης να δήλωσε ο Οτσαλάν στους ανακριτές του. Τόσο η "Χουριέτ" όσο και η "Μιλιέτ" αναφέρουν ότι ο Οτσαλάν, ο οποίος πάσχει από ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, στη διάρκεια της προχθεσινής ανάκρισης παρουσίασε "ελαφρά ασθένεια" λόγω στρες με αποτέλεσμα να διακοπεί η ανάκριση για τρεις ώρες.
Στο θέμα παρενέβη και ο εκπρόσωπος του ERNK (πολιτική πτέρυγα του ΡΚΚ) στην Ιταλία Αχμέτ Γιαμάν, ο οποίος διέψευσε ότι υπάρχει οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και της Αγκυρας: "Δεν πιστεύω, είπε, ότι ο πρόεδρος συνεργάζεται με την Τουρκία. Αυτές είναι ψευδείς πληροφορίες". Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος του ERNK κατήγγειλε την "υποκρισία" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία "αρνείται την ύπαρξη κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία". "Δεν έγινε καμία μνεία στο κουρδικό ζήτημα και η λέξη Κουρδικό δεν αναφέρθηκε" από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο.
Οσον αφορά τη δίκη, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε χτες ότι αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί στο νησί Ιμραλί και ο Οτσαλάν θα είναι κλεισμένος μέσα σε ένα γυάλινο αλεξίσφαιρο κλουβί. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η δίκη του Οτσαλάν θα αρχίσει γύρω στις 10 του Απρίλη και θα ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες βδομάδες. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα παραπεμφθεί, σύμφωνα με το άρθρο 125 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, για εσχάτη προδοσία, υποστηρίζει ο τουρκικός Τύπος, επικαλούμενος δικαστικές πηγές.
Η 10ήμερη περίοδος κράτησης του Οτσαλάν συμπληρώνεται την Πέμπτη 25 του Φλεβάρη και η ανάκριση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε. Μέχρι την 25η Μάρτη, θα ολοκληρωθεί το παραπεμπτικό βούλευμα και σε 15 μέρες θα γίνει η δίκη, εκτιμά η εφημερίδα "ΧΟΥΡΙΕΤ". Το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας θα αναγνωρίσει στους δικηγόρους του Οτσαλάν το ανώτατο όριο 15 ημερών, για την υπεράσπιση του πελάτη τους και εντός του Μάη αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Στη δίκη δε θα επιτραπεί η παρουσία ξένων δικηγόρων και παρατηρητών, γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες, ενώ, αντίθετα, αναγγέλλουν ότι θα παρίστανται οι οικογένειες των θυμάτων των συγκρούσεων, καθώς και οι πρώτου βαθμού συγγενείς του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Αγκυρας έκανε δεκτό χθες αίτημα 15 δικηγόρων να υπερασπιστούν τον Οτσαλάν. Ο Οτσαλάν συνελήφθη επισήμως χτες με απόφαση του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας. Ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δίκη Οτσαλάν για εσχάτη προδοσία, κατηγορία η οποία του απαγγέλθηκε επίσημα χτες και η οποία θα εκδικαστεί από ημιστρατιωτικό δικαστήριο στο οποίο θα προεδρεύσουν τρεις δικαστές, ο ένας από τους οποίους είναι αξιωματικός των Ενόπλων δυνάμεων. Η κατηγορία της εσχάτης προδοσίας τιμωρείται με θάνατο. Στην Τουρκία δεν έχει γίνει καμία εκτέλεση από το 1984. Οποιαδήποτε εκτέλεση θα πρέπει να επικυρωθεί από το νέο Κοινοβούλιο, το οποίο θα αναδειχτεί από τις εκλογές του Απρίλη.
Στο μεταξύ ο Κούρδος ηγέτης έκανε χτες την πρώτη εμφάνισή του σε δικαστήριο όπου του απαγγέλθηκε επίσημα η κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση, ο εισαγγελέας ζήτησε την ποινή του θανάτου. Ο Οτσαλάν παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστή στη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου κρατείται, στο νησί Ιμραλί. Η ακροαματική διαδικασία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία των δικηγόρων του Οτσαλάν.
Αυτή η ακροαματική διαδικασία θεωρείται διαδικαστικό ζήτημα, η οποία σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο λαμβάνει χώρα εντός μίας βδομάδας από τη στιγμή της σύλληψης. Την ίδια ώρα τέσσερις δικηγόροι που έχουν προσφερθεί να υπερασπιστούν τον Οτσαλάν έφθασαν στα Μουδανιά (δυτική Τουρκία) απ' όπου θα μεταβούν στο νησί Ιμραλί για να συναντήσουν τον Οτσαλάν. Τους δικηγόρους, μεταξύ των οποίων ένα μέλος της τουρκικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποδέχτηκαν με αποδοκιμασίες στα Μουδανιά. Ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ, δικηγόρος και αντιπρόεδρος της τουρκικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να συναντήσει το συντομότερο τον πελάτη του. "Η μοναδική μας ελπίδα, δήλωσε, είναι να συναντήσουμε τον Οτσαλάν και να του υπενθυμίσουμε τα δικαιώματά του".
Εξελίξεις υπάρχουν και στο εντός της Τουρκίας μέτωπο των Κούρδων, με συγκρούσεις του τουρκικού στρατού και ανταρτών αλλά και διαδηλώσεις στις περιοχές των Κούρδων. Τουρκικά στρατεύματα σκότωσαν 14 αντάρτες του PKK κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία τις τελευταίες δύο ημέρες, όπως ανακοινώθηκε χτες από αξιωματούχους ασφαλείας στο Ντιγιάρμπακιρ. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στις επαρχίες Σιρνάκ και Σιίρτ, στις οποίες ισχύει καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Οπως δήλωσαν μάρτυρες, βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων Κούρδων στο Ντιγιάρμπακιρ, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να τραυματιστεί ελαφρά και δεκάδες άτομα να συλληφθούν. Πολλοί Κούρδοι καταστηματάρχες στο Ντιγιάρμπακιρ έκλεισαν προχθές τα καταστήματά τους ανταποκρινόμενοι σε έκκληση των ανταρτών του PKK για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά τη σύλληψη, την περασμένη βδομάδα, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Τα καταστήματα άνοιξαν πάλι χτες. Σποραδικές βίαιες διαδηλώσεις υπέρ του Οτσαλάν σημειώθηκαν επίσης σε πόλεις της νοτιοανατολικής και της δυτικής Τουρκίας, ενώ το ειδησεογραφικό κανάλι NTV μετέδωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε 57 άτομα στην Κωνσταντινούπολη για συμμετοχή σε μια σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας υπέρ του Οτσαλάν.
Μνημείο υποκρισίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Οι δεκαπέντε υπουργοί Εξωτερικών δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στην Αγκυρα για την αντιμετώπιση των Κούρδων "τρομοκρατών". Κατά τα άλλα ζητούν "δίκαιη δίκη" για τον Οτσαλάν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -
Η Ευρωπαϊκή Ενωση με κοινή δήλωση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, συμπαρίσταται στον αγώνα της Αγκυρας "κατά της τρομοκρατίας",προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος την προδοσία των Αθηνών, ζητώντας υποκριτικά "δίκαιη δίκη" για τον Οτσαλάν, αγνοώντας τον αγώνα του κουρδικού λαού,ενώ υπόσχεται να χρηματοδοτήσει "πολιτικές λύσεις" και "προώθηση της συμφιλίωσης" με "οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας", στα πλαίσια της "ευρωπαϊκής στρατηγικής", που προϋποθέτει την άρση των ελληνικών επιφυλάξεων στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τελωνειακής Ενωσης. Από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις" επέλεξαν να εκμεταλλευτούν την προδοσία των Αθηνών για την προώθηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων, δεν κατηγορούν Ελλάδα και Τουρκία για το χειρισμό της υπόθεσης Οτσαλάν, αλλά η γερμανική προεδρία, με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Κ. φον Πλετς στο Λουξεμβούργο, "διευκρίνισε" ότι υπάρχει "γενική βούληση" των 15 κρατών - μελών, μετά την υπόθεση Οτσαλάν, να θεσπίσουν "σε μια κατάσταση που αφορά την εσωτερική ασφάλεια των κρατών - μελών, ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό σύστημα πληροφόρησης".Η γερμανική αιχμή για τις ξεχωριστές κινήσεις της Αθήνας στην υπόθεση Οτσαλάν συζητήθηκε και στο Λουξεμβούργο και ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου ομολόγησε δημόσια ότι "όντως θα έπρεπε να είχαμε ενημερώσει τα άλλα κράτη - μέλη",αλλά "η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ήταν σε θέση να αποφασίσει περί του πρακτέου στην υπόθεση Οτσαλάν, ο οποίος περιφερόταν από τον εναέριο χώρο της μιας χώρας στον εναέριο χώρο της άλλης. Κανείς δεν ήθελε να αναλάβει το καυτό αυτό πρόβλημα".Ο νεόκοπος ΥΠΕΞ δεν εξήγησε πώς και γιατί η Αθήνα "ανέλαβε" να λύσει το "πρόβλημα" - καθότι και ο ίδιος έχει δηλώσει δημόσια ότι ενημερώθηκε "εκ των υστέρων" από την ηγεσία της κυβέρνησής του - αλλά η εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν, με χτεσινές δηλώσεις της στις Βρυξέλλες, κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον παραιτηθέντα ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλο ότι συμμετείχαν σε οργανωμένο σχέδιο για τη σύλληψη του Οτσαλάν και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί στον κουρδικό λαό, διότι έπαιξε το παιχνίδι των Αμερικανών, των Ισραηλινών και των Τούρκων. Η ίδια εκπρόσωπος Μιζγκίν Σεν χαρακτήρισε "υποκριτική" τη δήλωση των "15" στο Λουξεμβούργο και αυτό γιατί όχι μόνο "αγνοείται παντελώς η ύπαρξη ενός κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία", αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη για ευθύνες του στρατοκρατικού καθεστώτος της Αγκυρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δήλωση δεν υπάρχει ούτε καν η λέξη "Κούρδος", τόνισε η Μ. Σεν, και αυτό αποτελεί "μεγάλη ντροπή" για τον κουρδικό λαό, ο οποίος "αισθάνεται προδομένος".Ενα νέο, σημαντικό στοιχείο που αποκάλυψε χτες στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της πολιτικής πτέρυγας του ΡΚΚ, είναι ότι η κουρδική πλευρά υποψιάζεται ανάμειξη στην υπόθεση Οτσαλάν της ΝΑΤΟικής οργάνωσης "Γκλάντιο".Πρόκειται για τη γνωστή αντικομμουνιστική παραστρατιωτική οργάνωση, που μετά τη λήξη του "ψυχρού πολέμου" φαίνεται ότι ασχολείται με την "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" - όπως αποκαλεί το υφιστάμενο ΝΑΤΟικό "δόγμα" κάθε τι που αμφισβητεί την αμερικανική ηγεμονία. Πάντως παρά τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν διαβεβαίωσε χτες από τις Βρυξέλλες ότι "ο κουρδικός λαός δε θα εξάγει τον πόλεμο στην Ευρώπη". Η τουρκική πλευρά συνέχισε και χτες την κλιμάκωση της προπαγανδιστικής πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, "διαμαρτυρόμενη" υποκριτικά για "ανάμειξη στα εσωτερικά μιας χώρας" σε σχέση με το αίτημα αποστολής παρατηρητών στη δίκη του Οτσαλάν. Πάντως ανεξακρίβωτες πληροφορίες φέρουν την Αγκυρα να θέτει το ζήτημα Οτσαλάν επίσημα στο ΝΑΤΟ και να προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί πολιτικά σχετικά με τις υφιστάμενες πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τα "Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης" στο Αιγαίο, υπό ΝΑΤΟική εποπτεία.Εξάλλου το θέμα ενδέχεται να συζητηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των "15" την ερχόμενη Παρασκευή στη Βόννη.
Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών υιοθέτησε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο μια "κοινή δήλωση", η οποία σύμφωνα με τη γερμανική προεδρία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβει "μια σαφή και ισορροπημένη στάση" στην υπόθεση Οτσαλάν. Η δήλωση δεν αναφέρεται στο ιστορικό της περιπλάνησης Οτσαλάν ανά την Ευρώπη, ούτε κάνει αναφορά στη σύλληψη και σε τυχόν "ευθύνες". Η δήλωση δεν κάνει καμιά αναφορά στο κουρδικό ζήτημα και δεν αναφέρει ούτε καν τη λέξη "Κούρδος" για τον ίδιο τον Οτσαλάν, ο οποίος έτσι παραμένει με το μόνο χαρακτηρισμό της δήλωσης, αυτόν του "τρομοκράτη".
Είναι χαρακτηριστικό ότι η "δήλωση" δεν επιγράφεται, κατ' εξαίρεση της χρόνιας κοινοτικής πρακτικής, δε λέει π. χ. δήλωση για τον Οτσαλάν - ή δήλωση για το Κουρδικό, παρά μόνο "δήλωση της ΕΕ" (!!!).
Η δήλωση δεν κάνει καμιά ιδιαίτερη αναφορά, αρνητική ή θετική στην εμπλοκή της Ελλάδας, κράτους - μέλους που ενεπλάκη επίσημα στην όλη υπόθεση. Η δήλωση αρχίζει ξαφνικά, σαν πρώτο επεισόδιο τηλεοπτικού σίριαλ, με τίτλο "Η δίκη ενός Τούρκου τρομοκράτη".Και η πρώτη πρόταση της δήλωσης είναι χαρακτηριστική: "Η ΕΕ επαναλαμβάνει την καταδίκη της για όλες τις μορφές τρομοκρατίας". Και αυτό γιατί "τα νόμιμα συμφέροντα πρέπει να εκφράζονται μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας, όχι μέσω της βίας" (!!!). Με στημένο το ιδεολογικό πλαίσιο "καταπολέμησης της τρομοκρατίας", τα υπόλοιπα ρέουν αρμονικά. Η ΕΕ "εκφράζει έντονη λύπη" όχι για τη σύλληψη Οτσαλάν,αλλά για το γεγονός ότι η σύλληψη "πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις και πράξεις βίας" (!). Αμέσως μετά η ΕΕ επιδίδεται σε "ανθρωπισμούς" τύπου Πάγκαλου, "σημειώνει τη διαβεβαίωση της τουρκικής κυβέρνησης για μια δίκαιη δίκη" και "αναμένει" ότι "αυτό σημαίνει δίκαιη και σωστή μεταχείριση" με "ανοιχτή δίκη", "κανόνες δικαίου", "συνηγόρους επιλογής" και "διεθνείς παρατηρητές". Και όλα αυτά στην Τουρκία. Η δήλωση αμέσως μετά διαβεβαιώνει σθεναρά ότι "η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας". Και ότι οι ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις" είναι "διατεθειμένες να συνεισφέρουν" στις "γνήσιες προσπάθειες για διάκριση μεταξύ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της αναζήτησης πολιτικών λύσεων και προώθησης της συμφιλίωσης" με πολλά δώρα "συμπεριλαμβανομένης και της συνέχισης της οικονομικής ενίσχυσης προς την Τουρκία". Δηλαδή τα κοινοτικά κονδύλια που έχει μπλοκάρει η Ελλάδα μετά τα Ιμια.Ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "αν θελήσει η Τουρκία να δει το κουρδικό θέμα κάπως διαφορετικά, να το δει μέσα από το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κι αν μέσα σ' αυτό το πλαίσιο θελήσει μια βοήθεια από την ΕΕ, εγώ ως Ελληνας θα είμαι υπέρ της χορήγησης της βοήθειας". Δηλαδή δε φθάνει η προδοσία του Οτσαλάν, αλλά η Αθήνα συμπράττει και στο σχέδιο χρηματοδότησης της καταστολής του αγώνα του κουρδικού λαού από την Αγκυρα στο όνομα των "ευρωπαϊκών συμφερόντων".
Αναφερόμενο στην κοινή δήλωση των 15 υπουργών των Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει:
"Η δήλωση των 15 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνυπέγραψε πανηγυρικά η ελληνική κυβέρνηση, είναι επικίνδυνη, γιατί αναγορεύει σε τρομοκρατική ενέργεια κάθε λαϊκό κίνημα που αντιστέκεται και διεκδικεί. Είναι καιρός να βγουν συμπεράσματα για τους πραγματικούς σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, που συγκροτεί τη "νέα δομή" του στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας!
Η δήλωση των 15 είναι υποκριτική, γιατί επιχειρεί να παρουσιάσει την Ε Ε ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ίδια ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις χτυπούσαν τους αγρότες στις Βρυξέλλες και τη στιγμή που είναι γνωστό σε όλους ότι οι κυβερνήσεις της και η ίδια θεωρούν τον κουρδικό λαό τρομοκράτη, ενώ παρέδωσαν τον Οτσαλάν στην Τουρκία. Από την επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, πρέπει να αναμένονται αποφάσεις για επιπρόσθετους κατασταλτικούς μηχανισμούς κατά των λαών.
Η δήλωση των 15, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση στο κουρδικό, δεν εννοεί τίποτε περισσότερο από τον στόχο των ιμπεριαλιστών να "λυθεί" το Κουρδικό στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων", δηλαδή σε βάρος του κουρδικού και των άλλων λαών της περιοχής.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Να σφυρηλατήσουν τη δική τους ενότητα, το δικό τους μέτωπο κατά της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος αξιοπρέπειας και χάραξης μιας φιλολαϊκής πορείας".