Σάββατο 13 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Να μη δεχτούμε τα γαλλικά πολεμικά

Ανακοίνωση της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο λαό της Μυτιλήνης η πληροφορία που αναγράφτηκε στον τοπικό Τύπο, πως τη Δευτέρα, 15 του Μάρτη, θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης δύο γαλλικά πολεμικά πλοία, που, όπως δήλωσε ο πρόξενος της Γαλλίας στη Μυτιλήνη, κ. Καψάλης - περιφρονώντας προφανώς τη νοημοσύνη των κατοίκων του νησιού - "έρχονται με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών"!

Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ,με ανακοίνωσή της, "καταγγέλλει στο λεσβιακό λαό την κυβέρνηση, που έκανε ξέφραγο αμπέλι τη χώρα μας στις ΝΑΤΟικές επιδιώξεις. ΗΠΑ - ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν τα λιμάνια μας ως προγεφύρωμα για να προωθήσουν στα Σκόπια φαντάρους και να απειλήσουν τη Γιουγκοσλαβία. Αυτό το σκοπό έχουν και τα γαλλικά πλοία που επισκέπτονται το νησί μας.

Ο λεσβιακός λαός - και πολύ περισσότερο οι κομμουνιστές - ήταν πάντα φιλειρηνικός. Πάντα προσπαθούσε να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τους λαούς άλλων χωρών, να φιλοξενήσει και να φιλοξενηθεί. Μ' αυτό το πνεύμα θα αντιμετώπιζε και τα στρατευμένα παιδιά του γαλλικού λαού.

Σε μια περίοδο, όμως, που προετοιμάζουν την επέμβαση στο Κόσσοβο και έχουν κατακλύσει τα λιμάνια μας ΝΑΤΟικά στρατεύματα (συμμετέχουν και γαλλικά), δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θεωρήσουμε εθιμοτυπική την επίσκεψη πλοίων του Γαλλικού Στόλου, που στόχο και σκοπό έχουν τη στήριξη της κυριαρχίας των ιμπεριαλιστών και τον εκ νέου διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Για τους λόγους αυτούς και με δεδομένα τα φιλειρηνικά του αισθήματα, ο λεσβιακός λαός θα αρνηθεί να δεχτεί μια τέτοια επίσκεψη και, πολύ περισσότερο, να τη θεωρήσει σύσφιξη σχέσεων των δύο λαών. Οι σχέσεις των δύο λαών μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν, στη βάση της ανάπτυξης της πάλης ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων" και για το παραπέρα δυνάμωμα του φιλειρηνικού κινήματος και στις δύο χώρες.

Καλούμε τους αιρετούς άρχοντες και το λαό να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους σε αυτή την επίσκεψη και να μην επιτρέψουν την προσέγγιση των πολεμικών πλοίων στο λιμάνι μας.

ΟΧΙ στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

ΖΗΤΩ η φιλία των λαών".

ΟΧΙ στη διπλωματία των κανονιοφόρων

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο σημειώνει πως "θεωρεί απαράδεκτη την άφιξη στη Λέσβο των ΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων και ιδιαίτερα τη στιγμή που οι ΝΑΤΟικοί ετοιμάζονται να επιτεθούν εναντίον μιας παραδοσιακά φίλης χώρας, της Γιουγκοσλαβίας.

Η σύσφιξη των σχέσεων των Λεσβίων με τον φίλο γαλλικό λαό γίνεται καθημερινά με την ανταλλαγή της κουλτούρας και της εμπειρίας στη μάχη κατά των συνεπειών της ένταξης των χωρών μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ. Η επίσκεψη των πολεμικών πλοίων, στη δεδομένη στιγμή, το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι να διαταράξει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις των χωρών μας, καθώς αναπέμπει "στη διπλωματία των κανονιοφόρων".Καλούμε τον νομάρχη Λέσβου και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, ως αιρετούς εκπροσώπους του λεσβιακού λαού, να μην παίξουν σ' αυτό το παιχνίδι της διπλωματίας των κανονιοφόρων, υποδεχόμενοι τους Γάλλους στρατιωτικούς.

Οι Λέσβιοι εργαζόμενοι δε θα συγχωρήσουν μια τέτοια συνάντηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ