ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙ "ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΩΝ" ΚΑΙ "ΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ"...

Η επιτυχία του μουσικού συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος, η συμμετοχή του κόσμου που πήρε μορφή λαοθάλασσας, αποδεικνύει κάτι που ο λαός το γνωρίζει, αλλά οι κυβερνώντες θέλουν να το προσπερνούν μέσω της στροφής των προβολέων που διαθέτουν προς τις αίθουσες του... Χρηματιστηρίου: "Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει" είναι το συμπέρασμα, ακόμα κι αν όσοι μελοποίησαν αυτή τη βασική αλήθεια, την ξεχνούν...

Εχει, δε, πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ένωσαν προχτές τη φωνή τους και εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό, παρά τις πολύμορφες προσπάθειες που προηγήθηκαν για να εμποδιστεί, όχι μόνο η συμμετοχή των Αθηναίων στην εκδήλωση, αλλά ακόμα και η ίδια η πραγματοποίηση της συναυλίας.

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να καταγραφεί, είναι το ιδιαίτερα θετικό γεγονός των πολυάριθμων πρωτοβουλιών που ξεδιπλώθηκαν εκ μέρους μαζικών φορέων, από την πρώτη κιόλας στιγμή της υπόθεσης Οτσαλάν. Εξαιρετικά ελπιδοφόρο είναι το μήνυμα που εκπέμπει το "παρών" τόσων και τόσων ανθρώπων της Τέχνης, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, που μετουσιώθηκε με την κοινή τους εμφάνιση στην προχτεσινή συναυλία στο Σύνταγμα, καθώς και στη συναυλία της περασμένης Πέμπτης, στα Προπύλαια. Αν μη τι άλλο, επιβεβαιώθηκε ότι όταν οι άνθρωποι του Πολιτισμού συναντούν και συγχρονίζονται με το λαϊκό αίσθημα, τότε προκύπτει "καλό συνταίριασμα". Ενα "συνταίριασμα" που η αξία του μόνο με στίχους σαν εκείνους του Ρίτσου, που 'λεγε ότι "εμείς αδερφέ μου τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο", μπορεί να αποδοθεί.

Είναι κάτι που ο τόπος το είχε και το έχει ανάγκη. Πολύ περισσότερο, αν σκεφτεί κανείς ότι μετά το '90, είναι η πρώτη φορά που με τέτοιο τρόπο ο κόσμος της διανόησης και της Τέχνης αναλαμβάνει, ανεβαίνοντας κι αυτός στη σκηνή με τόσο ηχηρό τρόπο, να δηλώσει το "ως εδώ". Ενα "ως εδώ" που πολλές φορές ο ελληνικός λαός αισθάνθηκε την ανάγκη να αναφωνήσει και πριν από την υπόθεση Οτσαλάν που συγκλόνισε τους πάντες.

***

Αυτό το συναίσθημα ανάτασης, αλληλεγγύης, προσφοράς και συμμετοχής δε θα ήταν λογικό αν κάποιοι το άφηναν στο απυρόβλητο. Ετσι τούτες τις μέρες - και κυρίως με αφορμή τη συναυλία της Δευτέρας - γίναμε μάρτυρες έκφρασης ορισμένων απόψεων και αντιλήψεων που, κατά τη γνώμη μας, είναι από λαθεμένες έως βαθιά λαθεμένες και από ζημιογόνες έως υπονομευτικές αυτού του "συνταιριάσματος", για το οποίο μιλήσαμε παραπάνω.

Πρόκειται για απόψεις που θέλουν να δώσουν το στίγμα του "απολίτικου" σε αυτές τις εκδηλώσεις, να τις εμφανίσουν αποσπασμένες από το πολιτικό υπόβαθρο των γεγονότων που τις γεννά, λες και η ανάγκη εκδήλωσης της αλληλεγγύης προς τον κουρδικό λαό δεν είναι - αυτονόητα - μια πολιτική πράξη, ή δεν προέκυψε με τόσο επιτακτικό τρόπο, λόγω ενός κατ' εξοχήν πολιτικού λόγου, όπως η σύλληψη του Κούρδου ηγέτη και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντί του.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και με πιο προωθημένη στόχευση, κινείται η άποψη που επιχειρεί με τεχνητό, αβάσιμο και - ορισμένες φορές - με επικίνδυνο τρόπο, να "αποκομματικοποιήσει" τις λαϊκές αντιδράσεις και εκδηλώσεις. Με αφορμή, δε, τη συναυλία της Δευτέρας, μερικοί προσπάθησαν να δαιμονοποιήσουν την ύπαρξη των κομμάτων στο πολιτικό σύστημα, και διά αυτού του τρόπου να καλλιεργήσουν μια γενική, ισοπεδωτική και αφοριστική αντίληψη για τα κόμματα.

***

Εμείς πιστεύουμε ότι κανείς δεν έχει την υποχρέωση να παίρνει την έγκριση των κομμάτων για να προβεί στην τάδε ή τη δείνα πολιτική πράξη. Και το τραγούδι αλληλεγγύης προς τον κουρδικό λαό είναι πολιτική πράξη. Πιστεύουμε, παράλληλα, ότι τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να παίρνουν θέση, επίσημα και χωρίς μισόλογα, με πράξεις και όχι με "πομφόλυγες", σε ό,τι αφορά τα πολιτικά ζητήματα. Και εκείνο που απαιτείται είναι να κρίνονται τα κόμματα για αυτή τους τη στάση.

Τα παραπάνω είναι αναγκαίο να διασαφηνιστούν και να κατανοηθούν κυρίως από τους καλόπιστους. Και τούτο, διότι είναι παλιά η εμπειρία που θέλει η προσπάθεια απαξίωσης της πολιτικής - ως συμπεριφορά του καθενός μας - να υπηρετείται μέσω μιας "μοδάτης" επίδειξης... απέχθειας προς τα κόμματα, γενικώς. Το, τουλάχιστον, λαθεμένο, της συστράτευσης ορισμένων σε αυτή την επιχείρηση, πέραν του γεγονότος ότι - αντικειμενικά - λειτουργεί ενισχυτικά, τελικά, για κάποια κόμματα (σ.σ.: πρόκειται για εκείνα τα κόμματα που βολεύονται μέσω της ισοπέδωσης αφού έτσι δε φαίνονται οι ευθύνες τους), καταλήγει να είναι και αντιδημοκρατικό.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Το συναίσθημα ανάτασης, αλληλεγγύης, προσφοράς και συμμετοχής, που εκδηλώθηκε και στη συναυλία της Δευτέρας, δε θα ήταν λογικό αν κάποιοι το άφηναν στο απυρόβλητο. Ετσι, τούτες τις μέρες - και κυρίως με αφορμή τη συναυλία στο Σύνταγμα - γίναμε μάρτυρες έκφρασης ορισμένων απόψεων και αντιλήψεων που, κατά τη γνώμη μας, είναι από λαθεμένες έως βαθιά λαθεμένες και από ζημιογόνες έως υπονομευτικές του "συνταιριάσματος" ανάμεσα στους ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης με το λαϊκό αίσθημα

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
Μοναδική λύση το "σκέπασμα" του δρόμου

- Γιατί ζητάνε την υπογειοποίηση της λεωφόρου Σταυρού - Ελευσίνας οι κάτοικοι Βριλησσίων και Χαλανδρίου;

- Το μέγεθος του προβλήματος είναι πάρα πολύ μεγάλο και οι κάτοικοι, εδώ και αρκετά χρόνια, μπροστά στην αδιαφορία του Δημοτικού Συμβουλίου κινητοποιήθηκαν, δημιούργησαν την Επιτροπή Αγώνα και ανάγκασαν τη δημοτική αρχή στον ένα ή άλλο βαθμό να ενεργοποιηθεί με τη σειρά της. Τα προβλήματα από την κατασκευή του δρόμου πλήττουν όλους τους κατοίκους - όχι μόνο των Δήμων Βριλησσίων και Χαλανδρίου αλλά και άλλων δήμων - ανεπανόρθωτα.

Επιγραμματικά, λέμε ότι η μόλυνση, ο θόρυβος, η παραβίαση χρήσης γης ως αμιγούς κατοικίας των παράπλευρων δρόμων, τα συνεργεία που θα προκύψουν, αλλά και το αμαξοστάσιο που πρόκειται να γίνει δίπλα στη Σταυρού - Ελευσίνας, μαζί με το χώρο μετεπιβίβασης στα αστικά λεωφορεία, δημιουργούν ένα πολύ οξυμένο πρόβλημα. Οπως η κοπή χιλιάδων δέντρων και η αντίστοιχη τσιμεντοποίηση ελεύθερων χώρων. Το πρόβλημα δεν κάνει διακρίσεις, γι' αυτό και η κινητοποίηση των κατοίκων είναι δίκαιη και καθολική.

- Πώς κρίνετε την τοποθέτηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης στη συγκέντρωση των κατοίκων την περασμένη Κυριακή, που είπε ότι τα προβλήματα θα λυθούν με τη βύθιση της λεωφόρου;

- Είναι καθαρό ότι οι κάτοικοι των Βριλησσίων ομόφωνα έχουν απορρίψει μια τέτοια λύση. Δηλαδή, λύση που επιβάλλει μία τάφρο μεταξύ Βριλησσίων και Χαλανδρίου. Η βύθιση δε λύνει κανένα πρόβλημα και οι κάτοικοι, ομόφωνα, έχοντας μαζέψει χιλιάδες υπογραφές, ζητούν όλος ο δρόμος (οδός Αττικής) και τα 1.200 μέτρα να γίνουν υπόγεια και σκεπαστά, με χώρους πρασίνου και αθλοπαιδιών. Με αυτή την έννοια, δεν πρόκειται να συμφωνήσουν ούτε στη βύθιση, που προτείνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, ούτε στο να κάνουν μερικά μέτρα μόνο υπόγειο και σκεπαστό το δρόμο.

Πρέπει να σημειώσω ότι το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τις αποφάσεις της Επιτροπής Αγώνα, διευκόλυνε και επέτρεψε να κοπούν τα δέντρα στην οδό Αττικής και να τη μεταβάλουν σε "κρανίου τόπο", αντί να καλέσει σε άμεση κινητοποίηση τους κατοίκους και με απορριμματοφόρα να μην επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Ανεξάρτητα από αυτή την εξέλιξη, ο αγώνας των κατοίκων θα συνεχιστεί γιατί είναι μονόδρομος για τη σωτηρία των Βριλησσίων.

- Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο ίδιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης μίλησε ακόμα για αναγκαιότητα "πολιτικής συναίνεσης", ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι δε βοηθούν στην επίλυση του θέματος τοποθετήσεις βουλευτών, για "πανωπροίκια και για συμφωνίες με εργολάβους";

- Πρέπει να πούμε ότι αυτή η τοποθέτηση είναι υποκριτική, αφού είναι γνωστό ότι αναφέρεται στους βουλευτές του ΚΚΕ, που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι οι μόνοι που δίνουν πάντα το "παρών" στις κινητοποιήσεις των κατοίκων των Βριλησσίων, και αν θέλει να ψάξει για συναίνεση θα πρέπει να την αναζητήσει στην κυβερνητική παράταξη και στους μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι με τις αποικιοκρατικές συμβάσεις ληστεύουν και χρεώνουν το δημόσιο με πολλά δισεκατομμύρια. Οι κάτοικοι αργά ή γρήγορα θα αντιληφθούν ότι δεν μπορούν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, είτε στο δήμο είτε στα υπουργεία, να κρατάνε "κάτω από την ίδια μασχάλη δύο καρπούζια". Να είναι δηλαδή και με την κυβερνητική πολιτική, που είναι η πρώτη υπεύθυνη για τα προβλήματα, και από την άλλη δήθεν να αγωνίζονται για τη λύση των προβλημάτων.

Ε. Γ.

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που ταλαιπωρούν τους Κούρδους πρόσφυγες, ζητά, με ανακοίνωσή της, η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" (σελίδα 10).

ΤΟ ΘΕΜΑ των σοβαρότατων λειτουργικών προβλημάτων του ακτινολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Σερρών, έφερε χτες στη Βουλή με Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου (σελίδα 13).

ΖΗΜΙΑ μεγαλύτερη των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιδιορθωθεί, προκάλεσαν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί της Κυριακής και της Δευτέρας στον κεντρικό αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράκ προς την Τουρκία (σελίδα 16).

ΤΙΣ ΔΙΑΠΛΟΚΕΣ του Ιδρύματος "Ερρίκος Ντυνάν" - που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα - με τον επιχειρηματία Γ. Αποστολόπουλο, ο οποίος θα κατέχει και την πλειοψηφία των μετοχών σε κοινή εταιρία, έφεραν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ (σελίδα 22).

ΜΕ ΝΕΑ κινητοποίηση απαντούν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ στην εμμονή της κυβέρνησης για ξεπούλημα της Επιχείρησης σε ιδιώτες, μέσω της θυγατρικοποίησης και του Χρηματιστηρίου (σελίδα 32).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ