Σάββατο 13 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"
Προκλητική κυβερνητική κοροϊδία

Να παρουσιάσει τη μείωση των δαπανών για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ως αύξηση, επιχείρησε χτες ανεπιτυχώς ο υπουργός Γεωργίας

Αλλη μια σελίδα στην κυβερνητική "ατζέντα" κοροϊδίας άνοιξε χτες ο υπουργός Γεωργίας επιχειρώντας με προκλητικό τρόπο να παραπλανήσει τους αγρότες της χώρας και να "κουκουλώσει" τις αντιαγροτικές αποφάσεις που πάρθηκαν προχτές στις Βρυξέλλες για δραστική περικοπή των δαπανών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Ο Γ. Ανωμερίτης κάλεσε χτες το μεσημέρι τους δημοσιογράφους για να ανακοινώσει "πανηγυρικά" ότι τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για την "Ατζέντα 2000" "θεωρούνται ως μια μεγάλη επιτυχία"!

Είπε συγκεκριμένα ότι από τη συμβιβαστική πρόταση που ψηφίστηκε στις Βρυξέλλες, θα αυξηθούν οι δαπάνες για το γεωργικό τομέα κατά 7,8 δισ. ΕΥΡΩ για την επταετία 2000 - 2007 και πως για τη χώρα μας προκύπτει ετήσιο όφελος 150 εκατ. ΕΥΡΩ...

Η ίδια η πραγματικότητα όμως διαψεύδει τον υπουργό Γεωργίας και τις "αλχημείες" του, να παρουσιάσει τη χασούρα ως κέδρος. Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες και αναμένεται να επικυρωθούν την ερχόμενη βδομάδα από το Συμβούλιο Κορυφής στο Βερολίνο, προκύπτει ότι οι δαπάνες της "Ατζέντας 2000" για τον αγροτικό τομέα θα μειωθούν κατά 55,38 δισ. ΕΥΡΩ(18,5 τρισ. δρχ.) για την επταετία 2000 - 2007 σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν. Η αρχική πρόταση έκανε λόγο για 48,5 δισ. ΕΥΡΩ ετησίως και μετά από παρέμβαση της Γερμανίας, σε συνεργασία με την Κομισιόν, μειώθηκε στα 40,5 δισ. ΕΥΡΩ για να αυξηθεί προχτές στα 41,6 δισ. ΕΥΡΩ, ετησίως. Και το τελευταίο, ο υπουργός Γεωργίας το παρουσιάζει ως μέγιστη επιτυχία... Δηλαδή "θριαμβολογεί" για το γεγονός ότι οι δαπάνες για τον αγροτικό τομέα της ΕΕ για την επταετία 2000 - 2007 δε μειώθηκαν κατά 63,18 δισ. ΕΥΡΩ, αλλά κατά 55,38 δισ. ΕΥΡΩ!

Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση δέχτηκε να πληρώσουν τα"σπασμένα" οι μικρομεσαίοι αγρότες, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός, ενώ το "σενάριο" της συγχρηματοδότησης της ΚΑΠ απορρίφθηκε για να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ο Γ. Ανωμερίτης επίσης προσπέρασε βιαστικά τις αποφάσεις που πάρθηκαν για μείωση της τιμής στήριξης κατά 20% στα σιτηρά και το βόειο κρέας και κατά 15% στο γάλα.

Το κακό πάντως, δε φαίνεται να σταματά στα παραπάνω, αφού οι αντιαγροτικές αλλαγές της ΚΑΠ που γίνονται ενόψει των νέων συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), αναμένεται να γίνουν ακόμα χειρότερες.Οπως ανέφεραν χτες υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας οι αποφάσεις της "Ατζέντας 2000" μπορεί να ανατραπούν και τροποποιηθούν προς το χειρότερο στο αμέσως επόμενο διάστημα, από τις συμφωνίες του ΠΟΕ που θα επιβάλουν οι Αμερικάνοι.

Πάντως ο υπουργός Γεωργίας, για να δείξει ότι δε γύρισε με "άδεια χέρια" από τις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε χτες κι άλλες "επιτυχίες". Μια από αυτές είναι η αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα κατά 70.000 τόνους, η οποία γίνεται σε δύο δόσεις (το 2000 45.000 τόνοι και το 2001 25.000 τόνοι). Και η ψευτοεπιτυχία του Γ. Ανωμερίτη είναι ότι η πενιχρή ποσόστωση των 625.000 τόνων πηγαίνει μετά βίας στους 695.000 τόνους, τη στιγμή που οι ανάγκες της χώρας σε γάλα ξεπερνούν τους 1.100.000 τόνους και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο με τις χώρες της ΕΕ ξεπερνά τα 120 δισ. δραχμές.

Η δεύτερη "επιτυχία" που επίσης ανακοίνωσε πομπωδώς, είναι ότι η ΕΕ επιτρέπει να φυτευτούν 10.800 στέμματα νέων αμπελώνων, ενώ την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας των καταστροφικών αποφάσεων των Βρυξελλών που εφάρμοσαν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, ξεριζώθηκαν περισσότερα από 180.000 στρέμματα. Με άλλα λόγια ο υπουργός Γεωργίας "πανηγυρίζει" επειδή θα αυξηθούν κατά 1,5% οι εκτάσεις των αμπελώνων της χώρας, που τα τελευταία δέκα χρόνια συρρικνώθηκαν δραματικά, κατά 35%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ