ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάρτη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο αγώνας για την παιδεία συνεχίζεται
  • Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών στις 18 του Μάρτη στην Αθήνα
  • Την ίδια μέρα κινητοποίηση των σπουδαστών σε όλες τις πόλεις, με απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΤΕΙ

Μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές κάτω από το βάρος της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής βγαίνουν μαζί στο δρόμο την ερχόμενη Πέμπτη του 18 Μάρτη για να διαδηλώσουν ότι όσο η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου, ο αγώνας για την κατάργησή του δε σταματά.Το ραντεβού για την Αθήνα έχει οριστεί στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, με πορεία στη συνέχεια προς το υπουργείο Παιδείας. Οι σπουδαστές, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού των ΤΕΙ, προσανατολίζονται σε πολύμορφες κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οι μαθητές που βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση την εντατικοποίηση των μαθημάτων σε βάρος της μόρφωσης, στο όνομα της εφαρμογής της "μεταρρύθμισης", ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που τους απευθύνουν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά,βγαίνουν και πάλι στο δρόμο ζητώντας την κατάργηση της "μεταρρύθμισης" και διεκδικώντας ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους. Επιπλέον, στα άμεσα αιτήματά τους είναι να σταματήσει "το εξοντωτικό, αντιπαιδαγωγικό πρόγραμμα στα σχολεία, με τα 7ωρα - 8ωρα, το μάθημα τα Σάββατα, το κόψιμο των εκπαιδευτικών εκδρομών. Η κυβέρνηση μ' αυτό το πρόγραμμα δε σκοπεύει στο να γίνει η αναπλήρωση της ύλης αλλά να μας τιμωρήσει γιατί αγωνιστήκαμε", τονίζουν. Ζητούν επίσης να μη γίνουν οι εξετάσεις στη Β' Λυκείου και αναφέρονται στα "δύο μέτρα και δύο σταθμά" που ισχύουν για τους μαθητές των ακριβών ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι μπορούν να αγοράζουν την αποφοίτησή τους από το Λύκειο και τους μαθητές των δημοσίων. "Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι η κυβέρνηση θέλει παιδεία για λίγους και εκλεκτούς", διαπιστώνουν με αγανάκτηση τα Συντονιστικά Αγώνα Αθήνας και Πειραιά που ζητούν να πάψουν πια οι διακρίσεις.

Οι σπουδαστές

Σε πανελλαδική κινητοποίηση στις 18 του Μάρτη και συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα προχωρούν και οι σπουδαστές με απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΤΕΙ που συγκροτείται από 15 σπουδαστικούς συλλόγους και τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους. Παίρνοντας την υπόθεση του συντονισμού και της κοινής δράσης στα χέρια τους, οι σπουδαστές μέσα από τις συνελεύσεις των συλλόγων τους και τις κλαδικές συνελεύσεις, αποφασίζουν τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο και απαντούν στο συντεχνιασμό που διάφορες δυνάμεις έντεχνα προσπαθούν να καλλιεργήσουν στο σπουδαστικό κίνημα.

"Ο πανελλαδικός μας συντονισμός αποτελεί ένα ισχυρό εφόδιο στον αγώνα μας. Οι δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι σωστά προσανατολισμένες διεκδικήσεις μας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, θορύβησαν τις ηγεσίες των παρατάξεων που έχουν αναλάβει εργολαβικά την προώθηση των θέσεων της κυβέρνησης στο σπουδαστικό κίνημα",τονίζεται στο ψήφισμα του Συντονιστικού των ΤΕΙ. Αφού διαπιστώνει τα αδιέξοδα που δημιουργούνται στα ΤΕΙ, το Συντονιστικό δηλώνει την απόφαση οι σπουδαστές να συνεχίσουν αγωνιστικά, με δημοκρατικές διαδικασίες στη βάση των γενικών συνελεύσεων των σπουδαστών.

Οι σπουδαστές ζητούν κατάργηση των ν.2525/97 και 2640/98, υψηλού επιπέδου προπτυχιακές σπουδές, διπλασιασμό των δαπανών για την παιδεία, να μη λειτουργήσει κανένα ΠΣΕ, να μη δημιουργηθεί κανένα τμήμα στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ, υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, υπεράσπιση του ασύλου και αντιδρούν στην αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος.

Οι γενικές συνελεύσεις στα ΤΕΙ της χώρας συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα με προσανατολισμό τη συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 18 του Μάρτη, ενώ ανάλογο είναι και το κλίμα στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, καθώς ήδη φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Στάσεις εργασίας από αύριο στις συγκοινωνίες

Χωρίς μπλε λεωφορεία θα μείνει αύριο η Αθήνα, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., ενώ από μεθαύριο Τρίτη, συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στα ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ κήρυξαν τις ώρες αυτές 4ωρη στάση εργασίας, με παράλληλη σύγκληση της γενικής τους συνέλευσης, στο θέατρο "Ακροπόλ", με σκοπό να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα που πρόσθεσε στις εργασιακές τους σχέσεις η ψήφιση του αντισυγκοινωνιακού - αντεργατικού νόμου 2669/98 της κυβέρνησης.

Τα στελέχη της ΔΑΣ (ΕΣΑΚ) στην αυριανή γενική συνέλευση του κλάδου θα καταθέσουν πρόταση για την άμεση έναρξη κινητοποιήσεων, με κεντρικά αιτήματα: Τη συγκρότηση ενιαίου και δημόσιου φορέα αστικών συγκοινωνιών και την υπογραφή ΣΣΕ 1999 με ουσιαστικές αυξήσεις και διαμόρφωση κανονισμού ωρών εργασίας, που θα κατοχυρώνει τον οδηγό και δε θα τον κάνει γυρολόγο στο Λεκανοπέδιο για να πιάσει δουλιά. Σημειώνεται ότι τα στελέχη της ΔΑΣ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλιάς, ενάντια σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία στην τελευταία τους γενική συνέλευση, να προχωρήσουν κανονικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που είχαν κηρύξει σε προηγούμενη συνέλευση. Το απεργιακό πρόγραμμα των εργαζομένων στα τρόλεϊ, περιλαμβάνει καθημερινές στάσεις εργασίας, με απαρχή μεθαύριο Τρίτη, τις ώρες 6 - 9 π.μ. και 5 - 8 μ.μ. Την Τετάρτη, 17 του Μάρτη, από 6 - 9 π.μ., 1 - 4 μ.μ. και 7 - 10 μ.μ.. Την Πέμπτη, 18 του Μάρτη, από 11 π.μ. - 5 μ.μ. και σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης. Την Παρασκευή, 19 του Μάρτη, 6 - 9 π.μ. και 5 - 9 μ.μ.

Οπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, αντιδρούν στην επιχειρούμενη εφαρμογή των νέων αντεργατικών κανονισμών εργασίας με τα εξοντωτικά ωράρια για τους οδηγούς.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη κινητοποίηση σε όλη τη χώρα

Μεγάλη κινητοποίηση των κομμουνιστών και κομμουνιστριών εξελίσσεται σε όλη την επικράτεια με την Πολιτική και Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, ενόψει των ευρωεκλογών. Τα στελέχη και τα μέλη των Οργανώσεων του Κόμματος, διαπιστώνουν, στη ζωντανή επαφή με τους εργαζόμενους, τη μεγάλη ανταπόκριση που βρίσκουν οι επίκαιρες, ρεαλιστικές προτάσεις του ΚΚΕ. Η επαφή αυτή και η ενεργητική λαϊκή παρέμβαση στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της ζωής μπορεί και πρέπει να γίνει η βάση για τη δημιουργία της πιο πλατιάς λαϊκής συμμαχίας, που θα συγκρουστεί σήμερα με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, αύριο θα ανατρέψει την εξουσία τους.

Οι περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις των επόμενων ημερών έχουν ως εξής:

ΑΘΗΝΑ

  • Δευτέρα 15/3:

Περιοδεία στον ΟΤΕ (ΝΥΜΑ)

  • Τρίτη 16/3:

Περιοδεία στα γραφεία των ΕΛΤΑ Αμπελοκήπων

  • Τετάρτη 17/3:

Περιοδεία στο κτιριο του ΟΤΕ στην Καλλιθέα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Τρίτη 16/3:

- Σε συγκέντρωση στο Μελισσοχώρι στις 7.00μ.μ. θα μιλήσει οΣ. Γραβαλάς,μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ

  • Σήμερα Κυριακή 14/3:

- Περιοδεία στη Χαιρώνεια στις 7.00μ.μ. ο Σοφοκλής Τόγιας,μέλος της ΕΠ.

- Περιοδεία στην Ασκρη - Νεοχώρι στις 7.00μ.μ. ο Νώντας Κοτσικωνάς και ο Μπαμπούλας Λ.,μέλη της ΝΕ.

- Περιοδεία στο Καπαρέλι στις 7.00μ.μ. ο Ηλίας Λέγγερης,μέλος της ΚΕ.

- Περιοδεία στις Πλαταιές στις 7.00μ.μ. η Κ. Γκιόκα,μέλος της ΕΠ.- Περιοδεία στο Μάζι - Μούλκι στις 7.00μ.μ. ο Θ. Βόρρης,μέλος του ΝΓ και Α. Κάλδος,μέλος της ΝΕ.

- Περιοδεία στην Πέτρα - Υψηλάντη στις 7.00μ.μ. ο Τ. Παπιώτης και ο Μπ. Ευταξίας,μέλη του ΝΓ.

- Περιοδεία σε Στενή - Καθενούς στις 6.30μ.μ. θα κάνουν μέλη της ΝΕ.- Περιοδεία στο Δήμο Ιστιαίας ο Δ. Ραχιώτης,μέλος του ΝΓ, στο Δήμου Αρτεμησίου,ο Δ. Περπατάρης,μέλος της ΝΕ και στο Δήμο Αιδηψού,οΔ. Αγγουροδήμος,μέλος του ΑΓ της ΑΕ Ιστιαίας.

- Σε σύσκεψη γυναικών Χρισσού θα μιλήσει ο Γ. Κόζαρης.

  • Αύριο Δευτέρα 15/3:

- Σε σύσκεψη στον Αλίαρτο θα μιλήσει η Τ. Κοντογιάννη - Κουτσούμπα,μέλος της ΕΠ.

- Περιοδεία στον Διόνυσο στις 7.00μ.μ. ο Σοφ. Τόγιας,μέλος της ΕΠ. - Περιοδεία στο Στείρι στις 7.00μ.μ. ο Σ. Καλέας,μέλος της ΕΠ και ο Θ. Βόρρης,μέλος της ΝΕ.

- Σε σύσκεψη μεταλλωρύχων στην Αμφισσα θα μιλήσει ο Γ. Ιωσηφίδης.

- Σε σύσκεψη της Δημοτικής Κίνησης Αμφισσας θα μιλήσει η Ε. Αρμάου.

  • Την Τρίτη 16/3:

- Περιοδεία στην Εφορία - ΙΚΑ Θήβας στις 7.30 π.μ. ο Π. Μπακόλας,μέλος της ΕΠ.

- Περιοδεία στο εργοστάσιο ΒΙΝΤΕΡ ο Β. Κολοβός,μέλος της ΝΕ.

- Σε σύσκεψη οικοδόμων στην Αμφισσα θα μιλήσει ο Θ. Αγγελέτος.

- Περιοδεία στον Ελαιώνα θα κάνει ο Γ. Ιωσηφίδης.

  • Τετάρτη 17/3:

- Περιοδεία στις επιχειρήσεις "Μηχανική" (Πρώην Τσαούσογλου) και "Σάμπο" θα κάνει κλιμάκιο της ΝΕ Εύβοιας με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Σταυρόπουλο.

ΛΑΡΙΣΑ

  • Σήμερα Κυριακή 14/3:

- Σύσκεψη γυναικών στη Λάρισα στο ξενοδοχείο "Ντιβάνι" με ομιλήτρια τη Ζωή Σώκου.

- Ομιλίες στα χωριά Καρίτσα και Ομόλιο θα κάνει ο Γ. Παττάκης

- Περιοδείες μελών της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και των Αχτιδικών Γραφείων στην πόλη και σε χωριά.

  • Αύριο Δευτέρα 15/3:

- Περιοδεία και ομιλία του Α. Σκυλλάκου μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ στον ΟΣΕ και τη ΔΕΥΔΑΛ και το βράδυ ομιλία στη συνοικία Αμπελοκήπων.

ΤΡΙΚΑΛΑ

  • Σήμερα Κυριακή 14/3:

- Εξόρμηση με τον "Ρ" και περιοδείες στις συνοικίες της πόλης και στα χωριά Αγιόφυλλο - Ασπροκλησιά - Θεοτόκος - Τρυγώνα - Κορυδαλλός - Παναγιά και στα χωριά του Δήμου Τυμφαίων.Το βράδυ στις 7.30μ.μ. συγκεντρώσεις στην Σαρακίνα και τα Στουρνέικα.

  • Αύριο Δευτέρα 15/3:

- Περιοδεία στο Νοσοκομείο Τρικάλων.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

  • Σήμερα Κυριακή 14/3:

- Συγκέντρωση στην Ιτέα με ομιλητή τον Α. Πίτσαβο,μέλος Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας.

- Τη Λουτρόπουλη θα επισκεφτεί το πρωί κλιμάκιο του Κόμματος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

  • Σήμερα Κυριακή 14/3:

- Σε συγκέντρωση στο Παλιό ΚΤΕΛ Καλαμάτας στις 11.00 π.μ. θα μιλήσει οΣτ. Λουκάς,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Σε σύσκεψη στα Θούρια - Αρφαρά στις 6.00μ.μ. θα μιλήσει ηΓ. Τσιπιανίτη,μέλος της της ΕΠ.

  • Αύριο Δευτέρα 15/3:

- Στα συνεργεία Δήμου Καλαμάτας στις 7.00 π.μ. θα μιλήσει ηΜ. Διαμαντάκη,μέλος της ΕΠ.

ΛΑΚΩΝΙΑ

  • Τετάρτη 17/3:

- Στη Σπάρτη στις 7.00μ.μ.,στο ξενοδοχείο "SPARTA INN", θα μιλήσει ο Δ. Αρβανιτάκης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΡΚΑΔΙΑ

  • Τρίτη 16/3:

- Περιοδεία στο Κάψια - Λεβίδι στις 6.30μ.μ. θα κάνει οΓ. Γούργαρης,γραμματέας της ΝΕ.

- Στην Κανδήλα στις 7.00 μ.μ. θα μιλήσει ο Ν. Γόντικας,μέλος ΓΠ.

ΚΡΗΤΗ

  • Σήμερα Κυριακή 14/3:

- Εξόρμηση με το "Ριζοσπάστη" θα κάνουν οι οργανώσεις των πόλεων Χανίων και Ηρακλείου.

- Περιοδεία και ομιλία στις Κάτω Ασίτες Ηρακλείου ο Μ. Φαρσάρης.

- Περιοδεία και ομιλία στις Γωνιές Ηρακλείου ο Κ. Μαματζάκης.

- Περιοδεία στα χωριά του Ν. Ρεθύμνου Μέλαμπες,Σπήλι,Ακούμια θα κάνει κλιμάκιο του Κόμματος.

- Περιοδεία στα χωριά του Ν. Λασιθίου Μεσελέρι,Πρίνα,Καλαμαύκα θα κάνει κλιμάκιο του Κόμματος.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

  • Σήμερα Κυριακή 14/3:

- Περιοδεία της Γραμματέα της ΝΕ Γεωργίας Λιώλη στις νέες εργατικές κατοικίες και συγκέντρωση στο Μέσο Γερακαρίο.

ΛΕΣΒΟΣ

  • Αύριο Δευτέρα 15/3:

- Στα χωριά Βατούσα - Φτερούντα - Χύδερα περιοδεία κλιμακίου.

  • Τρίτη 16/3:

- Στα χωριά Κάτω Τρίτος - Σκούντα - Ιπειος - Κεραμειά.

Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις των ΚΟ
  • Σήμερα 14/3 η ΚΟ Αράκυνθου Αιτωλοακαρνανίας,οργανώνει περιοδεία στα χωριά του Δήμου με κομματικό υλικό και εξόρμηση "Ρ".
  • Ο Μπάμπης Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, πραγματοποιεί περιοδεία στις υπηρεσίας του ΟΤΕ Καλλιθέας αύριο 15/3 στις 7.30 π.μ..
  • Ο Γιάννης Σταυρόπουλος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην ΕΥΔΑΠ Λαοδικεία, την Τρίτη στις 7.00 π.μ.
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Μεσσήνιων Αττικής του ΚΚΕ,καλεί σε συγκέντρωση συζήτηση την Τετάρτη 17 Μάρτη στις 6.00μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
  • Η ΚΟ Νέας Αρτάκης διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση την Τετάρτη στις 7.00μ.μ. στην αίθουσα "Ακτή" με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ - ΕΕ και η μάχη των Ευρωεκλογών".Θα μιλήσει ο Γιάννης Ποσοτίδης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Σήμερα, 14 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στην Παναγίτσα Ταύρου, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή

ΠΑΥΛΟΥ Ευστ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Γεννήθηκε το 1925 στο Ελληνόκαστρο Τρικάλων. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ πολέμησε ενάντια στους κατακτητές. Το 1946 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Τον ίδιο χρόνο, βγήκε και πάλι στο βουνό, στο ΔΣΕ. Ηταν σύνδεσμος στα τμήματα της Θεσσαλίας. Το 1947 πιάστηκε αιχμάλωτος. Καταδικάστηκε σε θάνατο από το Εκτακτο Στρατοδικείο των Τρικάλων, κλείστηκε στις φυλακές και εξορίστηκε στο Τρίκκερι. Στα τέλη του 1947, δραπέτευσε από την εξορία και συνέχισε τον αγώνα, ως μαχητής του ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου το 1948.

Από το φθινόπωρο του 1949, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη όπου δημιούργησε οικογένεια.

Επαναπατρίστηκε το 1978. Εκλέχτηκε μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Ταύρου.

Ως το τέλος της ζωής του, στις 8 Φλεβάρη 1999, στάθηκε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο, το "Ριζοσπάστη".

Η οικογένειά του

* * *

Σήμερα, Κυριακή 14 Μάρτη, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή

ΓΙΑΝΝΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε το 1905 στη Σκουτεσιάδα Αιτωλοακαρνανίας. Από τα εφηβικά χρόνια του, αγωνιζόταν πλάι στο ΚΚΕ. Για τη δράση του αυτή, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για πολλά χρόνια. "Εφυγε" στα 94 χρόνια του και άφησε πίσω του μια ζωή γεμάτη αγώνες για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ελένη και τα παιδιά του πρόσφεραν 40.000 δρχ. στη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας για τη μάχη των ευρωεκλογών.* * *

Την επόμενη Κυριακή, 21 Μάρτη στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο Χαϊδάρι θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης καιαταλάντευτου κομμουνιστή

ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΓΙΩΡΓΟΥ.

Η οικογένειά του

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ - ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ
Μέχρι και τις 31 του Μάρτη η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών

Μέχρι και τις 31 του Μάρτη, πρέπει οι ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους να υποβάλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η δήλωση υποβάλλεται από τον ίδιο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο στον οικείο δήμο ή κοινότητα, μαζί με αντίτυπο του εκλογικού τους βιβλιαρίου.

Οσοι διαμένουν σε πρωτεύουσες νομών υποβάλλουν τη δήλωση στην οικεία νομαρχία. Οσοι διαμένουν σε άλλους δήμους, εκτός πρωτεύουσας νομών, υποβάλλουν τη δήλωση στο δήμο που διαμένουν. Οσοι ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους, μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση στον τόπο καταγωγής τους.

Οσοι διαμένουν στο Δήμο Αθηναίων μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους από τις 3 - 7 μ.μ., στα παρακάτω κέντρα της Νομαρχίας: Παγκράτι 1ο και 7ο Δημοτικά Σχολεία (Σπ. Μερκούρη 20), Λόφος Σκουζέ 144ο και 163ο Δημοτικά Σχολεία (Μετοχίτη και Χατζηαποστόλου), Κυψέλη 27ο και 30ο Δημοτικά Σχολεία (Χιλιανδρίου και Κασταλίας), Κέντρο Αθήνας στην Υπηρεσία Διαβατηρίων της Νομαρχίας Αθηνών (Σολωμού 43 και Πατησίων) και στο κεντρικό κατάστημα της Νομαρχίας (Κηφισίας 125 - 127).

Για την έκδοση νέων εκλογικών βιβλιαρίων

Στις 31 Μάρτη λήγει και η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση εκλογικών βιβλιαρίων, για όσους γεννήθηκαν μέσα στο 1981, αλλά και για όσους γεννήθηκαν νωρίτερα, αλλά έχουν παραλείψει να εγγραφούν. Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους είναι υποχρεωτική.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στο δήμο ή κοινότητα είναι: Αίτηση εγγραφής, πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας, βεβαίωση αστυνομικού τμήματος για τη διεύθυνση κατοικίας και την ενορία που υπάγεται, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και δυο πρόσφατες φωτογραφίες.

Επιπλέον, οι εκλογείς που έχουν καταθέσει το εκλογικό τους βιβλιάριο για οποιοδήποτε νόμιμο λόγο, όπως μεταδημότευση, αλλαγή επωνύμου, διόρθωση στοιχείων, οφείλουν να το παραλάβουν προσωρινά.Και αυτό, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές. Σ' αυτήν την περίπτωση, ισχύουν τα δεδομένα που ίσχυαν πριν την κατάθεση της σχετικής αίτησης. Μετά τις εκλογές και το αργότερο μέχρι τις 18 του Ιούνη, τα συγκεκριμένα εκλογικά βιβλιάρια θα πρέπει να επιστραφούν, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία που έχει ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους.

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ "902" TV
Για τις νέες μαθητικές κινητοποιήσεις

Δείτε από την τηλεόραση του "902" μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις νέες κινητοποιήσεις των μαθητών,αύριο Δευτέρα 15/3, στις 10.00 μμ στην εκπομπή "Από το Σήμερα στο Αύριο".

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου συζητάει με εκπροσώπους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον λατρευτό μας σύζυγο, υιό και αδελφό

ΝΙΚΟ Π. ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟ

ετών 69

κηδεύουμε αύριο Δευτέρα και ώρα 3.30 μ.μ. από τον ιερό ναό του Νεκροταφείου Αμαρουσίου.

Η σύζυγος: Νίτσα.

Η μητέρα: Αννα Δεσύπρη.

Τα αδέλφια: Παύλος και Λούλα Μαθιοπούλου, Μαρία Χρ. Κατσιούλα, Αγγελική Αντ. Φωτεινού, Λούλα και Σωτήρης Τσιρίκος, Γιάννης και Μαίρη Δεσύπρη.

Προαγγελία γάμου

Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του ΑΚ όπως τροποποιήθηκε με το 1250/82 ότι:

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ του Δημητρίου και της Σοφίας το γένος Κατσαρά, που γεννήθηκε στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας και κατοικεί στην Αθήνα και η ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ του Βασιλείου και της Γαρυφαλιάς το γένος Κούρτη, που γεννήθηκε στους Πηγαδισάνους Λευκάδας και κατοικεί στην Αθήνα, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στην Καισαριανή.

Συνέντευξη Τύπου για την ανασυγκρότηση

Συνέντευξη Τύπου δίνουν αύριο, Δευτέρα, στις 3 μμ, στην αίθουσα ανταποκριτών Ξένου Τύπου, οι συνδικαλιστές Δ. Αγκαβανάκης,Κ. Αρτεμίου,Κ. Γεωργακόπουλος,Φ. Κολεβέντης,Γ. Μαυρίκος,με θέμα: "Πανελλαδική σύσκεψη συνδικαλιστών και συνδικάτων για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος".

Η ΠΕΕΠΠ για την Ημέρα της Γυναίκας

Σήμερα το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ και η Επιτροπή Γυναικών πραγματοποιούν εκδήλωση για το γιορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας - 8 Μάρτη, στις 4 μ.μ.,στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος. Στο δεύτερο μέρος της γιορτής θα υπάρχει πρόγραμμα καλλιτεχνικό και θα επακολουθήσει γλέντι. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τον μπουφέ θα τον αναλάβουν από κοινού όλοι οι συμμετέχοντες, με μεζέδες που θα ετοιμάσουν από το σπίτι τους.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειος
  • Το Παράρτημα ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ και η Συνοικιακή Επιτροπή Καλογρέζας πραγματοποιούν εκδήλωση με τη συμμετοχή του Δήμου Ν. Ιωνίας σήμερα,για να τιμηθούν οι 22 εκτελεσμένοι πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Μπλόκο της Καλογρέζας, στις 15 Μάρτη 1944. Στις 9.30 πμ θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Αναπήρων και θα ακολουθήσει πορεία προς την εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής Καλογρέζας, όπου στις 10 πμ θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στους πεσόντες. Στη συνέχεια, θα κατατεθούν στεφάνια στο Ηρώο της πόλης. Καλούνται οι αντιστασιακοί, όλος ο λαός της περιοχής και παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ με τα λάβαρά τους να λάβουν μέρος στην εκδήλωση.
Συνεστιάσεις
  • Τα παρακάτω Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν τις συνεστιάσεις τους σήμερα:

- ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ,στις 9 μμ,στην ταβέρνα "ΤΟ ΔΕΙΛΙΝΟ" (Μεταμορφώσεως 3, πλησίον Σινέ "ΤΡΟΠΙΚΑΛ").

- ΒΥΡΩΝΑ,από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 μμ,στο καινούριο Αναψυκτήριο "ΑΣΤΡΑ" (Θέατρο Βράχων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ