Σάββατο 13 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κριτική επί της διαδικασίας

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων

Απέφυγαν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων να καταλογίσουν ευθέως ευθύνες στην κυβέρνηση για την παράδοση του Οτσαλάν και στις ομιλίες τους στάθηκαν κυρίως σε κριτική επί διαδικαστικών θεμάτων ή σε ανεπάρκεια των κρατικών μηχανισμών.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ακριτίδης ουσιαστικά αθώωσε την κυβέρνηση για την κατάληξη της υπόθεσης Οτσαλάν και έφτασε στο σημείο να πει ότι η έκθεση Κωστούλα και το πόρισμα των εισαγγελέων "δικαιώνουν πλήρως τις περιγραφές, όπως τις είχε εκφράσει η κυβέρνηση". Ισχυρίστηκε ότι κάποιοι προσπάθησαν "να συνδέσουν το 1999 με το 1989" και έφτασε στο σημείο να καταλογίσει "συνυπευθυνότητα και στον Οτσαλάν" για τη σύλληψή του.

Προϊόν πανικού χαρακτήρισε την πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την εξεταστική ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παυλόπουλος και έκανε λόγο για διάλυση του κράτους στην υπόθεση Οτσαλάν, χωρίς όπως τόνισε "να αποδίδει κανενός είδους δόλο". Επιφυλάχθηκε πάντως στο μέλλον και ανάλογα με την πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής να ζητήσει η ΝΔ και τη σύσταση Ανακριτικής Επιτροπής εάν προκύψουν στοιχεία για ευθύνες υπουργών.

Για έλλειψη συντονισμού και σχεδιασμού που οδήγησε "σε αυτές τις αδιέξοδες καταστάσεις", έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης και είπε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να εφαρμόσει τη Συνθήκη Σένγκεν όταν ήρθε για δεύτερη φορά ο Οτσαλάν στην Ελλάδα. Ετσι, ισχυρίστηκε, ότι θα υπήρχε η αναγκαία ευρωπαϊκή ενασχόληση με την υπόθεση του κουρδικού ζητήματος.

Ο Τ. Ιντζές βουλευτής του ΔΗΚΚΙ είπε ότι η υπόθεση Οτσαλάν οφείλεται στην "ανυπαρξία οργάνου διαχείρισης κρίσεων".

Ο μόνος βουλευτής που διαφώνησε με τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Α. Κονταξής,επειδή, όπως είπε στην ομιλία του, δεν μπορεί να συνεργήσει "στο επιχειρούμενο βέβαιο κουκούλωμα και αυτής της υπόθεσης". Την παραίτηση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα ζήτησε στην ομιλία του ο διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής Χ. Κηπουρός,επειδή, όπως ανέφερε, στην κρατική τηλεόραση με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν παρατηρείται "ένα φαινόμενο εκφασισμού και χυδαιοποίησης της πολιτικής ζωής", με στόχο την τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό του λαού. "Καθαρές λύσεις" ζήτησε ο Β. Κεδίκογλου γιατί αλλιώς, όπως είπε, τη Δευτέρα μετά το Συνέδριο του κόμματος ο Κ. Σημίτης δε θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ