Σάββατο 13 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Η πολιτική της υποταγής οδήγησε στην παράδοση

Η παρέμβαση του εισηγητή του ΚΚΕ, στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής

"Ολα τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, έρχονται να επιβεβαιώσουν εκείνο που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει, ότι δηλαδή στην ουσία ο Οτσαλάν παραδόθηκε από τα ελληνικά χέρια στην Τουρκία," τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής.

Η κυβέρνηση, είπε, θεωρεί ότι το θέμα έχει κλείσει αφού αρχικά αρνήθηκε κάθε πολιτική ευθύνη και στη συνέχεια κάτω από το βάρος της αγανάκτησης του λαού αναδιπλώθηκε μιλώντας γενικά για κάποιους κακούς χειρισμούς που πληρώθηκαν με τη γνωστή παραίτηση των υπουργών. Ομως, οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση και πριν από όλα τον πρωθυπουργό. Αναφερόμενος στα όσα λέγονται για "λαθεμένους χειρισμούς" τόνισε:

"Είναι φανερό ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι πλέον ζήτημα κάποιων λαθεμένων χειρισμών. Είναι η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης που μοιραία και αναπόφευκτα οδηγούσε στην παράδοση Οτσαλάν, μοιραία από τη στιγμή που χαρακτηρίζεται σαν τρομοκρατία ο αγώνας κάθε λαού για την ελευθερία και τα δικαιώματά του, με τα μέσα που ο ίδιος επιλέγει.Μήπως ξεχάσαμε ότι και ο δικός μας λαός πήρε στο παρελθόν τα όπλα για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία; Αυτά τα κινήματα τα εθνικοαπελευθερωτικά και κοινωνικά, χαρακτηρίζουν σαν τρομοκράτες οι Αμερικανοί και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και η ελληνική κυβέρνηση βέβαια σπεύδει να προσυπογράψει και να ταυτιστεί με αυτές τις εκτιμήσεις όπως έγινε πρόσφατα με την ανακοίνωση των 15 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που κατά τα άλλα μιλούσαν για μια δίκαιη δίκη του Οτσαλάν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε, πριν μια βδομάδα στη Βουλή, έλεγε ότι δε θα δεχτεί καμία μορφή τρομοκρατίας προσχωρώντας έτσι στις θέσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ που είναι ο κύριος φορέας αυτών των απόψεων.

Από τη στιγμή που όλοι αυτοί οι αρχιτρομοκράτες που διαμελίζουν χώρες, που μακελεύουν λαούς, δολοφονούν αθώους πολίτες, απαιτούσαν την παράδοση του "τρομοκράτη Οτσαλάν" και η κυβέρνηση της χώρας μας ευθυγραμμίζεται μαζί τους, προδιαγράφεται και το πλαίσιο που μοιραία βέβαια οδηγούσε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Η παράδοση όμως του Οτσαλάν αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Εφερε στην επιφάνεια εκείνο το σχέδιο που χρόνια τώρα προωθείται στην περιοχή μας στα πλαίσια του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ για το ξαναμοίρασμα των αγορών και την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων, για το οποίο επανειλημμένα έχει μιλήσει το ΚΚΕ.

Ενα σχέδιο το οποίο αναγορεύει την Τουρκία σε ρόλο χωροφύλακα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή και βέβαια το ζήτημα δεν είναι ποιος θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο αλλά η αντίσταση στη νέα τάξη πραγμάτων που οδηγεί σε καινούριες περιπέτειες τους λαούς της περιοχής με τον διαμελισμό της Σερβίας και τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου.

Να γιατί λέμε ότι η πλήρης υποταγή της κυβέρνησης σε αυτούς τους σχεδιασμούς και όχι απλά κάποιοι κακοί χειρισμοί, οδήγησαν στην παράδοση του Οτσαλάν. Θα μου πείτε μα υπήρχε πρόθεση γι' αυτό από την πλευρά της κυβέρνησης;

Ομως είναι γνωστό ότι στη νομική επιστήμη και στο ποινικό δίκαιο μπορεί να έχει και κάποια σημασία ο διαχωρισμός του άμεσου δόλου από τον ενδεχόμενο δόλο. Ομως στην πολιτική και κοινωνική ζωή δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ποια ουσιαστική διαφορά έχει το αν επιδίωκες το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, από το εάν γνώριζες το αποτέλεσμα και το αποδέχεσαι; Μήπως τελικά αλλάζει τίποτα το ουσιαστικό; Στο ίδιο αποτέλεσμα δεν οδηγούν και οι δύο εκδοχές;

Λέτε ότι θέλατε να χειριστείτε την υπόθεση με απόλυτη μυστικότητα. Μα σε ποια μυστικότητα ελπίζατε όταν στην υπόθεση αυτή αναμειγνύονται τόσοι και τόσοι παράγοντες και υπηρεσίες, τη στιγμή που είναι γνωστή η δραστηριότητα της ΣΙΑ και των άλλων μυστικών υπηρεσιών, ακόμα και η πιθανή διάβρωση από αυτές τις μυστικές υπηρεσίες;

Γιατί επιλέξατε να στείλετε τον Οτσαλάν στην Κένυα, ένα κράτος που κυριαρχεί με πανίσχυρη παρουσία της ΣΙΑ; Σε τι συμπεράσματα οδηγούμαστε από αυτά τα δύο ερωτηματικά τα οποία ανέφερα; Μετά από όλα αυτά, θέλετε να πιστέψουμε πως ό,τι έγινε, έγινε λόγω αφέλειας; Οχι βέβαια, δε σας έχουμε για τόσο αφελείς. Αντίθετα για επικίνδυνη πολιτική έχουμε μιλήσει και για επικίνδυνη κυβέρνηση γι' αυτόν τον τόπο".

Τι έπρεπε να γίνει

"Οσον αφορά το τι έπρεπε να γίνει, το ΚΚΕ δημόσια τοποθετήθηκε όταν είδε το φως της δημοσιότητας ότι ο Οτσαλάν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος. Να δοθεί πολιτικό άσυλο. Αυτό βεβαίως προϋπέθετε μία κυβέρνηση που να έχει τη θέληση, να ορθώσει το ανάστημά της και να αντιταχθεί στις πιέσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ και βεβαίως ένα συνολικό προσανατολισμό εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχει χαράξει και ακολουθεί με συνέπεια η σημερινή κυβέρνηση.

Και δεν μπορούμε ασφαλώς να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα και από την κυβέρνηση και από τα κόμματα εκείνα που τρέχουν ακόμα και σήμερα στις ΗΠΑ και συναγωνίζονται για το ποιος θα έχει τις περισσότερες συναντήσεις με τα υψηλότερα ιστάμενα πρόσωπα, παρέχοντας ταυτόχρονα και τις διαβεβαιώσεις τους ότι είναι κατά της τρομοκρατίας σύμφωνα βέβαια με τις επιθυμίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Δε θέλατε να δώσετε άσυλο; Και στα πλαίσια της δικής σας πολιτικής υπήρχαν χειρισμοί. Γιατί δεν προχωρήσατε τουλάχιστον στη δημοσιοποίηση, είτε τότε που ο Οτσαλάν βρισκόταν στην Ελλάδα, είτε τότε που ήταν στην Κένυα; Αντί όμως γι' αυτό προσπαθούσαν να τον πετάξουν με τις εντολές της κυβέρνησης έξω από την πρεσβευτική κατοικία με κλοτσιές, αρκεί να φύγει από πάνω το βάρος για να μην τα τσουγκρίσει με τους Αμερικανούς. Το αποτέλεσμα βέβαια αυτών των χειρισμών είναι σήμερα να βρίσκεται ο Οτσαλάν στα χέρια του τουρκικού κράτους. Παρόλο που για την κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει, η κυβερνητική πλειοψηφία με τη στάση της προδικάζει το αποτέλεσμα από τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής".

Ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε στη συνέχεια ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής ζητώντας όμως να ξεκαθαριστούν από σήμερα βασικές πτυχές, που θα καθορίσουν και το πλαίσιο της λειτουργίας της επιτροπής. Ανέφερε ενδεικτικά 11 ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν (δημοσιεύονται σε διπλανή στήλη) και είπε ότι πρέπει η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δε θα παρεμποδίσει με κανένα τρόπο τη διερεύνηση αυτών των θεμάτων. Ζήτησε επίσης να μην υπάρξουν αποκλεισμοί στα πρόσωπα που θα κληθούν είτε λόγω εθνικότητας είτε λόγω ιδιότητας. Επίσης να υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα σχετικά έγγραφα και να μην υπάρξουν συνοπτικές διαδικασίες που θα παρεμποδίσουν την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Αυτές τις δεσμεύσεις, κατέληξε, το ΚΚΕ τις θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ, διαφορετικά δεν έχει νόημα η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ