Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φαρμακερές διαπιστώσεις

Τα τελευταία 5 χρόνια οι δαπάνες για φάρμακα στη χώρα μας αυξήθηκαν περίπου κατά 166%, παρά το ότι είχαμε μείωση των τιμών τον Οκτώβρη του 1997 κατά 22% (κατάργηση των υπέρ τρίτων εισφορών κλπ.). Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των φαρμακευτικών δαπανών επανήλθε περίπου στα επίπεδα του 1995 - 1996.

Τα παραπάνω είναι διαπιστώσεις που έγιναν στο 3ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι άλλες διαπιστώσεις είναι:

  • Η δαπάνη για φάρμακα ανέρχεται περίπου στο 25 επί του συνόλου των δαπανών υγείας. Η άμεση σχέση φαρμακευτικής δαπάνης προς ΑΕΠ είναι στο 2,08%, παρά το ότι η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση, σε κατά κεφαλήν δαπάνη για φάρμακα (μετά την Πορτογαλία).
  • Τα παραγόμενα φάρμακα μειώθηκαν σημαντικά. Η σχέση παραγόμενων - εισαγομένων το 1990 ήταν 70% - 30% αντίστοιχα και σήμερα η σχέση αυτή έχει αντιστραφεί και είναι περίπου 65% - 35%. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε πλήρη αφελληνισμό της φαρμακευτικής παραγωγής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ