Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφασισμένοι να απαλλαγούν από το κουρδικό "απόστημα"

Την "εξάρθρωση" της επιμελητειακής και επικοινωνιακής υποδομής του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν υπό πλήρη μυστικότητα οι αρμόδιοι υπουργοί σε έκτακτη σύνοδο στη Βόννη

ΒΟΝΝΗ .-

Αποφασισμένοι να απαλλαγούν από το "απόστημα", που ονομάζεται "Κούρδοι - ΡΚΚ" σε ευρωπαϊκό έδαφος και από όσα μπορεί να "πυροδοτήσει" η παρουσία τους, εμφανίστηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ μαζί και με τον Ελβετό ομόλογό τους συμμετείχαν στη σύγκληση της έκτακτης συνόδου, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Οτο Σίλι,ο οποίος συγκάλεσε και την έκτακτη αυτή Σύνοδο.

Η έκτακτη σύνοδος, που πραγματοποιείται σε κάποιο σημείο πολύ κοντά στη γερμανική πρωτεύουσα, διεξάγεται κάτω από πρωτοφανή μυστικότητα με αποκλειστικό αντικείμενο την αντιμετώπιση των κουρδικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και την "εξάρθρωση" της επιμελητειακής και επικοινωνιακής υποδομής του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, τουλάχιστον όπως έχει γίνει γνωστό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα πρακτορεία - και τα ίδια τις χαρακτηρίζουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - πιθανά οι υπουργοί Εσωτερικών βρίσκονται στο παλιό ανάκτορο της πόλης Μπριλ, 35 χιλιόμετρα έξω από τη Βόννη και συζητούν το συντονισμό των ενεργειών για την εξάρθρωση της επιμελητειακής υποδομής του ΡΚΚ, τη θέσπιση κωδίκων συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των χωρών, στο έδαφος των οποίων ζουν Κούρδοι πρόσφυγες και δρουν παραρτήματα του ΡΚΚ, αλλά και η "αντιμετώπιση" του επικοινωνιακού δικτύου των Κούρδων στην Ευρώπη, κυρίως μέσω του τηλεοπτικού καναλιού MED - TV και της εφημερίδας "Οζγκιούρ Πολίτικα" που εκδίδεται έξω από τη Φρανκφούρτη στη Γερμανία.

Πυρά προς την Ελλάδα

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες από ελληνικής πλευράς δεν παρίσταται ο καθ' ύλην αρμόδιος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αλλά αντιπροσωπεία δύο αστυνομικών διευθυντών, μεταξύ αυτών ο υπεύθυνος για την Interpol κ. Τασιόπουλος,με επικεφαλής τον πρέσβη κ. Φωτήλα,άνθρωποι που θα κληθούν να απαντήσουν στις "επιθέσεις" των Ευρωπαίων συναδέλφων τους για την υπόθεση Οτσαλάν που "έπιασε" τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πραγματικά στον ύπνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Σίλι έχει εκφράσει επανειλημμένα την έντονη "δυσφορία" του για το γεγονός ότι οι ελληνικές υπηρεσίες, αλλά και η αρμόδια πολιτική ηγεσία, δεν ενημέρωσαν τους Γερμανούς και Ευρωπαίους ομολόγους τους. Αυτή η ελλιπής ενημέρωση ήταν για τους Ευρωπαίους η αιτία που οδήγησε στην τόσο εύκολη κατάληψη από τους Κούρδους ελληνικών προξενείων και πρεσβειών σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης, αλλά και η αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των βίαιων διαδηλώσεων που σημειώθηκαν στις πρωτεύουσες των κρατών τους...

"Συμφωνούμε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει να γίνει το πεδίο μάχης της διαμάχης μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων", δήλωνε η Ανίτα Γκραντίν,η επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, αργά χτες το απόγευμα κατά τη διάρκεια της Συνόδου, όπως μετέδιδε το "Ασοσιέιντεντ Πρες".

Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Σλεγκλ επικέντρωνε περισσότερο στο ότι "η πολιτική πληροφόρησης της Ελλάδας ήταν το μεγάλο πρόβλημα", για να συμπληρώσει ότι "αυτό οδήγησε στο να βρεθούν προ εκπλήξεως όλα τα κράτη - μέλη". Η Γερμανία βρέθηκε στο επίκεντρο των μεγαλύτερων και μαζικότερων διαμαρτυριών των Κούρδων εξαιτίας και του "υπεράριθμου" των Κούρδων μεταναστών σε αυτή τη χώρα. Αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που οδήγησε και τον Σίλι να "εκβιάσει" για μια άμεση απόφαση που μπορεί να οδηγήσει στο συντονισμό των ενεργειών όλων των Ευρωπαίων, για να αντιμετωπιστεί "μια μεγάλη δυνάμει απειλή" για τη δημόσια τάξη που αντιπροσωπεύουν οι Κούρδοι. Ενα μέτρο θα είναι η αυξημένη επιτήρηση των κουρδικών μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη, τα οποία σύμφωνα με το Σίλι λειτουργούν ως πυροδοτικός μηχανισμός για τη δραστηριοποίηση των Κούρδων, ενώ προσέτρεξε να στηρίξει την άποψη αυτή και ο Σλεγκλ, τονίζοντας ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν να αντιμετωπίσουν το ΡΚΚ ως εγκληματική οργάνωση.

Η γερμανική δυσφορία

Τα "ελλείμματα" πληροφοριών των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών για την υπόθεση Οτσαλάν, και τα "ανεπαρκή ανακλαστικά" της κυβέρνησης για την έγκαιρη λήψη μέτρων ασφαλείας, μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση πανικού στη Γερμανία και λίγο πριν τη συμμετοχή του στην έκτακτη Σύνοδο ο Σίλι υπό την πίεση της αντιπολίτευσης έδωσε εξηγήσεις στη γερμανική Βουλή σε μια συζήτηση προ ημερήσιας διατάξεως, όπου εξήγγειλε αυστηρά μέτρα σε βάρος των Κούρδων που συμμετείχαν στις καταλήψεις της περασμένης εβδομάδας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της τροποποίησης της κείμενης νομοθεσίας για τους ξένους.

Τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Χριστιανοδημοκράτες και βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) - ζήτησαν την απέλαση των δραστών των καταλήψεων στην Τουρκία, με την ενεργοποίηση παλαιότερης, από το 1995, συμφωνίας δι' αλληλογραφίας μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας και της Τουρκίας, Μάνφρεντ Κάντερ και Ισμέτ Σεζγκίν, με την οποία η Αγκυρα διαβεβαίωνε τη Βόννη ότι οι απελαυνόμενοι από τη Γερμανία Κούρδοι δεν επρόκειτο να υποστούν βασανιστήρια και ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη ζωή τους. Το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) ζήτησε μάλιστα να σπεύσει ο υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ στην Αγκυρα, προκειμένου να συνάψει με όλους τους τύπους μια τέτοιου είδους συμφωνία.

Ο Σίλι, πάντως, επισήμανε ότι η απέλαση ενός δράστη στον οποίο έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο ή που η σχετική αίτησή του βρίσκεται υπό εξέταση, μπορεί να αποφασιστεί μόνον ύστερα από την καταδίκη του και την επικύρωση της ποινής στο δεύτερο βαθμό και μόνον υπό τον όρο ότι στη χώρα που προορίζεται να απελαθεί - στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην Τουρκία - δεν απειλείται με βασανισμό και δεν υφίσταται η ποινή του θανάτου. Η αλληλογραφία Κάντερ - Σεζγκίν δεν έχει, σύμφωνα με τον Σίλι, αξία μιας διακρατικής συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ