ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Η πολιτική της υποταγής οδήγησε στην παράδοση

Η παρέμβαση του εισηγητή του ΚΚΕ, στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής

"Ολα τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, έρχονται να επιβεβαιώσουν εκείνο που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει, ότι δηλαδή στην ουσία ο Οτσαλάν παραδόθηκε από τα ελληνικά χέρια στην Τουρκία," τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής.

Η κυβέρνηση, είπε, θεωρεί ότι το θέμα έχει κλείσει αφού αρχικά αρνήθηκε κάθε πολιτική ευθύνη και στη συνέχεια κάτω από το βάρος της αγανάκτησης του λαού αναδιπλώθηκε μιλώντας γενικά για κάποιους κακούς χειρισμούς που πληρώθηκαν με τη γνωστή παραίτηση των υπουργών. Ομως, οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση και πριν από όλα τον πρωθυπουργό. Αναφερόμενος στα όσα λέγονται για "λαθεμένους χειρισμούς" τόνισε:

"Είναι φανερό ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι πλέον ζήτημα κάποιων λαθεμένων χειρισμών. Είναι η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης που μοιραία και αναπόφευκτα οδηγούσε στην παράδοση Οτσαλάν, μοιραία από τη στιγμή που χαρακτηρίζεται σαν τρομοκρατία ο αγώνας κάθε λαού για την ελευθερία και τα δικαιώματά του, με τα μέσα που ο ίδιος επιλέγει.Μήπως ξεχάσαμε ότι και ο δικός μας λαός πήρε στο παρελθόν τα όπλα για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία; Αυτά τα κινήματα τα εθνικοαπελευθερωτικά και κοινωνικά, χαρακτηρίζουν σαν τρομοκράτες οι Αμερικανοί και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και η ελληνική κυβέρνηση βέβαια σπεύδει να προσυπογράψει και να ταυτιστεί με αυτές τις εκτιμήσεις όπως έγινε πρόσφατα με την ανακοίνωση των 15 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που κατά τα άλλα μιλούσαν για μια δίκαιη δίκη του Οτσαλάν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε, πριν μια βδομάδα στη Βουλή, έλεγε ότι δε θα δεχτεί καμία μορφή τρομοκρατίας προσχωρώντας έτσι στις θέσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ που είναι ο κύριος φορέας αυτών των απόψεων.

Από τη στιγμή που όλοι αυτοί οι αρχιτρομοκράτες που διαμελίζουν χώρες, που μακελεύουν λαούς, δολοφονούν αθώους πολίτες, απαιτούσαν την παράδοση του "τρομοκράτη Οτσαλάν" και η κυβέρνηση της χώρας μας ευθυγραμμίζεται μαζί τους, προδιαγράφεται και το πλαίσιο που μοιραία βέβαια οδηγούσε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Η παράδοση όμως του Οτσαλάν αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Εφερε στην επιφάνεια εκείνο το σχέδιο που χρόνια τώρα προωθείται στην περιοχή μας στα πλαίσια του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ για το ξαναμοίρασμα των αγορών και την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων, για το οποίο επανειλημμένα έχει μιλήσει το ΚΚΕ.

Ενα σχέδιο το οποίο αναγορεύει την Τουρκία σε ρόλο χωροφύλακα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή και βέβαια το ζήτημα δεν είναι ποιος θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο αλλά η αντίσταση στη νέα τάξη πραγμάτων που οδηγεί σε καινούριες περιπέτειες τους λαούς της περιοχής με τον διαμελισμό της Σερβίας και τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου.

Να γιατί λέμε ότι η πλήρης υποταγή της κυβέρνησης σε αυτούς τους σχεδιασμούς και όχι απλά κάποιοι κακοί χειρισμοί, οδήγησαν στην παράδοση του Οτσαλάν. Θα μου πείτε μα υπήρχε πρόθεση γι' αυτό από την πλευρά της κυβέρνησης;

Ομως είναι γνωστό ότι στη νομική επιστήμη και στο ποινικό δίκαιο μπορεί να έχει και κάποια σημασία ο διαχωρισμός του άμεσου δόλου από τον ενδεχόμενο δόλο. Ομως στην πολιτική και κοινωνική ζωή δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ποια ουσιαστική διαφορά έχει το αν επιδίωκες το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, από το εάν γνώριζες το αποτέλεσμα και το αποδέχεσαι; Μήπως τελικά αλλάζει τίποτα το ουσιαστικό; Στο ίδιο αποτέλεσμα δεν οδηγούν και οι δύο εκδοχές;

Λέτε ότι θέλατε να χειριστείτε την υπόθεση με απόλυτη μυστικότητα. Μα σε ποια μυστικότητα ελπίζατε όταν στην υπόθεση αυτή αναμειγνύονται τόσοι και τόσοι παράγοντες και υπηρεσίες, τη στιγμή που είναι γνωστή η δραστηριότητα της ΣΙΑ και των άλλων μυστικών υπηρεσιών, ακόμα και η πιθανή διάβρωση από αυτές τις μυστικές υπηρεσίες;

Γιατί επιλέξατε να στείλετε τον Οτσαλάν στην Κένυα, ένα κράτος που κυριαρχεί με πανίσχυρη παρουσία της ΣΙΑ; Σε τι συμπεράσματα οδηγούμαστε από αυτά τα δύο ερωτηματικά τα οποία ανέφερα; Μετά από όλα αυτά, θέλετε να πιστέψουμε πως ό,τι έγινε, έγινε λόγω αφέλειας; Οχι βέβαια, δε σας έχουμε για τόσο αφελείς. Αντίθετα για επικίνδυνη πολιτική έχουμε μιλήσει και για επικίνδυνη κυβέρνηση γι' αυτόν τον τόπο".

Τι έπρεπε να γίνει

"Οσον αφορά το τι έπρεπε να γίνει, το ΚΚΕ δημόσια τοποθετήθηκε όταν είδε το φως της δημοσιότητας ότι ο Οτσαλάν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος. Να δοθεί πολιτικό άσυλο. Αυτό βεβαίως προϋπέθετε μία κυβέρνηση που να έχει τη θέληση, να ορθώσει το ανάστημά της και να αντιταχθεί στις πιέσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ και βεβαίως ένα συνολικό προσανατολισμό εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχει χαράξει και ακολουθεί με συνέπεια η σημερινή κυβέρνηση.

Και δεν μπορούμε ασφαλώς να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα και από την κυβέρνηση και από τα κόμματα εκείνα που τρέχουν ακόμα και σήμερα στις ΗΠΑ και συναγωνίζονται για το ποιος θα έχει τις περισσότερες συναντήσεις με τα υψηλότερα ιστάμενα πρόσωπα, παρέχοντας ταυτόχρονα και τις διαβεβαιώσεις τους ότι είναι κατά της τρομοκρατίας σύμφωνα βέβαια με τις επιθυμίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Δε θέλατε να δώσετε άσυλο; Και στα πλαίσια της δικής σας πολιτικής υπήρχαν χειρισμοί. Γιατί δεν προχωρήσατε τουλάχιστον στη δημοσιοποίηση, είτε τότε που ο Οτσαλάν βρισκόταν στην Ελλάδα, είτε τότε που ήταν στην Κένυα; Αντί όμως γι' αυτό προσπαθούσαν να τον πετάξουν με τις εντολές της κυβέρνησης έξω από την πρεσβευτική κατοικία με κλοτσιές, αρκεί να φύγει από πάνω το βάρος για να μην τα τσουγκρίσει με τους Αμερικανούς. Το αποτέλεσμα βέβαια αυτών των χειρισμών είναι σήμερα να βρίσκεται ο Οτσαλάν στα χέρια του τουρκικού κράτους. Παρόλο που για την κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει, η κυβερνητική πλειοψηφία με τη στάση της προδικάζει το αποτέλεσμα από τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής".

Ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε στη συνέχεια ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής ζητώντας όμως να ξεκαθαριστούν από σήμερα βασικές πτυχές, που θα καθορίσουν και το πλαίσιο της λειτουργίας της επιτροπής. Ανέφερε ενδεικτικά 11 ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν (δημοσιεύονται σε διπλανή στήλη) και είπε ότι πρέπει η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δε θα παρεμποδίσει με κανένα τρόπο τη διερεύνηση αυτών των θεμάτων. Ζήτησε επίσης να μην υπάρξουν αποκλεισμοί στα πρόσωπα που θα κληθούν είτε λόγω εθνικότητας είτε λόγω ιδιότητας. Επίσης να υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα σχετικά έγγραφα και να μην υπάρξουν συνοπτικές διαδικασίες που θα παρεμποδίσουν την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Αυτές τις δεσμεύσεις, κατέληξε, το ΚΚΕ τις θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ, διαφορετικά δεν έχει νόημα η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Να διερευνηθεί ο ρόλος των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών

Τη θέση του ΚΚΕ, για την ανάγκη διερεύνησης και αποκάλυψης στον ελληνικό λαό του ρόλου των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και όσων σήμερα συναποτελούν και στηρίζουν τη "νέα τάξη πραγμάτων", στην υπόθεση της σύλληψης από την Τουρκία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εξέφρασε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Ορέστης Κολοζώφ.Παράλληλα, τόνισε ότι παραμένουν στο ακέραιο οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, καλώντας τον να παραιτηθεί.

Το θέμα του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην υπόθεση Οτσαλάν έθιξε ιδιαίτερα ο Ορέστης Κολοζώφ, λέγοντας ότι "το KKE, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περί δήθεν ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την άρνηση ασύλου σε έναν ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ικέτη σε όλες της χώρες της Ευρώπης. Ζητήσαμε τότε, όταν αντιληφθήκαμε ότι κάτι συμβαίνει, να παρέμβει η ελληνική κυβέρνηση και να δώσει καταφύγιο στον Οτσαλάν, κάνοντας όλες τις δυνατές διεθνείς ενέργειες από εκεί και πέρα για διεθνοποίηση του ζητήματος αυτού. Αν γινόταν αυτό, πιστεύουμε ότι η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική. Ομως, για να γίνει αυτό, έπρεπε αναγκαστικά η κυβέρνηση να έρθει σε αντίθεση, αν θέλετε, να συγκρουστεί με Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις ΗΠΑ, πράγμα που της δημιουργούσε πανικό και γι' αυτό το λόγο ενήργησε όπως ενήργησε. Χειρίστηκε όπως χειρίστηκε αυτό το θέμα γιατί ήθελε και θέλει να κινείται μέσα στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων", η οποία δεν επιδέχεται ρήξεις μαζί της, έστω και στις επιμέρους επιλογές που κάνει". Πρόσθεσε επίσης ότι "στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων" δεν είναι δυνατόν να υπερασπιστεί κανείς τα εθνικά συμφέροντα, γιατί απλούστατα τα εθνικά συμφέροντα βρίσκονται εξ αντικειμένου σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών".

Αναφερόμενος πάντως στα γεγονότα που προηγήθηκαν της σύλληψης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο Ορέστης Κολοζώφ παρατήρησε ότι "δεν μπορούμε να μην αναδείξουμε το ζήτημα ότι μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης λειτουργούν ορισμένοι θεσμοί, οι οποίοι συντονίζουν τη δραστηριότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Συμφωνία Σένγκεν είναι σε πλήρη λειτουργία. Και μπορεί ο καθένας να αμφισβητήσει το γεγονός ότι όλη αυτή η περιπλάνηση του κ. Οτσαλάν δεν έχει σχέση με το συντονισμό αυτών των υπηρεσιών; Και μπορεί κανείς να πει ότι οι υπηρεσίες αυτές αποκρύψανε από τις δικές μας υπηρεσίες την απαίτηση ο Οτσαλάν να μην πατήσει στην Ευρώπη γιατί είναι τρομοκράτης και πρέπει να συλληφθεί όπου πάει; Μπορούμε να τα δεχτούμε αυτά;".

Στον ίδιο τον πρωθυπουργό η κύρια πολιτική ευθύνη

Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, σε καμία περίπτωση, δεν αποσείει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες και κυρίως τις ευθύνες του Κ. Σημίτη, τον οποίο κάλεσε ακόμα μια φορά να παραιτηθεί. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Ορέστης Κολοζώφ, "πριν λοιπόν καταλήξουμε για την Εξεταστική Επιτροπή, νομίζουμε πως είμαστε σε θέση να χρεώσουμε στον ίδιο τον πρωθυπουργό την κύρια πολιτική ευθύνη και γι' αυτό κι εμείς επιμένουμε στο αίτημα της παραίτησής του. Αλλωστε, όταν ο Οτσαλάν παραδόθηκε στους Τούρκους και το θέμα δημοσιοποιήθηκε, τόσο οι υπουργοί όσο και ο πρωθυπουργός με γραπτή δήλωση δεν αποδέχονταν τις ευθύνες τους. Οι υπουργοί που αποπέμφθηκαν δηλώνουν ακόμη και σήμερα πως έπραξαν το καθήκον τους και πως έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους. Φαίνεται ότι το ίδιο αισθάνεται και ο κύριος πρωθυπουργός και γι' αυτό δεν παραιτείται ο ίδιος". Κατέληξε αναφορικά με το όλο θέμα στο ότι "η υπόθεση του Οτσαλάν απλώς ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και γι' αυτό ένιωθε και νιώθει ακόμη τόσο απομονωμένη η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό. Και είναι ένα γεγονός αυτό".

Τη δυσπιστία του σχετικά με την ύπαρξη πολιτικής βούλησης ουσιαστικής αποσαφήνισης των γεγονότων και των αιτίων της υπόθεσης Οτσαλάν, εξέφρασε ο Ορέστης Κολοζώφ, λέγοντας ότι ουσιαστική έρευνα θα είναι αυτή που θα αποδώσει ευθύνες σε όσους ευθύνονται, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Οπως είπε, "δεν ξέρω αν αυτή η Εξεταστική Επιτροπή θα μπορέσει να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει πως αυτό είναι δύσκολο όταν θίγονται παράγοντες που βρίσκονται στην κυβέρνηση ή θίγονται τα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα, με την έννοια της αποκάλυψης του ρόλου που έπαιξαν υπηρεσίες των χωρών της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, πιθανόν και του Ισραήλ. Πιστεύουμε ότι η έρευνα πρέπει να ασχοληθεί με αυτά τα ερωτήματα και με όσα προκύψουν κατά τη διαδικασία λειτουργίας της Επιτροπής και να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι υπεύθυνοι".

Κριτική επί της διαδικασίας

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων

Απέφυγαν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων να καταλογίσουν ευθέως ευθύνες στην κυβέρνηση για την παράδοση του Οτσαλάν και στις ομιλίες τους στάθηκαν κυρίως σε κριτική επί διαδικαστικών θεμάτων ή σε ανεπάρκεια των κρατικών μηχανισμών.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ακριτίδης ουσιαστικά αθώωσε την κυβέρνηση για την κατάληξη της υπόθεσης Οτσαλάν και έφτασε στο σημείο να πει ότι η έκθεση Κωστούλα και το πόρισμα των εισαγγελέων "δικαιώνουν πλήρως τις περιγραφές, όπως τις είχε εκφράσει η κυβέρνηση". Ισχυρίστηκε ότι κάποιοι προσπάθησαν "να συνδέσουν το 1999 με το 1989" και έφτασε στο σημείο να καταλογίσει "συνυπευθυνότητα και στον Οτσαλάν" για τη σύλληψή του.

Προϊόν πανικού χαρακτήρισε την πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την εξεταστική ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παυλόπουλος και έκανε λόγο για διάλυση του κράτους στην υπόθεση Οτσαλάν, χωρίς όπως τόνισε "να αποδίδει κανενός είδους δόλο". Επιφυλάχθηκε πάντως στο μέλλον και ανάλογα με την πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής να ζητήσει η ΝΔ και τη σύσταση Ανακριτικής Επιτροπής εάν προκύψουν στοιχεία για ευθύνες υπουργών.

Για έλλειψη συντονισμού και σχεδιασμού που οδήγησε "σε αυτές τις αδιέξοδες καταστάσεις", έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης και είπε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να εφαρμόσει τη Συνθήκη Σένγκεν όταν ήρθε για δεύτερη φορά ο Οτσαλάν στην Ελλάδα. Ετσι, ισχυρίστηκε, ότι θα υπήρχε η αναγκαία ευρωπαϊκή ενασχόληση με την υπόθεση του κουρδικού ζητήματος.

Ο Τ. Ιντζές βουλευτής του ΔΗΚΚΙ είπε ότι η υπόθεση Οτσαλάν οφείλεται στην "ανυπαρξία οργάνου διαχείρισης κρίσεων".

Ο μόνος βουλευτής που διαφώνησε με τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Α. Κονταξής,επειδή, όπως είπε στην ομιλία του, δεν μπορεί να συνεργήσει "στο επιχειρούμενο βέβαιο κουκούλωμα και αυτής της υπόθεσης". Την παραίτηση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα ζήτησε στην ομιλία του ο διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής Χ. Κηπουρός,επειδή, όπως ανέφερε, στην κρατική τηλεόραση με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν παρατηρείται "ένα φαινόμενο εκφασισμού και χυδαιοποίησης της πολιτικής ζωής", με στόχο την τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό του λαού. "Καθαρές λύσεις" ζήτησε ο Β. Κεδίκογλου γιατί αλλιώς, όπως είπε, τη Δευτέρα μετά το Συνέδριο του κόμματος ο Κ. Σημίτης δε θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηματικά που χρειάζονται απάντηση

Τα θέματα που μεταξύ άλλων πρέπει να απασχολήσουν την Εξεταστική Επιτροπή κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, όπως τη μετέφερε ο Α. Κανταρτζής, είναι:

- Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι υπήρχε σχεδιασμός σε διεθνές επίπεδο με πρωτεργάτες τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Ισραήλ για τη σύλληψη του Οτσαλάν. Συμμετείχε η χώρα μας σε αυτόν το σχεδιασμό και με ποιον τρόπο;

- Πριν από την τελευταία έλευση του Οτσαλάν στην Ελλάδα, είχε έρθει άλλες φορές και ποια ήταν η στάση της Ελλάδας; Ποια στάση κράτησε η κυβέρνηση της χώρας μας τότε που ο Οτσαλάν περιπλανιόταν από χώρα σε χώρα;

- Κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση ή οι υπηρεσίες της χώρας μας είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή στο ταξίδι του Οτσαλάν από το Μινσκ στην Ελλάδα;

- Γιατί επιλέχθηκε η Κένυα για να σταλεί ο Οτσαλάν; Υπήρχε συνεννόηση με τις αρχές της Κένυας; Δεν ήταν γνωστές οι μεγάλες δραστηριότητες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Ναϊρόμπι, που αμερικανοκρατείται;

- Ποιες ενέργειες έγιναν και τι αποτέλεσμα υπήρξε για να βρεθεί χώρα που θα έδινε τελικά άσυλο;

- Ηταν σε γνώση του Οτσαλάν ο όλος σχεδιασμός και οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης;

- Υπήρχε απόφαση και εντολή να πεταχτεί ο Οτσαλάν έξω από την κατοικία του πρέσβη πάση θυσία, να πάει σε ξενοδοχείο, εκκλησία ή φάρμα ή οπουδήποτε αλλού, όπως αναφέρει ο πρέσβης Κωστούλας στην έκθεσή του;

- Η κυβέρνηση έλαβε διαβεβαιώσεις από τους Κενυάτες ότι ο Οτσαλάν θα πάει σε ασφαλές μέρος και ποιες ήταν αυτές οι διαβεβαιώσεις; Το υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον πρέσβη και τον Οτσαλάν ότι οι εγγυήσεις των Κενυατών είναι ασφαλείς;

- Οταν ο πρέσβης διαπίστωσε ότι οι εγγυήσεις δεν είναι αρκετές, γιατί δε διακόπηκε η διαδικασία παράδοσης του Οτσαλάν στους Κενυάτες;

- Δόθηκε εντολή για εγκατάλειψη των συνεργατών του Οτσαλάν στο αεροδρόμιο;

- Γιατί επιλέχθηκε η μυστικότητα σε όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης και όχι η δημοσιότητα και όταν ήρθε ο Οτσαλάν στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο αργότερα όταν έμπλεξαν τα πράγματα και φαινόταν πλέον ότι και το σχέδιο αποτυγχάνει και ότι ο Οτσαλάν θα πέσει στα χέρια της Τουρκίας;

ΒΟΥΛΗ
Εξεταστική για την παράδοση Οτσαλάν
  • Ομόφωνα αποφασίστηκε η σύσταση της Επιτροπής που μέχρι τέλη Απρίλη πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της
  • Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ουσιαστική λειτουργία της Επιτροπής ζήτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Ομόφωνα χτες η Βουλή - με εξαίρεση ένα βουλευτή της ΝΔ - δέχτηκε την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής, που θα ασχοληθεί με την υπόθεση Οτσαλάν.

Η - επιβεβαιωμένη και από τα τελευταία στοιχεία - θέση ότι στην ουσία ο Οτσαλάν παραδόθηκε από ελληνικά χέρια στην Τουρκία αναπτύχθηκε από τον εισηγητή του ΚΚΕ στη συζήτηση Α. Κανταρτζή,ο οποίος ζήτησε να υπάρξουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις προκειμένου η Επιτροπή να μπορέσει να ασχοληθεί ουσιαστικά με την υπόθεση. Οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων στάθηκαν κυρίως σε διαδικαστικά θέματα, αποφεύγοντας να αποδώσουν πρόθεση στην κυβέρνηση για την παράδοση του Οτσαλάν, εστιάζοντας την κριτική τους κυρίως στην "ανοργανωσιά και την έλλειψη συνεννόησης". Ο εκπρόσωπος της ΝΔ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, ανάλογα με την εξέλιξη της Εξεταστικής, να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εάν προκύψουν ευθύνες υπουργών στην υπόθεση.

Η κυβέρνηση, θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα και να μην εκτεθεί περαιτέρω στην υπόθεση, δεν όρισε κανέναν υπουργό ως ομιλητή στη χτεσινή συζήτηση και έτσι η υπεράσπιση έπεσε στους ώμους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Η Επιτροπή, που αναμένεται να συγκροτηθεί την ερχόμενη βδομάδα, θα αποτελείται από 31 μέλη και όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης μέχρι τα τέλη Απρίλη θα πρέπει να καταλήξει σε πόρισμα.

Ερευνα για τη διαρροή

Η διαρροή του πορίσματος των εισαγγελέων πριν αυτό φτάσει στη Βουλή (διαβιβάστηκε χτες το πρωί μετά την έναρξη της συνεδρίασης) έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να κάνει λόγο για "κρίσιμο θεσμικό πρόβλημα". Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης σε παρέμβασή του στην αρχή της συνεδρίασης, είπε ότι θα ζητηθούν ευθύνες γιατί ο τρόπος με τον οποίο διέρρευσε το πόρισμα και"η επικοινωνιακή του χρήση που έγινε κατά συνειδητό τρόπο πρέπει να γίνει αντικείμενο διερεύνησης και επ' αυτού θα επιληφθούν τα κατά το Σύνταγμα και τον νόμο αρμόδια όργανα".

Την ενόχλησή του δεν έκρυψε και ο πρόεδρος της Βουλής, λέγοντας ότι "λυπάται πάρα πολύ" για το γεγονός της διαρροής και τονίζοντας ότι "καλό είναι η Δικαιοσύνη να ασχολείται με τη Δικαιοσύνη, οι πολιτικοί με την πολιτική και να μην κάνουμε ούτε εμείς τους εισαγγελείς, ούτε εκείνοι τους πολιτικούς". Για εμπλοκή της Δικαιοσύνης σε "πολιτικά παιχνίδια", έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ.

ΜΠ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Αντισυνταγματικές οι ενέργειες της κυβέρνησης

Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, πέρα από καταδικαστέες πολιτικά τάσσονται και εναντίον όσων προβλέπει το Σύνταγμα, τόνισε χτες στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης.Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ "από ό,τι γνωρίζω, το Σύνταγμα της χώρας μας είναι σαφέστατο και ορίζει ότι δε διώκεται κανείς ο οποίος καταζητείται επειδή αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Είναι συνταγματική υποχρέωση της Ελλάδας. Δε λέει το Σύνταγμα με εξαίρεση για κάποιους οι οποίοι προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν δηλώσει οτιδήποτε. Υπάρχουν, επομένως, αυτά τα ζητήματα". Μάλιστα, κάνοντας έναν εύστοχο παραλληλισμό, ο Μπάμπης Αγγουράκης είπε χαρακτηριστικά: "Δηλαδή την εποχή της δικτατορίας και της Χούντας όσοι έτυχε να είμαστε πολιτικοί πρόσφυγες και ζητούσαμε πολιτικό άσυλο στις διάφορες χώρες της Ευρώπης, αν υπήρχε αυτό το επιχείρημα, τι θα κάναμε;" Τέλος, ο Μπάμπης Αγγουράκης, σχολίασε και το θέμα των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, από τη σκοπιά της ύπαρξης διεθνούς συνωμοσίας στη σύλληψη Οτσαλάν, λέγοντας πως "αφ' ενός υποτίθεται ότι έχουμε προβλήματα με την Τουρκία, αλλά διαβάζω ότι πάμε μαζί για διαβαλκανική διάσκεψη και με την τουρκική κυβέρνηση για να πάμε μαζί στο Κόσσοβο. Πώς γίνεται να μας απειλούν να έχουμε υποτίθεται τεράστιο πρόβλημα με την Τουρκία και από την άλλη πλευρά να έχουμε αυτές τις εξελίξεις;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ