ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"18 ΑΝΩ"
Νότες αγώνα και ... θεραπείας!

Συναυλία την Πέμπτη 4 Μάρτη 1999 στο "Ρόδον"

Παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα εξασφαλίσει την παραμονή των 14 θεραπευτών στη θεραπευτική κοινότητα "18 Ανω", εντούτοις έχουν περάσει περάσει μέρες απ' την ημέρα που έληξε η σύμβασή τους (21.1.1999) και η θεραπευτική διαδικασία και συνέχεια σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο βρίσκεται ακόμα "στον αέρα".

Στις 12.2.1999 ο υπουργός Υγείας, Λ. Παπαδήμας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "υπήρξε δέσμευση κυβερνητική στη Βουλή ότι θα λύσει νομοθετικά το θέμα", ενώ απαντώντας στο ερώτημα αν θα είναι οι ίδιοι θεραπευτές, ο Λ. Παπαδήμας απάντησε: "Ναι, θα είναι οι ίδιοι θεραπευτές".

Εκτοτε το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, παρά την υιοθέτηση απ' τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής του αιτήματος για νομοθετική λύση, ώστε να υπάρξει συνέχεια στο θεραπευτικό έργο, καθώς κάθε άλλη λύση δεν εξασφαλίζει αυτή τη δυνατότητα.

Το "18 Ανω" συνεχίζει για δεύτερο μήνα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τους 14 θεραπευτές του. Μεθαύριο Πέμπτη, 4.3.1999, στις 8.30 μμ θα γίνει συναυλία στο "Ρόδον", με τους Ορφέα Περίδη, Μανώλη Λιδάκη, Παντελή Θαλασσινό, Βασίλη Καζούλη, Μίλτο Πασχαλίδη, Βάλια Κάλντα και τους Αχαιούς.

Η θεραπευτική ομάδα, οι απεξαρτημένοι και οι γονείς, με την ενεργό συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας που βρίσκεται στο πλευρό τους συνεχίζουν να αντιστέκονται, υπερασπίζοντας αταλάντευτα το δικαίωμα της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω" να λειτουργεί με όρους επιστημονικής επάρκειας και θεραπευτικής αυτοτέλειας, "για να μπορεί το ΕΣΥ να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον τομέα της απεξάρτησης", όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το "18 Ανω".

Οι άνθρωποι του "18 Ανω", που μέσα από τη δράση τους δίνουν το μήνυμα της μάχης για μια άλλη στάση ζωής με αξία και αξιοπρέπεια, προσκαλούν στη συναυλία της Πέμπτης, όλους όσοι λένε "όχι" στην απάθεια και στην άρνηση του υπουργείου Υγείας, που πλήττει τη θεραπευτική συνέχεια - θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων θεραπευομένων - και απαξιώνει ένα από τα καλύτερα προγράμματα απεξάρτησης στον κόσμο, ειδικότερα τη στιγμή που το πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα μας παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Κλίβανος επικίνδυνων συνθηκών;

Μπορεί να δουλεύουν σε νοσοκομείο, όμως καθημερινά παίζουν την υγεία τους κορόνα - γράμματα. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στο χώρο της αποστείρωσης στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας (ΠΠΓΝΠ), οι οποίοι δουλεύουν στον κλίβανο αποστείρωσης του νοσοκομείου, όπου χρησιμοποιούνται ουσίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν "καρκίνο και κληρονομικές γενετικές βλάβες", σύμφωνα με τις προδιαγραφές των κατασκευαστών τους.

Στο ΠΠΓΝΠ λειτουργεί κλίβανος για την αποστείρωση των θερμοευαίσθητων πλαστικών εργαλείων του χειρουργείου. Σ' αυτόν χρησιμοποιείται οξείδιο του αιθυλενίου (ΕΟ),ένα ιδιαίτερα τοξικό αέριο που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία όσων εκτεθούν σε αυτό. Σύμφωνα με τα επιστημονικά εγχειρίδια, το ΕΟ "είναι ένα αλκαλιούχο αέριο, το οποίο παρά τις αποστειρωτικές του ιδιότητες είναι ένα πολύ επικίνδυνο τοξικό αέριο". Μάλιστα, ο Οργανισμός Ασφάλειας και Υγείας του Προσωπικού (OSHA) χαρακτηρίζει το ΟΕ "μεταλλαξιογόνο και καρκινογόνο παράγοντα για τον άνθρωπο και χημικό παράγοντα που ευθύνεται για νευρολογικές παθήσεις και ανεπιθύμητα αποτελέσματα αναπαραγωγής στους ζώντες οργανισμούς".Είναι χαρακτηριστικό ότι αποφασίστηκε να σταματήσει η παραγωγή του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι το 2015. Μάλιστα στην Ευρώπη έχει ήδη πάψει να χρησιμοποιείται, καθώς "η τοξικότητα, η καρκινογόνος δράση και η καταστροφική επίδραση στο περιβάλλον του οξειδίου του αιθυλενίου οδήγησαν τους ερευνητές σε νέο σύστημα αποστείρωσης των θερμοευαίσθητων υλικών με υπεροξείδιο του υδρογόνου (πλάσμα) που είναι ακίνδυνο για τον χρήστη, τον ασθενή, το περιβάλλον αλλά και τα υλικά". Αλλά και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας μας, όπως π.χ. στο Νοσοκομείο του Πύργου, δε λειτούργησε ποτέ τέτοιος κλίβανος επειδή οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να εκθέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Παρ' όλα αυτά, οι 30 εργαζόμενοι της αποστείρωσης στο Νοσοκομείο του Ρίου συνεχίζουν εδώ και χρόνια να εκτίθενται σε κίνδυνο χρησιμοποιώντας τον κλίβανο οξειδίου του αιθυλενίου, χωρίς μάλιστα τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης. Δε γνωρίζουν καν αν υπάρχουν μέτρα προστασίας. Δε γνωρίζουν αν υπάρχουν διαρροές ή αν εκτίθενται στο αέριο, το οποίο είναι άχρωμο και άοσμο και μόνο με ειδικούς μετρητές μπορεί να ανιχνευτεί η διαρροή του. Φυσικά τέτοιοι μετρητές στο ΠΠΓΝΠ δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει όμως ούτε κάποιος ειδικός τεχνικός που θα εξασφαλίζει τα μέτρα προστασίας, αν και τέτοια θέση προβλέπεται από το νόμο. Η μόνη επαφή τους με κάποιον ειδικό είναι όποτε επισκέπτεται το ΠΠΓΝΠ κάποιος τεχνικός της κατασκευάστριας εταιρίας του κλιβάνου για να κάνει συντήρηση στο μηχάνημα.

Οταν αρχίζει ο κλιβανισμός πρέπει το αέριο να διαφεύγει από τον αεραγωγό ο οποίος πρέπει να είναι 3 μέτρα από την οροφή του κτιρίου. Πριν από καιρό, ο αγωγός χάλασε αλλά οι εργαζόμενοι δε γνωρίζουν αν έχει αντικατασταθεί.

Η διοίκηση του ΠΠΓΝΠ αλλά και η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων "ποιούν την νήσσαν", παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ζητήσει από παλιότερα να γίνουν μετρήσεις διαρροών του αερίου αλλά ποτέ δεν τους ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματά τους. Με ευθύνη της διοίκησης του ΠΠΓΝΠ και της πλειοψηφίας του Σωματείου δεν υπάρχει στο νοσοκομείο επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας, η οποία θεωρείται αναγκαία. Στελέχη της ΕΣΑΚ Υγειονομικών μιλούν ακόμα και για την αναγκαιότητα πρόσληψης γιατρού εργασίας και ειδικευμένου τεχνικού. Οι εργαζόμενοι με αναφορές τους ζητούν εδώ και χρόνια την άμεση απομάκρυνση του κλιβάνου και την αντικατάστασή του από άλλον, που δε θα θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους. Ως τότε, ζητούν να παρθούν μέτρα προφύλαξης που, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, προβλέπουν τη "στεγανοποίηση του κλιβάνου σε γυάλινη καμπίνα με τέλειο σύστημα εξαερισμού και υπερευαίσθητους ανιχνευτές αερίου που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε τυχόν διαρροές".

Ομως η διοίκηση του ΠΠΓΝΠ κωφεύει.

"Εκσυγχρονιστικά" μπερδέματα

Φαίνεται ότι οι πρωτοβουλίες της ΕΣΑΚ Υγειονομικών για την ενημέρωση και τη δραστηριοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία πάνω στα προβλήματά τους, και στην κατεύθυνση ανάκτησης των ταξικών χαρακτηριστικών του συνδικαλιστικού κινήματος, ενόχλησαν κάποιους.

Ετσι, στο Νοσοκομείο του Βόλου σκίστηκαν κάποιες αφίσες που ανήγγειλαν την περιοδεία της αντιπροέδρου της ΠΟΕΔΗΝ και στελέχους της ΕΣΑΚ, Λέτας Μεθωνιού. Οπως αποκαλύφθηκε μετά, τις αφίσες τις έσκισαν κάποιοι απ' το χώρο της φιλοκυβερνητικής παράταξης, επειδή δεν ήξεραν αν η συνδικαλίστρια περιοδεύει στο νοσοκομείο ως αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ή ως στέλεχος της ΕΣΑΚ.

"Εκσυγχρονιστικά" μπερδέματα, δηλαδή, καθώς κάποιοι έχουν αναλάβει το ρόλο του χειροκροτητή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και της αδρανοποίησης των συνδικάτων.

Πρόκειται όμως για ένα μοιραίο για τους εργαζόμενους ρόλο, ο οποίος θα αποδειχτεί επικίνδυνος και για τους ίδιους τους συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης.

Σήμερα η εκλογοαπολογιστική της ΕΙΝΑΠ

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ θα γίνει αύριο, 3.3.1999, στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", ώρα 12 μ.

Εάν πραγματοποιηθεί η ΓΣ, το πιο πιθανό είναι να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ στις 13, 14 και 15 Μάρτη 1999 στο Νοσοκομείο "Ελενα".

Καθυστερεί η Ελλάδα

Οι Γιατροί του Κόσμου με ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν τη χθεσινή έναρξη εφαρμογής της Διεθνούς Συμφωνίας για την κατάργηση των Ναρκών κατά προσωπικού.

"Η συμφωνία αυτή, τονίζουν, που έχει υπογραφεί από 145 κράτη, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα, προβλέπει τη διακοπή της παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης του βάρβαρου και ύπουλου αυτού όπλου, ενώ μέχρι σήμερα δεν την έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα" αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου και διαπιστώνουν ότι ενώ έχουν επικυρώσει τη συνθήκη περισσότερες από 50 χώρες, το ελληνικό Κοινοβούλιο καθυστερεί αδικαιολόγητα την επικύρωσή της.

Θεατρική παράσταση των παιδιών του "18 Ανω" για την ανανέωση των συμβάσεων των θεραπευτών

Φαρμακερές διαπιστώσεις

Τα τελευταία 5 χρόνια οι δαπάνες για φάρμακα στη χώρα μας αυξήθηκαν περίπου κατά 166%, παρά το ότι είχαμε μείωση των τιμών τον Οκτώβρη του 1997 κατά 22% (κατάργηση των υπέρ τρίτων εισφορών κλπ.). Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των φαρμακευτικών δαπανών επανήλθε περίπου στα επίπεδα του 1995 - 1996.

Τα παραπάνω είναι διαπιστώσεις που έγιναν στο 3ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι άλλες διαπιστώσεις είναι:

  • Η δαπάνη για φάρμακα ανέρχεται περίπου στο 25 επί του συνόλου των δαπανών υγείας. Η άμεση σχέση φαρμακευτικής δαπάνης προς ΑΕΠ είναι στο 2,08%, παρά το ότι η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση, σε κατά κεφαλήν δαπάνη για φάρμακα (μετά την Πορτογαλία).
  • Τα παραγόμενα φάρμακα μειώθηκαν σημαντικά. Η σχέση παραγόμενων - εισαγομένων το 1990 ήταν 70% - 30% αντίστοιχα και σήμερα η σχέση αυτή έχει αντιστραφεί και είναι περίπου 65% - 35%. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε πλήρη αφελληνισμό της φαρμακευτικής παραγωγής.
"Λαϊκή" έγκληση!

Πάει πολύς καιρός τώρα που οι γιατροί του "Λαϊκού" βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ζητώντας βελτίωση της υποδομής και ασφαλή προγράμματα εφημεριών. Επίσης, πάνε πολλές μέρες που οι γιατροί του νοσοκομείου διά των επιστημονικών και συνδικαλιστικών τους φορέων ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα.

Αντί απάντησης ήρθε η έγκληση του προέδρου του νοσοκομείου, με την οποία ζητά απ' τους διευθυντές των κλινικών να τον ενημερώσουν για το τι κάνουν οι γιατροί στη διάρκεια της παρουσίας τους στο νοσοκομείο.

Αλήθεια, πριν οι εγκαλούντες τους γιατρούς στείλουν τις απανταχούσες τους, έκαναν έλεγχο για το τι μπορούν να προσφέρουν οι γιατροί στην κατάσταση που βρίσκεται το νοσοκομείο;

Η μήπως νόμισαν ότι με την παρουσία του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, πριν ένα χρόνο, λύθηκε το πρόβλημα της "παρέμβασης στην καθημερινότητα", όπως αρέσκονται να λένε, εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου, οι επιδειξίες του "εκσυγχρονισμού";



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ