Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο "εδώλιο" συνδικαλιστές στη Ρόδο

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται στις 24 Μάρτη ο Α. Ευθυμίου,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και ο Μ. Μαγιάφης,μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αφού εναντίον τους ο εισαγγελέας άσκησε αυτεπάγγελτη δίωξη με τις "κατηγορίες του μισού ποινικού κώδικα" - όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΡ - όπως αντίσταση κατά της αρχής, διέγερση, στάση κ. ά.!

Οι κατηγορίες σχετίζονται με τη συμμετοχή των συνδικαλιστών στις αρχές Μάρτη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ξενοδοχείου "Ρόδος Μπέι",για να εμποδίσουν τον πλειστηριασμό του εξοπλισμού του ξενοδοχείου, που ανήκε στον πρώην πρόεδρο της ναυτιλιακής εταιρίας ΔΑΝΕ, Ν. Σολούνια και πήρε την κατιούσα, όταν άρχισαν να διαφαίνονται τα προβλήματα της ΔΑΝΕ.

Πέρσι το ξενοδοχείο λειτούργησε υπό την επίβλεψη εκπροσώπων των εργαζομένων, του ιδιοκτήτη και της Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους. Με το τέλος της σεζόν άρχισαν να εκδίδονται αποφάσεις πλειστηριασμών από αιτήσεις πτωχεύσεων. Ολοι οι πλειστηριασμοί εμποδίστηκαν από τους εργαζόμενους που ζητούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Εξάλλου, παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές στη Ρόδο, όπου ακόμα και με παρεμβάσεις δημάρχων έχουν αποτραπεί πλειστηριασμοί, σε μια προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, μια και το νησί πλήττεται από την ανεργία, ενώ το 75% των εργαζομένων απασχολείται σε τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. Σε καμία απ' αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει ασκηθεί δίωξη.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ρόδου χαρακτηρίζει "ανυπόστατες τις κατηγορίες", τονίζοντας ότι "προκάλεσαν κατάπληξη, οργή και ερωτηματικά σε όσους παρακολούθησαν τα γεγονότα". Σημειώνει ότι η επιχείρηση εκφοβισμού των εργαζομένων δε θα περάσει και καλεί όλους τους φορείς του νησιού να παρευρεθούν στο δικαστήριο τη μέρα της δίκης.

"Κατάπληξη και ανησυχία" για τη δίωξη, εκφράζει η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού,ζητώντας να σταματήσει η δίωξη. "Η παρουσία - τονίζει - των δύο συνδικαλιστών και η διαμαρτυρία τους για τον πλειστηριασμό του ξενοδοχείου "Ρόδος Μπέι" ήταν καθήκον τους απέναντι στους εργαζόμενους, που απαιτούν τη διασφάλιση της απασχόλησής τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ