ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παγίδα σε δικαιούχους του ΟΕΚ

Χιλιάδες χαμηλόμισθοι δικαιούχοι του προγράμματος Ε. Σ. Α. Κ, παραδίδονται στο έλεος των τραπεζών, με δυσμενέστερους όρους δανειοδότησης και χωρίς την ελάχιστη ενημέρωση για το τι τους περιμένει!

Σαν "πρόβατα επί σφαγήν" οδηγεί η κυβέρνηση χιλιάδες χαμηλόμισθους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στις τράπεζες! Με μια απλή υπουργική απόφαση, τους μεταφέρει από το δανειοδοτικό πρόγραμμα Ε.Σ.Α.Κ. (Ενιαίο Στεγαστικό Ανακυκλούμενο Κεφάλαιο) και τους εντάσσει στο πρόγραμμα διπλής επιδότησης επιτοκίου, με άμεση συνέπεια να αλλάξουν άρδην προς το χειρότερο οι όροι της δανειοδότησης. Την ίδια στιγμή, οι δικαιούχοι καλούνται να υπογράψουν ότι αποδέχονται την αλλαγή προγράμματος, χωρίς καν να τους ενημερώνουν - όχι τυχαία - για τις συνέπειες.

Η απόφαση αφορά όσους δικαιούχους έχουν πάρει εγκρίσεις για δάνεια Ε. Σ. Α. Κ, ακόμα και όσους έχουν ήδη συνάψει συμβόλαια αγοράς κατοικίας.Ο χρόνος εξόφλησης του δανείου μειώνεται από 25 χρόνια που ίσχυε στο πρόγραμμα ΕΣΑΚ, σε 20 χρόνια.Το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο,δηλαδή θα εξαρτάται κάθε φορά από την αύξηση ή μείωση του πληθωρισμού. Θα επιδοτείται τα πρώτα 7,5 χρόνια από δημόσιο και ΟΕΚ και άλλα τέσσερα χρόνια μόνο απ' τον ΟΕΚ. Στο πρόγραμμα Ε. Σ. Α. Κ το επιτόκιο ήταν σταθερό και χαμηλό καθ' όλη τη διάρκεια εξόφλησης.

Εσωτερικό έγγραφο του ΟΕΚ, με ημερομηνία 25 Γενάρη '99, είναι αποκαλυπτικό για το τι θα ισχύσει. Σύμφωνα με αυτό, το ισχύον τραπεζικό επιτόκιο είναι 12,75%. Πάνω σε αυτό υπολογίζεται το ποσοστό επιδότησης του δημοσίου, το ποσοστό επιδότησης του ΟΕΚ και αφού αφαιρεθεί η επιδότηση, στη συνέχεια αναφέρεται ποιο τελικά επιτόκιο θα κληθούν να πληρώσουν οι δικαιούχοι.

Για παράδειγμα ο δικαιούχος με δυο παιδιά θα καταβάλει τελικά επιτόκιο 5,5%, ενώ στο πρόγραμμα του ΕΣΑΚ το επιτόκιο που θα πλήρωνε είναι 4%.Επίσης, ο δικαιούχος με τρία παιδιά, που στο προηγούμενο πρόγραμμα θα πλήρωνε επιτόκιο 2%, τώρα θα καταβάλει 4,5%.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μάνθας Μπακογιάννη,που έχει δυο παιδιά. Να τι λέει η ίδια: "Στις 12 Σεπτέμβρη του '97 εγκρίθηκε η αίτηση απ' τον ΟΕΚ για δάνειο, ύψους 10 εκατ. δραχμών. Από κει και πέρα άρχισε το κυνήγι για να βρω σπίτι. Βρήκα στη Ν. Ιωνία και στις 16 Δεκεμβρίου '98 υπέγραψα το συμβόλαιο. Πλήρωσα 3 εκατ. δρχ. προκαταβολή και 400.000 δρχ. για το συμβόλαιο. Πήγα το συμβόλαιο στον ΟΕΚ και σε απόφασή του, ορίστηκε ότι η εκταμίευση του δανείου θα γίνει μέχρι τις 30 Μάρτη".

Το δάνειο δεν ερχόταν και "στις αρχές Μάρτη - συνεχίζει - πήρα τηλέφωνο, για να δω τι γίνεται. Με κάλεσαν να πάω στον ΟΕΚ και εκεί μου ζήτησαν να υπογράψω ένα χαρτί ότι δέχομαι να αλλάξω πρόγραμμα. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, δε μου 'λεγαν με τι όρους θα είναι το νέο δάνειο. Μου ζήτησαν και εκκαθαριστικό της εφορίας για το '98 και άλλα χαρτιά και είπαν ότι θα επανεξεταστεί ο φάκελός μου. Πήγα και ξαναπήγα και μέσες - άκρες έμαθα ότι η μηνιαία δόση που θα πληρώνω από 55.000 θα πάει 65.000 δρχ.".

Οργισμένη συμπληρώνει: "Είμαι αγανακτισμένη με την κοροϊδία. Είχα κάνει το κουμάντο μου, είχα υπολογίσει τι θα πληρώνω. Ετσι στα καλά καθούμενα μας ανατρέπουν τα πάντα, χωρίς να μας ρωτήσουν ή τουλάχιστον να μας πληροφορήσουν. Λένε επανεξέταση του φακέλου, κάτι που θα πάρει μήνες. Το συμβόλαιο λέει ότι θα πληρώσω μέχρι τέλος του μήνα. Κινδυνεύω να χάσω το σπίτι".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

ΕΚ ΝΑΟΥΣΑΣ
Σφοδρή αντίδραση για τα ΤΣΑ

Το ΕΚΝ καταγγέλλει την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, ενώ αποφάσισε να στηρίξει την προσπάθεια ταξικής ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος

ΝΑΟΥΣΑ.-

Σε ρόλο "Δούρειου ίππου", με στόχο τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, εμφανίζεται η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας, η οποία, ανατρέποντας παλαιότερη απόφαση, εμφανίζεται να συμμετέχει στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, χωρίς να πάρει υπόψη της ούτε την ομόφωνη απόφαση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του ΕΚ Νάουσας εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα που καταγγέλλει τη νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως "νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας των βιομηχάνων που χτυπά τα εργασιακά - ασφαλιστικά - δημοκρατικά και οικονομικά συμφέροντα των εργαζομένων" και ζητά επανεξέταση της υπόθεσης.

Στην ίδια συνέλευση, όπου παραβρέθηκε ο Γιάννης Σταυρόπουλος,μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ, εξετάστηκε και η σημερινή κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας και διαπιστώθηκε πως η στάση των πλειοψηφιών των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ σε κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης (κοινωνικός διάλογος, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό κλπ.), είναι πέρα και έξω από τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση σημειώνεται ότι προβάλλει αναγκαίος ο αναπροσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος και η ενδυνάμωση των ταξικών αγωνιστικών του χαρακτηριστικών.

Η συνέλευση χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής Συνδικαλιστών για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, την οποία χαρακτηρίζει ως "καινούριο ξεκίνημα για τη συγκρότηση ενός αγωνιστικού ταξικού πόλου στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος".

Τέλος, αποφασίστηκε η συμμετοχή του ΕΚ Νάουσας στην πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Επιτροπή Συνδικαλιστών στις 3 Απρίλη και εξουσιοδοτήθηκε η διοίκηση για τις απαραίτητες πρωτοβουλίες συντονισμού της δράσης σε επίκαιρα βασικά προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

Στο "εδώλιο" συνδικαλιστές στη Ρόδο

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται στις 24 Μάρτη ο Α. Ευθυμίου,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και ο Μ. Μαγιάφης,μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αφού εναντίον τους ο εισαγγελέας άσκησε αυτεπάγγελτη δίωξη με τις "κατηγορίες του μισού ποινικού κώδικα" - όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΡ - όπως αντίσταση κατά της αρχής, διέγερση, στάση κ. ά.!

Οι κατηγορίες σχετίζονται με τη συμμετοχή των συνδικαλιστών στις αρχές Μάρτη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ξενοδοχείου "Ρόδος Μπέι",για να εμποδίσουν τον πλειστηριασμό του εξοπλισμού του ξενοδοχείου, που ανήκε στον πρώην πρόεδρο της ναυτιλιακής εταιρίας ΔΑΝΕ, Ν. Σολούνια και πήρε την κατιούσα, όταν άρχισαν να διαφαίνονται τα προβλήματα της ΔΑΝΕ.

Πέρσι το ξενοδοχείο λειτούργησε υπό την επίβλεψη εκπροσώπων των εργαζομένων, του ιδιοκτήτη και της Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους. Με το τέλος της σεζόν άρχισαν να εκδίδονται αποφάσεις πλειστηριασμών από αιτήσεις πτωχεύσεων. Ολοι οι πλειστηριασμοί εμποδίστηκαν από τους εργαζόμενους που ζητούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Εξάλλου, παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές στη Ρόδο, όπου ακόμα και με παρεμβάσεις δημάρχων έχουν αποτραπεί πλειστηριασμοί, σε μια προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, μια και το νησί πλήττεται από την ανεργία, ενώ το 75% των εργαζομένων απασχολείται σε τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. Σε καμία απ' αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει ασκηθεί δίωξη.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ρόδου χαρακτηρίζει "ανυπόστατες τις κατηγορίες", τονίζοντας ότι "προκάλεσαν κατάπληξη, οργή και ερωτηματικά σε όσους παρακολούθησαν τα γεγονότα". Σημειώνει ότι η επιχείρηση εκφοβισμού των εργαζομένων δε θα περάσει και καλεί όλους τους φορείς του νησιού να παρευρεθούν στο δικαστήριο τη μέρα της δίκης.

"Κατάπληξη και ανησυχία" για τη δίωξη, εκφράζει η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού,ζητώντας να σταματήσει η δίωξη. "Η παρουσία - τονίζει - των δύο συνδικαλιστών και η διαμαρτυρία τους για τον πλειστηριασμό του ξενοδοχείου "Ρόδος Μπέι" ήταν καθήκον τους απέναντι στους εργαζόμενους, που απαιτούν τη διασφάλιση της απασχόλησής τους".

Συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου θα δώσουν την ερχόμενη Δευτέρα, στις 3μμ, στην αίθουσα ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23), οι συνδικαλιστές Δ. Αγκαβανάκης, Κ. Αρτεμίου, Κ. Γεωργακόπουλος, Φ. Κολεβέντης, Γ. Μαυρίκος,με θέμα: "Πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος".

"Πόλεμος" κατά σωματείου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Ωμή τρομοκρατία έχει εξαπολύσει η ΠΡΟΤΕΧ ΑΕΒΕ (Χαρ. Δασκαλόπουλος) μετά τις εκλογές του νεοϊδρυθέντος σωματείου εργαζομένων, που έγιναν την περασμένη Κυριακή στο ΕΚΘ. Αφού ο εργοδότης όλη την προηγούμενη περίοδο δεν κατόρθωσε να εμποδίσει τη σύσταση σωματείου, άρχισε σκληρή επίθεση κατά των συνδικαλιστών. Απέλυσε ιδρυτικό μέλος του σωματείου και έθεσε σε αναγκαστική άδεια τον πρόεδρο.

Στις εκλογές του σωματείου για ανάδειξη διοίκησης, χαφιέδες της επιχείρησης, σε διατεταγμένη υπηρεσία, στέκονταν στην είσοδο του ΕΚΘ και προκαλούσαν όσους προσέρχονταν για να ψηφίσουν. Οταν μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ τους ζήτησαν να σταματήσουν τις προκλήσεις και να απομακρυνθούν, οι μπράβοι της εργοδοσίας απάντησαν με ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο. Οπως καταγγέλλουν τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ, η Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει κάνει το παραμικρό προκειμένου να σταματήσει το κλίμα τρομοκρατίας, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία ζήτησαν από τους υπεύθυνους της Επιθεώρησης να προβούν σε μηνύσεις σε βάρος της εργοδοσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ