ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συλλαλητήριο αύριο στη Θεσσαλονίκη

Οργανώνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων για καυτά προβλήματα των εργαζομένων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Τα συνδικάτα, που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Θεσσαλονίκης,συνδικαλιστές και εργαζόμενοι πολλών κλάδων προετοιμάζονται εντατικά για το αυριανό πανεργατικό συλλαλητήριο, που ξεκινά στις 7 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στην προκήρυξή της για το συλλαλητήριο η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει: "Η κυβέρνηση πιστή στις εντολές των Βρυξελλών, χαράζει τον γνωστό "μονόδρομο" της ΟΝΕ, που είναι κερδοφόρος για το πολυεθνικό κεφάλαιο από τη μια και πηγή φτώχειας και εξαθλίωσης για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού απ' την άλλη. Ο "μονόδρομος" αυτός περνάει μέσα από την υποτέλεια απέναντι σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση κλπ. Είδαμε το πού οδηγεί αυτή η ενσωμάτωση της χώρας, με την παράδοση του Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές και τη μετατροπή της χώρας σε βάση μεταφοράς των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο. "

Με το αυριανό πανεργατικό συλλαλητήριο οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα άλλα, διεκδικούν: Ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με κατώτατο βασικό μεροκάματο πάνω από 8.000 δραχμές και βασικό μισθό πάνω από 200 χιλιάδες. Καταβολή διορθωτικών αυξήσεων που να καλύπτουν τις απώλειες των αποδοχών της περιόδου 1990 - 1998, καθιέρωση από 1/1/1999 γνήσιας ΑΤΑ στις αποδοχές. Επανασύνδεση των συντάξεων με τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του βασικού ημερομισθίου κλπ. Επίσης, η Επιτροπή απαιτεί να μην εφαρμοστεί ο νόμος 2639/98, που καταργεί το 8ωρο, να σταματήσει κάθε προσπάθεια διάλυσης του ΙΚΑ και κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, να μην υπάρξει καμία συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό.

Για όλα αυτά και άλλα σοβαρά αιτήματα της εργατικής τάξης, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νεολαίους, όλους τους ανθρώπους του μόχθου να δώσουν μαζικά το "παρών" στο συλλαλητήριο και να εκφράσουν έμπρακτα την απόφασή τους να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Διευρύνεται το μέτωπο του αγώνα

Εκτενή συζήτηση σχετικά με την επίθεση που δέχεται το σύνολο των δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης.Με εγκύκλιό της προς τα σωματεία - μέλη της, η Ομοσπονδία τονίζει ότι: "Ο νόμος για την κατάργηση του 8ωρου και των σταθερών εργασιακών σχέσεων, οι νόμοι για την παιδεία, την υγεία και την πρόνοια, οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις και η ασυδοσία στην αγορά, ρίχνουν κατακόρυφα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων".

Αναφορικά με τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας σημειώνεται ότι: "Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης μαζί με τη σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, δίνουν τη δυνατότητα στους βιομηχάνους του κλάδου να στέκονται αρνητικά πάνω στα αιτήματά μας. Ετσι, στις συναντήσεις που έγιναν ως τώρα η απάντησή τους ήταν "αυξήσεις" 1,4% και 1,4% και τίποτα άλλο".

Απέναντι σ' αυτή την επίθεση, που η Ομοσπονδία αποδίδει "στις αναδιαρθρώσεις που γίνονται και στη χώρα μας με στόχο την ισχυροποίηση των μονοπωλίων σε συνδυασμό με τους στόχους της ΟΝΕ", καλούνται τα σωματεία του κλάδου να προχωρήσουν σε συνελεύσεις και συσκέψεις ενημέρωσης των εργαζομένων και να πραγματοποιήσουν κατά τόπους συγκεντρώσεις. Ακόμα, στο τέλος Μάρτη θα συγκληθεί το γενικό συμβούλιο της ΟΕΚΙΔΕ για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή συζητήθηκε και το πλαίσιο αρχών και δράσης της Επιτροπής για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο έγινε αποδεκτό και αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΟΕΚΙΔΕ στην πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που διοργανώνει η Επιτροπή, μιας και όπως τονίζεται στην εγκύκλιο: "Η πολιτική της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ουσιαστικά στηρίζει τη σφοδρή επίθεση κυβέρνησης - βιομηχάνων - Ευρωπαϊκής Ενωσης στα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Καλλιέργησε τη λογική της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού, του μονοδρόμου της ΟΝΕ".

Τέλος, καλούνται τα σωματεία - μέλη της ΟΕΚΙΔΕ και οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές να συζητήσουν τους άξονες του κειμένου της Επιτροπής και να εκφράσουν τις θέσεις τους για την ανάγκη αναζωογόνησης και ενίσχυσης των αγωνιστικών ταξικών χαρακτηριστικών του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική σύσκεψη δηλώνει και η ΟΣΝΙΕ, το ΔΣ της οποίας συζήτησε πρόσφατα το πλαίσιο αρχών και δράσης της Επιτροπής, εκτιμώντας το ως θετικό και εκφράζοντας "την αγωνία και την αναγκαιότητα το συνδικαλιστικό κίνημα να μείνει ζωντανό, να ξεφύγει από μηχανισμούς που το θέλουν γραφειοκρατική καρικατούρα". Η ΟΣΝΙΕ καλεί τα σωματεία - μέλη της να συζητήσουν το κείμενο και να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη.

Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης

Τη γενικευμένη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και τη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που "κινούνται σε επικίνδυνη γραμμή συναίνεσης και υποχωρήσεων" καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του οποίου εκτιμώντας την όλη κατάσταση αποφάσισε να συμμετάσχει στις προσπάθειες της Επιτροπής για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Κινητοποίηση ασφαλισμένων ΟΣΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό εργοστάσιο Πειραιά του ΟΣΕ, πραγματοποίησαν χτες το πρωί συνταξιούχοι και εν ενεργεία σιδηροδρομικοί, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατάργηση των πολυιατρείων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού ΟΣΕ (ΤΑΠ-ΟΣΕ), μετά τη συγχώνευσή του στο ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Αμεσες συνέπειες από τη συγχώνευση είναι η αύξηση της εισφοράς από το 3% στο 5%, που παρακρατείται μηνιαίως από τις συντάξεις και η ανάλογη μείωσή τους. Επίσης, η κατάργηση των πολυιατρείων σε Πειραιά, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μόνο του Πειραιά (βρίσκεται μέσα στο εργοστάσιο του ΟΣΕ) εξυπηρετεί 4.000 ασφαλισμένους και ήδη έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο Σ. Χατζηθεοδωρίδης,μέλος ΔΣ σωματείου "Λαρισαϊκού", κατάγγειλε πως "ο τρόπος της συγχώνευσης από την κυβέρνηση, κινείται στην ίδια λογική της έκθεσης Σπράου, δηλαδή της διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και της παράδοσής της στα χέρια των ιδιωτών". Ο Γ. Πρωτόπαππας πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΟΣΕ, αναφερόμενος στις συνέπειες απ' την κατάργηση των πολυιατρείων, σημείωσε: "Μετά την κατάργηση του πολυιατρείου Λάρισας, το Ταμείο για την περίθαλψη των 600 ασφαλισμένων εκεί, μέσα σε ένα μήνα πλήρωσε 16 εκατ. δρχ. Τον ίδιο μήνα τα έξοδα του πολυιατρείου Πειραιά με 4.000 ασφαλισμένους ήταν 10 εκατ. δρχ..

Ο Π. Παναγούλιας μέλος ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΣΕ σημείωσε πως σε κοινή σύσκεψη Ομοσπονδίας και σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, αποφασίστηκε να διεκδικηθεί η διατήρηση των πολυιατρείων και να συνεχίσει να πληρώνει ο ΟΣΕ την εισφορά 2% επί των συντάξεων, που τώρα έχει μετακυλιστεί στις πλάτες των συνταξιούχων.

Ο πρόεδρος του "Λαρισαϊκού" Β. Παπαδημητρίου,ισχυρίστηκε στην ομιλία του ότι με τη συγχώνευση θα βελτιωθεί τάχα η περίθαλψη και η λειτουργία των πολυιατρείων (είναι ήδη κλειστά), ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Γ. Μιχαλόπουλος ταμίας της ΠΟΣ-ΟΣΕ.

Σύσκεψη ΕΣΑΚ ιδιωτικών υπαλλήλων

Η Πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που διοργανώνει η Επιτροπή για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος και η προετοιμασία της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, είναι τα θέματα σύσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη, η ΕΣΑΚ Ιδιωτικών Υπαλλήλων,στις 6μμ, στα γραφεία της παράταξης, Σόλωνος 130.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
"Για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα"

Τεράστιες ευθύνες στην πολυεθνική, που έχει τη διαχείριση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, για εντατικοποίηση της δουλιάς και έλλειψη μέτρων ασφάλειας, που είχαν αποτέλεσμα το τραγικό θάνατο, προχτές, του ελασματουργού Θ. Μαυραειδόπουλου,καταλογίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη της "Εργοστασιακής Επιτροπής".

Οπως σημειώνει, "ο Θ. Μαυραειδόπουλος έχασε άδικα τη ζωή του, στα ύφαλα του πλοίου MARIVIC στη Νο 5 δεξαμενή. Αιτία, η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων για την ασφαλή εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας".

Σύμφωνα με την "Εργοστασιακή Επιτροπή", από το '85 έως σήμερα, πάνω από 10 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, της μη υλοποίησης των προτάσεων της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας και της παραβίασης της νομοθεσίας. Υπογραμμίζει πως τεράστιες ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, που αρνείται να αποδώσει ευθύνες στην εργοδοσία και δε δέχτηκε την πρόταση της παράταξης για κινητοποίηση.

Καταλήγοντας τονίζει: "Για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς, απαιτείται να γίνουν τρία βασικά πράγματα: Εφαρμογή αυστηρά της νομοθεσίας. Πρόσθετα μέτρα για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών, κυρίως στις επισκευές. Οι επενδύσεις στο ναυπηγείο να ξεκινήσουν από τη βελτίωση της ασφάλειας των εργαζομένων και όχι να δαπανώνται δεκάδες εκατομμύρια δρχ. για την αστυνόμευσή μας".

Οι εκδρομές της Εργατικής Εστίας

Από την ερχόμενη Κυριακή 14 Μάρτη αρχίζει το πρόγραμμα των κυριακάτικων εκδρομών της Εργατικής Εστίας, το οποίο ολοκληρώνεται στις 6 Ιούνη. Εκδρομές δε θα γίνουν την Κυριακή των Βαϊων, του Πάσχα και του Θωμά, ενώ οι επισκέψεις θα είναι σε ιστορικούς, πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους του Λεκανοπεδίου Αττικής. Οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους από τα κατά τόπους Κέντρα Διανομής της Εργατικής Εστίας τις εργάσιμες μέρες από τις 8.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

  • Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μάρτη αρχίζει πανελλαδικά η διανομή των Δελτίων Αγοράς Βιβλίων σε δικαιούχους των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Η χορήγηση θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου. Για τη φετινή χρονιά έχουν εγκριθεί 150.000 δελτία. Στην Αττική τα Δελτία θα διανέμονται από κοινού για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους από τα γραφεία διανομής της Εργατικής Εστίας από τις 8.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ