ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με νέα ορμή για την άνοδο του νεολαιίστικου κινήματος

Συνεχίζονται με επιτυχία οι Τομεακές και Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις της ΚΝΕ, στην Αθήνα και την επαρχία. Οι νέοι κομμουνιστές, έχοντας αποκομίσει πλούσια εμπειρία από τη δράση και τους αγώνες που ανέπτυξε η Οργάνωση το προηγούμενο διάστημα στο νεολαιίστικο κίνημα, συμμετέχοντας σε μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων, συλλαλητηρίων και άλλων πρωτοβουλιών που έφεραν στο προσκήνιο τα προβλήματα της νέας γενιάς, συζητούν, ανταλλάσσουν εμπειρίες και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις για τους στόχους πάλης της Οργάνωσης για το επόμενο διάστημα.

Εκτιμώντας την πορεία και τη δράση της Οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα, ζητήματα στα οποία κύρια επικεντρώνουν οι ομιλίες των αντιπροσώπων που συμμετέχουν στις εργασίες των συνδιασκέψεων, οι νέοι κομμουνιστές συζητούν πάνω σε θέματα, που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του στελεχικού δυναμικού της Οργάνωσης, την ανάπτυξή της και την παρέμβασή της στο νεολαιίστικο κίνημα, την ένταξη νέων μελών, τους στόχους πάλης για το επόμενο διάστημα, αλλά και την προετοιμασία της Οργάνωσης της Σπουδάζουσας, ενόψει των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών. Παράλληλα, ψηφίζουν για την εκλογή νέου Οργάνου, Τομεακού και Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Το πρόγραμμα των Τομεακών και Νομαρχιακών Συνδιασκέψεων της ΚΝΕ για σήμερα Παρασκευή και τις επόμενες μέρες είναι: Τομεακή Συνδιάσκεψη Σπουδάζουσας Πάτρας,Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Αρκαδίας και Συνδιάσκεψη Καλύμνου.

  • Αύριο Σάββατο 27 Φλεβάρη, θα γίνουν Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις σε: Ημαθία,Ξάνθη,Κεφαλλονιά,Χίο,Εβρο,ενώ Συνδιασκέψεις πραγματοποιούν οι Οργανώσεις: Σπουδάζουσα Θεσσαλονίκης και Κω.
  • Την Κυριακή 28 Φλεβάρη, θα γίνουν οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων: Σερρών,Φωκίδας,Ιωαννίνων,Λευκάδας,Ζακύνθου,Λακωνίας,Ρόδου,καθώς και οι Τομεακές Συνδιασκέψεις Θριασίου και Ιδιωτικών Σχολών Αθήνας.

Επίσης τη Δευτέρα, 1η του Μάρτη, θα πραγματοποιηθεί η Τομεακή Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης του ΤΕΙ Χαλκίδας.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΑΣ
Εκκληση για ψήφο στη "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση"

Σε κοινή δήλωσή τους άνθρωποι που υπηρέτησαν από διάφορες θέσεις το ΔΣΑ αναφέρουν, ότι τα τελευταία χρόνια η φωνή των δικηγόρων έχει πάψει να ακούγεται και κάλεσαν το δικηγορικό κόσμο της Αθήνας να υπερψηφίσει τη ΔΑΚ

"Η φωνή των δικηγόρων τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να ακούγεται"! Με την επισήμανση αυτή, άνθρωποι που για χρόνια τίμησαν το Δικηγορικό Σύλλογο από διάφορες θέσεις και με έντονη παρουσία σε κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες, κάνουν έκκληση στους δικηγόρους της Αθήνας να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια αναστροφής της αρνητικής πορείας και της ανυποληψίας όπου οδηγήθηκε ο ΔΣΑ, υπερψηφίζοντας τη "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση",με επικεφαλής τον Β. Δημόπουλο.

Οι Ε. Μαχαίρας,πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο Λεων. Αυδής,πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας και νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ, ο Δ. Ευαγγέλου,πρώην πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δικηγόρων, ο Γ. Γουσέτης πρώην σύμβουλος του ΔΣΑ και εκπρόσωπος του συλλόγου στο Ταμείο Νομικών, ο Οδ. Τσουκόπουλος,πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, και ο Γ. Θεοτοκάτος,με ανακοίνωση που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα, καλούν τους δικηγόρους, με την ψήφο τους την Κυριακή, να αποδοκιμάσουν την πρακτική που οδήγησε τα τελευταία χρόνια στην ανυπαρξία το Δικηγορικό Σύλλογο και να συμπαραταχθούν στη "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση".

Στην κοινή δήλωσή τους οι έξι αναφέρουν ότι η υποψηφιότητα του Β. Δημόπουλου για την προεδρία του ΔΣΑ εκφράζει τη θέληση να αντιστραφεί η αρνητική πορεία που ακολουθεί ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία έχει η γνώμη τους ότι "η φωνή των δικηγόρων στα μεγάλα ζητήματα, της δημοκρατίας, του δικαίου, της δικαιοσύνης, της λειτουργίας του κράτους, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και του αυταρχισμού, έχει πάψει να ακούγεται ή να έχει οποιαδήποτε βαρύτητα".

Τέλος, οι έξι αναφέρουν στη δήλωσή τους ότι ο συνδυασμός της "Δικηγορικής Αγωνιστικής Κίνησης" με σοβαρότητα και αξιοπιστία εκφράζει το δρόμο της αντίστασης στις πρακτικές απαξίωσης του ΔΣΑ και της δικηγορίας.

Στο μεταξύ, δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και τα μηνύματα που καταφθάνουν είναι ότι η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" θα βγει ενισχυμένη και από καλύτερες θέσεις θα εξακολουθήσει να δίνει τη μάχη για τους δικηγόρους με μικρά και μεσαία εισοδήματα. Καθημερινά, κλιμάκια του συνδυασμού επισκέπτονται τους χώρους των δικαστηρίων και έρχονται σε άμεση επαφή με τους μαχόμενους δικηγόρους. Η γενιά των μαχόμενων και νέων δικηγόρων βλέπει στη "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" τους πιο γνήσιους εκπροσώπους των συμφερόντων του δικηγορικού κόσμου και αυτούς που αταλάντευτα θα αγωνιστούν για τα προβλήματά τους.

Μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει η παράταξη στους νέους δικηγόρους και αναμένεται να έχει σημαντική άνοδο μεταξύ των νέων δικηγόρων. Εξάλλου, είναι ο συνδυασμός που οι υποψήφιοι για το ΔΣ του ΔΣΑ έχουν τη μικρότερη ηλικία, μόλις 38 χρόνια ο μέσος όρος. Στη ΔΑΚ δεν υπάρχουν υποψήφιοι μεγαλοδικηγόροι, ευσχήμονες μεγαλοπαράγοντες, καθηγητές πανεπιστημίων κλπ. Είναι η παράταξη που εκφράζει τους δικηγόρους με μικρά και μεσαία εισοδήματα και κυρίως τους νέους δικηγόρους.

ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ
Εντονες αντιδράσεις για το δήθεν Πανεπιστήμιο

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει στον Εβρο, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας να ανακηρύξει επίτιμο δημότη τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη, με αφορμή την παρουσία του στο νομό σήμερα και αύριο, οπότε θα ανακοινώσει την ίδρυση τριών δήθεν πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Και λέμε δήθεν, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται για πανεπιστημιακές σχολές ή Προγράμματα Σπουδών Επιλογής.

Αναπάντητα, όμως, φαίνεται πως παραμένουν και μια σειρά άλλα ερωτήματα. Οπως καταγγέλλει η Β ΕΛΜΕ Εβρου δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποια θα είναι η χρηματοδότησή τους τώρα και στο μέλλον, ποια θα είναι η υλικοτεχνική υποδομή για τη λειτουργία τους, αλλά και για την ουσιαστική έρευνα, ποια προβλήματα θα προκύψουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από την υποδομή των οποίων θα παραχωρηθούν κτίρια για τη στέγαση των Τμημάτων, και πώς αυτά θα λυθούν και φυσικά με ποιο Επιστημονικό Διδακτικό Τεχνικό Προσωπικό θα στελεχωθούν και πότε.

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Αλεξανδρούπολης σημειώνει πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δημόσιο αίσθημα που έχει προκαλέσει η "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" στην εκπαιδευτική κοινότητα. Μια μεταρρύθμιση για την οποία, όπως αναφέρει, προωθείται χωρίς διάλογο και παρά τις έντονες αντιδράσεις του εκπαιδευτικού χώρου.

Η Α ΕΛΜΕ Εβρου, αλλά και ο Σύλλογος Αδιόριστων Καθηγητών του νομού, καλούν το λαό της περιοχής να γυρίσει την πλάτη στη φιέστα που στήνει ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και να δώσει τη δική του απάντηση, διεκδικώντας ουσιαστική δημόσια και δωρεάν παιδεία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πρυτανικές αυθαιρεσίες καταγγέλλουν οι φοιτητές

Για κατάχρηση εξουσίας καταγγέλλει το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) ο Σύλλογος Φοιτητών, με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση του πρύτανη σε συνέλευση του εκλεκτορικού Σώματος για τη μονιμοποίηση μιας καθηγήτριας στο Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Πολιτικών Σπουδών (ΔΕΟΠΣ).

Σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Φοιτητών του ΠΑΜΑΚ, ο πρύτανης Μ. Χατζηπροκοπίου,κατά παράβαση του νόμου, συγκάλεσε τη συνέλευση του εκλεκτορικού Σώματος, ενώ απουσίαζε ο πρόεδρος του Τμήματος Η. Θερμός και παρά το γεγονός ότι στην προηγούμενη συνέλευσή του είχε αποφανθεί πως δε θα προχωρήσει στη μονιμοποίηση της συγκεκριμένης καθηγήτριας. Οι φοιτητές αντέδρασαν και με τη μαζική παρουσία τους κατάφεραν να διακόψουν τη συνεδρίαση. Ετσι, ο πρύτανης που ήθελε πάση θυσία να ανατρέψει την προηγούμενη απόφαση, μετέφερε τη συνεδρίαση σε εξωπανεπιστημιακό χώρο...

Η προεδρεία του πρύτανη στο εκλεκτορικό Σώμα, καλύφθηκε πίσω από σχετική απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, ενώ προβλέπεται ρητά πως για μια τέτοια πρακτική απαιτείται απόφαση της Συγκλήτου.

Το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών καταγγέλλει πως στην ουσία η μεθόδευση αυτή αποτελεί κατάχρηση εξουσίας, αυθαιρεσία, υπονόμευση της αυτονομίας, ανεξαρτησίας και κυριαρχίας του Τμήματος ΔΕΟΠΣ αλλά και των θεσμικών, συλλογικών οργάνων του.

Τέλος, ο Σύλλογος Φοιτητών καλεί τις πρυτανικές αρχές να πάρουν πίσω την απόφαση αυτή για να περιφρουρηθεί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η λειτουργία του Τμήματος αλλά και ολόκληρου του Πανεπιστημίου, αφού δημιουργεί προηγούμενο για παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΣΑΠ
Νέα στάση εργασίας σήμερα

Με νέα 4ωρη στάση εργασίας 1-5 μ.μ. συνεχίζονται και σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τα πράσινα λεωφορεία, ενώ η διοίκηση των ΗΣΑΠ με προσφυγή της στα δικαστήρια ζητά να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες.

Η εκδίκαση της προσφυγής έχει οριστεί για σήμερα στις 11.30 π.μ., ενώ στη 1 μ.μ. αρχίζει η στάση εργασίας των εργαζομένων, οι οποία θα γίνει κανονικά, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου.

Με χτεσινή τους ανακοίνωση τα Σωματεία Εργαζομένων ΗΣΑΠ καταγγέλλουν ότι κυβέρνηση και διοίκηση επιχειρούν να ανατρέψουν όλο το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και να επιβάλουν μοντέλα εργασίας του μακρινού παρελθόντος. Ειδικότερα, καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση με τον τελευταίο νόμο 2669/98 ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, επιχειρώντας παράλληλα να αφαιρέσει κάθε δικαίωμα στους εργαζόμενους, με απαρχή τη δραστική μείωση των τακτικών αποδοχών και την κατάργηση: Των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του 8ωρου και του 5ήμερου, του κανονισμού προσωπικού, καθώς και όλων των ασφαλιστικών ταμείων των ΗΣΑΠ.

Οπως καταγγέλλουν ακόμα οι εργαζόμενοι, κυβέρνηση και διοίκηση επικαλούνται την ανάγκη εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών, κρύβοντας παράλληλα τη μεγάλη αλήθεια, ότι διατηρούν στο ακέραιο όλες τις αιτίες που μέχρι σήμερα έχουν προκαλέσει προβλήματα στην αξιοπιστία του συστήματος των αστικών συγκοινωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό και τα πράσινα έχουν κηρύξει άλλη μια 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη, ενώ προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Με χτεσινή του ανακοίνωση το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά αναφέρει ότι συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων των ΗΣΑΠ και όλων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ για την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες, ενώ αποφάσισε την κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας (1-3 μ.μ.) την ερχόμενη Τρίτη, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

Ο Βασίλης Δημόπουλος, υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ