Κυριακή 14 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο αγώνας για την παιδεία συνεχίζεται
  • Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών στις 18 του Μάρτη στην Αθήνα
  • Την ίδια μέρα κινητοποίηση των σπουδαστών σε όλες τις πόλεις, με απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΤΕΙ

Μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές κάτω από το βάρος της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής βγαίνουν μαζί στο δρόμο την ερχόμενη Πέμπτη του 18 Μάρτη για να διαδηλώσουν ότι όσο η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου, ο αγώνας για την κατάργησή του δε σταματά.Το ραντεβού για την Αθήνα έχει οριστεί στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, με πορεία στη συνέχεια προς το υπουργείο Παιδείας. Οι σπουδαστές, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού των ΤΕΙ, προσανατολίζονται σε πολύμορφες κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οι μαθητές που βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση την εντατικοποίηση των μαθημάτων σε βάρος της μόρφωσης, στο όνομα της εφαρμογής της "μεταρρύθμισης", ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που τους απευθύνουν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά,βγαίνουν και πάλι στο δρόμο ζητώντας την κατάργηση της "μεταρρύθμισης" και διεκδικώντας ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους. Επιπλέον, στα άμεσα αιτήματά τους είναι να σταματήσει "το εξοντωτικό, αντιπαιδαγωγικό πρόγραμμα στα σχολεία, με τα 7ωρα - 8ωρα, το μάθημα τα Σάββατα, το κόψιμο των εκπαιδευτικών εκδρομών. Η κυβέρνηση μ' αυτό το πρόγραμμα δε σκοπεύει στο να γίνει η αναπλήρωση της ύλης αλλά να μας τιμωρήσει γιατί αγωνιστήκαμε", τονίζουν. Ζητούν επίσης να μη γίνουν οι εξετάσεις στη Β' Λυκείου και αναφέρονται στα "δύο μέτρα και δύο σταθμά" που ισχύουν για τους μαθητές των ακριβών ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι μπορούν να αγοράζουν την αποφοίτησή τους από το Λύκειο και τους μαθητές των δημοσίων. "Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι η κυβέρνηση θέλει παιδεία για λίγους και εκλεκτούς", διαπιστώνουν με αγανάκτηση τα Συντονιστικά Αγώνα Αθήνας και Πειραιά που ζητούν να πάψουν πια οι διακρίσεις.

Οι σπουδαστές

Σε πανελλαδική κινητοποίηση στις 18 του Μάρτη και συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα προχωρούν και οι σπουδαστές με απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΤΕΙ που συγκροτείται από 15 σπουδαστικούς συλλόγους και τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους. Παίρνοντας την υπόθεση του συντονισμού και της κοινής δράσης στα χέρια τους, οι σπουδαστές μέσα από τις συνελεύσεις των συλλόγων τους και τις κλαδικές συνελεύσεις, αποφασίζουν τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο και απαντούν στο συντεχνιασμό που διάφορες δυνάμεις έντεχνα προσπαθούν να καλλιεργήσουν στο σπουδαστικό κίνημα.

"Ο πανελλαδικός μας συντονισμός αποτελεί ένα ισχυρό εφόδιο στον αγώνα μας. Οι δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι σωστά προσανατολισμένες διεκδικήσεις μας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, θορύβησαν τις ηγεσίες των παρατάξεων που έχουν αναλάβει εργολαβικά την προώθηση των θέσεων της κυβέρνησης στο σπουδαστικό κίνημα",τονίζεται στο ψήφισμα του Συντονιστικού των ΤΕΙ. Αφού διαπιστώνει τα αδιέξοδα που δημιουργούνται στα ΤΕΙ, το Συντονιστικό δηλώνει την απόφαση οι σπουδαστές να συνεχίσουν αγωνιστικά, με δημοκρατικές διαδικασίες στη βάση των γενικών συνελεύσεων των σπουδαστών.

Οι σπουδαστές ζητούν κατάργηση των ν.2525/97 και 2640/98, υψηλού επιπέδου προπτυχιακές σπουδές, διπλασιασμό των δαπανών για την παιδεία, να μη λειτουργήσει κανένα ΠΣΕ, να μη δημιουργηθεί κανένα τμήμα στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ, υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, υπεράσπιση του ασύλου και αντιδρούν στην αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος.

Οι γενικές συνελεύσεις στα ΤΕΙ της χώρας συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα με προσανατολισμό τη συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 18 του Μάρτη, ενώ ανάλογο είναι και το κλίμα στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, καθώς ήδη φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σήμερα για την Παιδεία (2011-09-08 00:00:00.0)
Στους δρόμους σήμερα και αύριο (2008-11-20 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για την Παιδεία (2008-11-19 00:00:00.0)
Στους δρόμους στις 6 Νοέμβρη (2008-10-31 00:00:00.0)
Στους δρόμους για την Παιδεία στις 3 Νοέμβρη (2006-11-01 00:00:00.0)
Συνεχίζουν αγωνιστικά (1999-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ