Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"
Επικίνδυνες εξελίξεις για την παιδεία και τους εκπαιδευτικούς

Συνάντηση χτες του ΔΣ της ΟΛΜΕ, με τον υφυπουργό Παιδείας για το θέμα της αναπλήρωσης της ύλης

Το ζήτημα της αναπλήρωσης της ύλης ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο, ενώ το ίδιο θέμα απασχόλησε και τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Κατά τη συνάντηση, ο υφυπουργός Παιδείας απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει περικοπή της ύλης, ενώ για το ζήτημα της αποζημίωσης των καθηγητών, που θα διδάξουν τις επιπλέον ώρες, ο Γ. Ανθόπουλος επιφυλάχτηκε να απαντήσει μέσα στη βδομάδα, μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Το ζήτημα, που έχει προκύψει, είναι αν η εργασία που προσφέρεται για την αναπλήρωση είναι πρόσθετη ή οφειλόμενη και ανάλογα κρίνεται το αν πρέπει να αμειφθεί ή όχι. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, πάντως, κρίνει ότι δε στοιχειοθετείται τυπική υποχρέωση των εκπαιδευτικών για εργασία τα Σάββατα και αποφάσισε, όταν χρειαστεί, να καλύψει τους εκπαιδευτικούς που θα υποχρεωθούν να δουλέψουν τα Σάββατα με απεργιακή κινητοποίηση.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας, τέθηκε και το ζήτημα του "Διεθνούς Απολυτηρίου" και της προνομιακής μεταχείρισης των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι δεν υποχρεούνται να δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, με βάση τα λεγόμενα του υφυπουργού, υπάρχει ο κίνδυνος η ανισότητα αυτή να γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Ο υφυπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι έχει συσταθεί επιτροπή που εξετάζει το θέμα. Ομως, επειδή το "Διεθνές Απολυτήριο" θεωρείται ξένος τίτλος (όπως π. χ. ο τίτλος του Γαλλικού Λυκείου) υπάρχει ενδεχόμενο πολύ σύντομα, στα πλαίσια των υποχρεώσεων της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι τίτλοι αυτοί να αναγνωρίζονται αυτόματα ως ισότιμοι με το απολυτήριο του "ενιαίου" λυκείου. Χωρίς, δηλαδή, την υποχρέωση οι κάτοχοι του "Διεθνούς Απολυτηρίου" να δίνουν εξετάσεις στη Γ Λυκείου, και μόνο με το βαθμό του "Διεθνούς Απολυτηρίου" θα γίνεται και η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Με αφορμή τη συζήτηση για την πορεία του κλάδου στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, η ΔΕΕ καταγγέλλει ότι από τις μέχρι τώρα συζητήσεις στο ΔΣ για τη γενική συνέλευση"Οργανωτική 2", "εκφράζεται από μέρους της συναινετικής πλειοψηφίας του ΔΣ η προτεραιότητα για το οργανωτικό συνέδριο, με μια επικίνδυνη λογική που στοχεύει στην ανατροπή της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων, στην κατάργηση ουσιαστικά των μαζικών διεργασιών και της γενικής συνέλευσης και αντικατάστασή τους με ένα νέο σχήμα, κατά το οποίο οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ανά σχολείο. Δηλαδή, προσπαθούν να μετατρέψουν την οργανωτική δομή της ΟΛΜΕ στα πρότυπα ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικάτων, όπου οι αποφάσεις δε λαμβάνονται από τις γενικές συνελεύσεις, αλλά μια συγκυριακή πλειοψηφία", τονίζουν κύκλοι της ΔΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ