Σάββατο 13 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Σύναξη ΝΑΤΟικών "γερακιών"

Με μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο απάντησαν οι φιλειρηνικές δυνάμεις της Κρήτης

Με στόχο το συντονισμό των δραστηριοτήτων των στρατών των χωρών της "FINABEL" - πρόκειται για ένα παράρτημα του ΝΑΤΟ που λειτουργεί στα πλαίσια της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης - πραγματοποιείται από χτες στο Ρέθυμνο της Κρήτης η ετήσια σύνοδος των αρχηγών των Γενικών Επιτελείου Στρατού των χωρών αυτών. Η "FINABEL", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΣ "είναι μια άτυπη επιτροπή συντονισμού δραστηριοτήτων και σύνταξης μελετών των στρατών των δέκα χωρών - μονίμων μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία συμμετέχουν οι αρχηγοί των αντίστοιχων Γενικών Επιτελείων". Θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνόδου ήταν ο απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς, ο προγραμματισμός για την επόμενη και "η παροχή κατευθύνσεων για την υλοποίηση των τεθέντων στόχων". Ουσιαστικά πρόκειται για μια ομάδα εργασίας διεκπεραίωσης των ΝΑΤΟικών υποθέσεων στην περιοχή.

Δυναμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο

Πραγματοποιήθηκε, προχθές το απόγευμα, στο Ρέθυμνο, με επιτυχία το συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης των τεσσάρων νομών της Κρήτης, με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιούν (11, 12 και 13 Μάρτη) επιτελείς του ΝΑΤΟ στο ξενοδοχείο "Ρέθυμνο". Το συλλαλητήριο, ιδιαίτερα δυναμικό και με παλμό, ξεσήκωσε το λαό του Ρεθύμνου. Η συγκέντρωση έγινε έξω από το Δημαρχείο, όπου σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου Μιχάλης Φαρσάρης,το μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων Αντώνης Χαρχαλάκης,ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ Λασηθίου, ενώ το ψήφισμα διάβασε η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων Ζήνα Κακναβάτου.

Κύριος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Ρεθύμνου Αντώνης Ουρανός.Ο Α. Ουρανός κατάγγειλε το δήμαρχο Ρεθύμνου, ο οποίος όχι μόνον αποδέχτηκε την οργάνωση της σύσκεψης των "γερακιών" του ΝΑΤΟ στην πόλη, αλλά έφτασε στο σημείο να κόψει ακόμη και το ρεύμα για να εμποδίσει τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης, ξαναζωντανεύοντας έτσι τις "παλιές χρυσές εποχές", όταν δηλαδή ήταν δήμαρχος της χούντας. Αφού αναφέρθηκε στο νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, ρόλο εγκληματικό σε βάρος των λαών, όπου διά πυρός και σιδήρου επιβάλλει τη "νέα τάξη πραγμάτων", χαρακτήρισε ανεπιθύμητους τους αμερικανοΝΑΤΟικούς στο νησί. Κάλεσε το λαό και τη νεολαία να φτιάξει το δικό της μέτωπο απέναντι στο μέτωπο των ιμπεριαλιστών. Ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ανανέωση της συμφωνίας για τις βάσεις και να κλείσουν όσες υπάρχουν. Μετά την ομιλία εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο δόθηκε στα ΜΜΕ και θυροκολλήθηκε στην πόρτα της Νομαρχίας - που ήταν κλειστή - μετά από πορεία που πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους του Ρεθύμνου.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη συγκέντρωση τονίζονται τα παρακάτω: "Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα, 11/3/99 στο Ρέθυμνο, μετά από πρόσκληση των Επιτροπών Ειρήνης της Κρήτης, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη νέα τάξη πραγμάτων που το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι διά πυρός και σιδήρου θέλουν να επιβάλουν στους λαούς όλου του κόσμου. Αυτή τη λογική φαίνεται πλέον ότι απροκάλυπτα αποδέχεται και η ελληνική κυβέρνηση, γι' αυτό προσφέρει γην και ύδωρ στους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές.

Ο λαός και η νεολαία της περιοχής μας θεωρεί επικίνδυνη αυτή την κατρακύλα της ελληνικής κυβέρνησης. Η ιστορία, οι αγωνιστικές παραδώσεις και το συμφέρον του λαού μας δε συμβαδίζουν με τις κυβερνητικές επιλογές. Είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή μας οι στρατοκράτορες του ΝΑΤΟ, της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και κάθε άλλη ξένη αποικιοκρατική παρουσία. Είναι ανεπιθύμητοι όλοι αυτοί που βαφτίζουν τρομοκράτες τους λαούς που αγωνίζονται για το δίκιο τους.

Δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Κρήτη σε επιχειρησιακό κέντρο για το ματοκύλισμα των λαών της περιοχής.

Ο λαός και η νεολαία της περιοχής μας θα αντιτάξουν το δικό τους μέτωπο απέναντι στο μαύρο ιμπεριαλιστικό μέτωπο.

Απαιτούμε να μην ανανεωθεί η συμφωνία για τις βάσεις και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απομάκρυνσής τους.

Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι.

Εξω οι φονιάδες των λαών.

Εξω οι βάσεις του Θανάτου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ