ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
8 ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Σε συγκέντρωση και πορεία τη Δευτέρα, καλεί η ΟΓΕ

Απευθύνει προς όλες τις γυναίκες, κάλεσμα διαρκούς αγώνα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Κάλεσμα προς όλες τις γυναίκες να παραβρεθούν την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας,στη συγκέντρωση - πορεία που θα γίνει στις 4 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Η ΟΓΕ, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου, δηλώνει: "Εμείς οι γυναίκες της ΟΓΕ - οργάνωσης που επί 23 χρόνια βρίσκεται μπροστά στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών - θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να συστρατεύσουμε τις γυναίκες του μόχθου και της ανεργίας, τις γυναίκες της συνοικίας και του αγρού, σ' ένα διαρκή αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που μας φέρνει ακόμα πιο πίσω από το 1857, όταν οι ράπτριες της Νέας Υόρκης μάτωσαν για το 8ωρο και την ίση αμοιβή για ίση δουλιά με τους άνδρες".

Η ΟΓΕ καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και της Ενωμένης Ευρώπης που καταργούν το 8ωρο, τις συντάξεις, τα προνοιακά και μη επιδόματα, που ξεκληρίζουν τον αγροτικό πληθυσμό από τη γη του και ρίχνουν τις γυναίκες της ελληνικής υπαίθρου στον Καιάδα του κοινωνικού περιθωρίου. Καταγγέλλει την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, του πολιτισμού, αλλά και την πλειοψηφία των ΜΜΕ που στηρίζουν και προωθούν αυτές τις κυρίαρχες πολιτικές "που εξευτελίζουν τη γυναικεία προσωπικότητα, που ευτελίζουν αξίες και οράματα". Στη συνέχεια καλεί την κυβέρνηση να κατανοήσει ότι ανάπτυξη της χώρας μας με τις γυναίκες άνεργες, μερικώς απασχολούμενες, ανασφάλιστες, αναλφάβητες, εθελόντριες, κοινωνικά αδιάφορες και επαγγελματίες πόρνες, δεν μπορεί να γίνει. Την καλεί, επίσης, να διαφυλάξει και να διευρύνει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να πορευτούν προς την ουσιαστική ισοτιμία, τη χειραφέτηση και την απελευθέρωσή τους.

Τέλος, η ΟΓΕ απαιτεί την κατάργηση των νόμων για την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, την πρόνοια και την παιδεία, καθώς και την έμπρακτη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, "με εκείνους τους νόμους και τις ρυθμίσεις που βοηθούν τις γυναίκες να κατακτήσουν την ισότιμη θέση τους σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους".

"Παλέψτε μέσα απ' τα Συνδικάτα"

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), χαρακτηρίζει την 8η Μάρτη "Παγκόσμια Μέρα Πάλης της εργαζόμενης γυναίκας" και τονίζει: "Η ζωή και η θέση της εργαζόμενης γυναίκας, μέσα σ' αυτό το τοπίο, συνεχώς χειροτερεύει, λόγω και της συγκεκριμένης θέσης της στην κοινωνία. Οι γυναίκες αποτελούν το 63% των ανέργων και το 74% των ανέργων μακράς διαρκείας. Εχουν την πρώτη θέση με 80% περίπου, στην απασχόληση φασόν και το 90% περίπου των απασχολούμενων με ευέλικτες και ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ολο και λιγότερες γυναίκες συγκεντρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, όλο και περισσότερες γυναίκες - μακροχρόνια άνεργες - δεν έχουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κι ασφάλισης".

Το ΕΚΑ καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών, καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να παλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και όλες τις εργαζόμενες να έχουν τακτική επαφή και επικοινωνία με τα σωματεία, τις γραμματείες γυναικών των Σωματείων, καθώς και με τη γραμματεία γυναικών του ΕΚΑ. "Εργαζόμενη γίνε μέλος του συνδικάτου σου, πάλεψε μέσα απ' τα Συνδικάτα για όλα όσα δικαιούσαι", καταλήγει το ΕΚΑ.

  • Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, 150 γυναίκες από τα Γυναικεία Προσφυγικά Σωματεία της Κύπρου, έρχονται στην Αθήνα για να καταγγείλουν την Τουρκία ως υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε βάρος των γυναικών. Από το ερχόμενο Σάββατο έως και τη Δευτέρα 8 Μάρτη, οι γυναίκες της Κύπρου προγραμματίζουν διάφορες εκδηλώσεις.
  • Εκδήλωση με θέμα το ρατσισμό οργανώνει τη Δευτέρα 8 Μάρτη, ο Πανδημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Θεσσαλονίκης.Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27).
  • Εκδήλωση διοργανώνει τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα "Τάσσος" του Δημαρχείου Αμπελοκήπων, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Στην υπηρεσία των γαλακτοβιομήχανων!

Ως υπερασπιστής των συμφερόντων των μεγάλων ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης.Σε δηλώσεις τουπρος τους δημοσιογράφους, "κάλυψε" πλήρως την ασυδοσία της ΔΕΛΤΑ, να κυκλοφορήσει "φρέσκο" παστεριωμένο γάλα με την παραπλανητική ένδειξη "ανώτερης ποιότητας" και διάρκεια ζωής πέντε, αντί για τέσσερις μέρες, που ορίζει η υπάρχουσα νομοθεσία.

Εδειξε επίσης ότι "πληροί τις προδιαγραφές" που θέτουν οι γαλακτοβιομήχανοι για έναν υπουργό, αφού από τη μία δεν ανακοίνωσε ούτε για τους τύπους κάποιο μέτρο για να σταματήσει η προκλητική "παρανομία" της ΔΕΛΤΑ και από την άλλη δεν προχώρησε σε καμία κίνηση προστασίας των καταναλωτών και των συνεταιριστικών εργοστασίων γάλακτος, που πλήττονται καίρια από αυτές τις μεθοδεύσεις. Το μόνο που έκανε ήταν να προχωρήσει σε αστείες και προκλητικές δικαιολογίες, του τύπου ότι η ΔΕΛΤΑ προχωρεί σε μια "διαφημιστική καμπάνια" και ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για παράταση ζωής του "φρέσκου" παστεριωμένου γάλακτος κατά μια μέρα "κυοφορείται" εδώ και πολλούς μήνες από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Φάνηκε ακόμα το πόσο δέσμιος και υποτακτικός των απαιτήσεων των ιδιωτών γαλακτοβιομήχανων είναι, αφού δήλωσε ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα υπογραφεί σύντομα, αγνοώντας τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο για τους καταναλωτές και τα συνεταιριστικά εργοστάσια γάλακτος.

Ακόμα, επιχειρώντας να αποκρύψει τις ευθύνες του για τον "βρόμικο πόλεμο" που έχουν ξεκινήσει ΔΕΛΤΑ και ΦΑΓΕ σε βάρος των συνεταιριστικών εργοστασίων γάλακτος της Θεσσαλίας, ρίχνοντας "επιλεκτικά" τις τιμές στο γάλα μέχρι 90 δραχμές το κιλό, δεν παραδέχτηκε ότι υπάρχει περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού και παρέπεμψε το θέμα στο... υπουργείο Εμπορίου.

Τον υπουργό Γεωργίας, το μόνο που φάνηκε να τον ενδιαφέρει, είναι να υπογραφεί τάχιστα, η παράταση κατά μια μέρα της ημερομηνίας λήξης του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος και να δοθεί η δυνατότητα στις μεγάλες ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες να φτάσουν άνετα όλα τα σημεία πώλησης της χώρας. Δηλαδή να "μονοπωληθεί" η αγορά, σε βάρος των συνεταιριστικών εργοστασίων γάλακτος, που έχουν απομείνει στην επαρχία και κατ' επέκταση σε βάρος των καταναλωτών, οι οποίοι θα είναι και τα θύματα της μεγάλης εξαπάτησης που εξυφαίνεται από τους ιδιώτες γαλακτοβιομήχανους και τις κερδοσκοπικές μεθοδεύσεις τους.

ΕΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
"Γαλαζοπράσινο" ξεπούλημα

Στο "ξεπούλημα" του Γ' Εκκοκκιστηρίου Ματαράγκας,του μεγαλύτερου της περιοχής, προχώρησε η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας (ΕΑΣΚ), καθώς πρόσφατα η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της πήρε την απόφαση να το νοικιάσει "κοψοχρονιάς" σε ιδιώτη εκκοκκιστή. Η "ΛΑΕ - Βιοκαρπέτ", με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη συγκεκριμένη ενέργεια και καλεί το ΔΣ της Ενωσης να αναθεωρήσει την απόφασή του.

"Η ενέργεια αυτή θα είναι ολέθρια για την οργάνωση της Ενωσης, αλλά και για τους χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς του νομού μας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι θα μετατραπούν σε έρμαια των ενοικιαστών" τονίζεται στην ανακοίνωση. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει η "ΛΑΕ - Βιοκαρπέτ", οι αγρότες θα βρεθούν ανυπεράσπιστοι μπροστά στις πιέσεις των ιδιωτών εκκοκκιστών, οι οποίοι στόχο θα έχουν να αγοράζουν το βαμβάκι σε όσο το δυνατόν εξευτελιστικότερες τιμές και να εφαρμόζουν όρους πληρωμών που θα συμφέρουν τους ίδιους και όχι τους αγρότες.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται η ενοικίαση του συνεταιριστικού εκκοκκιστηρίου Ματαράγκας, ως "αποικιακού χαρακτήρα συμφωνία". Ενδεικτικό της απαράδεκτης αυτής συμφωνίας είναι ο όρος να δίνει ο ενοικιαστής στην ΕΑΣΚ 4,5 δραχμές για κάθε κιλό βαμβάκι που θα εκκοκκίζει, ποσό που δεν επαρκεί ούτε καν για τη συντήρηση των μηχανημάτων του εκκοκκιστηρίου!

Καταλήγοντας, η "ΛΑΕ - Βιοκαρπέτ" καλεί το ΔΣ της ΕΑΣΚ να ακυρώσει αυτή τη μεθόδευση και να προχωρήσει η ίδια η Ενωση στη λειτουργία της εκκοκκιστικτής συνεταιριστικής μονάδας, δεδομένου ότι υπάρχει η απαραίτητη υποδομή σε μηχανολογικό εξοπλισμό και κτίρια.

Εκδήλωση στην Πάτρα

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα "8 Μάρτη: Παγκόσμια Μέρα τιμής στην αγωνιζόμενη και εργαζόμενη γυναίκα, η σημερινή πάλη της γυναίκας για τη χειραφέτησή της", θα γίνει την Τετάρτη 10 Μάρτη, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στην Πάτρα.

Την εκδήλωση - που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. - διοργανώνει η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ και θα μιλήσουν οι Μαρία Λαμπρινού,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και Νίκος Καραθανασόπουλος,γραμματέας της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ.

ΣΕΚΑΠ
"Μεγαλώνει" το βιολογικό φίλτρο

Να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό και να αυξήσει τις εξαγωγές "φιλοδοξεί" η διοίκηση της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδας (ΣΕΚΑΠ), αξιοποιώντας το βιολογικό φίλτρο (B.F).

Οπως δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ, με αφορμή την παρουσίαση της κυκλοφορίας ενός νέου τσιγάρου, που έρχεται να προστεθεί στην οικογένεια του βιολογικού φίλτρου, του ULTRA ONE, η συνεταιριστική αυτή επιχείρηση, μετά την επιτυχή πορεία στο εσωτερικό της χώρας, ετοιμάζεται για μεγάλα ανοίγματα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία και Αυστραλία. Οσον αφορά το τελευταίο, ο ίδιος ανέφερε σχετικά ότι το βιολογικό φίλτρο αναγνωρίστηκε από τις παραπάνω χώρες και πως αναμένεται η έγκριση της πατέντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκτίμησε επίσης ότι οι εξαγωγές από 900 τόνους που ήταν το 1998, θα ξεπεράσουν τους 2.000 τόνους το 1999.

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ ανακοίνωσε χτες ότι επίκειται τροποποίηση του Καταστατικού, ώστε η βιομηχανία να μπει στο Χρηματιστήριο, από το ερχόμενο έτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ